Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 3 hari yang lalu


Sajak
Topik: PeREmPUaN IdaMankU..


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» PeREmPUaN IdaMankU..

Please Mendaftar To Post


Oleh PeREmPUaN IdaMankU..

MUJAHID_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2003
Ahli No: 2521
Posting: 38
Dari: AIROD.Sdn Bhd

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 15:46


Perempuan yang kuimpi
Adalah yang mempunyai budi pekerti
Hidupnye adalah hanya untuk ilahi
Ikhlas, benar dan suci
Yang boleh mendamaikan hati
Sewaktu ujian dan dugaan silih berganti
Namun dia masih mampu berdiri

Perempuan yang ku inginkan
Adalah yang hidupnya kesederhanaan
Namun dia punya keimanan
Bagi menghadapi sebarang cubaan
Berbekalkan tingginya ketaqwaan
Penghargaan dan kepasrahan pada Tuhan

Perempuan yang ku impikan
Adalah yang dapat menunjukkan jalan
Sewaktu aku tersasar kesesatan
Yang dapat menghampirkan aku
pada Tuhan
Tatkala aku kejauhan
Dilambai ulit keduniaan

Perempuan yang ku harapkan
Padanya sifat kewanitaan
Bersama sifat keibuan
Yang boleh menyejukkan tatkala kepanasan
Sentiasa tunduk ketaatan
Sujud dan ruku' walau kesejukan
Pada kegelapan malam yang kedinginan

Perempuan yang ku doakan
Nilai maruahnya tiada tandingan
Zikirnya bagai nyanyian
Doanya adalah hiburan
Bicaranya lambang keikhlasan
Senyumnya pengubat kedukaan
Dan air matanya tanda sebuah kecintaan
Bersalut kerinduan dan keredhaan Tuhan
Bagi aku yang mengharapkan..

WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For MUJAHID_83Profil   Hantar PM kepada MUJAHID_83   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 15:54




ade gak sajak utk lelaki idamanku.. Lelaki Idaman Saya

Lelaki idaman saya adalah seorang lelaki yang beriman
Yang hatinya di salut rasa takwa kepada Allah
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap islam
Yang sentiasa haus dengan ilmu
Yang sentiasa dahaga akan pahala
Yang solatnya adalah maruah dirinya
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah..

Lalaki idaman saya adalah lelaki yang menjaga tutur katanya
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang di milikinya
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang di carinya
Yang sentisa membuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat
Jembalang…

Lelaki idaman saya adalah yang menghormati ibunya
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarganya
Yang bakal menjaga kerukunana rumahtangga
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami islam
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat..

Lelaki idaman saya yang sentiasa bersedia untuk menjadi imam
Yang hidup di bawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah
Yang boleh di ajak berbincang dan berbicara
Yang menjaga matanya dari berbelanja
Yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya…

Lelaki idaman saya tidak pernah membazirkan maa
Matanya kepenatan kerana penat membaca
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir
Tidurnya lena dengan cahaya keimanana
Bangunnya subuh penuh kecergasan
Kerana sehari usianya bertambah penuh kematangan..

Lelaki idaman saya adalah lelaki
Yang tidak terpesona dengan buaian dunia
Kerana dia mengimpikan syurga
Disitulah rumah idamannya
Dan dia ingin membawa saya bersama
Dialah lelaki idaman saya…




-----------------
---------------
Allah with us

[img]http://www.cutecats.com/modules/My_eGallery/gallery/orange/Fysh.bmp[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

sye
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 27
Dari: pj

Kedah  


posticon Posting pada: 21-11-03 09:58



semoga kedua2 saudara ana mendapat apa yang diimpikan.............tapi ingat,,,lelaki baik untuk perempuan baik dan perempuan baik untuk lelaki baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeProfil   Hantar PM kepada sye   Quote dan BalasQuote

islamic_thinker
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5165
Posting: 35
Dari: Universiti Al-Azhar,Iskandariah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 13:11


mazz..macam kenai je ngan sajak tu..ni bekas student matriks perak kan?adik ana ada salinan sajak tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_thinkerProfil   Hantar PM kepada islamic_thinker   Pergi ke islamic_thinker's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 13:37



ukhti mazz
cute la kucinng tuh...name die cape ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-11-03 14:30


Agar wanita dan lelaki idaman yang di idam menjadi kenyataan .insyallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 15:00


macam kenal je sajak lelaki idamanku tu...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 15:58



islamic_thinker

"mazz..macam kenai je ngan sajak tu..ni bekas student matriks perak kan?adik ana ada salinan sajak tu.."

mazz bukan student matrik perak, mazz tak matrik pun..tapi seakan matrik gak la, 'asasi u.m'
maz dpt sajak tu dalam majalah muslimah,dah lama dah..2 Tahun yg lepas..




[ Posting ini telah di edit oleh: mazz pada 2003-11-22 15:59 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: mazz pada 2003-11-22 16:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 16:03



sutera_kasih85

em..memang cute..name dia...em panggil 'comi' lah..

---------------
Allah with us



[ Posting ini telah di edit oleh: mazz pada 2003-11-22 16:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 23:47




tanyala sya mana dapat

http://www.cutecats.com/

p/s: mazz dulu nama dia lain bukan comi, cumil

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-03 23:58



shah pun impikan gadis cam tu gak.. tapi susah lanak dapat.. man nak dapat agaknyer.. kat ukhwah.com ni ada tak..
jangan kau impikan gadis sehebat fatimah jika kau tidak sehebat ali..


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-03 22:01



kan best kalau semua lelaki dan perempuan kat dunia ni macam tu... tapi...tak jugak...kalau semua orang macam tuh...susah pulak eh nanti...hehehe...dua2 pun susah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 11:34


...

waaa...bijak gak sahabat2 kita ni berfalsafah...teruskan karya anda.jika minat tu mendalam, cuba lanjutkan dan jadilaa penulis yang berjaya suatu hari nanti...

apa-apa hal pun..jika kita menginginkan seseorang yang terbaik utk kita...maka kita perlulaaa jadi insan yang terbaik juga......selamat maju jaya...seselalulaa hiaskan diri kita dengan iman dan takwa....sesungguhnya itulah yang terbaik utk kita yang bergelar khalifah...

wassalam.....

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 14:41


Quote:

On 2003-11-20 15:46, MUJAHID_83 wrote:
Perempuan yang kuimpi
Adalah yang mempunyai budi pekerti
Hidupnye adalah hanya untuk ilahi
Ikhlas, benar dan suci
Yang boleh mendamaikan hati
Sewaktu ujian dan dugaan silih berganti
Namun dia masih mampu berdiri

Perempuan yang ku inginkan
Adalah yang hidupnya kesederhanaan
Namun dia punya keimanan
Bagi menghadapi sebarang cubaan
Berbekalkan tingginya ketaqwaan
Penghargaan dan kepasrahan pada Tuhan

Perempuan yang ku impikan
Adalah yang dapat menunjukkan jalan
Sewaktu aku tersasar kesesatan
Yang dapat menghampirkan aku
pada Tuhan
Tatkala aku kejauhan
Dilambai ulit keduniaan

Perempuan yang ku harapkan
Padanya sifat kewanitaan
Bersama sifat keibuan
Yang boleh menyejukkan tatkala kepanasan
Sentiasa tunduk ketaatan
Sujud dan ruku' walau kesejukan
Pada kegelapan malam yang kedinginan

Perempuan yang ku doakan
Nilai maruahnya tiada tandingan
Zikirnya bagai nyanyian
Doanya adalah hiburan
Bicaranya lambang keikhlasan
Senyumnya pengubat kedukaan
Dan air matanya tanda sebuah kecintaan
Bersalut kerinduan dan keredhaan Tuhan
Bagi aku yang mengharapkan..

WASSALAM



sempurnanya impian mu
sempurnanya pilihan mu
perlu kah kamu itu semua itu
memang memang pemilihan yang tepat...
pernah kah kau terfikir ??
kesempurnaan yang kamu harapkan
rupanya terselindung penuh dengan hipokrit semata-mata...
sama kite ingin menilai kesempurnaan seseorang??
janganlah impikan sesuatu yang sempurna
jika kita sendiri tidak seperti itu..
jangan mengharapkan kesempurnaan pilihan..
apa salahnya kita sendiri mengukir kesempurnaan
itu dengan hati yang ikhlas...
lebih bernilai..



-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 15-04-04 16:07



berdoalah agar allah temukan kita semua dengan insan yang taat pada perintahNya dan boleh membimbing kita.Insya Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097915 saat. Lajunya....