Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 89
Ahli: 0
Jumlah: 89




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 16 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: CINTA TANPA RESTU.BAGAIMANA?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» CINTA TANPA RESTU.BAGAIMANA?

Please Mendaftar To Post


Oleh CINTA TANPA RESTU.BAGAIMANA?

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 14:28


aSSalamualaikum.....
ada citer sket........

Faris telah bercinta dengan Fariza sejak dr sek men lagi.Pada mulanya cinta mereka berjalan lancar walaupun terganggu sedikit bila Fariza mendapat tawaran ke IPTA tapi Faris gagal dan terus bekerja.Tapi demi cinta Fariza tetap setia.Mereka ini berjiran rumah bersebelahan.setelah grad Fariza mula bekerja dan Faris yg telah lama berkeja juga telah naik pangkat.Merasakan dirinya telah mampu Faris akhirnya menyuarakan hasrat hati utk melamar Fariza.Fariza menangis kerana terlalu gembira kerna itulah penyudah bagi cinta yg disemai selama 10 tahun.
Bila keluarga Faris masuk meminang keluarga Fariza tidak setuju dan memberi alasan bahwa mereka tidak sepadan.kerna Fariza seorg esekutif manakala Faris hanya seorg juruteknik.Mulai dr saat itu hubungan baik antara 2 jiran itu mulai renggang.
Hubungan Faris dan Fariza mulai terganggu tapi demi cinta mereka tetap saling mencintai.Keluarga Fariza yg tdk berpuas hati akhirnya menerima pinangan sepupu Fariza sendiri yg baru pulang dr oversea.
Faris yg frust membawa diri..Fariza pada mulanya membantah akhirnya pasrah setelah takut dikatakan anak derhaka.

pada sahabat lelaki apa tindakan anda.
pada wanita apa pula pandangan anda jika anda dlm situasi begini..........

p/s cerita ini tiada kena mengena dengan yg hidup...tapi ada kena mengena ngan aku...
hehhe..aku tgh koma nih.......

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 22-05-03 14:39


Lupakan aje lah...takyah penat2 teruskan sbb at last u'll be bored...takcaya tanya la orang yg pernah mengalaminya..i'm not,ok?!!

Carilah cinta lain. cinta yg direstui dan landaskan cinta itu kpd Allah, insyaalah, u'll get the sakinah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

hisyamJSH_pasir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 748
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-05-03 14:49


Pada pendapat ana,itu mungkin dia sudah tiada jodoh..tetapi jika dia rasa jodoh antara dia dengan kekasihnya masih panjang so wait her..until her family accept him..
so that's my opinion..
so sabar ajela..


-----------------
suka mengkaji kehidupan manusia di setiap persekitaran

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisyamJSH_pasirProfil   Hantar PM kepada hisyamJSH_pasir   Pergi ke hisyamJSH_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

hisyamJSH_pasir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 748
Posting: 57
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-05-03 14:51


Pada pendapat ana,itu mungkin dia sudah tiada jodoh..tetapi jika dia rasa jodoh antara dia dengan kekasihnya masih panjang so wait her..until her family accept him..
so that's my opinion..
so sabar ajela..


-----------------
suka mengkaji kehidupan manusia di setiap persekitaran

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisyamJSH_pasirProfil   Hantar PM kepada hisyamJSH_pasir   Pergi ke hisyamJSH_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 02:06


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alahai belasnya ... kisah cinta tak kesampaian dan redhalah bahawa jodoh itu di tangan Allah SWT. Kumbang tak seekor dan bunga tak sekuntum. Teruskan hidup yang pendek dan sementara ini agar tenang dan dapat melaksanakan ibadah semaksimum mungkin sebelum maut menjemput pulang ke sisi Allah SWT.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 19-02-07 03:25


Menarik.
Pada ana, jawapan ana sangat mudah, cinta pada ibubapa lebih utama. Titik.

Mungkin boleh berbincang untuk mencari restu, bertanyakan sebab Kenapa mereka tidak suka.

Jika jawapan ibubapa tetap tidak boleh, carilah yang lain.
Bumi Allah sangat luas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 19-02-07 03:41


saya teringat kata-kata seorang senior masa daurah beberapa minngu lepas..permulaan yang baik menjanjikan pengakhiran yang baik...kalau dah mula-mula lagi permulaan yang buruk, i.e parents tak restu,..so, better not to procceed...redha Allah pada redha ibu bapa...so, kalau parents tak redha,.Allah..?hum...pada pendapat saya yang maseh mude remaja neih (hehe...)...tak payah ar procceed..Allah ada perancangan yang lebih baik agaknya...dan kamu merancang, Allah juga merancang, dan perancangan Allah itu adalah sebaek2 perancangan..Wallahu a'lam..~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 12:21


Pada 19-02-07 03:25 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Menarik.
Pada ana, jawapan ana sangat mudah, cinta pada ibubapa lebih utama. Titik.

Mungkin boleh berbincang untuk mencari restu, bertanyakan sebab Kenapa mereka tidak suka.

Jika jawapan ibubapa tetap tidak boleh, carilah yang lain.
Bumi Allah sangat luas.


setuju...
bagi saya keluarga adalah segala-galanya selepas Allah dan Rasul....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 13:54


nak buat macam mana lagi...da nak berlaku da....sabar sajalah,sehinggakan perempuan tu da sudi pula..apa lagi...cari lain lah,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-07 15:40


Pada 19-02-07 03:25 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Menarik.
Pada ana, jawapan ana sangat mudah, cinta pada ibubapa lebih utama. Titik.

Mungkin boleh berbincang untuk mencari restu, bertanyakan sebab Kenapa mereka tidak suka.

Jika jawapan ibubapa tetap tidak boleh, carilah yang lain.
Bumi Allah sangat luas.


setuju sangat-sangat..
that's why lah before nak proceed lebih jauh..
kena minta permission parents dulu..
supaya parents maklum dengan calon pilihan kita..
dah dapat green light..
insya Allah mudah saja lepas tu..
jalan ke masa depan makin jelas lagi tersuluh..

;-) ;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-07 17:12


Saya ada 1kisah benar untuk ambil ikhtibar:
a)    Perkenalan aini & zamri tidak disangkakan akhirnya memutikkan bibit cinta. Kerana terlalu kuat panahan cinta, tiada lagi perkara indah & utama. Ayah & ibu aini sudah puas memujuk tetapi tidak terkesan. Akhirnya kedegilan aini membuatkan ayh & ibunya hilang sabar. Walau setiap hari dimarahi & ada juga dirotan namun aini tetap pulang dengan zamri. Oleh kerana habis berusaha & ditambah lagi panggilan haji yang memaksakan ayh&ibu aini meninggalkan anak2 nya, lalu aini terpaksa dikahwinkan. Bahagia yang disangkakan bersama zamri sehidup semati, tetapi badai ribut yang melanda. Zamri mula curang ketika aini sarat mengandungkan anak ke2. Keperluan aini tidak dihiraukan lagi kerana zamri kemaruk dengan ex!- teman wanitanya dulu. Akhirnya aini diceraikan.
Moral of the story:
1- Restu ibubapa penting, jaminan kebahagiaan. tapi jk laki tu baik & dah solat istiqoroh, doa banyak-banyak dalam masa sama pujuk parents biar lembut hati. Pandai2la.

2- ni salah satu cerita patut ambil ikhtibar. kat luar banyak lagi dalam majalah & akhbar rata2 menceritakan laki curang sebab BEKAS teman wanita @ wanita juga. so usah disebut2 kuatnya penangan ‘pernah bercinta tapi putus ditengah jalan’, dhla terlarang (tak ikut syariat sebab terlalai), Sepatutnya kita MALU sebab pernah terleka. sebab tu Islam larang cinta sebelum kawin, ada buruknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

darkeye_mania
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27963
Posting: 157

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 17:21


memang restu ibu bapa sangat penting untuk kita berkahwin.. jika kita dah ada orang yang kita sayang tapi ibu bapa tak restu kita kahwin, kita tak patut terus ikut apa yang mereka nak 100%.... kalau betul dioarng tak restu, kita kena tau dulu mereka tak restu tu sebab apa? kalau tak restu with valid reason sebab pasangan tu bukan orang yang baik, jarang mengikut suruhan agama, itu alasan yang boleh diterima... tapi dalam situasi di atas, ibu bapa fariza tak restu just because mereka rasa faris tu tak setanding dengan anak dia yang lulusan universiti tu sedangkan fariza sendiri tak kisah langsung tentang perbezaan taraf...... ibu bapa fariza seolah-olah memperlekeh hukum ALLAH.. ALLAH melarang kita hidup dengan membeza2kan darjat.....

mungkin orang akan kata pilihan ibu bapa adalah yang terbaik tapi kalau dah hati tak suka, adakah perkahwinan yang sepatutnya last a lifetime itu akan bahagia? adakah anak2 yang lahir dalam perkahwinan tersebut akan hidup bahagia jika ibu bapa mereka tidak saling menyayangi? banyak yang perlu difikirkan secara rasional benda-benda macam ni.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkeye_maniaProfil   Hantar PM kepada darkeye_mania   Quote dan BalasQuote

Nawarah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27045
Posting: 19
Dari: johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 17:44


sabar saja lah..da tkdir Allah..mana tau org baru 2 lagi elok kan? setiap yang berlaku kan ada hkmahnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NawarahProfil   Hantar PM kepada Nawarah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 10:03


Ibu bapa tiada gantinya tetapi pasangan hidup boleh dijatuhkan talaq dan bercerai. Disini jelas siapa yang patut diberi kepentingan iaitu ibu bapa. Restu, kasih sayang dan doa ibu bapa adalah segala-galanya bagi seorang yang bernama anak.

Janganlah berkawin dengan orang yang tidak mendapat restu ibu bapa - motto hidup seorang anak yang soleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 10:20


salam...

bagi saya lah....restu parents paling utama walau dalam apa keadaam jua...bukankah restu Allah juga atas restu parents kita....

mungkin sia-sia pertahakan cinta yang tidak mendapat restu parents....lebih baik lupakan sahaja...walaupun payah...insyaAllah ada kebaikkannya....we dont know what might happen in d future....mungkin pilihan parents adalah yang terbaik tapi still depends on faktor agama jugak...kalau yang parents cari,agama pun tak betul sangat....erm...fikir lah whether nak terima ke tak...

sebagai anak...entah apa caranya kita nak membalas budi parents....terlalu banyak yang parents korbankan buat kita....tapi kita?apa yang pernah kita korbankan....?pikir2kan lah...

wallahua'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-07 11:39


*Bagaimana ye jk seorang P yang nak dipinang adalah ustaz mengajar alQuran di pondok, kira doa dia selama ni tapi sekeras2 parents dia tak bagi, atas alasan tak ada kelulusan. Ibarat diluah mati mak ditelan mati bapak, dalam sedih teramat maka terpaksa akur pada kehendak org tua sebab katanya keberkataan seorang anak pada ibuayh. Namun ada mengatakan jk kita tolak org baik nanti akan datang fitnah.

*Apa yang berlaku memang dia diuji, sampai ada yang bertanggapan salah pada dia... & iman dia juga telah down, malah kekuatan hatinya tak seperti dulu. Adakah ni kesannya menolak org baik, tapi dia adalah mangsa keadaan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 13:54


Assalamualaikum...

selalunye setiap ibu bape nak tengok kebahagiaan anak2 mereka...

kalau calon tu baik dan beragama dan boleh menjamin kehidupan yang baik apda masa akan datang...tak ada sebab ibu bape tak terima...ye tak??

Ya Allah, minta dijauhkan...

apa pun, jangan belakangkan mereka...
pujuk selagi boleh..
tapi kena pastikan mereka setuju dengan ikhlas hati..

bukan sebab tak kuasa dah dengan desakan kita...

pujuk bukan mendesak..

istikharah...semoga Allah beri petunjuk..
dan setiap yang berlaku, adalah keadilan dari Allah..

wallahualam..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

arif_afizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26360
Posting: 26
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 23-02-07 14:17


Emm...mak saya selalu pesan jangan kawin kalau tak ada restu mak ayah. memanglah alasan mak ayh fariza tak logik sebab pangkat...pandang harta..tak patut...
boleh kawin tapi banyak ujian. banyak gila. contoh fariza berdegil nak kawin juga.lastly mak bapak bagi tapi mungkin dia akan disisihkan dan mnantu akan dibenci.. kat citu r ujiannye.. boleh hdup bla dibenci..tambah2 allah tambah lagi ujian dengan masalah rumah tangga.. kat cini kawin sebab dah buat solat istikharah tau... perempuan lastly akan balik kat mak bila ada masalah rumah tangga..kat siapa lagi nak pergi.?nasihat saya macam mak saya nasihat r.. jangan kawin kalau tak ada restu ...nanti hidup penuh rahsia.bila anak dah besar macam-macam nak tau apa kita nak jawab? jawapan mak saya hidup mak banyak sangat rahsia... tak cerita pun..uwaa nak tau juga ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arif_afizahProfil   Hantar PM kepada arif_afizah   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 14:22


berdoalah banyak-banyak....moga ada jodoh dan dapat membuka pintu hati ibu bapa untuk menerima pasangan...jika tidak,pasrah saja lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 15:49


:-) Susahlah kalau macam itu.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:02


Sekiranya inginkan redha Allah maka bermula dengan redha ibu bapa. Jadilah anak yang soleh dan solehah. Minta saja ibu bapa carikan pasangan. Sekiranya berkenan terima dan sekiranya berkenan beritahu ibu bapa dan minta carikan lagi. full stop.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:04


Pada 23-02-07 10:03 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Ibu bapa tiada gantinya tetapi pasangan hidup boleh dijatuhkan talaq dan bercerai. Disini jelas siapa yang patut diberi kepentingan iaitu ibu bapa. Restu, kasih sayang dan doa ibu bapa adalah segala-galanya bagi seorang yang bernama anak.

Janganlah berkawin dengan orang yang tidak mendapat restu ibu bapa - motto hidup seorang anak yang soleh.


memang tepat sesangat... cinta tida restu mereka takut tiada berkat..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 20:50


redha allah bermula dengan redha ibu bapa..sayang macamana pun kita pada kekasih kita..bila hendak berumah tangga restu ibu bapa lah perlu di utamakan..kerana mereka akan mendoakan kesejahteraan kita..barulah rumah tangga kita akan bahagia.pilihan ibu bapa adalah pilihan terbaik untuk kita...walaubagaimana pun..ibu bapa juga perlu memahami kehendak anak-anaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 20:53


nak kawin kenela ada redho mak ayah..itu yang paling penting..jangan lupa berfikir untuk masa yang panjang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-03-07 21:10


..sebab begini lah saya takot nak bercinta..lalalala

erm...ikut mak payah lah....jangan kerana kekasih..kita buang emak...buang ayah..buang saudara

pasti ada hikmah di sebaliknyaa....


-----------------

[ Telah diedit oleh: miss_farhana pada 03-03-07 21:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:15


tak baik


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 03-03-07 21:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:45


setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...
pasrah dan redha....itulah jalan yang terbaik...

setelah berkahwin,taatlah kamu pada suamimu...
jika kamu derhaka pada suami...bermakna kamu juga
derhaka pada kedua ibu bapamu...

jadilah isteri solehah... :-P :wink: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

try_mk
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28833
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:52


entahlah org sekarang..tak tau nak cakap apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For try_mkProfil   Hantar PM kepada try_mk   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 04:30


banyak pro dan kontra .. ada kata tak baik .. ada kata alasan mak bapak tak logik .. bagi saya senang saja .. kalau nak sangat kawin saja .. apa-2 jadi pandai-2 lah bawa diri dan minta pertolongan Allah ... bagi saya kalau dah betul-2 kemaruk cinta memang tak boleh patah balik .. sama ada kawin dengan org yang dicinta atau tak payah kawin langsung ... kalau setakat perempuan tu tak nak kawin tak ada hal punya .. tak luak perempuan dalam dunia ni ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 07:26


Pada 23-02-07 11:39 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

*Bagaimana ye jk seorang P yang nak dipinang adalah ustaz mengajar alQuran di pondok, kira doa dia selama ni tapi sekeras2 parents dia tak bagi, atas alasan tak ada kelulusan. Ibarat diluah mati mak ditelan mati bapak, dalam sedih teramat maka terpaksa akur pada kehendak org tua sebab katanya keberkataan seorang anak pada ibuayh. Namun ada mengatakan jk kita tolak org baik nanti akan datang fitnah.

*Apa yang berlaku memang dia diuji, sampai ada yang bertanggapan salah pada dia... & iman dia juga telah down, malah kekuatan hatinya tak seperti dulu. Adakah ni kesannya menolak org baik, tapi dia adalah mangsa keadaan?


apapun mak ayah tiada galang gantinya
wajib mentaati parents selagi tak langgar akidah
kuatkan semangat
bukan P saja yang mengalami ujian tu... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

auzman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6097
Posting: 47

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 19:24


assalamualiakum..
nak kasi pandangan sikit lah..
bagi ana ..
restu ibu bapa paling utama..
ibu bapa tiada penggantinya di dunia ni..
so ikutilah nasihat mereka..
jangan abaikan apa yang mereka larang dan tak suka..
sebb mereka adalah yang wajib kita taati selepas Allah dan RasulNya..
wallaualam..
waslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For auzmanProfil   Hantar PM kepada auzman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 21:31


cinta tanpa restu..
pada ana sama lah seperti..
ibarat layang2 tanpa tali...
indah tapi tak berseri...
bahagia tapi tak tenang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-03-07 21:34


Pada 04-03-07 21:31 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

cinta tanpa restu..
pada ana sama lah seperti..
ibarat layang2 tanpa tali...
indah tapi tak berseri...
bahagia tapi tak tenang...


atau dalam erti kata lainnya..
tidak berpenghujung..
tidak ada kesudahan... ;-) ;-) ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 21:50


macam mengejar bayang2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 22:08


restu ibu bapa paling utama..
ibu bapa tiada penggantinya di dunia ni..
so ikutilah nasihat mereka..
jangan abaikan apa yang mereka larang dan tak suka..
sebb mereka adalah yang wajib kita taati selepas Allah dan RasulNya..

memang betul...
ibu bapa adalah jalan untuk kita ke dunia ini...
jadi, restu daripada mereka amatlah penting untuk kebahagian di dunia mahupun di akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

nurun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14200
Posting: 97
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-07 00:02


bagi ana restu ibu bapa itu amat penting.......saperlah antum kalau bukan ibu yang melahirkan antum dan ayah yang memberi nafkah dalam membesarkan antum.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurunProfil   Hantar PM kepada nurun   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:05


tak baik derhaka...kelak belakang hari binasa..sebaiknya mesti ada restu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:08


salam...

restu IBU dan AYAH amatlah penting.
bagi ana.....
kalau dah susah sangat, suruh ayah carikan saja.
sebab ana percayakan ayah ana.
mesti cari yang SOLEHAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:49


erm perkara ni berlaku juga kat ana...memang sedih,tapi janji family ana...dia akan carikan seorang akhawat yang solehah dr kalangan kenalan rapat dia... supaya jalinan keluarga tu lebih rapat :) ana tunggu saja jawapan family ana kelak :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 15:11


Pada 23-02-07 10:03 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Ibu bapa tiada gantinya tetapi pasangan hidup boleh dijatuhkan talaq dan bercerai. Disini jelas siapa yang patut diberi kepentingan iaitu ibu bapa. Restu, kasih sayang dan doa ibu bapa adalah segala-galanya bagi seorang yang bernama anak.

Janganlah berkawin dengan orang yang tidak mendapat restu ibu bapa - motto hidup seorang anak yang soleh.



ana setuju...maried without parents bless is nothning...cuba pujuk parent tu dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

princess_amira
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28914
Posting: 4
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:09


salam...

kesiannya...
redha saja lah...
ataupn tunggu habis belajar lagi bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_amiraProfil   Hantar PM kepada princess_amira   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:33


Yakinlah jodoh tu ALLAH dah tuliskan siapa untuk kita. So, buat apa nak frust2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:33


Yakinlah jodoh tu ALLAH dah tuliskan siapa untuk kita. So, buat apa nak frust2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:33


Yakinlah jodoh tu ALLAH dah tuliskan siapa untuk kita. So, buat apa nak frust2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:33


Yakinlah jodoh tu ALLAH dah tuliskan siapa untuk kita. So, buat apa nak frust2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:33


Yakinlah jodoh tu ALLAH dah tuliskan siapa untuk kita. So, buat apa nak frust2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 02:36


salam...

lama tak nampak akh ridwan_daie...
hmmm.. sekali posting, sampai 4..
bagus... bagus.. semangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-07 08:42


percayalah jodoh pertemuan ditentukan Allah swt .kalau benar jodoh awak dengan dia,walau jauh mana or dekat mana awak dengan dia,insyaallah pasti akan bersatu jua akhirnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 11:37


bagi saya memang susah sikit nak terima....tapi kalau family dah tetapkan kita sebagai anaknya kena terima juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138844 saat. Lajunya....