Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 15 jam, 18 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: KeLebIhan PuAsa 6


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» KeLebIhan PuAsa 6

Please Mendaftar To Post


Oleh KeLebIhan PuAsa 6

MUJAHID_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2521
Posting: 38
Dari: AIROD.Sdn Bhd

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 16:12


Dari Abu Hurairah (r.a), Nabi bersabda:
"Barangsiapa berpuasa Ramadhan lantas disambung dengan 6 hari di bulan syawal, maka ia bagaikan telah berpuasa selama setahun"-ALBAZZAR

Sesudah mengharungi pelbagai dugaan pada bulan Ramadhan dan berjaya menjalankan ibadah puasa, umat islam sekali lagi diberikan peluang merebut ganjaran pada bulan kemenangan, iaitu di bulan Syawal ini dengan satu lagi peluang yang tidak harus dilepaskan begitu sahaja untuk menambahkan pahala dan keberkatan di dunia iaitu dengan berpuasa enam.
Satu keistimewaan yang difahami dari sabda Nabi Muhammad itu ialah satu kebajikan dan peluang yang paling berharga disediakan kepada orang2 yang mengejar ni'mat dan kemurahan Allah taala sepanjang hidup terdapat pula di bulan syawal iaitu puasa enam hari di dalamnya.Ganjaran pahala diberikan oleh Allah taala kepada mereka yang berpuasa enam di bulan syawal ini ialah seperti ganjaran pahala kepada yang berpuasa setahun...

Diantara kelebihan2 puasa enam hari di bulan syawal ialah:

# puasa enam umpama sunat rawatib sesudah solat fardhu bagi menampung kekurangan puasa fardhu menjadi tanda diterima puasa ramadhan yang kita kerjakan

# sebagai tanda bersyukur kepada ni'mat yang diberikan di bulan Ramadhan seperti ni'mat kesihatan tubuh badan yang baik

# mendapat kebaikan berlipat ganda serta diangkat darjatnya

# memudahkan malaikat al-maut mencabut nyawa

Oleh yang demikian marilah kita merebut peluang yang ada dan mengerjakan puasa enam demi mendapatkan fadhilat2 yang ditetapkan Allah padanya serta inginkan keredhaan-NYA jua...

salam aidilfitri untuk semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MUJAHID_83Profil   Hantar PM kepada MUJAHID_83   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 16:19


Jom kita puasa enam ramai2...
Tapi jangan tunggu habis syawal...sudah...
Insya Allah dapat pahala...




Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

zam-zam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2003
Ahli No: 4418
Posting: 21
Dari: pahang

Johor  


posticon Posting pada: 20-11-03 16:35




ana pun ade niat nak puasa enam ..............
insya Allah




raya -raya juga tapi jangan lupe pada insan yang serba kekurangan..bantulah mereka seadanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam-zamProfil   Hantar PM kepada zam-zam   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 21-11-03 03:01




insyaAllah... ade rezki kita sama2 & reramai posa 6 ek

-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-03 03:15


inysa'Allah

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 18:59




syukran jazilan coz ingat ana....

insyalllah tahun nii ana buat...nak rebut peluang..tiap-tiap tahun puasa.. so,tak nak miss laa tahun nii....

............

manis bicara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 20:26



Mari ramai2 ahli ukhwah kita puasa enam..
ana belum mula lagi... kena start awal.. nanti kalau dah dijemput ke majlislah, open housela tergendala pula..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-03 12:38



puasa ramadhan itu 30 hr.di + dgn puase 6 jadik 36 hr. pahala sitiap hari tu digandakan 10.: 36 X 10 = 360, = setahun .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 18:58




Mari ramai2 ahli ukhwah kita puasa enam

bagi sesiapa yang kena ganti puasa tu seeloknya
habiskan puasa dalam bulan syawal nii...insyallah banyak ganjaran yang dapat.

ana dan family kalau tak puasa 6 bulan syawal macam tak dapat jelaskan hutang...

...............

manis bicara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 19:50




em..sape yg stat puasa slps raya mggu lepas dan tak selang2 maka esok dah boleh raya lagi la...ari ni dah cukup 6...slamt ari raya kpd mereka yg dah abis pusa 6 ari nie..tahniah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 02-12-03 13:52


aerr.
yg itu hari raye ape namenye cek mazz.?

baik buat sekaligus puase ganti ngan puase 6.
lagi senang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

wafi
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4644
Posting: 14
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-03 14:14


[quote]
On 2003-12-02 13:52, alifmimyanun wrote:
aerr.
yg itu hari raye ape namenye cek mazz.?

jadik che mazz jap ek..saya rasa tu namanya ari raya puasa 6, hehe btul tak mazz??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafiProfil   Hantar PM kepada wafi   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 14:29




alifmimyanun/wafi

em..hari raya puasa gak la nama dia sbb kita raya slpas berpuasa kan.. tak kesah la nama dia apakan yg penting itu hari kemenangan utk kita slepas kita berjaya menunaikan ibadat puasa 6..

aik..alif byk ke awk tinggal puasa?? hehe..jgn lupa ganti tau..cpt2 sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

KucingIslam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1331
Posting: 36
Dari: Ampang Waterfront,K.L.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-03 03:23




***InsyaAllah***

-----------------
Saya,yang.M.M.Syaidina Sheikh Imam AlMahdi Al-Haj(A.S.)"MAY THE FORCE OF ALLAH BE WITH YOU ALL!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For KucingIslamProfil   Hantar PM kepada KucingIslam   Pergi ke KucingIslam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116205 saat. Lajunya....