Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 15 jam, 58 minit yang lalu


Petua Warisan
Topik: Bagaimana nak kurangkan darah gemuruh...


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Bagaimana nak kurangkan darah gemuruh...

Please Mendaftar To Post


Oleh Bagaimana nak kurangkan darah gemuruh...

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 28-12-03 15:17


ana selalu sangat darah gemuruh bila berhadapan dengan org ramai...lebih2 lg masa presentation projek...hrap kwn2 dpt bg petua elakkan darah gemuruh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 13:18


samalah saya pun selalu darah gemuruh...kadang tu rasa cam nak nagis bila kat depan orang ramai...ada tak cara nak redakan darah gemuruh ni.....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 13:54


assalamualaikum warahmatullah....


Untuk mengurangkan darah gemuruh...banyakkan berzikir dan bersalawat ke atas Nabi...diiringi do'a...insya Allah....

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 06:12



Ini yang ana amalkan ... mama ana yang kasi

bacalah basmallah 50 kali sebelum present atau exam.. ana dah cuba .. alhamdulillah... ketenangan sampai juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

Afiza_Ahmad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5031
Posting: 53
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 17:13


Baca selawat banyak-banyak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Afiza_AhmadProfil   Hantar PM kepada Afiza_Ahmad   Pergi ke Afiza_Ahmad's Website   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-04 02:18


darah gemuruh? langkah pertama, cuba kenalpasti sbb aper? menurut kajian di luar negara, darah gemuruh merupakan satu fenomena yg dimiliki oleh hampir setiap orang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-04 02:39


saya boleh bgtau ikut pengalaman saya. saya yakin, ramai lg dlm komuniti ni yg petah berkata2 dihdpan org, cuba tak muncul lg nak bg tips.

bagi diri saya, darah gemuruh (DG) ni macam kita baru nak belajar puasa. yg sakit perut lapar waktu hari pertama puasa tu kita andaikan sbg DG.


* sambung lain kali. kalau ada sahabat lain nak sambung, okey gak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 09:42


assalamualaikum
satu petua yg biasa diamalkan

baca doa ini...

"rabbi shahri sadri wayassir li amri,wahlul u'datal millithani yaf khauhu khauli"

(takleyh nk eja dlm bm ngan elok tp rase nyer semua org tau kan)

doa nih yg nabi allah musa/harun baca ketika menghadap firaun supaya Allah memudahkan percakapan baginda.

satu lg..baca sekali surah al-insyirah(alam nasyrah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-04 15:29



apa yg miyuki bgtau tu, selalu gak saya amalkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-04 15:30


ingat satu pepatah;

"ALAH BISA TEGAL BIASA"



Bookmark and Share

    


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 15-01-04 15:22



thanx kpd semua yg bagi petua................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

kakyong
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1663
Posting: 176
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 17:10



Khaulah....kalau adik gemuruh...tangan sejuk tak??...

-Selain petua2 doa yang diberikan oleh sahabat kita semua tu....Apa2 pun kalau kita dah cukup bersedia...insyaAllah tak menjadi masalah....

Tambahan sikit...bila kita gemuruh...kita akan 'blur'...so, kalau kita dah prepared and ready campur sikit confident.....ke'blur'an anda itu akan dapat diatasi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongProfil   Hantar PM kepada kakyong   Pergi ke kakyong's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5312
Posting: 101
Dari: Tgmalim

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-04 21:09


jangan makan pedal & hati ayam. kemudian jangan makan lampung @ peparu lembu. denagn lebih jelas makanan yang mempunyai darah beku seperti pedal, hati dan seangkatan dengannya. ana alhamdulillah, setakat ni takde masalah malah dapat menguasai audiens dengan baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5312
Posting: 101
Dari: Tgmalim

Perak  


posticon Posting pada: 23-01-04 21:10


jangan makan pedal & hati ayam. kemudian jangan makan lampung @ peparu lembu. denagn lebih jelas makanan yang mempunyai darah beku seperti pedal, hati dan seangkatan dengannya. ana alhamdulillah, setakat ni takde masalah malah dapat menguasai audiens dengan baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 14:26


Quote:

On 2004-01-01 06:12, syah_solehah wrote:

Ini yang ana amalkan ... mama ana yang kasi

bacalah basmallah 50 kali sebelum present atau exam.. ana dah cuba .. alhamdulillah... ketenangan sampai juga...





ustazah ana pernah sarankan ana ikut petua ni.....berkesan

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 14:26


Quote:

On 2004-01-01 06:12, syah_solehah wrote:

Ini yang ana amalkan ... mama ana yang kasi

bacalah basmallah 50 kali sebelum present atau exam.. ana dah cuba .. alhamdulillah... ketenangan sampai juga...





ustazah ana pernah sarankan ana ikut petua ni.....berkesan

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

nemo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2879
Posting: 241
Dari: Bandar Diraja

Pahang  


posticon Posting pada: 10-02-04 12:12



ana selalu amalkan 3 perkara bila darah gemuruh yg pertama tarik nafas pnjg2 3 kali,yg kedua bca surah Al Insyirah &yg ke3 selawat 3 kali Insyaallah ketenangan akan tiba pd waktu tu

-----------------
jangan dikesali pada perpisahan kerana tanpa pertemuan tiadalah perpisahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nemoProfil   Hantar PM kepada nemo   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-04 22:36



Klu saya pulak masa nak presentation tu buat preparation...tgk kat cermin,klu boleh cermin yg besar sampai kekaki tu.Cakaplah dgn cermin tu mcm kite nak present betui2 depan audien.InsyaAllah klu buat preparation awal gerenti tak gemuruh.Lagi satu disebabkkan saya ni tergolong dlm rabun,so,saya akan tanggalkan spec,jadi saya tak nampakla muka audiens.so,saya free nak cakap aper...
Tryla klu buat preparation awal takkan gemuruh sbb saya klu tak buat preparation...gerentilah akan gelabah hari presentation tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

BuDaK_SpiDeR
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1427
Posting: 131
Dari: DiMaShQ

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 22:30


erm...masaalah ni memang selalu berlaku...ade satu petua yang kawan ana bagi...tapi ana tak pernah praktik lagi..sebab an tak berani langsung nak keluar pegi depan org ramai....petuanye ialah pabila kite berada dihadapan org kite jangan anggap yang ada kat depan kite tu bukan manusia...anggapla ape pon...tunggul kayu ke..ape apelah...tu je yang ana tahu....cara yang laintak tua..eheheheheh...selamat mencuba.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BuDaK_SpiDeRProfil   Hantar PM kepada BuDaK_SpiDeR   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 12-03-04 01:24


.......

Ana lak , mcm petua yg kengkwn bg diatas tu...bc bismillah, salawat, dan baca nie...rabbi yassir wala tuqassir ya karim...dan fatihah...& ms present tu cubalah pegang sesuatu benda di tgn misalnya pen/pensil...kerana perasaan gemuruh yg berada didalm diri kita akan dialirkan keluar dan perasaan gementar kita itu akan berkurangan...cubalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 13:58



em.. petua2 di ats amalkan laa..
baca doa..penerang hati.."rabbi shahri sadri wayassir li amri,wahlul u'datal millithani yaf khauhu khauli"
bace selawt byk2.. bismillah..praktikkan di cermin..
then.. ana nak tambah.. biasa kan pegang sebatang pen.. ia juge salah satu nak elak nervous..

next.. biase kan bergaul dgn org ramai.. bertegur sapa..dan cube bersosial.. ** bersosial di sini bukan laaa erti kata do keje yg x baik..
means.. bergaul dgn org luar...

bykkan membaca.. barulaa petah & lancar & dpt bg input & knowledges....yg baik..

wsslm..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 13:58



em.. petua2 di ats amalkan laa..
baca doa..penerang hati.."rabbi shahri sadri wayassir li amri,wahlul u'datal millithani yaf khauhu khauli"
bace selawt byk2.. bismillah..praktikkan di cermin..
then.. biasa kan pegang sebatang pen.. ia juge salah satu nak elak nervous.. btull bak kata shahirah_huda..

next.. biase kan bergaul dgn org ramai.. bertegur sapa..dan cube bersosial.. ** bersosial di sini bukan laaa erti kata do keje yg x baik..
means.. bergaul dgn org luar...

bykkan membaca.. barulaa petah & lancar & dpt bg input & knowledges....yg baik..

wsslm..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 16:06


wah....nsib baik ada petua2 kat atas ni...disebabkan saya darah gemuruh mse test dengan jpj,test yang saya ambik tu tak lulus dsbbkn saya trlmpau gmuruh,smuenye tak jadi..then,nak kena ambik test lagi sekali..hihih...thx atas info ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 29-03-06 16:18


tenangkan pikiran dan diri....jangan kasi diri jadi kelam kabut.....sebab bila kita berada dalam keadaan kelam kabut, sebahagian keintelektualan kita dah hilang dan hasilnya terpamerlah aksi2 penuh kebodohan.....

insyaAllah, bila tenang menguasai jiwa, kita boleh bertindak dengan lebih yakin dan rasional....berhujah didepan orang ramai tanpa ada sebarang masalah....
waallahu a'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 29-03-06 16:24


saya ada beberapa cara nak kongsi dengan rakan2...........

kalau time kita gelabah nak present ke apa ke cuba kosongkan fikiran.........jangan fikir apa-apa........apa yang kita nak present kejap lagi itu letak tepi dulu........and then bila fikiran kita kosong cuba zikir.........insyaallah kekuatan dan ketenangan akan kita dapat........

dan yang kedua cuba baca doa ini......"la takhaf wala tahzan inna Allah ha maa'na"maksudnya---->jangan takut jangan sedih Allah sentiasa bersama dengan kita.........dan kalau boleh cuba selawat.............sebab bila kita selawat Allah dan malaikat akan selawat kepada kita 10X (maafla kalau maklumat yang saya beri ni salah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 07-04-06 00:00


MULA2 saja GEMURUH NI...DAH MNGADAP 2 3 KALI OK LA nanti....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 20:59


nak hlangkan kenela selalu berselawat kepada NABI MUHAMMAD..
selalu baca Al-quran..insyallah hilangla...
lepas tu kenela yakin dengan apa yang kita nak buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 22:45


bclah... Allahumma anta salam....wa minka salam...sampai habis.
banyak kl..yakin.

berkesan sangat..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 22:50


seperti kawan-kawan jelaskan diatas, mari kita amalkan.

*petua saya pakai adalah bernafas ikut hidung hembus ikut mulut...ini namanya pernafasan air...ilmu petua orang dulu-dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 23:02


Pada 10-04-06 22:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

*petua saya pakai adalah bernafas ikut hidung hembus ikut mulut...ini namanya pernafasan air...ilmu petua orang dulu-dulu
berkesan ke nihh... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 07:00


InsyaAllah berkesan...kalau nak semangat bernafas dari hidung ke hidung...ini pernafasan api.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 11-04-06 07:55


darah gemuruh tu apa??

maaflah kurang pengalaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-06 08:06


darah gemuruh tu rasanya nervous...nervous tau tak apa dia??? macam panik la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 14:45


salam..

Pada 11-04-06 07:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

InsyaAllah berkesan...kalau nak semangat bernafas dari hidung ke hidung...ini pernafasan api.


tadi teknik air, lepas itu api, pasnih apa pula teknik yang daeng akan kemukakan..

kalau ana, jika ada presentation ke test ke apa-apa yang penting ke... perkarapertama yang ana akan buat telefon ummi dan ayah, minta doakan... lepas tu keluar bilik baca doa keluar rumah dan ayat kursi.. sepanjang jalan ke detinasi banyakkan baca doa nabi yunus..
" lailahaillaanta subhanakainni kuntuminadzdzalimin"...

tapi jangn lupa prepare sebelum itu.. sebab, yang diatas hanyalah tawakkal kita kepada Allah setlh kita pulun...
okies...

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 15:59


betul itu ismi...saya sokong...pegangan kepada Allah adalah paling penting.apa yang saya kemukakan tadi adalah usaha dan petua orang dulu-dulu.orang dulu-dulu mentauhidkan Allah sangat kuat dan adat serta petua juga kuat..ia tidak lah menyalahi akidah dan tauhid.sama juga tradisi orang jawa yang melemparkan pakaian pengantin kat atas atap rumah dengan harapan tak hujan bila kenduri walimah diadakan. kalau diikutkan logik memang tak logik dan boleh syirik kalau salah tafsir. macam ni....mereka meminta sesuatu dengan Allah dan mensyaratkan sesuatu sebagai usaha..contohnya 'dengan aku buat sebegini,sebegitu dengan harapan tidak jadi sebegini,sebegitu....aku bertawwakal kepada mu yang ALLAH' dan doa pun diiringi sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 16:04


saudari ismi sebenarnya ada 4 kaedah pernafasan...ini petua warisan melayu.
orang dulu agama disanjung, adat dijunjung..
sebab tu kita pernah dengar cerita kehebatan orang dulu-dulu.kadang-kadang pelik dan tak logik.ini ilmu orang dulu-dulu.
seperti pendekar nak masuk gelangang dan bertempur ada ilmu petua dan ayat alquran yang di amalkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 16:44


salam...
ouh, ada 4 kaedah... apa yang lagi 2..
mana saidara daeng dapat...??
boleh tak saudara post kat forum ni.. mana tahu salah satunya boleh di praktis tuk hilangkan gemuruh yang kadgkala muncul tiba2..

p/s: anta belajar silat ke?

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 16:49


Petua Pernafasan

1. Hidung ke Hidung = api
2. Hidung ke Mulut = air
3. Mulut ke Hidung = tanah
4. Mulut ke Mulut = Udara

saya belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 16:52


saya cuma nak mewarisi budaya dan warisan kita saja..saya orang muda generasi zaman kini.takut pupus warisan kita..sekarang dah jarang sangat dengar orang muda amal warisan orang dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 00:11


salam....

ouh, apa keistimewaan setiap teknik itu...?
ana teringin nak belajar juga boleh?
kat mana boleh dipelajari..??
maaf la ye, ana memang tak tahu benda-benada canni..

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 00:19


tanya sesiapa yang tahu..orang2 lama.atau orang belajar seni mempertahankan diri..
memang banyak keistimewaannya..contoh mulut ke hidung cara penafasan begini sesuai ketika kita sakit atau tak sihat..sebab udara yang disedut melalui mulut akan bertindak balas dengan air liur yang menghasilkan antibodi..senario yang dapat dilihat...
'awak sedang berjalan,tiba-tiba terlanggar bucu meja,awak tentu sakitkan,apa reaksi awak, mesti awak berkata eissshhh....sakitnya'perkataan eissshh tu terhasil apabila awak menarik nafas dari mulut dengan keadaan mulut gigi terkatup.lepas tu awak diam seketika ,masa tu mulut tertutup..jadi udara dihembus keluar...senarionya begitu lah...cuba bayangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 01:23


Pada 11-04-06 16:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Petua Pernafasan

1. Hidung ke Hidung = api
2. Hidung ke Mulut = air
3. Mulut ke Hidung = tanah
4. Mulut ke Mulut = Udara

saya belajar.


tak pernah dengar pun...
ini ilmu baru ke ni???


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 01:28


buang saja darah dari dalam badan, isi dengan air, darah pun tak ada, gemuruh pun dah tak ada juga...

jangan lepas tu timbul pula masalah air gemuruh, nanti kena isi dengan pasir pula... :lol:

p/s: jangan marah, gurau saja


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 01:34


Pada 13-04-06 01:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

buang saja darah dari dalam badan, isi dengan air, darah pun tak ada, gemuruh pun dah tak ada juga...

jangan lepas tu timbul pula masalah air gemuruh, nanti kena isi dengan pasir pula... :lol:

p/s: jangan marah, gurau saja




:-di :-o :-di :-o :-di :-o :-di


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 07:21


salam...

tak ada kerja lain betullah ibnu_musa ni....
huhuhu...
ada ke patut p buang darah...

salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 08:48


ambil darah ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 05-11-07 03:11


Assalamualaikum...

Ummi ana selalu berpesan kepada ana kalau terasa gemuruh, baca ayat ni sayang ; lah takhof wala tahzan InnAllah ha magna...

:-).
:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156744 saat. Lajunya....