Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: Beza nasyid....Indonesia_malaysia


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» Beza nasyid....Indonesia_malaysia

Please Mendaftar To Post


Oleh Beza nasyid....Indonesia_malaysia

syauqey
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4989
Posting: 62
Dari: Gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 30-11-03 14:35


... Alhamdulillah, dapat juga ana kongsi pengalaman ana kat forum ni...

Banyak yang kita semua tak sedar bahawa sejak akhir-akhir ni banyak kemunculan kumpulan nasyid baru seperti IDEAL, Allone,Dehearty dan banyak lagi. Nampaknya memberi impak dalam muzik nasyid tanah air. Apa lagi dengan kemuculan Persatuan Penggiat Industri Nasyid (PIN) yang berjaya menampakkan usaha dalam menjadikan nasyid bukan lagi hiburan alternatif tetapi sebagai hiburan utama.

MUngkin satu hari nanti anugerah khas untuk muzik nasyid akan diadakan seperti AIM.

Ana nak kongsi pengalaman ana sebagai mahasiswa pengajian islam di Indonesia. Ana baru 3 bulan kat sini dan juga sudah menubuhkan kumpulan nasyid. Tapi kejutan budaya nasyid di indonesia memang memberi ransangan dalam wadah ana untuk mewujudkan satu konsep nasyid yang baru.Apa lagi kalau ana yang menjadi vokalnya.

Kalau dilihat pada Indonesia mereka lebih kepada konsep accapella dimana yang membunyikan instrument dan perkusi menggunakan suara mulut contohnya SNADA. Itu baru snada belum datang indonesia,kalau dah datang barulah antum semua tahu betapa banyaknya kumpulan persis Snada malah ada yang lebih hebat lagi.

Kalau Malaysia lebih terkenal dengan lagu diiringi dengan alat muzik. Kita pun ada accapella tapi accapella kita lebih kepada suara yang harmonis padu.

Walau bagaimana pun konsep nasyid Malaysia lebih mudah dan senang diterima dimana. Apa lagi yang Raihan kini lebih popular di luar negeri berbanding dalam Malaysia. Ana lihat di Indonesia kumpulan nasyid seperti Raihan,Hijjaz, Saujana begitu mudah diterima. Mungkin itulah keunikan nasyid tanah air kita.

Daripada yang ana dengar Indonesia mengatakan bahawa Malaysia adalah pelopor nasyid di nusanatara ini. Apa tak nya bermula dulu dengan Nada Murni sampai Mekkah pula popular..

Apa pun kita harus bersyukur sebab negara kita diberi banyak kelebihan dalam arena dakwah berbanding indonesia, alahai kesian nya la. Tak dapat dokongan ramai orang lepas tu pemerintah tak suka. Ana tak tahu kalau tempat lain. sebab ana menuntut di Medan.Tapi di Indonesia pusat nasyid ialah Bandung..

ana rasa itu saje yang ana dapat kongsi
WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqeyProfil   Hantar PM kepada syauqey   Pergi ke syauqey's Website   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 30-11-03 16:50


saya pun rasa begitu...nasyid m'sia mmg mudah dan senang diterima...

tengok ajela sambutan masy. luar pd kump nasyid dr m'sia...cth raihan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

RaihanFan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 387
Posting: 121
Dari: Bandung

indonesia  


posticon Posting pada: 05-12-03 03:13




okay



Bookmark and Share

    


  Member Information For RaihanFanProfil   Hantar PM kepada RaihanFan   Pergi ke RaihanFan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.08649 saat. Lajunya....