Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 16 jam, 12 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Indonesia... Pusat Ilmu dan Falsafah BARAT


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Indonesia... Pusat Ilmu dan Falsafah BARAT

Please Mendaftar To Post


Oleh Indonesia... Pusat Ilmu dan Falsafah BARAT

syirqey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5027
Posting: 94
Dari: Pahang, Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 23:23




Percayakah anda kalau ana katakan yang negara Indonesia tempat ana kuliah adalah sumber ilmu terbesar negara Islam di Asean. Tapi percayakan anda jika negara ini mengamalkan falsafah barat sebagai pedoman pengajian di Universiti bahkan sebagai sebahagian dari kehidupan. Antaranya sebagai contoh tokoh seperti aristotle, adam smith, plato dan sbgnya menjadi idola dan pendapat mereka digunakan secara meluas sebagai ideologi berbanding tokoh Islam seperti Ibnu Razi dan ramai lagi...

Apa pendapat anda?.. Tidakkah anih lagi hairan bila sebuah negara Islam yang paling besar di dunia tetapi punya pemikiran yang terlalu liberal untuk negara Islam...

Marilah fikirkan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syirqeyProfil   Hantar PM kepada syirqey   Quote dan BalasQuote

AL_FAKIR_ILALLOH
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2901
Posting: 38
Dari: BANDUNG

indonesia  


posticon Posting pada: 28-12-03 12:18


Ya, begitulah realita indonesia, bahkan goverment phobia terhdp syariat Islam. Mmg benar Indo adlh negeri dgn panduduk terbesar d dunia, tetapi kebanyakan belum memahami apa arti Islam. So that, tugas saya dan saudara2 muslimin lain yg telah sedikit mengetahui ilmu2 Islam utk share, berdakwah pada mereka. Saya sendiri di sekolah belajar teori2 Darwin, tetapi saat ini komunitas muslim yg komitmen telah membuat misi2 misalnya penyebaran vcd HarunYahya ttg Science yg Islami. Dlm bidang politik, Partai(party) Keadilan Sejahtera adalah salah satu party yg komtmen berdakwah memberantas korupsi,etc, dan dikenal sbg party dakwah, dg merekrut kaum muda dlm halaqoh2 tarbiyah, meskipun PK Sejahtera belum se sukses PAS di Malaysia sana,at least kami telah memulai berjuang, dan akan terus berjuang,insya Alloh.

-----------------
'ISY KARIIMAN AW MUT SYAHIIDAN, ALLOHU AKBAR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AL_FAKIR_ILALLOHProfil   Hantar PM kepada AL_FAKIR_ILALLOH   Pergi ke AL_FAKIR_ILALLOH's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 12:31




Adakah ini kesan sehingga berlaku perpecahan rakyat disana serta perbalahan agama....berlaku?

Kalau betul...Prof rasa ini sudah tanda2 kuat Islam masih di tahap bawah sebenar `berkuasa`...

Sila jawab sahabat syirqey dan AL_FAKIR_ILALLOH..

Maaf jika soalan Prof tidak sesuai dan tidak patut...
Harap perbetulkan.



-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

syirqey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5027
Posting: 94
Dari: Pahang, Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 18:11




Nampaknya ada juga sahabat yang dari Indonesia ya,..

Kami juga terasa bahangnya apabila belajar dikuliah tentang ilmu hukum, civic education yang nyata menggunakan teori falsafah barat iyang nyata dikagumi berbanding tokoh Islam yang lebih baik.

Saya sendiri pernah membaca karangan Harun Yahya tentang realiti kemusnahan kaum yang ingkar dgn perintah Allah sprt Kaum Lut, Kaum Nabi Nuh dalam kisah banjir. Semuanya dinyatakan dgn lampiran bukti yang kukuh.. Moga jadi pengajaran pada kaum muslimin yang hampir nyasar atau tersesat...

Indonesia sbnrnya boleh untuk menjadi sebuah negara Islam sepenuhnya jika mengamalkan ciri pemerintahan Islam yang sepetutnya. Tetapi pemerintahan mereka ni diselit dgn korupsi atau rasuah yang terlalu besar sehinggakan masalah agama pun melibatkan duit.. halal haram letak belakang yg penting duit.. Pihak atasan kaya dgn pengaruh dan makan duit rakyat.. yang rakyat miskin bertambah miskin sampai tiap jalan utama akan ada pengemis dari kanak2 berumur 2-3 thn sampailah atuk yang cuma tunggu masa jer...

Islam sbrnya telah hampir pada kejayaan.. cuma mash ada negara2 Islam yang belum sedar dan disogok dengan pelbagai material... pihak atasan takut kena buang kerja, parti politik hanya mahukan keuntungan... rakyat pula mudah disogok.. pemimpin di 'gam' sewenang2.. maka camner Islam tu nak idup...

Indonesia terkenal dengan prinsip terbuka dalam ilmu.. bahaslah apa saja tentang agama dijamin mesti ada yang tolong jawab takpun tolong anjurkan mogok... tapi teori jer berapi yang realitinya takder... sbg contoh.. masa dalam kuliah saya . pernah seorang rakan indonesia mengatakan.. 'pak!.. saya, kalo menyebut nama Allah, akan tergetar hati saya..' tapi habis kuliah bertepuk tampar ngan budak pompuan.. fahaman fekah dan falsafah disatukan sehingga semua hukum menjadi mudah... Masya Allah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syirqeyProfil   Hantar PM kepada syirqey   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 18:53




Prof sediah begitu `tragis` suasana di sana...
Prof doakan sahabat di Indonesia......yg sedar dengan seruan perjuangan Islam...semoga...terus tabah ...semakin bersemangat..Amin....


p/s: Adakah Malaysia lebih teruk dari tue atau sama ?
Sama2 fikirkan...........

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-04 06:36


heran jugak....bukankah dulu indonesia kaya dengan ramai ahli agama ,kiai-kiai dan syeikh-syeikh yg ternama....apa sudah jadi....

HAMKA ,HAKA(bapa HAMKA)juga berasal dari Indonesia...mengapakah tokoh pemikiran tempatan dipinggirkan begitu sahaja....

Kemana perginya kegemilangan tokoh2 terdahulu...

Bangsaku Bermaruah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

syirqey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5027
Posting: 94
Dari: Pahang, Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-01-04 22:26




Tokoh-tokoh itu masih ada dan tetap berjuang sampai kini dan setau ana .. HAMKA dah lama meninggal.. perjuangannya diteruskan oleh ramai anak muda yang makin berani menentang tapi tak kena caranya..

Pada pendapat ana, Indonesia akan dapat pulih dan berkemungkinan untuk menjadi seperti Malaysia dlm ekonomi dan seperti Acheh (Serambi Mekah pada dulunya) akan mengambil masa puluhan tahun.. Masakan tidak, hendak memulihkan dan membanteras rasuah yang dah jadi budaya dan telah berakar umbi dalam jiwa bukan mudah. Hendak menyatukan kaum di Medan yang kasar, garang, keras kepala seperti Batak, pemalas seperti Melayu, dll.. Ana bukan reka2 cerita tetapi inilah realitinya Indonesia.. banyak faktor penyebab kejatuhan Indonesia dalam ekonomi dan berkait rapat dgn yang lain .. pemerintahan juga adalah punca utama.. Ramai org melihat Megawati sebagai pembawa perubahan baru dalam pemerintahan Indonesia selepas Gusdur.. Tetapi tak ramai orang tahu kelancangan mulut Megawati mencerca Media yang membuka kesalahannya.. Tak ramai juga yang tahu beapa dasyatnya Media Indonesia bekerja.. Masya Allah..

Andailah antum semua berada di Indonesia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syirqeyProfil   Hantar PM kepada syirqey   Quote dan BalasQuote

AL_FAKIR_ILALLOH
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2901
Posting: 38
Dari: BANDUNG

indonesia  


posticon Posting pada: 02-01-04 16:26



Perkembangan Islam di Indonesia di masalalu sangat menyedihkan, wamita dilarang memakai jilbab di sekolah2 umum dan company2, dakwah diintimidasi dan diawasi intelegent pemerintah karena pemerintah(goverment) takut kekuasaannya diruntuhkan oleh komunitas yg komitmen pad penegakkan syariat dan hukum2 Islam.Hukum yg berlaku di Indo berasal dari Belanda. Oh ya, jilbab pun baru dibolehkan pd thn 1992 (saya lupa tepatnya). Beda sekali dg Malaysia, di Malay budaya melayu masih kuat(meskipun tak semua sesuai syariat Islam, at least masy disana msh menghargai budaya), sedangkan di Indo terlalu ramai sukubangsa yg bermacam2 karakter (saya sendiri etnis Sunda) shg mudah terjadi konflik antar suku, begitupula dg agama, di era 1980-an umat Islam Indo sekitar 90%, ttp skrg hanya 65%. Tapi, saya bersyukur skrg aktivitas Islam smakin banyak,insyaAlloh moga kebangkitan Islam SEDANG dimulai, disini, saya harap doa dan sokongan antum semua ikhwah fillah di Malaysia, moga suatu hari nanti syariat Islam tegak di Indo. You know,komunisme mulai tumbuh lagi disini,disamping kekuatan Nasrani. Umat Islam mmg diserang dari luar(kuffar) dan dalam(muslim yg membenci syariat Islam).
Megawati adlh kakitngn Amerika, saya harap dia tidak lg jd presiden. Yeah, kondisi Indonesia mmg sedang terpuruk, tapi semoga muslim yg komitmen, meskipun jumlahnya sedikit, dapat berjaya, kalau bukan skrg mungkin esok hari atau di masa mendatang, kalau bukan di dunia mungkin di akhirat nanti,...syahid adlh cita2 tertinggi kami....
amin insyaAlloh....

-----------------
'ISY KARIIMAN AW MUT SYAHIIDAN, ALLOHU AKBAR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For AL_FAKIR_ILALLOHProfil   Hantar PM kepada AL_FAKIR_ILALLOH   Pergi ke AL_FAKIR_ILALLOH's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105367 saat. Lajunya....