Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: jubah...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» jubah...

Please Mendaftar To Post


Oleh jubah...

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-03 11:50



ana insan yg dhaif lagi lemah ingin meminta pandangan para ikhwah sekalian tentang pemakaian jubah ,bagaimana yer jika seseorang itu yg berpakaian jubah tetapi dia mengabaikan perkara2 sunnah yg lain yg dimana tanggungjawab yg lebih besar yg sepatutnya dilakukan tidak dilakukan........
adakah dgn sekadar memakai serban dan jubah tetapi kita tdk melakukan perkara2yg sepatutnya dilakukan seperti menjalankan tanggungjawab sbg khalifah di muka bumi Allah ,itu sudah cukup utk kita ...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 02-12-03 12:04


...
Nak cakap sikit kat sini,sebenarnya tugas seorang khalifah tu bukan terletak kepada orang yang pakai jubah atau serban jer,semua orang di dunia ni adalah khalifah yang mesti melaksanakan tugas2 yang dah diamanahkan..jangan persoalkan tentang pemakaian,apa ada pada pakaian kalau tak selari dengan sikap dan tanggungjawab.Semua orang boleh pakai jubah tak kira alim atau tak...dan tak semestinya perlu berjubah untuk berdakwah...yang penting bawakan satu imej dan akhlak yang bersih supaya orang yakin dan percaya dengan apa yang kita nak cuba sampaikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 12:17


..
Betul kata i_shahdamaii. Kita jgn nilai seseorang dengan pemaikaiannya...tapi nilailaaa dia berdasarkan ilmu dan imannya.

Ana ada satu kisah...kisahj berlaku pada zaman sahabat dahulu laaa....kisahnya gini...

dalam sebuah kampung di kota Baghdad..kalau tak silap laa..ada seorang pemuda....dia baru mengenal Islam dengan betul. Dia bertekad mahu jadikan Islam sebagai pegangan agamanya yang kukuh. Suatu hari....dia pergi masjidlaa....nak solat....pada masa tu dia seorang jer yang pakai jubah dan serban....yang lain pakai biasa jer termasuk tok iman. Tok iman pun apa lagi...suruhlaaa sahabatni jadi iman. iman ni tak tahu...yang sahabat ni hanya pandai baca Al-Fatihah dan Suratul An-nas saja....sahabat tu tak leh nak buat apa.....naik jerlaa jadi imam...rakaat pertama..bacalah Al-Fatihah dan ayat lazimnya An-Nas...bila time sujud..sahabat ni fikir ayat apa dia nak baca pasni....dengan perasaan takut kepada Allah selesai sujud dia pun qian balik.....dan baca Al-Fatihah.....bila tiba ayat lazim....dia diam sekejap....lepas tu......tanpa lengahkan masa dia jalan keluar masjid.......makmun2 pun ikut sekali........secara berbaris....bila semua maklmum keluar.....dengan tetiba...masjid tadi runtuh.....Alhamdulillah......semua terselamat......

So apa pandangan enta semua?


Wassalam.....

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

IrRid
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5260
Posting: 1
Dari: PJ

Selangor  


posticon Posting pada: 02-12-03 13:06




Pada hemat ana apapun perkara yg hendak dilakukan perlulah disandarkan pada niatnye....kalau diniatkan untuk mengikuti sunnah rasul dan sahabat....maka teruskan walaupun semua orang membenci dan tak suke. Tetapi yg wajib perlu diutamakan tanpa memperentengkan atau meringan2kan sunnah.

Sekian, Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrRidProfil   Hantar PM kepada IrRid   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 15:02


Quote:

On 2003-12-02 11:50, umair wrote:
adakah dgn sekadar memakai serban dan jubah tetapi kita tdk melakukan perkara2yg sepatutnya dilakukan seperti menjalankan tanggungjawab sbg khalifah di muka bumi Allah ,itu sudah cukup utk kita




Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya orang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (Surah al-Hujurat, ayat 13)

Ukuran takwa hanya Allah SWT yang tahu. Ianya tidak diukur berdasarkan labuhnya jubah atau besarnya tudung. sebagai makhluk yg boleh berfikir, gunakanlah akal dan pandulah ia ke jalan yg betul kerana akal fikiran yang dianugerahkan Allah kepada manusia adalah amanah yang bakal dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Wallahualam.

p/s: ana rasa topik ni sama dgn topik2 sesebelum ni mengenai wanita yg bertudung labuh tp tidak beramal soleh.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 15:39




bagi pendapat ana...setiap apa yang kita lakukan tu berdasarkan niat kita...

ana setuju ngan pendapat Irid tuu...

syukran jazilan dinulhuda1422h kerana kongsi kisah menarik.

.................

manis bicara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.





Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 12:23


susah gak nie.

pakai jubah hanya untuk menunjuk-nunjuk kewarakan shj walhal bukannya warak pun sekadar alim kucing jek.

tapi mungkin org tue pakai jubah supaya dia dapat 'istikhlas' kan dirinya, supaya dia dpt menambahkan lagi imannya.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-03 22:31





em...yg paling penting iman yg kita ada.. dan amal yg kita lakukan... dan ikhlasnya kita pada ALLAH.... pakaian tu bukan la ukuran penting... yg penting... niat kita.. kalau kita pakai macam tu... tujuan nya hanya utk menunjuk2... apa yg kita dapat... ?



wallahua'lam...

-----------------
" Bumi mana yang tidak ditimpa hujan...hidup mana yang tidak dilanda ujian...perjuangan mana yang tidak dipenuhi cabaran... kita PASTI diuji dengan ap

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 11-12-03 10:36



apa pun semuanya bergantung pada niat kita dan keteguhan iman di hati..Allah hanya memandang hamba-hambanya yang paling cantik taqwanya bukan paras rupanya

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102554 saat. Lajunya....