Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 16 hari yang lalu
Daeng_Jati: 36 hari yang lalu
Kang: 40 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: salam berlapik..ujudkah?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» salam berlapik..ujudkah?

Please Mendaftar To Post


Oleh salam berlapik..ujudkah?

soulsealer
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5654
Posting: 30
Dari: Serambi Makkah

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 15:42



org kate laki ngan pompuan slm berlapik takpe...btol ker?
air smayang lk x batal kalau berlapik..btol ker?
kalau btol..sila nyatakan nas..dr sumber sahih


-----------------
better shut up if u know some..its worse than know nothing..

SoulNet.Cafe SoulNet Corp.

Bookmark and Share

    


  Member Information For soulsealerProfil   Hantar PM kepada soulsealer   Pergi ke soulsealer's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 15:59




Bagi ana lah kan... simple aje...

Kalau salam boleh berlapik, maknanya tubuh pompuan yg berpakaian pun boleh pegang jugaklah kan sbb berlapik?

Ok ke? Any komen?

p/s: fikir-fikirkan...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 18:38


assalamualaikum
tapi tapak tangan wanita itu bukan aurat, tetapi ianya tetap haram disentuh oleh bukan muhrim. jadi kalau soal lapik berlapik ni blh ke ianya disamakan dgn bahagian tubuh lain yg berlapik yg juga memang tak blh langsung disentuh

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

soulsealer
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5654
Posting: 30
Dari: Serambi Makkah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 15:16


..
dh tanye ustat dah..die ckp boleh..kalau keadaan terpakse..tp tak yah buat kalau boleh...air smayang x batal..thats all..
bye



Bookmark and Share

    


  Member Information For soulsealerProfil   Hantar PM kepada soulsealer   Pergi ke soulsealer's Website   Quote dan BalasQuote

soulsealer
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5654
Posting: 30
Dari: Serambi Makkah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 15:16


..
dh tanye ustat dah..die ckp boleh..kalau keadaan terpakse..tp tak yah buat kalau boleh...air smayang x batal..thats all..
bye



-----------------
better shut up if u know some..its worse than know nothing..

SoulNet.Cafe SoulNet Corp.

Bookmark and Share

    


  Member Information For soulsealerProfil   Hantar PM kepada soulsealer   Pergi ke soulsealer's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 15:33


time hamba sekolah rendah agama dulu, ada ustazah ajar salam berlapik, time tu darjah tiga.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

soulsealer
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5654
Posting: 30
Dari: Serambi Makkah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 15:41



darjah 3??..urm maybe aku dah lupe...sori..hek


-----------------
better shut up if u know some..its worse than know nothing..

SoulNet.Cafe SoulNet Corp.

Bookmark and Share

    


  Member Information For soulsealerProfil   Hantar PM kepada soulsealer   Pergi ke soulsealer's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 17:37


Quote:

On 2003-12-13 18:38, lidah-penghunus wrote:
assalamualaikum
tapi tapak tangan wanita itu bukan aurat, tetapi ianya tetap haram disentuh oleh bukan muhrim. jadi kalau soal lapik berlapik ni blh ke ianya disamakan dgn bahagian tubuh lain yg berlapik yg juga memang tak blh langsung disentuh





Bukanlah ana tak tau hal tu tp ade sbb lain ana bagitau camtu...

Cuba fikirkan sbb2 ana tu...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-03 02:03


kalo tak silap...salam berlapik ni adalah nak elak dari batal ayaq sembahyang...cuba kita tgk mak pak kita...pas smyg time..depa salam mak kita akan lapik ngan telekong....

-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 02:11


oh macam tu

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 16:40




emm gitu rupanya. cuma bagi saya apa yg pasti ianya sudah tentulah jika dlm keadaan terpaksa dan tdk boleh dielakkan, bukan suka2 nak salam berlapik.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 15-12-03 20:53


apa sebab2 meowhidayah tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Rahman87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5055
Posting: 71
Dari: Klang

Kedah  


posticon Posting pada: 16-12-03 02:02



Kan sheik Qhardawi dah bagi fatwa pasal salam antara laki ngan pompuan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rahman87Profil   Hantar PM kepada Rahman87   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-03 02:36


isi fatwa dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-03 01:26


Asslamualaikum.wbt..

salam berlapik nie memang wujud,,,mesti kita semua pernah melihat muslimat bersalam dengan muslimin berlapik dengan tudung...misalnya: jika seseorang pemimpin menghulurkan tangan dahulu,jika muslimat itu tak sambut salam mugkin mengaibkan dia...

Salam yang berlapik nie biasanya dalam keadaan terpaksa dan mempunyai asbab yang munasabah bukan tujuan untuk melakukan maksiat tp sekadar ingin menjaga maruah orang yang menghulurkan tangan terlebih dahulu..

.mudah-mudahan kita sentiasa dijauhkan dari maksiat..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

ct_jazz
Warga Rasmi
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5204
Posting: 9
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-03 01:33


Wallahualam..

-----------------
Marilah belajar ilmu mempertahankan diri Silat Cekak Hanafi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_jazzProfil   Hantar PM kepada ct_jazz   Quote dan BalasQuote

Rahman87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5055
Posting: 71
Dari: Klang

Kedah  


posticon Posting pada: 23-12-03 09:21


Rasenya topikni sudah dibincangkan...
Sila lihat topik2 yang lepas.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rahman87Profil   Hantar PM kepada Rahman87   Quote dan BalasQuote

Rahman87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5055
Posting: 71
Dari: Klang

Kedah  


posticon Posting pada: 23-12-03 09:44


Alhamdulillah...
Jumpapun...


Fatwa terkini Prof Qardhawi (Fatawa Mu'asirat): dalam bab bersalaman dengan wanita:

1.Harus berjabat tangan ketika tidak disertai dengan syahwah, rasa kenikmatan atau rasa teransang. Ia juga mesti aman daripada fitnah. Jika disertai dengan syahwah dan teransang gelora seks, maka haram hukumnya walaupun dengan mahram (ipar duai, mertua, anak saudara dan lain-lain) atau lelaki remaja yang belum tumbuh janggut)

2.Berjabat tangan hendaklah pada tempat yang perlu sahaja, contohnya: suasana hari raya, ramai sahabat handai, saudara mara yang datang yang kebanyakannya adalah saudaramara samaada melalui nasab atau perkahwinan.

3. Ia pada kadar yang tidak keterlaluan dan berlebihan sebagai langkah berjaga-jaga kerana RasuluLlah saw tidak pernah berjabat salam dengan wanita bukan mahram.

4.Lelaki beriman yang menjaga agamanya seharusnya tidak memulakan salam (kepada wanita). Ia bersalaman bila pihak wanita yang memulakan dahulu.

5.Hukum bersalaman dengan wanita ini terhad dan khusus bagi siapa yang memerlukan sahaja.

Perbahasan dalam bab ini sungguh panjang, maka Qardhawi telah merumuskan untuk kita.

Rujukan lanjut: alQardhawi, Prof.; Fatawa Mu'asirat (Fatwa-fatwa
Semasa).bab wanita dan
kekeluargaan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Rahman87Profil   Hantar PM kepada Rahman87   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 17:50


bleh ker kite salam tanpa rasa syahwat. macam mustahil jerk. lebih2 lagi bile pompuan tu berpakaian macam pakai baju adik dier di hari raye. tergugat iman tu.....

-----------------
logo msh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-03 19:11


erm.. situasi nih pernah berlaku gak kat fatin masa berhari raya kat umah bakal suami..
masa time salam nak maaf2 tu.. pas salam mak dia.,. bapak dia hulur tangan.. fatin pon dah rasa serba salah.. boleh ker?? pastuh.. mak cakap.. "alas takper fatin ngan ayah.. bukan dengan .. " tersipu2 ar fatin dengar.. salam ngan ayah.. dapat duit raya.. hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-01-04 15:59


soal hukum kalau tak tau diam je....jangan nak pakai logic akal..tak pasal pasal tanggung nanti...ianya berkait soal aqidah

ingat antara maksudnya satu hadis..melarang kita dari menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang halal...besar akibatnya
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-07-06 14:18


tak payah lah nak salam2
cakap-cakap saja dengan dia hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

kasih2006
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24992
Posting: 118
Dari: Kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 06-07-06 14:22


tak wujud

HARAM salam lelaki perempuan walaupun berlapik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih2006Profil   Hantar PM kepada kasih2006   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 16:23


huh...memang kalau ikutkan nak ngelak dr bersalaman ini dengan yang

bukan mahram kita...

tapi kadang-kadang sukar untuk ngelak...sebab orang tu dah hulur...so maybe the

best way...kita lapik tangan eh...

syukran saudara rahman...info yang baik sekali...

boleh diterima pakai eh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122136 saat. Lajunya....