Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Benarkah peluang kerja students Uitm lebich cerah dari U lain?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Benarkah peluang kerja students Uitm lebich cerah dari U lain?

Please Mendaftar To Post


Oleh Benarkah peluang kerja students Uitm lebich cerah dari U lain?

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-05-03 19:30


Bukan apa,betuk ke PRODUK Uitm lebih mudah dapat kerja lepas Grad dari budak U lain?sebabnya sebab cara mereka belajar dan berfikir berbeza dengan budak U lain?benarkah?????

[ Posting ini telah di edit oleh: JoshuaIsfahan pada 2003-05-21 19:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 19:44


Err.tak setuju..tak kira mana2 produk u pun,peluang kerjaya dinilai dari segi prestasi pelajar,skill dan penglibatannya semasa di u..apakah yang dimaksudkan dengan cara pemikiran berbeza..?mungkin benar kata 2 ini sekiranya sesebuah organisasi swasta (majikan) telah mengfokuskan product sesebuah U itu adalah baik..langsung majikan jenis ini akan mengambil pekerja yang Produknya dari U itu sahaja..tapi di malaysia sekarang,terdapat pelbagai organisasi yang selalunya bersikap lebih terbuka,yakni tidak fokus pada sesebuah U sahaja..cuba kita lihat Selain uitm,banyak u lain terdapat penajaan biasiswa dari syarikat2 di malaysia..penajaan ini menunjukkan mereka memandang U itu dan mengiktiraf u itu sebagai sebuah pusat penghasilan pelajar yang berkualiti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 10:52


Quote:

On 2003-05-21 19:30, JoshuaIsfahan wrote:
betul ke PRODUK Uitm lebih mudah dapat kerja lepas Grad


as'kum...ada benar pendapat tu... tapi ana rasa ianya bergantung pada kursus tertentu contohnya macam bidang engineer,bidang komunikasi (MASKOM). selain itu,ianya juga bergantung pada sejauh mana sesebuah universiti itu memperkenalkan para pelajar mereka ke mata dunia.

tapi..yg penting nya, terletak pada tangan pelajar tu sendiri untuk menonjolkan diri. mungkin persaingan di kalangan bangsa sendiri(melayu),dapat menghasilkan pelajar yg berkualiti berbanding persaingan pelbagai kaum.wallahualam.

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 11:36


Saya bersetuju dgn kenyataan bhw "peluang kerja students UiTM lebih cerah"...Tapi saya tak bersetuju dgn alasan atau sbb2 yg tlh diutarakan oleh Joshua...

Antara faktor2 yg yg menyebabkan students lepasan UiTM mudah mendpt keje:

1. Berkebolehan utk berkomunikasi dlm bahasa inggeris. Krn mrk didedahkan dgn pembelajaran dlm bahasa inggeris secara keseluruhan.

2. Mempunyai latihan praktikal. Students dpt menimba pengalaman dlm situasi pekerjaan yg sebenar, bkn teori semata2...

3. Pihak majikan yakin dgn kebolehan students lepasan UiTM krn prestasi yg tlh ditunjukkan oleh UiTM dan students UiTM sendiri...

4. Mendpt keputusan yg cemerlang dlm exam dan aktif berpersatuan atau dlm bidang lain... bkn bidang akademik semata2...

Namun, bkn semua students UiTM yg mudah mendpt keje... cuma, peluang mrk lebih cerah jika mendpt keputusan yg cemerlang serta aktif dgn aktiviti2 di universiti (berpersatuan)...

Namun, peluang students universiti lain pon cerah juga, bergantung pd bidang2 yg mrk ambil di universiti...

Performance masa interview juga memainkan peranan... jika kita berkeyakinan, peluang akan lebih cerah utk mendpt kerja...

saya adalah seorg ex-UiTM yg tlh bekerja... saya graduate dlm bln Okt 2002... saya juga mendpt kerja pd bln 10 tersebut... konvo 12/10/2002... dah dpt kerja sebelum konvo... start kerja 01/10/2002... Alhamdulillah...

ada beberapa sahabat kita lulusan dari UiTM yg tlh bekerja... mrk adalah darul_numan81, izdham dll...



Confidence determine Success



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat"http://www.ukhwah.com/images/signsalina2.gif"

[ Posting ini telah di edit oleh: Engku_Salina pada 2003-05-22 11:37 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-05-03 23:49


ntah lah mungkin betul kot 'produk' uitm ni laku di pasaran... saya pun graduan dari uitm juga grade je alhamdulillah dah dapat kerja.. sepanjang 2thn ni dah tukar 4 kali kerja.. tapi ipt lain pun sama juga yg penting result bagus....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 00:21


a'kum

mana2 pun ade peluang..

janji ada bakat, qualification, rezeki, skill etc

insyaAllah dapat

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Arcaine
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 246
Posting: 237
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-05-03 08:50


A'kum

Bagi saya, kalau dah gred, cgpa, dan keputusan bagus-bagus, kat mana-mana pun boleh.

pst: Benih yang baik, kalau dicampak kat mana pun bercambah jugak!

-----------------
Hidup ini suatu perjuangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ArcaineProfil   Hantar PM kepada Arcaine   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-07-03 12:48


betul ke?serius ke ni?
entahlah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

iwan_sirdani_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.07.2003
Ahli No: 2300
Posting: 49
Dari: Melbourne, Australia

australia  


posticon Posting pada: 22-07-03 12:58


Assalamualaikum,

Saya rasa mungkin betul apa yang kak salina dan yang lain-lain cakap pasal peluang pekerjaan yang cerah untuk graduan uitm sebab saya jarang dengar cerita ini. Tapi, saya bekas graduan uitm dan dapat tawaran ke monash university dalam jurusan psychology & management (double degree) di australia, bulan 11 ni selepas saya tamat pada bulan mei yang lalu. Saya rasa ada juga kebenarannya.

-----------------
ingatlah! setiap amalan kita tergantung kepada niat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For iwan_sirdani_82Profil   Hantar PM kepada iwan_sirdani_82   Quote dan BalasQuote

NurNisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 827
Posting: 29
Dari: Shah Alam

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-03 13:36


mungkin kot!

-----------------
walau setinggi mana darjat kita didunia, kita tetap berstatus HAMBA. Satu perkataan yg merujuk SIAPA kita dan apa TUJUAN hidup kita di dunia SEMENTARA ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurNisaProfil   Hantar PM kepada NurNisa   Quote dan BalasQuote

mubtasimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1619
Posting: 40
Dari: Makkah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-07-03 14:52


assalamualaikum..

pada ana, mana mana student pun sama je...sebab rezeki tu Allah yg bagi kan..walau sehebat mana pun kita tapi kalau Allah tak nak bagi kerja tu kat kita ..tak boleh dapat jugak kerja tu kan...sebaliknya kalau rezeki tu memang untuk kita ,insya Allah..pergi mana mana pun kita akan tetap dapat kerja...
cuma ...rezeki yg Allah kurniakan tu mestilah datang setelah adanya usaha kita untuk mendapatkannya...bukan datang bergolek depan mat...betul tak?
wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimahProfil   Hantar PM kepada mubtasimah   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 17-10-03 18:44


Saya pernah mendengar dan juga membaca satu kenyataan bahawa graduan di U yg saya blajar kurang mendapat tempat di pasaran jika dibandingkan dengan graduan UiTM. Dan kenyataan seperti ini seringkali digunakan dalam kempen pilihan raya kampus dan dilaungkan oleh calon-calon pro-kerajaan. Keadaan MPP dan PMU, U saya ketika itu dikuasaioleh mereka-mereka yang di katakan pro-pembangkang. Tanpa merujuk kepada mana-mana pihak, sekiranya ada majikan yang bersikap demikian, maka ini adalah satu sikap BIAS yang perlu dikikis oleh majikan. Apa gunanya penubuhan U sekiranya eleman2 ini menjadi ukuran. Seolah-olah U itu menjadi kilang untuk mengeluarkan lebal seperti ini. Yang menjadi pengukur kepada peluang-peluang seperti ini adalah berdasarkan individu tersebut...

Dalam pilihan raya kampus baru2 ini. Isu graduan menganggur terus dikaitkan dengan barisan MPP/PMU yang berkuasa dikampus. Ini adalah tuduhan yang meluluh. Tapi apa yang menyebabkan graduan itu menganggur itu adalah atas kelemahan peribadi, ketidakmampuan mereka berfikir secara realistik dan kelemahan mereka dari segi penampilan sama ada luaran mahupun dalaman.
Ada mahasiswa yang walaupun mempunyai gred yang baik tapi semasa dalam pembentangan menjadi kaku tidak tahu berucap dan bercakap sebab dia tak biasa. Apakah ini kepakaran yang telah dihasilkan oleh U?.. saya rasa semua IPT mempunyai pelajar-pelajar seperti ini.

Setelah MPP telah dikuasai oleh po-kerajaan, maka mereka menyifatkan bahawa mahasiswa telah diselamatkan daripada terus dipulaukan oleh bakal-bakal majikan. Kenyataan ini betul-betul lawak. Kalau macam tu, tak payahlah belajar bersungguh-sungguh sehingga dapat kelas 1 atau sekurang-kurangnya Kelas 2 atas atau tak payahlah biasakan diri dengan berorganisasi atau apa-apa aktiviti yang boleh meninggkatkan penguasan ilmu, membaiki penampilan dan sebagainya..

Ini hanyalah pandangan peribadi saya..kalau nak komen silakan...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 19:01


Assalamualaikum...

kenapa topik2 sebegini menjadi pilihan.. bukankah lebih baik membuka topik2 yang berbentuk penyelesaian bukan perbandingan..

adakah kita pernah belajar di semua IPT untuk melayakkan kita menjadi pembanding? atau kita pernah membuat kajian mengenainya? kenapa perlu dipertikaikan kewibawaan IPT lain..pelik.. banyak lagi masalah2 negara, masalah agama yang lebih besar dan perlu diberi perhatian.

yang peliknya mahasiswa universiti2 lain tidak pula membanding2kan antara mereka.. dan topik yang dibuka juga adalah lebih ilmiah dan akademik

sebaiknya bukalah topik yang dapat meningkatkan prestasi diri kita dan memperbaiki kelemahan2 yang ada..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Limaunipis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5343
Posting: 223
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-12-03 11:22


apa nak kata tentang topic ni ye..hmmm cam ni lah.. ibarat sebuah keluarga..ada lima anak katakan...kesemua 4 anak dia bagus dalam sikap, kejayaan etc..seorang anak ni teruk ..rosak akhlak etc..
penerimaan masyarakat: masyarakat akan menerima individu tersebut berdasarkan atas kapasiti yang dia ada..may be ilmu dia..kerjaya dia..sikap dia ...kalau baik diterima dan sebaliknyalah ..
untuk mengaitkan penerimaan individu dengan keluarga dia memang ada kaitannya...tapi fakor ini sedikit sahaja dari sudut peratusnya...mungkin masyarakat akan berkata ...oooo anak si anu si anu ..bagus betul dia yer..(itu kalau anak tu bagus) tapi masyarakat juga akan berkata...teruknya anak si anu si anu walau dari keluarga yang sama...bergantung kepada individu tu sendiri

so....

Uitm ke..UKM ke...UTM ke..UUM ke..semuanya bergantung kepada individu tu sendiri..walau ada kebenaran sedikit tentang kaitannya dengan nama baik sebuah Universiti

paling penting ialah cara persembahan..bagaimana kita menghadirkan diri dalam sesuatu situasi..nak mintak kerja ...penampilan kena kemas...sikap kena terpuji..etc lah... yang PENTING sangat sangat..sebelum mintak kerja ..MOHON DENGAN ALLAH s.w.t dahulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LimaunipisProfil   Hantar PM kepada Limaunipis   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103845 saat. Lajunya....