Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: Nasyid sbb duit atau dakwah???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» Nasyid sbb duit atau dakwah???

Please Mendaftar To Post


Oleh Nasyid sbb duit atau dakwah???

syirqey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5027
Posting: 94
Dari: Pahang, Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 00:09




Topik ini agak panas untuk dibicarakan kerana mungkin dah menjadi sumber rezeki pihak tertentu...

Agaknya Kumpulan Nasyid sekarang bernasyid adakah betul untuk berdakwah?..

Kadang2 ana rasa tak yakin dengan situasi sekarang. Apalagi dengan apa yang berlaku pada sesetengah Kumpulan Nasyid remaja sekarang yang top tetapi sombong kerana anugerah. Ada pula yang berbangga melampau2 dan macam lagilah...

Terpulanglah pada hati masing2 samada ikhlas atau mmg nak glamer atau mmg nak kaya dengan jalan tu...

Apapun jangan sampai melupakan tujuan asal dan melupakan niat sebenar untuk berdakwah...

Ana bukanlah membenci kumpulan asyid tertentu atau prejudis ker... Cuma melahirkan rasa sedikit kesal.. Pada suatu masa .. nasyid terkenal dengan mesejnya.. iaitu zaman Nadamurni... Sape tak kenal?.. Sekarang nasyid telah disesuaikan dengan masa dan suasana.. Ia masih boleh diterima .. Tapi soal hati?.. Hidup bergantung rezeki?.. agak susah memikirannya... Marilah kita sama2 bermuhasabah.... Wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For syirqeyProfil   Hantar PM kepada syirqey   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-03 01:45



mmg sensitif....ana rasa most of nasyiadians skang ni pikiaq untung jaa...siap arah peminat beli yg ori lagi...kalau ikhlas tu tak yah laa risau pasai untun rugi....tulkan apa yg ana kata ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 01:55


klu sya la kan..

jika sya dah ada keje, n keje sya tu ckup la tampung diri & family & seorg penasyid jg

mungkin sya bagi free.. dgn cara letak file tu kat internet.. smua org boleh download, kan....
macam 'OS' la pulak [open source]

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

RaihanFan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 387
Posting: 121
Dari: Bandung

indonesia  


posticon Posting pada: 05-12-03 03:16


kenapa tak two in one jer sambil berdakwah mencari duit juga bukankah bekerja memberi makan keluarga adalah sebagai ibadah ?

-----------------
Nasyid.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaihanFanProfil   Hantar PM kepada RaihanFan   Pergi ke RaihanFan's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 09:02


betul gak kata sander tu...
two in one...
berdakwah sambil cari duit...
almaklumlah sbg punca rezeki...
tapi, seelok2nya bernasyid tu sbg keje sampingan shj...
biarlah penasyid ada keje tetap...
so, takdelah bernasyid sbb duit shj...
semlm terbaca dlm majalah HAI keluaran terbaru...
ada satu artikel menarik...
ttg satu kump nasyid yg meminta bayaran RM4 ribu utk bacaan doa selamat...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

Abiddin
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 4864
Posting: 2

Sarawak  


posticon Posting pada: 05-12-03 09:07




mengenai hal ni, semuanya bergantung pada niat yang telah tersemat pada para penasyid. seperti hadis pertama dalam matan hadith imam nawawi, setiap perbuatan bermula dengan niat. so kita sebagai manusia patut bersangka baik dengan semua, tak kira apa...lillah hi taala...kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbiddinProfil   Hantar PM kepada Abiddin   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 08-12-03 17:26


menarik topik ni..menarik dan panas...
bro rasa...bila ahli nasyid sudah menjadi status artis nasyid...sudah tentu ada album...dan jual album..bila jual sure dpt duit..
so...apa pun...bagi bro dakwah first...tapi kalau niat dah betul..insyaAllah..segalanya lancar...rezeki lagi bertambah2....
Kalaua da respon dari artis sendiri ok jugak ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 17:40



Soal niat ni soal hati.. antara hamba dan tuhan.. memang bahaya nak dipersoalkan..
ana sependapat dengan kak engku dan sander.. ala2 syampoo gitu..
masalah demand ni kadang2 bukan sahaja pd artis, tuk imam, tok kadi, penceramah pun gitu juga..
biarlah berpada2.. kalau rendah sangat pun, mereka semua ada family, tapi jangan tinggi sangat sampai org tak mampu..
tapi jangan risau, kalau niat yang baik akan terserlah di wajah.. insyaAllah akan dipermudahkan segala jalan..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

khuzairn
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2524
Posting: 28
Dari: temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-04 17:21


ini soal hati .. tapi mungkin ada petunjuk.. kalau ikhlas pasti berjaya,, kalau tak cepatlah down.... moga2 semuanya ikhlas... selamat berjuang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuzairnProfil   Hantar PM kepada khuzairn   Pergi ke khuzairn's Website   Quote dan BalasQuote

SitiSabarini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5664
Posting: 69
Dari: kuala krai, kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-04 21:40


btul tu soal hati takleh main2...
moga usaha dakwah mereka diberkati Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SitiSabariniProfil   Hantar PM kepada SitiSabarini   Pergi ke SitiSabarini's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 13:13


kita pun jgn dok tuduh yg bukan2 nanti tak pasal2 dapat dosa..

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

mahadir
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 768
Posting: 69

Johor  


posticon Posting pada: 01-02-04 16:50


...
tak tau nak cakap la pasal bende ni...ustaz ana dulu penah cakap..kalau seseorang e2 dapat duit krn dia menyanyi duit tu hukumnya haram tapi kalau duit tu dikire sbg hadiah kire rezki la.........wallahuallam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahadirProfil   Hantar PM kepada mahadir   Quote dan BalasQuote

saifullah_walmaslul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10571
Posting: 85
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 11:36


Wallahualam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifullah_walmaslulProfil   Hantar PM kepada saifullah_walmaslul   Quote dan BalasQuote

nur_faqirah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5838
Posting: 14
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-10-04 11:53


Setiap sesuatu yang kita lakukan...sandarkanlah hanya kepadaNya.Ana di antara yang suka dengar nasyid.Insyaallah,apa yang dibawa dalam nasyid dapat dimanfaatkan sebagai dakwah ke jalan kebenaran.Ana pun harap penasyid2 tetapkan keikhlasan dihati...berusaha mencari nafkah dan berdakwah,bukannya sibuk nak kejar kemewahan dunia yang boleh meruntunkan iman kita.

insyaallah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_faqirahProfil   Hantar PM kepada nur_faqirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095639 saat. Lajunya....