Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 21 minit yang lalu


Petua Warisan
Topik: nak dapat kulit cantik tanpa mengeluarkan wang yang banyak?


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» nak dapat kulit cantik tanpa mengeluarkan wang yang banyak?

Please Mendaftar To Post


Oleh nak dapat kulit cantik tanpa mengeluarkan wang yang banyak?

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 23:40


.. saya nak juga mintak pendapat daripada rakan2 ukwah terutama daripada muslimah.. macamane nak dapat kulit yang cantik dan licin tanpa mengeluarkan wang yan banyak terutama bagi kulit yang sensitif.. apa yang saya tahu kita boleh gunakan "parem" yang digunakan oleh orang2 yg bersalin.. insyaallah kulit muka boleh licin dan bersih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 00:23




Rahsia wajah cantik

* Bangun awal pagi utk solat subuh. Air wudhuk yg mengenai muka boleh menegangkan kulit.

* Menunaikan solat zohor di tengah hari. Air wudhuk yg mengenai muka boleh mencerahkan mata.

* Tidak melalaikan solat Asar di waktu petang. Air wudhuk yg mengenai muka boleh membersihkan kekotoran asap & habuk siang.

* Tidak berlengah utk solat maghrib. Air wudhuk yg mengenai muka boleh menghilangkan bau di hidung & mulut.

* Sentiasa ingat solat Isya’ di waktu malam. Air wudhuk yg mengenai muka boleh menceriakan wajah dr kemungkaran.


Sumber: Komuniti Muslimah
(www.hanan.com.my)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 00:24




1.sapukan putih telur kat muka rata2.
2. ambil kapas muka/tisu yg telah di siat2 @ koyak2 bagi nipis seterusnya tampal kat muka kat putih telur tadi.
3. buat byk lapisan. terutama bhgn hidung.

tunggu hingga kering..kalau tebal makan masa sikit nak kering. ana pernah cuba.. amik masa sampai 2 jam(sebb byk lapis) InsyaAllah kesannya amat bagus. habis tertanggal bintik2 hitam kat muka. .

sebenarnya...apa2 kaler head pun boleh kuar...
Almaklumlah bila liang roma dah terbuka kan selepas kita wap kan muka..

Tapi...kalau liang roma besar sangat pun tak lawa jugak...sampai ada yg pakai mcm2 untuk haluskan liang roma....

satu cara nak kecilkan balik liang roma tu ialah dgn pakai ais kat muka tu...maknanya lumurkan air tu ke muka....cara ni diamalkan oleh Ku Yah



Sumber: Komuniti Muslimah
(www.hanan.com.my)

[ Posting ini telah di edit oleh: aniisa_tasnim pada 2003-12-01 00:25 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: aniisa_tasnim pada 2003-12-01 00:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 00:24




1~sebaik sahaja bangun tidur,sebelum basuh muka minum sedikit air(kalau boleh air suam) kerana waktu ini ada enzim yang bermanfaat untuk membersihkan usus.

2~kemudian baru basuh muka(jangan gosok gigi dulu) sambil berselawat,jangan basuh muka dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan,maknanya kena basuh muka dari bawah dagu ke atas dahi sambil mengurut,dan jangan lupa naikkan sedikit air ke atas rambut (seperti ambil wudu'), ini untuk awet muda dan menghindarkan sakit kepala.

3~barulah boleh gosok gigi,bukan gigi aje bahkan lidah, tepi dan lelangit,selepas selesai gosok gigi,jangan lupa gosoksemula gusi dengan jari untuk mengukuhkan gigi.Jangan abaikan kebersihan gigi kerana ianya dapat menghindarkan batuk

4~kemudian bolehlah buang air kecil/besar dan seterusnya..............jangan meludah semasa dan selepas buang air besar,semasa buang air besar miring ke kiri(sunah nabi) kerana ini akan menekan tempat najis dan memudahkan buang air besar,jangan lupa berdehem..untuk memastikan kesemuanya telah keluar.

5~kemudian masuk bab mandi,mulakan dari bawah(juga untuk menghindarkan sakit kepala), mula dengan kaki kanan dulu,baru kaki kiri, dan seterusnya naik sedikit demi sedikit hingga ke kepala,jangan mandi dengan mulakan dari kepala dulu.

6~setelah selesai mandi,jangan lap dengan kain,lap dengan tangan saje,sambil berselawat,mulakan bari bawah dagu, pipi dan naik ke dahi,kemudian dari hujung tangan ke bahu(kanan dulu),lepas tu tangan kiri,kemudian lap kedua2 kaki naik ke betis ,lutut,paha,perut dada,sampai ke buah dada tahan sekejap (untuk menegangkan buah dada)naik ke leher,dagu pipi dan berakhir dengan dahi,ini semua untuk menganjalkan kulit.

7~kemudian masuk bab makan,jangan lupa bersarapan pagi untuk awet muda walau pun hanya dengan separuh roti,ini pesan cikgu saya ,dan dia memang awet muda,untuk makan tengahari,sebelum makan ,minum sedikit air(ini sunah nabi)baru makan,ini untuk memastikan kita benar2 makan bukan melantak atau mentakdarah,selepas selesai makan jangan lupa jilat jari(ini juga sunah) kerana di jari terdapat enzim yang boleh menolong memudahkan proses penghadaman atau pencernaan,ambil masa
10-15 minit sebelum minum air,tegukan pertama tahan/keman dulu kerana waktu ini ada enzim yang bermanfaat untuk perut,jangan bernafas semasa minum,jangan tiup makanan,tegukan yang baik untuk kesihatan tidak lebih dari 3 teguk,minum air yang banyak baik untuk kesihatan tapi bukan satu jag sekali hadap,3 teguk,3 teguk,jangan makan bersulamkan air kerana mempercepatkan proses kedutan.Jangan tidur&mandi selepas makan,

8~Masuk bab tidur,mengucap dua kalimah syahadat dan baca doa tidur,kalau boleh tidur awal,baik untuk kulit,nabi juga tidur awal,dan bangun juga awal,tidur mengiring di sebelah kanan,maknanya sebelah kiri berada di sebelah atas,Porke/kenapa?di sebelah kiri ada jantung,dengan tidur mengiring ke kanan bermakna kita tidak menyempitkan/menyusahkan jantung untuk terus bekerja/pengepam darah ke seluruh badan,dan juga tidak mengganggu proses penghadaman/pencernaan yang masih berlaku,sebelum tidur berzikir, bertasbih,baca surah2 pendek,ayat kerusi,ayat seribu dinar,bersihkan hati,bagaimana?lepaskan segala dendam,maafkan segala kesalahan orang,buang sifat2 mazmumah dan lain2 lagi.kenapa ye?mana tahu ini merupakan tidur terakhir kita!tidur itu merupakan saudara mati!
~kecantikan itu terlalu subjektif,ianya bermula dari dalam(hati),jadi bersihkan hati dengan perkara2 di atas.

Rasanya sudah habis petuaUbi,ini boleh ditambah apa yang kawan2 sarankan sebelum ini:
~baca quran
~potong kuku pada hari2 tertentu,tanam kuku dan rambut,(contohnya rambut masih boleh mengesan penyakit tuannya walau pun dah terpisah dari tuannya dari jangka masa yang tertentu~maknanya di sini ia masih berhubung) kerana ia sebahagian dari anggota badan manusia,jadi menanam rambut dan kuku merupakan cara yang paling baik,
~jangan minum minuman yang berais dan bergas
~sentiasa buat senaman
~amalkan ulam-ulaman


Sumber: Komuniti Muslimah
(www.hanan.com.my)


[ Posting ini telah di edit oleh: aniisa_tasnim pada 2003-12-01 00:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 00:30


syukran atas petua tu............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

ummat
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2003
Ahli No: 4826
Posting: 11
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-03 15:03


ermm

ermm jangan lupa memakai minyak zaitun sebelum tidur kerana ia adalah nur..yang menyerikan muka..

dan cara memakai nya ialah sapukan sedikit di kening sebelah kanan 3 kali dan kiri juga 3 kali..

sapukan dibawah mata kanan dulu 3 kali dan kiri juga 3 kali..

sapukan tulang dagu sebelah kanan 3kali dan kiri 3 kali sambil menyapukan sekali ke janggut..

kemudian menyapu ke rambut dari atas ke bawah

kemudian sapu seluruh muka dengan tangan kanan..

kemudian yang lebih tu bole minum tapi kene
pastikan bahwa minyak zaitun yang dugunakan takda bahan campuran..

amalan ni ada ustaz tempat saya yang ajar dan ini adalah amalan sunnah yang diamalkan oleh rasullullah s.a.w sebelum tidur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummatProfil   Hantar PM kepada ummat   Pergi ke ummat's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-12-03 21:42


saye takde minyak zaitun, minyak johnson & johnson boleh tak.?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-04 14:29



terima kasih atas petua yang diberi.....

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-04 15:01




ini petua yg saya amalkan,segenggam asam jawa dicampur dgn sedikit perahan limau nipis dan air suam.Jgn terlalu cair.pastu sapukan kat muka sblm tido.saya pun baru amalkan.Lg satu,putih telur dicampur dgn tomato,tomato tu dilenyekkan.Okla gak,lagi satu klu nak hilangkan parut jerawat,guna air beras.....
tu jerla....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

j-a-j-a
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1355
Posting: 119
Dari: RuMaH SaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-04 15:25


terima kasih semua..

-----------------
Siang.......
Disuluhi mentari,
Menyinari seluruh alam.

Malam.......
Dihiasi bintang-bintang,
Keindahan tiada taranya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For j-a-j-aProfil   Hantar PM kepada j-a-j-a   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-04 15:58



Yang senang2 takde ke.. yg jimat masa

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

BuDaK_SpiDeR
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1427
Posting: 131
Dari: DiMaShQ

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 22:45


ok jugak petua ni...sebab kite selalu berwudhuk...lagi pom muke org yang berwudhuk ni akan berseri2 di padang mahsyar nanti..bukan di dunia saje...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BuDaK_SpiDeRProfil   Hantar PM kepada BuDaK_SpiDeR   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-04 12:14


satu lagi cara nak hilangkan jerawat dan nak muka kekal licin. kita buat air teh o tanpa gula. pastu haba dia kita hayunkan kat muka selama lebih kurang 5 hingga 10 minit. insyaalah kalau selalu amal ianya akan jadi......ni petua orang tua2 bagi kat ana.

wassalam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

sinar_islamiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5550
Posting: 110
Dari: mesia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 15:10


thanx 4da info

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiahProfil   Hantar PM kepada sinar_islamiah   Pergi ke sinar_islamiah's Website   Quote dan BalasQuote

azura_anakmami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5177
Posting: 26
Dari: Kuala Kurau,Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 15:55




Terima kasih semua... ..insya Allah akan ana amalkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azura_anakmamiProfil   Hantar PM kepada azura_anakmami   Pergi ke azura_anakmami's Website   Quote dan BalasQuote

Ar-Raihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 6769
Posting: 95

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-04 13:43



Petua : Memutihkan Kulit Muka

Ambil sebatang timun batang diparut isi dalam nya dan campur bersama 1/2biji asam limau nipis bersama bedak sejuk dipakai dimuka tiap tiap malam insyaallah kulit muka akan jadi putih dan jerawat pun hilang.


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ar-RaihanaProfil   Hantar PM kepada Ar-Raihana   Quote dan BalasQuote

id4h
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2003
Ahli No: 5378
Posting: 60
Dari: parit buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 10:57




Bookmark and Share

    


  Member Information For id4hProfil   Hantar PM kepada id4h   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-06-04 08:44


thanx ....

petua ana
pagi2 sewaktu bgn pg, muka kita memang berminyak , lalukan dgn air then lap dulu dgn kain basah and then
baru basuh muka dgn berselawat....pakailah pencuci muka yg ada...jgn membazir


Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096094 saat. Lajunya....