Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 51 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Seni Mempertahankan Diri


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Seni Mempertahankan Diri

Please Mendaftar To Post


Oleh Seni Mempertahankan Diri

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 23:55


Hiaghh... kita sebagai umat yg lemah perlu ada persediaan utk menghadapi apa2 kemungkinan.. haha
Kat dunia nih dah banyak seni mempertahan kan diri.... MANA SATU YG TUAN HAMBA SEKALIAN PREFER and BULEH TERANGKAN APA KELEBIHANNYA serta BAGILA SKIT2 TEKNIK YG BULEH DI KONGSI BERSAMA TENTANG SENI TERSEBUT!! hehe.. buleh la....^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 00:02


Kalu hamba la kan... hamba prefer IAIDO(seni lawan pedang ->pedang jepun), JUJITSU(skill yg perlu di miliki setiap samurai), dan KENDO(permulaan sebelum menggunakan pedang betul)...
Skrg nih hamba baru saja mula klass JUJITSU so tak tau banyak sgt... baru tumbuk2!! Pastu hamba blaja IAIDO kat internet adala baru basic ayunan...itupun da lama tak bukak web tuh!!

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-03 00:11


ana prefer tae kwan do kerana,ia bebas dari gerakan2 yg berunsur agama dan syrirk berbanding dgn seni pertahankan diri yg lain ia juga senang dibelajar kerana tidak memerlukan gerakan yg rumit

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-05-03 00:25


saya ada juga belajar beberapa jenis seni pertahankan diri just utk buat riadah je
buakan nak berlawan pun


Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 00:34


bg ana, semua seni mempertahankan diri ni sama jer.... semua perlukan disiplin....

kalau taekwondo.... letih skit le sbb die byk bergerak... kaki merupakan alt yg utama utk serangan... dah sampai '1st dan' baru belaja senjata, tangan dsb.

dalam taekwondo, blaja setinggi manapun, side kick jugak die akan guna sebagai permulaan utk berlawan...

mcm mn pandangan sahabat2 lain....



Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 00:43


a'kum

taddek la pandai sgt..

skang ni amik silat cekak hanafi..

ok gak..

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 00:48


sayasarah!! cite la skit pasal silat tu!! mana la tau buleh lawan pedang skali!!

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 01:27


assalamualaikum.......

saya minat taekwondo..tapi saya ikut silat gayung fatani...masa tu saje ikut2 member je..tapi saya cuma sempat ikut 2 thn jer..tak abis..sedih tu sedih gak..aper nak buat..sebab saya sambg belaja kat luar negri saya...tergendala plak..sekrg ni saya tak ingat lagi teknik2 mempertahankan diri..hehhehhe..lupalah..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

hurulain
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 9
Posting: 111
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 08:32


hurul dari dulu ske silat,salu tengok silat,ske sangat tapi xder peluang nak blaja sebab hurul x jumpa lagi silat yang x campo lelaki kat sini..hurul salu x jadi balaj silat sebab ada lelaki join..ntah bila ntah nak blaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-05-03 09:47


assalamualaikum.....
saya pulak study silambam ngan tandoori payat......
hehehehehehehehe.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 22-05-03 09:54


tapi apa-apapun....
bagi saya ...silat lah merupakan pertahanan diri yang baik dari segi zahir dan batin....
walaupun saya ni pernah join silat hanya seketika....tapi saya rasa silat adalah lebih baik.....kalau nak tahu kenapa???kenalah involve dalam dunia persilatan dahulu...lagipun silat kan adalah salah satu budaya orang melayu.,,,tapi saya tak maksudkan silat yang terpesong....dan yang menyesatkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 17:53


assalamualaikum......
hehehe...semua ada silat la...
tae kwan do la.......
hehhe...terer2 semua nih....
zahratul raihanah pun ada silat...
adoi....takde sesiapa ke yg ada silambam..
hikhikhik.......
teman pun ada jugak...
tapi silat pulut ngan silat lari seribu...
penah belaja silat kat U dulu...
tapi ada unsur2 pemujaan ....
angkat kaki la...


-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 00:15


hehe...emoh suma minat silat nih!! citer la skit pasal skill dia...
Hamba nak bagi skit pasal iaido!! Banyak teknik kena blaja tapi hamba tak jumpa lagi kelas dia kat Malaysia..
Cara pegang pedang pun special... sebelum draw pedang.. pedang musti di pegang secara terbalik maksudnya bahagian tajam kat atas yg tumpul kat bawah!! Tapi masa nak draw pedang tuh tangan musti sedia nak pegang secara betul..tajam kat bawah pulak.... jadi pedang tuh akan keluar dari sarungnya dari atas ke bawah..
hehe paham tak?? penin gak kalu blaja tak de gamba..^_^x
ada lagi tapi nanti la plak..

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 00:27


kens2005 nih minat sngt ngan pedang... nak pandai pegang pedang... kena laa pandai pegang pisau... eheh... blajo gune yg kecik dulu... tolong mak kat dapur... blajo cara nak membelah , menghiris n memotong... baru handal main pedang...
Ana prefer taek wan do... tp skarang dah stop blaja... sempat blaja sikit jerh... klu nak pakai seni pertahanan dr maser urgent... rasanya pakai silat hentam jerhh... huhu... spontan lawan

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-03 00:47


saya minat Melayu punyer..cekak hanafi dengan pongok..yg lain2 tu minat gak
..tapi kurang

saya minat pongok sebab
>>>>"pongok" dari terengganu...
>>>>jenis tunggu, bukan serang..
>>>>sape capat ambik buah dia dapat..
>>>>masa lawan masuk "dalam"
>>>>sikit tarian banyak buah
>>>>nampak lembut tapi kalau kena,....paham2 laaa
>>>>sasaran utama..rusuk,mata,

saya minat cekak sebab masa di ambik buah tersangat pantas...boleh sampai beberapa duah dalam masa 3 saat aje..
cekak pun kalau tak silap jenis tunggu bukan serang

best


-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

Arcaine
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 246
Posting: 237
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-05-03 09:38


Saya suka martial art. Kalo buleh nak belajar semua sebab keunikan gerakan dan speciallitynya

-----------------
Hidup ini suatu perjuangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ArcaineProfil   Hantar PM kepada Arcaine   Quote dan BalasQuote

hub_addin
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 19
Posting: 73
Dari: Perak No.1

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-03 10:01


ana pun minat silat gak. dulu masa sekolah pernah la belajar silat cemandeh tapi tak lama. dan sekarang memang dah tak ingat. kalau muslimin senang la nak blaja kat mana dan bila2 masa pun tapi bagi muslimat tentu agak susah sebab persekitaran yang tak sesuai dan tok gurunya kebanyakan lelaki

-----------------
"Laailaahaillallah (tiada Tuhan melainkan Allah)...
kerananya kita hidup...
kerananya kita mati...
pada jalannya kita berjuang...
dan dengan kalimah ini juga kita akan bertemu Allah."

Bookmark and Share

    


  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

Panglima_Is
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 733
Posting: 12
Dari: Kuantan Pahang

syria   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 10:12


askum .. apa2 pun kita minat ... ingat martial art nih sunnah nabi .. niatkan untuk ikut sunnah kan dapat pahala .. kalau sakit lambat elak pun berbaloi dapat pahala ..

Bagi ana silat adalah tetap terbaik dan ana bangga jadi orang melayu ... tentang syirik dalam silat .. mmg ada yang bercampur baur .. tapi kita boleh elak ... silat dengan unsur agama mmg tak dapat dispisahkan .. sebab dulu orang melayu blaja silat masa malam ..masa siang diorang baca kitab .....

Unsur agama doa bukan gelanggang .. itu perkara biasa dan tiada syiriknya .. kita mohon pertolongan allah lindung kita dari bahaya .. sebab martial art nih mainan dier kasar ... macam2 boleh jadik .. syirik ke tu .. tak.. kan ..
Lagi satu kalau yang banyak main kaki .. dengan orang silat jangan selalu angkat tinggi .. sebab silat dier main jarak dekat dan rendah ..

Itu sahaja dari ana untuk hari nih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Panglima_IsProfil   Hantar PM kepada Panglima_Is   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 10:24


silat dan taek won do dua2 ana suka,tapi ana belajar taek wondo,ye lah tak kan nak ambik dua-dua..tu pun sampai tali pinggan merah je tak sempat nak habiskan...ana belajar dari form 2 sampai form 5,tapi samapi form 4 jer aktif...sibuk ngn spm..



-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 10:56


assalamualaikum...

ana lebih minat silat pasal ana belajar silat...lagipun silat kalimah yg ana belajar nie berasal dari Timur Tengah(kalu tak silap ana..).menurut guru silat saya ,silat ini telah dibawa oleh seorg pedagang arab berasal dari...(dah lupa plak) dan menyebarkannya ke tanah melayu...ana tertarik dgn silat ini krn ia bebas dari perkara yg khurafat,pastu pergerakan silat ni berasaskan sembahyang spt ruku',doa,tahiyat takbir,satu lagi silat ni berpegang dgn kalimah 'LILLAHI TAALA'...

slps mempelajari silat nie,ana rasakan silat ni yg paling sesuai utk ana dan unik sekali yg pernah ana jumpa krn apabila mempelajarinya,ia telah menunjukkan kpd ana bahawa solat yg kita dirikan selama ini mempunyai banyak rahsia dan hikmahnya dan salah satu drpdnya seni mempertahankan diri...

ana berharap kita mempelajari sesuatu seni mempertahankan diri mestilah dgn niat yg betul,bukan utk bermegah atau utk kemungkaran,sebaliknya utk mempertahankan diri kita drpd sesuatu ancaman dan utk menyihatkan tubuh badan kita...

p/s:kpd yg mempelajari silat cekak(hanafi atau bukan hanafi),boleh bagitau sikit kat ana tentang asal usul silat tersebut pasal silat cekak mempunyai sedikit persamaan dgn silat kalimah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-03 17:50


Ayark... class internet hamba dah ilang!!! Cemana nak lawan nih??

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

qaszilah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1122
Posting: 19
Dari: kl

jordan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-03 19:30


assalamualaikum
ana adelah blajar 3 jenis silat:0.1st skali ana ade blajar silat cemandi sri gayong dr abang ana.tapi kejap je.pastu ana masuk silat lincah kat kg ana. tu pun kejap jugak coz ana dok kat hostel.dpt blajr time cuti.lagipun ana x nak teruskn coz ade unsur syirik. and skarang ni ana tgh blajar seni gayong fatani.masuk peringkat 3.tapi ana rase nak quit je.memandangkan ana pun masih blajar,takut x dpt concern kat study. lagipun ana dok kat hostel mase t'had.lagi satu, dulu ana x fikir sgt fasal batas between man & women, tapi skaran' ni ana dah dpt petunjuk. so, cikgu yg ajar silat ni lelaki, ana rase geli skit. slalunye ana akn jadi model bile ade teknik baru yg cikgu tu nak tunjuk.rase geli la plak. emmm..whatever pun, kalo sesiape nak blajar silat ni boleh lah dtg kat satu pusat latihan ni kat kajang.name; Pusat Cemerlang Silat. dikelola oleh dua orang 'tok guru' yg masih lagi student kat IPT dan dibantu olah b'rapa org anak murid diorang.tapi diorang dpt uruskan academy ni dgn sistematik.
kalo nak tau tektik bela diri yg betul, kenelah join p'satuan tu barulah tau. yg penting kite ikhlas nak tuntut ilmu tu.dpt cath up/tak, soal lain.kalo x dpt kenelah usaha sedaya upaya.
ookkkeeeyyy ana undur diri dulu.setakat ni yg ana dpt story....

good luck 2 ya'll


Bookmark and Share

    


  Member Information For qaszilahProfil   Hantar PM kepada qaszilah   Quote dan BalasQuote

qaszilah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1122
Posting: 19
Dari: kl

jordan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-03 19:31


assalamualaikum
ana adelah blajar 3 jenis silat:0.1st skali ana ade blajar silat cemandi sri gayong dr abang ana.tapi kejap je.pastu ana masuk silat lincah kat kg ana. tu pun kejap jugak coz ana dok kat hostel.dpt blajr time cuti.lagipun ana x nak teruskn coz ade unsur syirik. and skarang ni ana tgh blajar seni gayong fatani.masuk peringkat 3.tapi ana rase nak quit je.memandangkan ana pun masih blajar,takut x dpt concern kat study. lagipun ana dok kat hostel mase t'had.lagi satu, dulu ana x fikir sgt fasal batas between man & women, tapi skaran' ni ana dah dpt petunjuk. so, cikgu yg ajar silat ni lelaki, ana rase geli skit. slalunye ana akn jadi model bile ade teknik baru yg cikgu tu nak tunjuk.rase geli la plak. emmm..whatever pun, kalo sesiape nak blajar silat ni boleh lah dtg kat satu pusat latihan ni kat kajang.name; Pusat Cemerlang Silat. dikelola oleh dua orang 'tok guru' yg masih lagi student kat IPT dan dibantu olah b'rapa org anak murid diorang.tapi diorang dpt uruskan academy ni dgn sistematik.
kalo nak tau tektik bela diri yg betul, kenelah join p'satuan tu barulah tau. yg penting kite ikhlas nak tuntut ilmu tu.dpt cath up/tak, soal lain.kalo x dpt kenelah usaha sedaya upaya.
ookkkeeeyyy ana undur diri dulu.setakat ni yg ana dpt story....

good luck 2 ya'll


-----------------
“ SEINDAH-INDAH PERHIASAN DUNIA ADALAH WANITA YANG SOLEHAH.....
YANG SENTIASA MENJAGA KELOPAKNYA AGAR TIDAK DIROBEK OLEH TANGAN YANG GANAS...”


Bookmark and Share

    


  Member Information For qaszilahProfil   Hantar PM kepada qaszilah   Quote dan BalasQuote

jilul_QURAN
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 112
Posting: 213
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 07:00


ramai ye belajar seni mempertahankan diri ye?semoga kalian menjadi nashrullah kelak!insya-Allah Taala!ikhlaskan niat dihati!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jilul_QURANProfil   Hantar PM kepada jilul_QURAN   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-06-03 16:44


betul kata jilul_QURAN tu...tapi bila pilih sebarang jenis seni mampertahankan diri tu,pandai2lah pilih,jgn terpesong akidah sudah...nanti terlanjur menyesal x sudah...


jilul_QURAN dok masuk ke apa2 seni mempertahankan diri..?kat maahad tak ader ke..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

nurafnan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1278
Posting: 34
Dari: MMU

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-03 19:41


ermm..sayer pon minat martial art nih..kat mMP dulu belajar taekwondo..merah jalur itam..skrang blaja silat gayong plak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafnanProfil   Hantar PM kepada nurafnan   Quote dan BalasQuote

nurafnan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1278
Posting: 34
Dari: MMU

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-03 19:41


ermm..sayer pon minat martial art nih..kat mMP dulu belajar taekwondo..merah jalur itam..skrang blaja silat gayong plak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafnanProfil   Hantar PM kepada nurafnan   Quote dan BalasQuote

faiszul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 306
Posting: 84
Dari: perak darul ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-03 14:14


bagus jgk topik ni.saye pun ade jugak belajar beberapa jenis seni mempertahankan diri.bukan sekadar suka-suka tapi untuk menambahkan ilmu sebagai persiapan dimasa akan datang.ilmu yg baik kita ikut,ilmu yang tak baik tu jgnlah diikut.tapi saye tgk rata-rata muslimin yang belajor.mempertahankan diri bukan untuk muslimin aje.tgk aje skarang nie byk kes-kes jenayah rogol,bunuh,rompak,ragut dan macam2 lagi yang lebih malangnya kes terjadi keatas diri wanita.sebab apa cuma satu aje sebab tiada persediaan dan kesedaran ttg perkara ni.jgn sampai terhantuk baru nak tergadah.ambik la inisiatif untuk memperbaiki diri.malaysia sekarang ni dah tak aman dah

-----------------
Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

nuha_cute
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4032
Posting: 7
Dari: selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 11-10-03 22:37


Saya pun ada gak seni pertahankan diri. Saya blaja Silat cekak Ustaz Hanafi. Org cakap, silat Melayu nie tak lepas dr unsur2 Syirik. Tapi...percayalah... Silat cekak ustaz hanafi... bebas dr semua unsur2 tu. Saya sayang sangat silat nie. Saya dah 4 tahun ceburkan diri dlm silat cekak ni. Alhamdulillah... dah tamat dah. Cuma sekarang, agak busy sket nak turun training. Tapi...apa2 pun.. perjuangan tetap diteruskan. Kalau nak tau... best ke tak... join la dulu Silat cekak ustaz hanafi. Insya Allah... nanti anda sendiri akan rasakan kemanisan bersilat ni.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuha_cuteProfil   Hantar PM kepada nuha_cute   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-03 05:56


Mencelah sikit... apa beza silat cekak hanafi dgn cekak malaysia? katanya kedua2nya x ngam? betul ke? gitulah khabar2 yg diterima...

p/s: tau martial sejak dlm perut... tue yg menendang2 dlm perut hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-03 18:17


assalamualaikum...
ana belajar silat seni Gayong .. ala adik-beradik ngan silat cekak Hanafi...ana minat sebab ia merupakan warisan tradisi Melayu.... masuk lah silat best tau....

-----------------
"kita ingin segalanya indah,
semurni pantai yang putih bersih,
indahnya bagai tersusun madah,
BERSEMI UKHWAH DIPUPUK KASIH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-03 12:51


assalamualaikum...
ana pun ada belajar silat...silat seni Gayong....
ala adik-beradik ngan silat cekak Hanafi ... ana belajar kat sekolah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-03 21:44


huhu....... hamba belajar Ilmu Persilatan Pedang Hiten Mitsurugi Ryu(kalau ikut cerita Samurai X) yang merupakan salah satu jenis Iaido..

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

makhluk
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5194
Posting: 21
Dari: Republic of Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-12-03 13:07


kawe pun ado blaja silat gok... silat cekak... yg bess sbb ianye ringkas n padat... takde bunge2..... yg pasal tk ngam ngan cekak hanafi tu kawe dok brape amik tahu... ia berpecah sbb perlantikan guru utama la... yg satu tak setuju ngan yg lain.. pastu pakat nak cari kesalahan yg lain.. entahlah labu.... nak blajo hak mane2pun same je... sbb kaedah due2 same.. cume pertubuhan je lain2..

-----------------
Fantasi Itu Indah, Realiti Belum Tentu Lagi........

Bookmark and Share

    


  Member Information For makhlukProfil   Hantar PM kepada makhluk   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:37


Saya ni lemah dan kecil orangnya. Rasanya sekali ditumbuk memang pengsan.
ADDEEHH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:44


ana prefer taekwondo..huhu..sebab dr kecik da join..

ingat nak join silat..tapi da kerja mlas dah...

seni memprthankan diri yang paling diingini untuk dikuasai ialah..MMA...
Mixed Martial Arts...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Bulak_Lapok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32117
Posting: 34
Dari: KedESaAN yANG mEngHijAU

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:49


Alhamdulillah....
ramai juga ahli ukhwah ni minat Seni Mempertahankan Diri
setakat ni ana belajar sampai peringkat tali pinggang Biru 2..ana mula belajar masa Darjah 4 hingga Form1..Naik Form 2 ana berhenti sebab ada banyak tugas..(PENGAWAS) :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Bulak_LapokProfil   Hantar PM kepada Bulak_Lapok   Pergi ke Bulak_Lapok's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 16:37


herghhhhhhhhh.....
paling tidak kena tahu teknik langkah seribu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 18:26


Pada 23-12-08 16:37 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

herghhhhhhhhh.....
paling tidak kena tahu teknik langkah seribu....

betul tu..yang penting kita dapat selamatkan diri kita,bukan nak lawan dengan orang.kalau tak ada pilihan lain,terpaksa lah lawan jugak..dan cikgu silat ana pesan..anyway,ana pelajar silat seni gayong..


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 18:54


ana belajar silat untuk kuatkan badan disamping mempertahankan diri ....tapi dah lama tak amalkan lah .ana sempat belajar silat cimandi banten dan gayung fatani...banyak dah lupa kena refresh,tapi masih ingat lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 21:07


saya dulu tae kwan do tali pinggang putih-kuning.ada apa-apa masalah :D


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 24-12-08 00:15


Pada 11-12-03 21:44 , kens2005 posting:

!!! QUOTE !!!

huhu....... hamba belajar Ilmu Persilatan Pedang Hiten Mitsurugi Ryu(kalau ikut cerita Samurai tak) yang merupakan salah satu jenis Iaido..


Hiten mitsurugi ryu- heavenly flying sword kalau tak salah saya.
Malangnya itu cuma imiginasi si Nobuhiro Watsuki penulis rurouni kenshin. Kalau ada betul...tak tahu lah pulak kan!
yang yukimura minat, teknik musashi minamoto, niten'ichi- two swords technique.
Teknik ni memang betul-betul wujud (as far as i heard) dan dikatakan still di pelajari kat jepun. ye ke kens2005?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-12-08 12:10


yang dalam filem Ombak tu....Thing dari Nong Pradu

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-08 12:33


salam ukhwah..ana prefer tomoi..hehehhehehe
baru lah ganas sikit.. :-P
sebenarnya semua seni pertahankan diri ni ada kaitan dengan agama, solat refer kepada islam.


-----------------
For Things to Change, I mUst Change First.
There is no FAILURE, Only Wrong Result,
So I Change My STRATEGY.


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.147757 saat. Lajunya....