Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 180
Ahli: 0
Jumlah: 180




  Yang Masuk Ke Sini
khalifah: 4 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: pilihan keluarga atau pilihan sendiri???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pilihan keluarga atau pilihan sendiri???

Please Mendaftar To Post


Oleh pilihan keluarga atau pilihan sendiri???

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-12-03 17:03


apa pendapat antum...pilihan keluarga atau pilihan sendiri???
sedangkan pilihan sendiri sudah mencukupi syariat yang telah ditetapkan.....pendek kata..ade ciri2 suami yg soleh/isteri yang solehah....

ermm..apa pendapat antum?????


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-03 19:22




Soal nie..bukan main senang nak dapat keputusan....lagipun ini berkaitan sesuatu hubungan yg ada pertalian.....

Pada Prof perkara ini perlu dibawa berbincang dan perlu jalan penyelesaian........

Banyak cara dan pendapat kalau kita faham tentang kaedah Agama dengan kita merujuk kpd nasihat ustaz/ustazah....kan?

Sebab Prof kata begitu...mungkin permasalahan latar belakang keluarga yg berbeza....maka hasil perbincangan pun berbeza dengan pelbagai interaksi kedua-dua pihak....

Wallahualam.....

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

leana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 349
Posting: 54
Dari: :: $ub4ng j@y@ ::

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-12-03 21:56




pada pendapat ana.. kalau pilihan sendiri tu ada ciri2 soleh/solehah.. baik bawa b'bincang ngan keluarga..

tp kalau dah xde jodoh ngan pilihan sendiri nak buat camna.. jodoh pertemuan di tangan Tuhan

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For leanaProfil   Hantar PM kepada leana   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 27-12-03 01:51


susahnya nak buat pilihan.....
mesti ada satu pihak yang akan terluka perasaan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 02:05




ana rasa baik anti buat solat istikharah....mintak petunjuk dari maha pencipta....

-----------------
SesaAt MenAriK naFaS....SElanGkaH meNuJu mAuT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

mawardah_solehah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1155
Posting: 100
Dari: Kuantan,Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 13:52




kalau ana... PILIHAN ALLAH....



-----------------
"Hati ini milik Allah..
Diciptakan oleh Allah...
     Hanya untuk mencintai Allah.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_solehah85Profil   Hantar PM kepada mawardah_solehah85   Pergi ke mawardah_solehah85's Website   Quote dan BalasQuote

salsabila2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4161
Posting: 36
Dari: Lenggong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 15:30


bg saya,pilihan keluarga atau pilihan sendiri tu bukannya persoalan...yg penting org tu beriman dan memenuhi syarat2 sbg seorg suami yg bertanggungjawab...itu dah mencukupi....kadang2 pilihan sendiri pun kantoi..so berserah je lah pd Allah swt...sesungguhnya Dia yg maha mengetahui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabila2003Profil   Hantar PM kepada salsabila2003   Quote dan BalasQuote

Maisarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2803
Posting: 205
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 15:58


,
bagi ana, terserah pada pilihan kluarga.bukan tak yakin dgn pilihan sendiri,tapi lebih senang dgn pilihan mereka...
tentu kluarga tahu apa yg terbaik utk kita.....
waallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaisarahProfil   Hantar PM kepada Maisarah   Quote dan BalasQuote

nurana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2561
Posting: 139
Dari: bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 20:16



pada pendapat saya,pilihan sendiri adalah paling bijak memandangkan kita yang akan menghadapi pasangan kita sepanjang hayat.kita dah kenal dia dan tahu hati budi dia sebelum kita mengambil keputusan untuk menikahinya.tapi kalau dah tak de jugak calon,tak salah ikut cadangan keluarga then kita selidik lah keperibadian dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   Pergi ke nurana's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 10:23


ermm.. bagi diri saya.. kedua2nya pon boleh..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

putera_bongsu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 5875
Posting: 37
Dari: seberang laut

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 21:59




kalau dah ade pilihan sendiri eloklah...naknak yg cukup syarat dr segi syariat.kalau takde..insyaallah pilihan parent akan jadi yg terbaik untuk kita.

-----------------
Yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu datang dari diri ini, tapi hakikatnya segalanya datang dari DIa juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_bongsuProfil   Hantar PM kepada putera_bongsu   Quote dan BalasQuote

nuurislam
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6104
Posting: 2
Dari: -

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 11:41


Assalaamuaalaikum.....
kalau dah ada pilihan sendriri dan memenuhi tuntutan....teruskan jer, tapi kaalau aada penentangan keluarga, tunggu dulu...tengok dulu camna pilihan mak abah.
...lepas tu buat istikharah sampai ada keputusan...lepas tu tawakal...
tapi jangan pulak kecewa bilaa perkahwinan tak seperti yang dinginkan...disitu ada kasih sayaang tuhan" Dia menguji hamba-hambanya"...kalau bahagia ....itupun tanda kasih sayaang tuhan..teruskanlah membentuk keluarga islam....
pendek kata Allah sayangkan kita....so semuanya atas kasih saayang Allah..
pastikan pilihan kita bukan atas dasar nafsu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuurislamProfil   Hantar PM kepada nuurislam   Pergi ke nuurislam's Website   Quote dan BalasQuote

aufa_khalilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2611
Posting: 173
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 11:48





pilihan sendiri kot....hehehe

abah dah bagi lampu hijau



Bookmark and Share

    


  Member Information For aufa_khalilahProfil   Hantar PM kepada aufa_khalilah   Quote dan BalasQuote

el-hakim
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6069
Posting: 4
Dari: Indonesia

Pahang  


posticon Posting pada: 31-12-03 21:27


...
dalam menentukan masa depan kehidupan sendiri, penilaian terhadap nilai diri seseorang adalah amat penting bagi menjamin kehidupan yang teratur. bagi ana dalam soal masa depan nie bukan lah satu perkara yang boleh di pandang remeh. sekira nya kita sudah mempunyai pilihan sendiri dan kita dapat memahaminya dengan baik elok lah kalau dibawa berbincang dengan family. tapi kalau berlaku plak perkara yang sebaliknya mungkin ada hikmah disebaliknya. tapi bagi perkara macam ni lebih elok kalau dibawa berbincang dengan family. kalau ada jodoh insyaallah tak kemana....



Bookmark and Share

    


  Member Information For el-hakimProfil   Hantar PM kepada el-hakim   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 31-12-03 22:01




bibir tak bersuara bila hati mula berkata...



susah nk cakap....tp harapkan yang terbaik...moga kiter terdidik ke jalan yang diredhai...

pilihan sendiri..????...tp masa yg menentukan

"Wanita dijadikan dari rusuk lelaki, bukan dari kepala sebagai atasan, bukan dari kaki sebagai alasnya ttp dekat dgn lengan utk dilindungi & dekat dgn hati utk dididik dan dikasihi"



Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 22:06



yg nak berkahwin tu kita kan? sekiranya kita dah berjumpa dgn org yang 'benar' menepati ciri2 wanita/lelaki solehah, teruskan! tapi kena la bgtau keluarga, terangkan dgn baik dan minta restu dr ibu bapa.... rsnya semua ibubapa mahukan kebahagian utk anak mereka, mustahil mereka menolak jika pasangan kita tu menepati ciri2 lelaki/wanita solehah yg dikehendaki oleh Islam... ingatlah, apa2 pun keputusan kita jgn membelakangkan keluarga, kalau ada apa2 mslh, pasti kita perku mereka


Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-04 14:09



itu semua bergantung pada jodoh..bagi saya kalau dah tak jumpa pilihan sendiri saya akan minta pandangan mak abah jer...pilihan mereka ialah pilihan yg terbaik..sudah pasti mereka nak yg terbaik utk anak mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

Sab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3805
Posting: 30
Dari: TTDI

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 17:34


bawak berunding le..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SabProfil   Hantar PM kepada Sab   Quote dan BalasQuote

b3tik
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7284
Posting: 1
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-04 12:36


assalamualaikum....
1st.. jgn terburuĀ² buat keputusan..
mintak pandangan ibubapa.. kite bukan nak idup sehari dua dengan dia kan.. so buatla pilihan yg terbaik..
wassalam

[ Posting ini telah di edit oleh: b3tik pada 2004-02-15 20:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For b3tikProfil   Hantar PM kepada b3tik   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-04 09:40



Terpulang pada diri sendiri.Klu pilihan sendiri sudah menenuhi kriteria apakata bawalah jumpe ibubapa.lgpun ibubapa penting dlm hidup kite.Redha ibu adelah redha Allah,so,klu ibubapa tak redha alamak tak bahagialah hidup.Ibubapa hanya mahu anaknya mendapat yg terbaik dlm hidup dan tidak mahu mereka menderita dikemudian hari.Mereka memandang sesuatu melalu mata hati dan kite memandang sesuatu dari sudaut cinta.Bila mencintai seseorg,kite akan melihat semua yg baik ttg dirinya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ultramaman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 7306
Posting: 22
Dari: tampin

Johor  


posticon Posting pada: 21-02-04 17:51


saya terpaksa mengikut pilihan keluarga

Bookmark and Share

    


  Member Information For ultramamanProfil   Hantar PM kepada ultramaman   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-04 19:09


bg sye plak..mak ayah tak kisah..asalkan sye bahagia dgn pilihan yg di cari...tapi sye plak malas nak mencari sebab tak nak terikat dgn komitment ..biar dtg sendiri..lagipun dpt elak drpd melakukan hal2 yg tak diingini...yg penting abiskan dulu ape yg tak abis..dah cukup komitment baru fikir2kan...boleh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 19:13


Pada 31-12-03 22:01 , hani_wahida posting:

!!! QUOTE !!!




Assalamualaikum...
kita sebagai wanita ada hak untuk memilih..
kalau itu hak kita..
so kena lah guna hak kita...
jangan jadi pak turut...
tapi jangan pula jadi penderhaka...

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12462 saat. Lajunya....