Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 5 jam, 35 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: MENGENALI BULAN2 ISLAM NGAN BULAN LAHIR


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» MENGENALI BULAN2 ISLAM NGAN BULAN LAHIR

Please Mendaftar To Post


Oleh MENGENALI BULAN2 ISLAM NGAN BULAN LAHIR

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 27-12-03 14:23


....

ana nak taye sape yang tahu bulan2 islam?

ni jawapannya..

MUHHARAM........BULAN 1
SAFAR................BULAN 2
RABIUL AWAL.......BULAN 3
RABIUL AKHIR.......BULAN 4
JAMADIL AWAL....BULAN 5
JAMADIL AKHIR.....BULAN 6
REJAB..................BULAN 7
SYABBAN............BULAN 8
RAMADHAN....BULAN 9
SYAWAL.............BULAN 10
ZUL HIJJAH............BULAN 11
ZUL KAEDAH............BULAN 12


OKLAH
ana nak tahu sape tahu tarikh lahir dia dalam bulan islam?
tlg beritahu...

ana 16 rabiul awal 1404hijrah
wassalam..




-----------------
assalamualaikum.....ingat org di sini......FITRAH SEMULA JADI MANUSIA LELAKI SUKAKAN WANITA...lelaki yang baik untuk wanita yang baik, wanita yang baik untuk lelaki yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 28-12-03 04:23




boleh convert tarikh lahir anda atau apa-apa tarikh kat website ni dari masehi ke hijrah or vice versa.

Conversion of Islamic and Christian dates

*mungkin ralat +/- satu hari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

az-zahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4378
Posting: 130
Dari: dari atas pokok

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 09:03




saya lahir 14 Muharram 1403H @ 1 November 1982



Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zahraProfil   Hantar PM kepada az-zahra   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 09:44




akhi pokjak....ade ckit pmbtulan x ambik ati yer!
bulan zul kaedah=11
" zul hijjah=12

oklah akak lahir pd 26 Jamadil Awal 1399 hjr

wasalam
......................
"mati hanya sekali jadikannya pada JALAN ALLAH...."



Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 12:45




perantau...terima kasih kerana bgtau web tu.. selama ni tercari-cari website nak tahu tarikh lahir ana dlm bulan Islam...jazaakallah

ana pulak lahir 7 Rabiul Awwal 1405 Hijrah..bersamaan 1 Disember 1984M..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 29-12-03 14:56




ana pulak lahir pada 19 Shawwal 1402 hijrah.... bersamaan 10 Ogos 1982....

shukran jazilan to perantau for information....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-03 16:58



sayer lahir bulan
MUHARAM...


-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 17:13



ana lahir 14 Safar 1404 hijrah.

-----------------
Mirai e mukatte yukkuri to aruite yukou...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 17:37


..
Aiz lahir 4 Zulkaedah 1405
baru je lepas hari tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

izzah_21
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6011
Posting: 3

Pahang  


posticon Posting pada: 30-12-03 09:23


...heh saudara..bulan Islam tu utk tahun bape hijrah..bukan semua bulan same ikut tahun kan..eheh..saye kalo diikutkan lahir pada 5 Ramadhan tak ingt bape hijrah..tapi 29 Jun 1982..tapi spt yg dipaparkan oleh saudara tu bulan Jun jatuh pada September....ws

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzah_21Profil   Hantar PM kepada izzah_21   Pergi ke izzah_21's Website   Quote dan BalasQuote

Nailah_alfarafisyah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5717
Posting: 4
Dari: Kepong,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 16:29


saya lahir 28 zulkaedah 1405 @ 15 ogos 1985 null

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nailah_alfarafisyahProfil   Hantar PM kepada Nailah_alfarafisyah   Quote dan BalasQuote

zUeHa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5738
Posting: 73
Dari: bumi ya Rab

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-03 16:32


...10s 'perantau' coz bg information tuh...bg zUeHa lak bila di'convertkan' lahir pd 25 rabiul awal 1401 (31/01/81)...oooh baru tau...sebenarnya dr dulu nk tau..dah pernah jmpe tarikh ni dulu tp...dah lupa...skang kena ingat betul2....kena tulih ni simpan dlm memory...
-----------------
~Selamat Memburu Keberkatan Menuju ke Taman Firdausi~

-----------------
~Selamat Memburu Keberkatan Menuju ke Taman Firdausi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For zUeHaProfil   Hantar PM kepada zUeHa   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 30-12-03 18:17




syukran kpda zahrahtunnur...
ana pun tak perasaan ok...
ana nak cepat kot..sebab tu salah taip...

wassalam...
setiap manusia melakukan kesilapan..
ilalliqa


-----------------
assalamualaikum.....ingat org di sini......FITRAH SEMULA JADI MANUSIA LELAKI SUKAKAN WANITA...lelaki yang baik untuk wanita yang baik, wanita yang baik untuk lelaki yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 18:39



3 oktober 1985 bersamaan dengan 18 muharram 1406
satu muharam detik permula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4037
Posting: 12
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 31-12-03 12:48


ana lahir 18 muharam 1405h.klu ikut kan skrang,umur ana dah 20 tahun.

-----------------
wardah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardahProfil   Hantar PM kepada mawardah   Pergi ke mawardah's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-04 17:15




cikgu dilahhirkan pada 16 syawal 1402 hijra....



Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 11:59



ana lahir 6 jamadilakhir 1410

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

miza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.01.2004
Ahli No: 6484
Posting: 67
Dari: kelantan bandaraya islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 09:20


ana 22 jamadilakhir,bersamaan 21 feb 87
tp ana tak ingat berapa masihi...camner nak tentukan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizaProfil   Hantar PM kepada miza   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 24-01-04 11:22




perantau.... syukran jazilan bg info laman web tu... jasamu dikenang

saye pulak lahir dalam bulan Islam 26 Syawal 1401 bersamaan ngan 27 Ogos 1981M



-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

nailofar_ain
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7103
Posting: 23
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 12:17



saya lahir bulan 3,so rabiul awal la.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_ainProfil   Hantar PM kepada nailofar_ain   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 20-07-04 13:19


[quote]
On 2003-12-28 04:23, perantau wrote:
Assalamualaikum

boleh convert tarikh lahir anda atau apa-apa tarikh kat website ni dari masehi ke hijrah or vice versa.

[url=www.ori.unizh.ch/hegira.html]Conversion of Islamic and Christian dates[/url]

*mungkin ralat +/- satu hari.
[/quote]

ana dah cuba convert guna link tu, tapi tarikh dia tak tepatlah... jauh tersasar... ana lahir pd 08 Ogos 1979 bersamaan 14 Ramadhan 1399H...
cuba link ini, lebih tepat rasanya... ---> www.islam.com

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 13:21


Quote:

On 2003-12-28 04:23, perantau wrote:


boleh convert tarikh lahir anda atau apa-apa tarikh kat website ni dari masehi ke hijrah or vice versa.

Conversion of Islamic and Christian dates

*mungkin ralat +/- satu hari.





Ana dah cuba link tu, tapi tarikhnya tak tepatlah...
ana lahir pd 08 Ogos 1979 bersamaan 14 Ramadhan 1399H...
cuba link ini ---> www.islam.com



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-07-04 14:38


Quote:

On 2003-12-28 04:23, perantau wrote:


boleh convert tarikh lahir anda atau apa-apa tarikh kat website ni dari masehi ke hijrah or vice versa.

Conversion of Islamic and Christian dates

*mungkin ralat +/- satu hari.





Ana dah cuba link tu, tapi tarikhnya tak tepatlah...
ana lahir pd 08 Ogos 1979 bersamaan 14 Ramadhan 1399H...
cuba link ini ---> www.islam.com



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

nissa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7706
Posting: 23
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 21:34



saya lahir 21 syawal 1400 hijrah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nissaProfil   Hantar PM kepada nissa   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-07-04 16:52


Quote:

On 2003-12-28 04:23, perantau wrote:

boleh convert tarikh lahir anda atau apa-apa tarikh kat website ni dari masehi ke hijrah or vice versa.

Conversion of Islamic and Christian dates

*mungkin ralat +/- satu hari.



Ana dah cuba link tu, tapi tarikhnya tak tepatlah...
ana lahir pd 08 Ogos 1979 bersamaan 14 Ramadhan 1399H...
cuba check kat website ni ---> www.islam.com

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

MAZRINAINA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7372
Posting: 22

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-07-04 18:50


saye taulah saye lahir 15 safer 1411 waktu pagi selepas subuh....tapi malang nya kite tak banyak mengunakan tahun hijrah...kenapa ye?sape2 tau tolong lah bagi tau sebab mungkin kita boleh cari cara utk mengunakan tahun hijrah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MAZRINAINAProfil   Hantar PM kepada MAZRINAINA   Pergi ke MAZRINAINA's Website   Quote dan BalasQuote

fadmy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 368
Posting: 78

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-04 05:00




ana lahir 4 Zulhijjah 1404 bersamaan 30 ogos 1984

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadmyProfil   Hantar PM kepada fadmy   Quote dan BalasQuote

al-anshaary
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 7544
Posting: 136
Dari: petaling jaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-08-04 14:28



ana lahir pada 3 syaaban 1405H...saper samer dgn ana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-anshaaryProfil   Hantar PM kepada al-anshaary   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117753 saat. Lajunya....