Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 61 hari yang lalu
the_brOtherz: 88 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Mempunyai kekasih semasa di kampus atau di sekolah adalah satu kesilapan.Bincangkan.


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mempunyai kekasih semasa di kampus atau di sekolah adalah satu kesilapan.Bincangkan.

Please Mendaftar To Post


Oleh Mempunyai kekasih semasa di kampus atau di sekolah adalah satu kesilapan.Bincangkan.

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 17:05




Mempunyai kekasih semasa di kampus atau di sekolah adalah satu kesilapan.

adakah sependapat dengan anda.?

tajuk ini saya petik daripada perbincangan debat di dalam radio THR.fm pada 14/12/2003 malam Sabtu hari Ahad diantara pelajar UIAM dan UM.

saya ingin kepastian dan pendapat2 yg kukuh.jadi,marilah kita sama2 bincangkan penyakit ini.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

mariani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5648
Posting: 34
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-03 17:29



mgg menjadi satu kesilapan kl kiter tak dapat nak kawal diri kiter...tapi kl niat kiter utk kebaikan,apa salah yer..contoh yer..utk memberi semanagt kepada kiter...tapi kl sebalik yer baik tak yah lah..sbb perasaan tu kadang2 blh melalaikan kiter...apa2 pun....niat tu yg penting...kl ikhlas kerana Allah..ok jer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianiProfil   Hantar PM kepada mariani   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 17:56


senang je.. bergantung pada org tersebut

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 18:37


pd pdpt sy bergantung pd pasangan tersebut..kalau ble tumpukan pd pelajaran dan tak mengganggu..tak kisah..sbb yg penting tanggungjwb utk belajar tuh perlu dutamakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 14-12-03 18:40


Saya setuju dengan pendapat abang kaze dan espiranza. Hal ini bergantung kepada individu itu sendiri.Saya mempunyai contoh yang berlaku semasa saya di sekolah.
Tahun lalu, terdapat sepasang pelajar yang memang diketahui bercinta antara satu sama lain. Yang bagusnya, mereka menggunakan pertemuan mereka dari hari ke hari untuk memajukan diri, bukan setakat bercintan-cintun. Hasilnya mereka berdua menjadi pelajar terbaik STPM pada tahun tu dengan masing2 mendapat 4A.
Pada tahun yang sama juga, terdapat lagi satu pasangan kekasih yang sangat popular di sekolah dan juga merupakan pelajar form 6. Sayangnya kasih mereka tidak digunakan ke jalan positif. Bila result STPM keluar, si lelaki fail semua subjek, yang perempuan fail 3 subjek.

Jadi baik buruk berkasih semasa di sekolah atau ipta itu adalah bergantung kepada individu yang mengamalkannya itu. Jika elok acuannya, maka eloklah jadinya. Kalau buruk acuannya, buruklah jadinya.



-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

[ Posting ini telah di edit oleh: syafiq86 pada 2003-12-14 21:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 23:51


betul tu syafiq86...ana sokong...lagipun...nak buat macam mana kan...cikgu ana pun pernah cakap...jangn sibuk nak bercinta-cinta masa masih sekolah...tapi tak salah...sebab semua orang ada perasaan....asalkan jangan sampai pelajaran pun terganggu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-03 05:52


alamak tak sempat dengar THR MIL tu....buka2 trus dengar GEGAR

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 09:08



emm ada pun sokong dengan semua...yang penting 'JANGAN BERCINTA YANG BERDOSA '

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 15-12-03 09:49



ana sokong jugak...yang penting pandai jaga diri dan niat kita kerana ALLAH...



Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 15-12-03 10:18



Rasa cam pernah jumpa la tajuk ni..check balik la nanti.
Nak komen skit...
Nak kata kesilapan tu takleh jugak sebab kadang2 ada yang leh bawak ngan baik.Yang jadi silapnya adalah bilaman dia tak reti nak handle perkara ni.Contohnya cam selalu kuar dating.Perlu ke ber'dating'?Apa kalau namanya couple kena dating ke?Ramai la cam gini,yang berkopiah pun sama jer..
Nak berkekasih tu rasanya tak perlu kot sampai ber'dating' walaupun bawak teman!!Takkan hilang seri couple tu kalau tak dating pun..ye dak??

Tapi...better takyah la nak cuba2 ada kekasih ni,ngaji la dulu...bagi yang dah mmg sedia ada kekasih tu,pandai2 jaga semua perkara!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-12-03 10:31


Quote:

On 2003-12-14 17:29, mariani wrote:

mgg menjadi satu kesilapan kl kiter tak dapat nak kawal diri kiter...tapi kl niat kiter utk kebaikan,apa salah yer..contoh yer..utk memberi semanagt kepada kiter...tapi kl sebalik yer baik tak yah lah..sbb perasaan tu kadang2 blh melalaikan kiter...apa2 pun....niat tu yg penting...kl ikhlas kerana Allah..ok jer...



erm....niat tu yang penting..memang betul...tapi ianya boleh jadi salah kalau diletakkan di tempat yang salah...taukan yang budaya couple tak ada dalam islam...so buat apa nak berkasih lagi???bercouple nie memang diketahui umum lebih banyak buruk dari baiknya....walaupun bercouple untuk tujuan baik...study ke...dan buat revision sama ke...tapi pada masa yang sama....buat dosa jugak sebab berdua-duaan ke sana kemari...berjumpa selalu....bertentang mata...dan kalau yang lebih melampau tu berpegangan tangan....macam la dunia nie diaorang yang punya.....pendek kata...tak baik la...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 11:14


Quote:
On 2003-12-15 10:31, Qudwah_hasanah wrote:
taukan yang budaya couple tak ada dalam islam...so buat apa nak berkasih lagi???bercouple nie memang diketahui umum lebih banyak buruk dari baiknya....walaupun bercouple untuk tujuan baik...study ke...dan buat revision sama ke...tapi pada masa yang sama....buat dosa jugak sebab berdua-duaan ke sana kemari...berjumpa selalu....bertentang mata...dan kalau yang lebih melampau tu berpegangan tangan....macam la dunia nie diaorang yang punya.....pendek kata...tak baik la...



Ana setuju sangat dgn penjelasan ukhti Qudwah_hasanah... Ramai org kata 'asal ikhlas krn Allah' okey... tp, ramai ke yg boleh buat mcm tu? ana rasa mmg pyh nak carik couples yg ikhlas krn Allah... mmg sudah menjadi naluri manusia berperasaan kasih.. tp, pandaiĀ² lah kita menjaga hati.. mungkin pada kita couple itu ada kebaikannya, itu hanya bisikan iblis pd hati kita..
kalau dah bebetul suka sama suka, apa salahnya terus ikat p'hubungan tunang (still kena jaga batasan) or ikatan yg lbh terjamin iaitu perkahwinan...
Nape tak leh study ngan kaum sejenis? Lain la kalau batasan dijaga... nak study samaĀ² no prob punyalah (but not coupling okeyh!)

Niat tidak menghalalkan cara

p/s : sorry kalau ada yg terasa.. hehe

WaLLahua'Lam




-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

[ Posting ini telah di edit oleh: SyAhEeDa pada 2003-12-15 11:15 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: SyAhEeDa pada 2003-12-15 11:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-12-03 11:51


janganlah menghampiri zina..

prevention is better than cure (al-wiqayah khairun minal ilaj)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 16:07




Wah..panjang betul tajuk Tok_Imam...

Hm..Prof tak dengar pula perbincangan tue..

tapi harap Tok_Imam...bagi sikit spekulasi perbincangan itu...boleh kita ulaskan dan tanya yg lain..

Lagipun dah tajuk tue mesti ada tidak balas berbeza ....

Wassalam

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 17:14


a ah laa..tak yah kapel..stakat tau suka sama suka tuh cukup arr..kawan dulu..pandai2 la setia antara satu sama lain..pastuh tiba masa tunang..kawin..kan senang!..maksiat pun dpt dihindari..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-12-03 20:34


No big deal. Couple is just too common. Besi tetap no satu. I couple gak, tapi tetap main besi n tetap study.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-12-03 20:55


bESTlah jack jawapan u...couple2-lah tapi ingat tuhan.....jgn hampiri dosa dahlah..
"Kerana tuhan utk manusia"

p/s.dulu buat dosa kecik,numan dpt tau kena tibai syarahan agama......dua hari rasa bahang panas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 16-12-03 12:22


Quote:

On 2003-12-15 20:55, JoshuaIsfahan wrote:
bESTlah jack jawapan u...couple2-lah tapi ingat tuhan.....jgn hampiri dosa dahlah..
"Kerana tuhan utk manusia"




ada ke gitu pula JoshuaIsfahan...couple tu sendiri dah menghampiri dosa kan...buat apa nak bercouple lagi???walaupun ramai yang kata couple berlandaskan syariat...tak masuk akal lah...couple berlandaskan syariat adalah perkahwinan....so kalau dah berkenan sangat tu...kahwin aje la...kan senang....habis cerita right????

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-03 12:35




hmm..ape pon depends on diri sendiri aa..if u can handle ur love n ur studies..so..go on..if not..just say bye-bye to them~ ahaks~!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-03 12:53


Quote:

On 2003-12-15 20:55, JoshuaIsfahan wrote:
p/s.dulu buat dosa kecik,numan dpt tau kena tibai syarahan agama......dua hari rasa bahang panas...


uikkss... itu dosa kecik ke Joshua? tapi nampak boleh memudaratkan... jgn buat lagi tau.. nanti dgn gf Joshua tu sekali ana bagi tazkirah sampai terbakar terus..

erm.. kalau kita bincangkan hal ni dari segi Islam.. mmg nampak salah sebenarnya bercinta ketika usia muda dan lebih2 lagi masih menuntut lagi. kalau boleh dielakkan.. baik kita elakkan.

sokong kata2 Qudwah_hasanah.., couple cara Islam adalah dlm perkawinan. couple anak muda zaman skrg ni banyak menjurus ke arah maksiat dan zina..

p/s: pernah muda juga dulu..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Rayhana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5661
Posting: 109
Dari: KUKTEM,Pahang

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-03 13:15


~~

Tidak dinafikan mempunyai kekasih byk membawa kelalaian...dan ada betul nya setiap kata sahabat2 tu...COUPLE TAK ADE DLM ISLAM...tapi bagaimana pula jika mempunyai kekasih tapi tak pernah jumpa...dan tujuannya pula adalah untuk dijadikan isteri/suami??...kira nya cam tidak melanggar batas2 Syara' laa...adakah itu suatu kesalahan?

-----------------
Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR,
Teman yang paling akrab ialah AMAL,
Pengawal peribadi yang paling waspada ialah DIAM,
Bahasa yang paling manis ialah SENYUM,
Ibadah yang paling indah ialah KHUSYUK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For RayhanaProfil   Hantar PM kepada Rayhana   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-12-03 14:35


Quote:

On 2003-12-16 13:15, Rayhana wrote:
~~

Tidak dinafikan mempunyai kekasih byk membawa kelalaian...dan ada betul nya setiap kata sahabat2 tu...COUPLE TAK ADE DLM ISLAM...tapi bagaimana pula jika mempunyai kekasih tapi tak pernah jumpa...dan tujuannya pula adalah untuk dijadikan isteri/suami??...kira nya cam tidak melanggar batas2 Syara' laa...adakah itu suatu kesalahan?



entahla Rayhana...tapi jarang kt jumpa yang macam ni...1 dlm 1000 pun payah...salunya mesti ada jumpa jgk tambah2 kalau dah 1 sekolah ataupun 1 u..bile tak jumpa lagi teruk memendam rasa rindu sampai boleh melalaikan..tu pun dah kira dosa gak..asyik terigt2 org tu je..yang baiknya tak payahla mempunyai kekasih..cukuplah dengan kekasih kt yang SATU...Allah s.w.t...nanti tiba masa dah jumpa org yang berkenan di hati..masuk meminang terus..blh??

wallahu'alam

...........................................................................
pernah hatiku luka pedih kerana dicalari cinta penuh duri
lemas aku dlm dilema kata janji manis sungguh tak bermakna
mencarimu kasih bagai mencari mutiara putih
walau ke dasar lautan sanggup kuselami
namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
kau sebutir pasir tak berharga

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 16-12-03 17:04


Quote:

On 2003-12-14 17:56, kaze wrote:
senang je.. bergantung pada org tersebut

\
bergantung pada niat dan kebijaksanaan org tu manage diorg punya relationship.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-12-03 23:37


Qudwah..Hasanah
Rasanya kalau nak buat jahat,tak bercouple pun leh jadi jahat....nak buat maksiat..being single pun leh buat maksiat...spt kata Idzham..terpulang pd masing masing.....kenalah jaga iman,teguh iman....tak bolehlah kalau nak bercouple kena kahwin dulu......habis siapa nak couple walau baru 18 thn,kena kahwin lah......
Benda ni,kita sendiri yg perlu berdiri dengan pemikiran yg rasional........semuanya berada di dalam diri kita....saya sendiri berada di dalam bidang yg sosial....sebab tu saya cakap,kalau nak buat jahat,tak payah tunggu nak bercouple...semua perbuatan atas diri kita sendiri,kalau u pilih jalan bengkok,bengkoklah u,kalau lurus,maka luruslah u,nak couple tak salah...tapi kenalah jaga iman....kena tau batasan....u tak boleh pangkah muka semua org yg bercouple tu mcm menghampiri maksiat....kalau dia ikut cara islam...takkan jadi maksiat ..maksudnya...tak boleh pegang tangan ke,so mmg takkan jadi punya....
saya kenal jugak org yg alim, bercouple...dan mereka follow cara yg betul...sanggup putus hubungan kalau ada cubaan nak pegang tangan sebelum termetri perkahwinan yg sah....hah..mcm tulah bagus....
kalau u taknak bercouple..go onlah...saya rasa,kalau betul caranya,no problem,yg penting tahu peraturannya...dan sebab yg baik kalau nak bercouple pun..belajar dan memahami sifat masing masing....masa berkawan..tu je........be positive..jgn fikir..asal dgr nama "couple"""ooo maksiat maksiat..tak boleh judge mcm tu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 17-12-03 01:44




saya nak anda cuba bayang kan kalau anda bercouple.. ok dah bayangkan........

tup! tup! putus...ada orang tak kesah dengan perkara ni sebab dapat cari pasangan baru...

kalau bagi mereka yang masih di dalam kawalan tu ok la..tp kalau dah terlanjur (tak yang berat pun yang ringan pun termasuk gak) tu macam mana..

lepas tu ada la yang sudi nak ambik jadi Isteri...cuba la bayang, si seorang isteri yang telah ditatap oleh orang lain, dah macam tiada nilai...caba tanya apa yang berharga yang boleh diberi kepada si suami.

tup! tup! suami lak dapat tahu....langsung putus semuanya...

sebab itu la islam menutup perklara ni daripada awal lagi...

sekadar renungan dari saya.
wassalam

saya nak fokus pada perempuan la...

-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



Bookmark and Share

    


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-12-03 04:23


Kesalahan apa yang JoshuaIsfahan buat? Rasanya kita sama. Saya pun sosial gak. Nasib baik tak kenal darul_numan81, kalau tak saya skali kena kut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

fadhli
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2498
Posting: 171
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-03 10:41



ini cuma pendapat daripada ana.

Quote:

ana sokong jugak...yang penting pandai jaga diri dan niat kita kerana ALLAH...


dalam kita melakukan sesuatu jangan sampai niat menghalalkan cara. kita jadikan Rasulullah sbg role model, jadi adakah Rasulullah saw bercinta sebelum berkahwin? tak. Rasulullah saw bercinta selepas berkahwin. tapi pasangan ini adalah paling bahagia. takyah lah nak bercinta, dating sana dating sini. bila timbul fitnah, nak salahkan orang lain pulak. sedangkan kita yg menyebabkan fitnah ini timbul. kalau tak dapat tahan jugak. bercintalah tapi jauhkan dating. cukup sekadar talifon je. tu pun berdosa kalau berbual sampai naik syahwat. nau'zubillah.

-----------------
Barangsiapa percaya bahawa dia akan memperolehi syurga tanpa berusaha, sesungguhnya dia adalah seorang yang berhayal. Dan barangsiapa percaya bahawa dia ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadhliProfil   Hantar PM kepada fadhli   Pergi ke fadhli's Website   Quote dan BalasQuote

Sutera_putih
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4082
Posting: 1
Dari: 2003

Melaka  


posticon Posting pada: 17-12-03 11:42


assalamualaikum

bercinta di IPT suatu yang jarang kita dgr .Rata2 semua manusia punyai naluri utk menyayangi dan di sayangi.Itu memang fitrah yg Allah beri dlm hati manusia.Walaupun secebis tapi ia tetap menberi kesan dlm jiwa dan pemikiran.Lihat diri kita dlm konteks seorang anak,kita di letakkan satu tanggungjawab utk menuntut ilmu kerana itu amanah yang di beri kat oleh ibubapa kita.Andai cinta yg di kejar ketika menjalankan amanah adakah sempurna.Saya tak meletakkan bercinta di alam IPT itu haram tapi seeloknya minta izin dulu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For Sutera_putihProfil   Hantar PM kepada Sutera_putih   Pergi ke Sutera_putih's Website   Quote dan BalasQuote

Bro_zul
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3795
Posting: 20
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-03 11:55


ana setuju dengan pendapat yang mengatakan atas individu itu sendirilah nak berkasih ketika belajaq..

bagi ana cinta tu tak salah walau di mana sahaja ia berlaku..cumanyerr yang bersalah ialah orang bercinta..i mean,,cinta itu suci tapi kesucian cinta itu telah dinodai dengan perkara2 yang beleh memabawa kepada kemudharatan...

oleh yang demikian nasihat utk diri ana n sahabat sekalian..jagalah diri ketika bercinta..kalu rasa bercinta dalam keadaan yang tidak baik maka rancanglah ngn pasangan anda utk berkahwin bagi mengelakkan fitnah n sebagainyerrr.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bro_zulProfil   Hantar PM kepada Bro_zul   Quote dan BalasQuote

putera_saujana
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2003
Ahli No: 2913
Posting: 19
Dari: kedah - selangor - johor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-03 13:25


pada pendapat putera, berkasih tu tidak salah asalkan tahu bertempat dan tahu batas batas pergaulan...kalau sayang itu diletakkan kerana Allah pasti segalanya berjalan dengan lancar...insyaallah....nasihat putera pada yang bercinta, rancang diri anda dan pastikan sama-sama berjaya dalam apa jua yang dilakukan...

memang benar percintaan itu memerlukan pengorbanan, tapi ingat! tiada siapa yang perlu terkorban dalam percintaan tu...salam ceriA dr putera

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_saujanaProfil   Hantar PM kepada putera_saujana   Pergi ke putera_saujana's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-12-03 13:26


Quote:

On 2003-12-16 23:37, JoshuaIsfahan wrote:
Qudwah..Hasanah
Rasanya kalau nak buat jahat,tak bercouple pun leh jadi jahat....nak buat maksiat..being single pun leh buat maksiat...spt kata Idzham..terpulang pd masing masing.....kenalah jaga iman,teguh iman....tak bolehlah kalau nak bercouple kena kahwin dulu......habis siapa nak couple walau baru 18 thn,kena kahwin lah......
Benda ni,kita sendiri yg perlu berdiri dengan pemikiran yg rasional........semuanya berada di dalam diri kita....saya sendiri berada di dalam bidang yg sosial....sebab tu saya cakap,kalau nak buat jahat,tak payah tunggu nak bercouple...semua perbuatan atas diri kita sendiri,kalau u pilih jalan bengkok,bengkoklah u,kalau lurus,maka luruslah u,nak couple tak salah...tapi kenalah jaga iman....kena tau batasan....u tak boleh pangkah muka semua org yg bercouple tu mcm menghampiri maksiat....kalau dia ikut cara islam...takkan jadi maksiat ..maksudnya...tak boleh pegang tangan ke,so mmg takkan jadi punya....
saya kenal jugak org yg alim, bercouple...dan mereka follow cara yg betul...sanggup putus hubungan kalau ada cubaan nak pegang tangan sebelum termetri perkahwinan yg sah....hah..mcm tulah bagus....
kalau u taknak bercouple..go onlah...saya rasa,kalau betul caranya,no problem,yg penting tahu peraturannya...dan sebab yg baik kalau nak bercouple pun..belajar dan memahami sifat masing masing....masa berkawan..tu je........be positive..jgn fikir..asal dgr nama "couple"""ooo maksiat maksiat..tak boleh judge mcm tu...




ana tak pernah judge semua orang bercouple tu buat maksiat.....ana just bagi pendapat yang selaras dengan apa yang dianjurkan oleh islam....semua umat islam tahu bahawa budaya couple itu dari barat...tau kenapa barat wujudkan budaya couple????sebab itu adalah salah satu caranya untuk menumbangkan umat islam...zaman rasulullah atau kita lebih kenal sebagai zaman kegemilangan umat islam...kita takkan jumpa pasangan bercouple nie...kalau berkenan sangat sampai terbayang-bayang waktu malam....masuk je meminang...islam dah mengariskan panduan tertentu untuk umatnya...macam kita nie...kalau dah jatuh cinta tu...ada persediaan secukupnya..just go on...kahwin itu 'couple yang paling baik'...memang berlandaskan syariat dan sememangnya menepati sunnah baginda saw.....
ana cuma bagi pendapat...so kalau JoshuaIsfahan terasa ana minta maaf banyak-banyak...anta sendiri bercouple...sebab itulah anta menyokong....kalau bercouple di bawah pengetahuan ibu bapa atau lebih famous di kalangan student yang...insya allah akan menjejak kaki ke alam baru...bertunang tak rasmi...itu mungkin ana boleh terima...tapi ingatlah...couple tu menjurus ke arah maksiat...sebab ianya boleh melalaikan kita dari mengingati allah...cinta itu adalah salah satu anugerah allah yang paling berharga buat manusia yang perlu kita hamba-Nya manfaatkan semula untuk-Nya...

kalau terasa tu minta maaf sekali lagi la...ana pun insan biasa..tak mampu nak mengelakkan diri dari membuat kesilapan walaupun sebesar semut..

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

murnie_cikgu84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1747
Posting: 60
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-03 13:33


bg ana....terpulanglah pd individu tu sendiri...sebaiknya tak yah lah... nanti kalau ada apa2 masalah susah....cthnya bila dah clash...kite terpaksa tgk muka dia gak...carilah jauh skit....pergaulan lebih terpelihara. nie kalau dah depan mata...asyik nak berkepit jer...TAK SESUWAIIIIIII......

Bookmark and Share

    


  Member Information For murnie_cikgu84Profil   Hantar PM kepada murnie_cikgu84   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-12-03 13:41


"couple tu menjurus ke arah maksiat...sebab ianya boleh melalaikan kita dari mengingati allah...cinta itu adalah salah satu anugerah allah yang paling berharga buat manusia yang perlu kita hamba-Nya manfaatkan semula untuk-Nya... "ana tak pernah judge semua orang bercouple tu buat maksiat.....


first..u baca balik apa yg u tulis..mula mula u kata u tak judge..then u tulis.....couple tu menjurus ke maksiat...apa bezanya?rasanya walaupun ayatnya lain tapi nadanya masih sama..u hukum yg couple ni buat maksiat dan boleh menghampiri maksiat..so maknanya couple ni satu perkara yg salah...
Sebenarnya,apa perkara pun,dari hati kita,spt i cakap,kalau nak buat jahat,tak couple pun boleh...u tak boleh go on with that state's.Habis mcm i ni,kenalah kahwin awal ya,u ingat kahwin ni benda kecil ke?nak kenal perempuan bukan mudah,takkan kenal,pas tu sebab suka,terus pinang,kahwin.I rasa kena kenal dulu,lepas tu dah yakin barulah bertunang,pastu barulah kahwin.Jatuh Cinta,tanpa wang,kerjaya etc..tak cukup.At least bila dah bercinta,couple,barulah ada semangat nak bina kehidupan yg kukuh.Takkan bercinta,nak minum air teh o ais je?
I rasa,apa benda pun dtgnya dari hati kita.Kalau jahatnya diri kita,jadi jahatlah perkara tu.Mungkin u tak nampak,ada juga yg bercouple masih ikut syariat.....dan i dah tengok.So sebab tu i pertahankan org yg bercouple ni sebab ada dikalangan mereka jaga perkara2 penting.
I tak cakap dan mempertahankan sebab i dah bercouple,come one!i ada kawan jugak yg betul,so i kenalah pertahankan.
Bayangkanlah,U.umur 15 tahun,lepas tu jatuh cinta,nak elak maksiat u terus kahwin dengan umur semuda tu dan u tak begitu kenal teman u tu.Sebab nak elak maksiat,u kahwin,rupanya teman u tu mungkin kaki pukul etc....so mcm mana u nak jawab?
i rasa reason nak bercouple tu nak kenal hati budi masing masing.Bercinta,dan kalau ikut jalan betul,akhirnya kahwin juga.....tu je.Rumusannya,ikutlah naluri yg betul,perkara yg betul.Tak guna,nak elak maksiat,kahwin awal,lepas tu tak kekal.U fikir...........





Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-12-03 19:20


Betul tu, kita kenal kenal orang tu dulu sebelum kahwin ngan dia. Kenal hati budi dia. Jangan main tala je.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-12-03 10:26


ok...ana akui kahwin bukan perkara kecil...thats why ramai yang pilih couple sebelum kahwin dengan alasan untuk mengenali pasangan mereka dengan lebih mendalam....so kalau begitu apa gunanya ikatan pertunangan???pertunangan adalah proses untuk kita mengenali pasangan kita terlebih dahulu dan membuat persediaan secukupnya sebelum menjejak kaki ke alam perkahwinan....apa salahnya bertunang dulu right??tapi jangan jadikan ikatan pertunangan itu satu landasan untuk kita bertemu dan bergaul bebas...memang kita akan jatuh cinta pada seseorang...itu lumrah manusia...menyayangi dan disayangi...tapi apa salahnya kalau kita salurkan kasih sayang itu di jalan yang betul..mengikut apa yang dilandaskan oleh hukum syarak...ikut sunnah rasulullah....
ana memang menyokong kata-kata anta...kenali pasangan anda dahulu sebelum berkahwin...jadi bertunang lah...
memang benar kalau tak bercouple pun boleh menyebabkan kejahatan...so apa salahnya kalau kita mengelak dulu kan??tak bercouple pun buat salah...bercouple pun lebih la lagi...kita sering dengar cinta berlandaskan islam...tapi boleh kah dalam hatinya ikhlas sepenuhnya kerana allah taala??kalau ada...ana berani katakan dia sesungguhnya berani mengharung apa saja kerana Yang Esa....
ana katakan begitu kerana dibesarkan dalam suasana yang menganggap budaya couple nie perkara biasa...dulu ana pun seperti remaja lain...anggap benda nie dah biasa...dah tak macam apa-apa lagi dah...sampaikan ramai kawan ana...dalam usia 16 tahun lagi dah bergelar isteri secara tak sah pada teman lelaki mereka...tapi masa tu ana anggap semua tu small matter..no problem...dan alhamdulillah...ana still bleh bertahan....hanya bila ana masuk UTM...ana menyertai Ukhwah....ana kenal dengan semua kawan yang bersahabat atas nama kasih kerana allah.....barulah ana sedar semua itu..barulah ana rasa apa baik dan buruknya budaya couple....
jatuh cinta pada usia 15 tahun....itu bukan cinta tapi nafsu semata-mata...kenapa bila kita jatuh cinta pada seseorang kita sanggup buat apa saja...tapi kenapa tidak cinta kepada allah seperti itu??kita hanya akan merasai kasih pada seseorang bila kita sedar apa itu nilai cinta...kenapa allah anugerahkan cinta pada manusia....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-03 10:39




mmm.rasa-rasanye tak perlula.....
kalau ade pon..buat -buat tak ade...jangan overr
ok
bye
nak detail..cek al-quran yang menjadi sumber panduan
semua org tahu mana baik burukkan>?

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-12-03 11:30


..

Senario yang ada pada zaman sekarang ni memang tak dapat nak nafikanlaa budaya couple ni boleh dan mudah berlaku. Ana nak tanya...dalam hal ni sapa yang salah....saya?awak?kita?kamu?atau sebagainya....bagi ana laaa tak der sapa2 yang salah dalam hal ni....terjadinya maksiat dalam bercouple ni pun kita sendiri yang tentukan.kalau kita betul2 nak buat partner kita tu sebagai suami atau isteri...semesti kita jaga perbatasannya......rela ke kita sendiri yang nak kotor kan bakal suami atau isteri kita.sama-samalaa kita jaga nya yer...kalau ana, satu jer yang ana pegang.. kalau ana buat maksiat dengan partner ana...maknanya ana nak memainlaaa dengan partner ana tu....bukannya nak buat isteri....contoh saja...

banyak caranya nak elak dari berlakunya maksiat ni....kalau nak dating tu.....keluarlaaa dengan bilangan nombor ganjil...kan elok tu...

oklah , tu jer kot...mungkin pendapat ana lemah kot utk antum dan antunna....apa-apa hal pun buatlah yang terbaik dalam hidup ini kerana hidup ini terlalu sementara untuk kita main2.

JANGAN CUBA BERMAIN-MAIN DENGAN MASA DEPAN KAMU WAHAI TEMAN........NANTI ENGKAU AKAN MENYESAL........


Wassalam.........

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 16:28




bagi ana kalau kita bercouple lebih awal akan mnambahkan kmatangan....tetapi byk resikonya....
jadi tak usah la kalu kiter bercinta semasa dalam pengajian......


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_58
Warga Rasmi
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5677
Posting: 8

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 17:42



Bg ana klu nak bercouple tu x salah.mmg fitrah manusia ingin disayangi dan dicintai..remaja ngan cinta mmg x bleh dipisahkan...ia bergantung kpd individu itu sendiri.klu rasa ia memberikan kebaikan..terserah la.tp klu buruknya lbh banyak drp baik lebih baik x payah...concerntrate kat study lg bagus...klu dah jodoh x ke mana..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_58Profil   Hantar PM kepada kasturi_58   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 17:55




Pada pendapat saya,ia menjadi salah apabila kita tidak dapat mengawal diri.Lebih-lebih lagi dekat dengan kita.Ia akan menimbulkan fitnah bagi diri kita sendiri dan kekasih kita.Semua tahu fitnah lebih buruk daripada membunuh.So, apa yang perlu dilakukan tanyalah diri sendir atau dengan kata lain muhasabahlah diri.Jangan asyik fikirkan pasal keseronokan atau keglamouran sahaja.Letakkan akal dihadapan emosi bukan emosi dihadapan akal.InsyaAllah hidup kita akan diberkati Allah.Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 22:32


sebanarnya perasaan ingin mendampingi org yg berlainan seks ngan kita merupakan satu FASA semulajadi bagi makhluk bernama manusia...
dan secara kebetulan fasa ini bermula pada ketika saat remaja itu berumur belasan tahu yang telah diketahui mereka pada ketika itu perlu berjuang mencari ilmu di sekolah,universiti,dan sebagainya..
jadi ia tidak menjadi satu kesalahan dari segi pertimbangan akal kerana kita tak boleh mengenepikan perasaan yang tiba2 wujud itu...
jadi bagi menyelesaikan masalah ini hendaklah kembali kepada ISLAM itu sendiri, kerana dengan cahaya AGAMA lah yang akan membimbing kita kearah jalan yang betul.... so dengan iman yang mekar di hati saya rasa tak perlu bimbang pasal kesan yang mungkin timbul kerana hubungan itu..
sekian dari saya .........
wassalam...kalau ade yang tak setuju cuba2lah beritahu saya fakta sebenar
ukhwahfillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 14:14


Perempuan

Perempuan itu menolak cintaku
yang kugantung di sebuah dangau
perempuan itu menolak sayangku
yang kugantung di sebuah bangsal
Perempuan itu menolak rinduku
yang kugantung di sebuah pondok
perempuan itu menolak kasihku
yang kugantung di sebuah rumah.

Dia menolak cintaku atau dangauku
dia menolak sayangku atau bangsalku
dia menolak rinduklu atau pondokku
dia menolak kasihku atau rumahku.

Perempuan itu sebenarnya mahu ditolak dirinya
ke rumah banglo yang ada kolam renang
supaya mudah ia mati lemas
perempuan itu sebenarnya mahu ditolak dirinya
ke istana yang ada dayang-dayang pengasuh
supaya mudah ia mati termakan racun.

Perempuan-perempuan sebegini sebenarnya bukanlah
perempuan dalam erti kata perempuan.

Perempuan-perempuan sebenarnya adalah perempuan
yang hidupnya bersendikan kasih, bertongkatkan
keimanan dan setia sujud lima kali sehari pada ilahi.

Di mana perempuan sebegini dalam dunia yang penuh kepura-puraan ini?


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

fajarungu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2820
Posting: 28
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 15:26


erm..seeloknya tak perlulah berkasih semasa belajar
sebab..banyak keburukan dari kebaikannya..
cuma cinta dtg tanpa dipaksa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fajarunguProfil   Hantar PM kepada fajarungu   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 15:41


Quote:

On 2003-12-14 17:05, ToK_iMaM wrote:


Mempunyai kekasih semasa di kampus atau di sekolah adalah satu kesilapan.

adakah sependapat dengan anda.?




bagus tajuk ni...pada pandangan saya(perbetulkan kalau salah)...menjadi kesalahan kalau kita tak leh nak control diri..kalau dah ada kekasih satu u atau satu sekolah kebarangkalian untuk berjumpa tu tinggi...mula2 jumpa ada kawan teman..tapi takkan la setiap kali berjumpa kena bawak kawan kan??...kawan pun kdg2 tak free..so lelama jumpa la berdua je..bila dah berdua ni susah la nak tepis godaan2 yang mendatang...payah..memang payah!!!..seelok2 nye bila dah jumpa yang sesuai terus la kawin..kenal hati budi???lepas kawin barulah kt bleh kenal hati die..tul tak??..percayalah...perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik..lelaki yang baik untuk perempuan yang baik...wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-12-03 03:23



ALLAH telah mengurniakan akal kepada kita untuk menilai baik buruknya sesuatu perkara tersebut.
kita sudah cukup dewasa untuk menilai apa jua yang berlaku dan berkait dengan kehidupan kita...
jadi, tepuk dada...jangan tanya selera.. tanyalah iman...
wallahu'alam bissawab.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

fiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.09.2003
Ahli No: 3645
Posting: 1
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-04 15:46


a'kum....

Setiap manusia yang bergelar remaja akan melalui saat2 ini...tak kirela yg dah bekerja mahupun yg masih belajar, sudah menjadi fitrah manusia ingin dikasihi dan disayangi..so...tak hairanla kalau ade yg bercouple time study...anyway it's not wrong at all..... bergantung pd diri kite sendiri....klu bijak kita mengatur langkah dan mengawal diri insyaALLAH selamat dunia akhirat...zina pasti berkurangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiqahProfil   Hantar PM kepada fiqah   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-01-04 19:24




ianya akan menjadi satu kesilapan kiranya kita bercinta mengikut kehendak hati.........tanpa berlandaskan cara yang betul...iaitu berlandaskan syariat islam.....

mmg tak dapat dinafikan fitrah manusia ingin disayang..tetapi ingat jangan sampai leka dgn alam percintaan yang membawa kepada perkara yang sia2..apa yang penting pandai jaga diri dan sentiasa bermohan agar perhubungan itu dijauhi dari segala kemungkaran.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 17:45


takyah la bercinta.. buang karan jer... tapi kena gak berkawan ngan pompuan.. kalo dah keje baru nak mencari payah nanti... masa tu la baru nyesal apsal tak kawan ngan pompuan... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

rijalulmuslim
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9871
Posting: 9
Dari: um

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 18:13


isu nie mmg slalu panas jer...bg pndpt ana,kalau kedua-dua pihak saling berpegang teguh dgn agama..pasti kurang masalahnya..iyerlah apabila kita fhm ttg ikhtilad di antara ikhwah & akhawat (L/P)...kalau ada keikhlasan yg jitu krn Allah..x kra la sek, kampus ke... wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rijalulmuslimProfil   Hantar PM kepada rijalulmuslim   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 18:27




Mana2 tempat pun sama..samada sekolah ke,kampus ke,tempat keja ke..atau lain2..tapi time belaja2 ni..kenalah tumpukan pelajaran...memanglah manusia ni tak lari dari perasaan menyayangi dan disayangi..Tapi kalau ianya berlandaskan syariat islam..tak salah..yang penting..niat kerana Allah...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 07-07-04 23:10




hmm...kengkadang benda yang mcm ni tak dapat nak dielakkan...tapi kita sbg student kena pandai kawal diri...jgn krn cinta...pelajaran diabaikan...

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-07-04 12:01


emmmm............


no komen..tapi nasihat saye harap-harap jangan la dekat dan mencuba benda ni....buat naye je....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-07-04 20:38


assalamualaikum......
saye sebagai pelajar part 1 yg br masuk kesalah satu ipta kat negara ni saye banyak tgk keburukan drpd kebaikan berkasih-kasihan kat alam universiti ni...tp xtaula kalo diorang dpt kawal diri diorg....tp saye tgk diorg tlalu bangge dgn diri diorg yg dah ade couple tuh...astaghfirullah.....
saye kat sini meletakkan jatuh hati kat org tuh sebagai sekatan peribadi saye slagi saye x jadik akauntan........so,x payah berkasih-kasihan waktu tgh belajar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-07-04 21:56


Tak kisahlah kalu sama atau lain kampus,asalkan pandai bawa diri dan niat Sungguh Suci Sungguh Murni,bukan mcm minyak masak ye..
apa pun utamakan dulu niat masuk U,nak belajar,jgn sampai hanyut sudahlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-07-04 22:02


alamak tertinggal dlm komen tadi.
Ana setuju dgn kenytaan Qudwah_hasanah,benda ni byk buruknye dr kebaikan,kalu dah nak grade tu takpelah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 13:21


KESILAPAN BESAR!!!!!! full stop

Cinta lepas kahwin..okay r..
Cinta Dari Allah je kekal abadi..............................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-02-05 15:19




Quote:
p/s: pernah muda juga dulu..



darul_numan81....dah rasa tua ker?....umur anda 8 tahun lebih muda dari saya...hehe...

tp mmglah percintaan di kampus atau di sekolah nie ada pro kon nya....terpulang pd kita sendiri...selagi tak lari dari syari'at....

tp yg baik ialah jgn bercinta dulu...

tp mmg zaman remaja ni naluri bercinta tu ada...

saya rasa ramai antara kawan2 di sini yg berusia 21 tahun ke atas sedang bercinta atau pernah bercinta....

prof...biler tuan nak bercinta dan kawin?...gaya dah cukup baik tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-02-05 16:09


erm..secara jujurnye la xyah la bercinta..sape yg xpenah bercinta jgnla sebelum kawin..tul ckp tok imam..nie penyakit berjangkit nie..mmg bahaya nie...tambah2 kalo dlm kampus....dak2 sume pandai2...tp seringkali semunye tewas digoda syaitan...em ana pon dah byk pengalman bab2 nie...smpi dah naik muak pon ade..bygkan la kwn kita sendiri pon dah kena penyakit nie...ini laki yg kena penyakit nie...akal ade 9 pon xleh nak handle..apatah lg pompuan...slalunye pmpn akan tertewas dulu dgn pujukan laki...yg laki plak akal ade 9....tp 9 tue sume guna tuk nafsu..sbb tu akal pjg jer...kalo dulu kluar dating2 dlm terang...pas2 pujuk plak naik moto..dah naik moto mkn jauh skit...tempat xde org ..dah tempat xde org..dok la lepak ngan syaiatn..em nasihat dah berbuih2..tp mcm curah air di keladi jer...mungkin kita waras tuk berfikir sekarang sbb bkn kita bercinta...mmg kita leh dirosakkan dgn percintaan nie..so yg study..dptkan la segulung ijazah dulu..negara kita lebih memerlukan golong profesional dr menjadp pencinta yang sejati...cinta la Allah melebihi segalanya2..Maha Suci Allah yg meliputi langit dan bumi...walahualam

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-02-05 16:12




selalunya org mabuk bercinta nie begitulah hafeezul...

lelaki ada 9 akal dia guna untuk nafsu dia...betul cakap hafeezul tadi

pompuan ada 1 akal dia guna untuk cantikkan diri depan bf...

hehe....

itulah dia PENANGAN CINTA!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 09:42


assalamualaikum..

buat mase skang ni.. ana x tau nak kate ape.. cume pandai2x yg jage diri tu.. ingat pelajaran.. jgn bykkan b'khayal...sbb majoriti org yg b'cinta semasa di kampus.. majoritinye gagal.. sbb byk khayal..

....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 13-02-05 10:45


..pd pendapat saya,zaman sekolah ni adlh zaman blaja..selalunya cinta zmn sek. ni tak ke mane...klu di kampus plak,klu kita dh ader pilihan hati,ader baik buruk nyer..yg baik ialah kita dh ader pilihan tuk dijadikan teman hidup..yg buruknyer klu kita silap langkah..terpulang pd individu bagaimana dia mampu kawal hati dan perasaan ketika bercinta...

cinta itu indah sekiranya kita sandarkan ia pada Allah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-02-05 11:16


Ana rasa tu atas masing2la..Kalau dah yakin betol2 nak teruskan tapi janganla sampai melanggar syariat..Kita memang tak boleh lari dari perasaan ingin di kasihi dan mengasihi..Yela masing2 dah besar..Tapi bila dah ade pasti akan ada jugak yang pelik2 tu..Ana cakap secara universal..Masyarakat sekarang macam dah lali dengan semua ni..Dan bagi yang tak ader tu aderla orang yang mengata..Manusiakan.Org berkopiah dating dengan caranya..Orang biasa lagila hebat!Kalau nak buat mcm tu jgn pakai kopiah la..Sebab nila setitik,abis susu sebelanga..

Tepuk dada tanya iman..Andai kita yakin iman kita kuat,go on..Jika sebaliknya kita takut mengganggu pelajaran,atau terjadi aper2 yang tak elok..Bertaubatla dan muhasabah diri..

"yA aYyUHAL LAzI nA aMANu LA tAq rOBU zInA iNnAhU kAnA fAhIShAtAn wA sA aSaBILA"

wAALLAHUA A'LAM BI SSOWABnull

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.15975 saat. Lajunya....