Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: bolehkah perempuan memakai seluar??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» bolehkah perempuan memakai seluar??

Please Mendaftar To Post


Oleh bolehkah perempuan memakai seluar??

Hasanah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5135
Posting: 10
Dari: PULAU PINANG

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 10:19


assalamualaikum,
saya ingin bertanya kepada semua,apa hukumnya perempuan memakai seluar?
saya ada mendengar yang perempuan tidak boleh memakai seluar kerana menyerupai lelaki?
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For HasanahProfil   Hantar PM kepada Hasanah   Quote dan BalasQuote

aar_jc
Warga Rasmi
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5157
Posting: 6
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 16-11-03 10:39


Assalamualaikum,

Hasanah, berdasarkan soalan awak tadi tue,
kita rasa tak ada hukum dalam islam yang melarang seseorang wanita memakai seluar dengan alasan menyerupai lelaki.
Actually, wanita boleh memakai seluar asalkan ia tidak menampakkan susuk tubuhnya, u know what i mean.
Lain pula ceritanya, jika seseorang perempuan yang memakai, atau berpakaian seperti seorang lelaki (tomboy), hah , itu baru ada hukumnya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For aar_jcProfil   Hantar PM kepada aar_jc   Pergi ke aar_jc's Website   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 11:34


assalamualaikum...hasanah,

saya ada satu cerita di sebalik persoalan awak. dulu sms matrik. saya ada pegi satu ceramah yang berkaitan tentang ini .dlm ceramah tu tiba2 bangun seorang pelajar lelaki menjawab katanya begini
'perempuan kalau pakai seluar w/p besar tetap menampakkan bentuk badan'
jadi keran lelaki sendiri yang bercakap mcm ini ada juga kwn saya yang menyatakan tak boleh perempuan memakai seluar..
hukumnya..saya pun kurang arif..saya harap ada sape2 yang dapat beri pendapat mereka melalui cerita saya tadi
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

amiela_8687
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4524
Posting: 40
Dari: mountain seri garden

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-11-03 12:31


akum....
maner ader hukam dlm islam yg perempuan x bole pakai seluar!!klu camtue ...mane maner yg ader gak isteri2 ulamak pun ader pakai seluar!!amiela tak nafikan ader sesetebgah perempuan skrg pakai seluar ikut tubuh badan...klu camtue mcm maner klu org pompuan nak bersenam ker atau merentas gunung...tak kan nak pakai kain jugak kot!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiela_8687Profil   Hantar PM kepada amiela_8687   Pergi ke amiela_8687's Website   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 13:03


assalamualaikum....
ana bukanla pakar dalam hal2 macam ni...cuma setahu ana...boleh tu boleh...cuma jangan pakai seluar yang ketat kerana itu menyerupai lelaki....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

syura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 200
Posting: 109
Dari: :~:jalan sabak:~:

egypt  


posticon Posting pada: 16-11-03 13:05


salam ukhwah..

erm.. x pandai dlm bab2 hukum hakamni..cuma nak beri sedikit pandangan..

bg ana .. tidak totaly salah memakai seluar panjang. cuma biar kene pada tempat dan keadaan dan betul cara pemakaiannya..

apalah salahnya kita melabuhkan baju yg dipadankan dengan seluar pjg tu . dan seluar yg besar dimana bertepatan dgn objektif memakainya(untuk mudah melangkah cth. naik motor , [email protected] riadhah dsb) . bukan kerana fesyen dsb.

lagi satu kebanyakan baju yg dijual dipasaran sekrg bermacam2.. cara jahitan @ potongn kita kene ambil kira.. cth. kekadang ade yg terbelah tepi lebih2. so pepandailah pilih..

bg muslimin yg kata 'perempuan kalau pakai seluar w/p besar tetap menampakkan bentuk badan' .. so marilah kita sama2 jaga n pk macammana sampai mrk boleh kata begitu.





-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yang terbaik dan Dia jugalah yang paling Penyayang di ntara yang Penyayang" (Yusuf : 64)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syuraProfil   Hantar PM kepada syura   Quote dan BalasQuote

cendaone
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5149
Posting: 1
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 13:06


Assalamualaikum...
Setahu saya x ader lg hukum yg mengharamkan pemakaian seluar ni.Tp perbincangan ttg hal ini ,membataskan pemakaian seluar @aper jua pakaian spy tak melanggar aurat seseorg wanita dlm Islam.Seperti maner seluar tu mestila saiz yg besar, labuh serta x jarang.Serupa dgn pemakaian kain, jika kain berkenaan jarang ke,ketat ke, saye rase samer aje.Lg satu, hal ttg pemakaian seluar bg pandangan lelaki tu, saye rase itu bergantung pd cara pemakaian seseorg pompuan tu dan juga bergantung atas penilaian sesetgh lelaki.Persepsi lelaki dlm kes ni tak semestinya same kan?Saye rase itu dr pandangan saye la.Sesungguhnya yang baik itu dtg dr Allah swt dan yg tak baik itu dtg dr kelemahan saye sendiri.Waallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendaoneProfil   Hantar PM kepada cendaone   Quote dan BalasQuote

permata_munawwarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 973
Posting: 36
Dari: selayang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-11-03 13:17


Assalamualaikum.
Sebenarnya pemakaian seluar oleh wanita dibolehkan dgn syarat baju yg dipakai hendaklah labuh(spt kata syura)supaya tidak nampak potongan badan/bentuk pinggul.

Ana pernah tanya pada seorang ustazah:bolehkah memakai seluar & t-shirt lengan pjg(yg tidak labuh menutupi paha)?

Jwpn:Ianya tidak syar'ie krn lelaki masih boleh m'imaginekan bentuk tubuh wanita tersebut.

**Maaf jika tersalah.Harap kpd yg alim dlm soal ini memberikan jwpn yg tepat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_munawwarahProfil   Hantar PM kepada permata_munawwarah   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 13:18


hurm.. bg ana.. ana rasa tak pe kalau nak pakai seluar.. tp jgn yg terlalu ketat sprt fesyen jeans sekarang ni.. n lagi kena pakai baju yg labuh n longgar.. so tade la nampak bdn...
kalo ana.. ana lagi suka pakai seluar dr kain.. I mean dalam baju kurung or jubah.. sebab lagi secure dr nmpk aurat.. sbb dr sek rendah lagi dah diajar pakai seluar panjang.. tp kalau keluar jenjalan tak la pulak pakai baju seluar.. tgk kesesuaian tmpt n masa

WaLLahua'Lam

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

permata_munawwarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 973
Posting: 36
Dari: selayang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-11-03 13:18


Assalamualaikum.
Sebenarnya pemakaian seluar oleh wanita dibolehkan dgn syarat baju yg dipakai hendaklah labuh(spt kata syura)supaya tidak nampak potongan badan/bentuk pinggul.

Ana pernah tanya pada seorang ustazah:bolehkah memakai seluar & t-shirt lengan pjg(yg tidak labuh menutupi paha)?

Jwpn:Ianya tidak syar'ie krn lelaki masih boleh m'imaginekan bentuk tubuh wanita tersebut.

**Maaf jika tersalah.Harap kpd yg alim dlm soal ini memberikan jwpn yg tepat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_munawwarahProfil   Hantar PM kepada permata_munawwarah   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 16:04


assalamualaikum..

bagi saya lakan dari apa yg saya lihat dan dengar,saya rasa semua ini bergantung kepada pandangan lelaki kepada kita.
jika kita memakai seluar longgar,baju labuh..tetapi lelaki masih berkata yg mereka boleh nampak bentuk bdn kita maka saya rasa disini sbg perempuan kitalah yang perlu disalahkan..
tetapi jika kita pakai seluar dan tiada lelaki yg berpandangan tak elok kpd kita maka saya rasa ia di bolehkan..

jadi saya hrp kita masing2 muhasabah diri sendiri..jika rasa kita mampu memastikan bahawa tiada lelaki yang terfikir apa2 tentang kita/bentuk bdn kita, maka pakailah..tetapi jika rasa kita tidak mampu maka saya nasihatkan elakkanlah...

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-03 01:18


..

Kalau pakai seluar yang longgar sekalipun, bila baju tak labuh, tak guna juga.

Kan bagus kalau baju tu turut dilabuhkan. Bila berjalan takdalah nampak peha. Tapi kalau seluar longgardan tidak jarang, baju pula tidak labuh, Masih boleh dibaca bentuk peha seseorang tu.

Kalau baju seluar jubah mini tu barulah no hal. Jangan disangka yang longgar itu sudah mencukupi. Selagi bahagian2 tertentu boleh dibaca, masih belum menutup aurat mengikut landasan Islam tu.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-03 11:56






eh lelaki pakai seluar ketat ke?

sesuaikanlah...klu kena jungle trekking..takkan la nak pakai baju kurung hehehe @ klu kena berenang ke takkan nak pakai jubah hehehe

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-03 13:16




'hasanatul abrar wa sayyiatul muqarrabin'...

baik bg org2 yg biasa dan buruk bg org2 yg nak mendekatkan diri pada Allah....

itu kosep yg ana biasa pakai melibatkan perkara2 syubhah... kalau kita buat perkara yg Allah paling suka... tak rugi kan?

wassalam...



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

sutera_biru
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4931
Posting: 19
Dari: danger zone

Kedah  


posticon Posting pada: 18-11-03 15:05



sumer pendapat rasanyer btol kot....
sy setuju ngan sumer pandangan kt atas tuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_biruProfil   Hantar PM kepada sutera_biru   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 18-11-03 23:37



semua jawapan tu bagus..


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 12:11



ana nak kongsi juga, sebenarnya ia kene ikut waqi'
atau dlm erti kata lain-keadaan yg menyebabkan. dlm konteks bersukan byk pendapat mengatakan muslimat blh pakai seluar dgn syarat pakai t-shirt labuh hingga ke lutut. tak lain tujuannya adlh utk memudahkan pergerakan jika terlibat ngan jungle trekking. tapi jika pegi kuliah pakai seluar ana tak setuju.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 17:22




Erm...bagi ana....muslimah dibenarkan memakai seluar...tengok pada tempat laa...

pakai seluar dgn syarat pakai t-shirt labuh hingga ke lutut. tak lain tujuannya adlh utk memudahkan pergerakan . tapi kalau ke majlis ilmu bagi ana tak elok sangat...muslimah akan nampak cantik apabila memakai baju kurung...peribadi seorang muslimah dilihat dari pakainya..

........
manis bicara indah tutur kata,
manis seyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

:-



Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 03:31


memang tak salah kan.........tapi sebaiknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 20-11-03 12:43


Saya tak berapa arif...

Tapi....soal seluar ketat, lelaki dan perempuan tak dibenarkan berpakaian demikian. Pakaian mengikut syariat untuk lelaki dan perempuan ialah yang tidak ketat...

Bentuk seluar...untuk lelaki dan perempuan bukankah berbeza?

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

as-siddiqah
Warga Rasmi
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4901
Posting: 1
Dari: ipoh, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 15:32




maap le kalau topik nih dah kira basi... saye pun bukannye alim sgt... tp saya pernah t'baca satu artikel kat majalah (tak ingat) insyaAllah bleh kot dipakai....
satu masa dulu, rasulullah dan para sahabat tengah b'kumpul... tiba2 lalu sorang perempuan tunggang kuda... kemudian, tetiba perempuan tuh t'jatuh... rasulullah pun b'paling... takut2 t'nampak aurat perempuan tuh... pastu sahabat cakap " ya Rasulullah, perempuan tu pakai seluar..." maknenya, tak lah aurat dia... rasulullah pun cakap " semoga Allah ampunkan dosa dia... "
macam tuh la ceritanya... so, saya rasa pakai seluar boleh, tapi tutuplah aurat... perempuan tuh sendiri adalah aurat? tu je laa... kalau salah, mintak maaf lee... & tolong perbetulkan ye....



Bookmark and Share

    


  Member Information For as-siddiqahProfil   Hantar PM kepada as-siddiqah   Quote dan BalasQuote

aDiB_SaaT
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2513
Posting: 137
Dari: MaiN CaMPuS UIA, GomBaK.

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 16:23


Mestilah boleh..
Tapi ada syarat2 nya kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aDiB_SaaTProfil   Hantar PM kepada aDiB_SaaT   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-11-03 10:22



betul tu. ade ulama' kate tak boleh berdasarkan hadis Nabi yg menyebut ' tidak akan masuk syurga dr kalangan umatku lelaki yg menyerupai perempuan dan perempuan yg menyerupai lelaki.

ttp ade yg kate boleh bahkan ade yg mewajibkan wanita pakai seluar. iyelah. kalo org kejar nak lari laju pakai seluarlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-03 13:46


boleh pakai...
tapi syarat-syaratnya perlulah dipatuhi....

labuhkan baju tu sampai lutut ek kalau nak pakai seluar...




-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-03 15:09




Ana tak berani nak kata haram atau tidak perempuan pakai seluar, sebab menurut kaedah fiqh, hak untuk menetapkan sama ada haram atau halalnya satu2 perkara tue adalah hak Allah semata2. Dan kalau kita menghalalkan perkara yang haram atau mengharamkan perkara yang halal, dosanya sama seperti mensyirikkan Allah. Na'uzubillahi min zalik.

Cuma sekadar pendapat, ana rasa tak salah kalau kita berseluar, cuma tengok pada syarat2nya dan kena pulak dengan tempatnya. Bila nak tracking atau berkayak misalnya, rasanya lebih selesa pergerakan kita dengan berseluar. Ana tak kata tak boleh pakai baju kurung, cuma pergerakan kita agak terbatas dan dikhuatiri pula akan memberi mudarat atau mencederakan diri sendiri.

Seluar pulak biarlah yang tak melekat kat kaki. Pakailah yang longgar dan berwarna gelap. Pastikan pulak baju kita cukup labuh untuk melindungi bentuk punggung dan peha. Bukan apa, walaupun kita nie kadang2 dah tutup habis dah... tapi pandangan muslimin tue boleh 'menembusi'. Tue yang bahaya tue...

Pada ana, tak timbul masalah wanita pakai seluar nie menyerupai lelaki. Sebab, yang dikatakan menyerupai lelaki tue ialah bila kita pandang sekali imbas, kita tak boleh nak agak orang tue lelaki ke perempuan. Dalam hal nie, kalau kita berseluar dan berbaju labuh sikit, then kenakan tudung macam biasa, Insya Allah... orang boleh tau kita nie perempuan. Sifat kewanitaan tue masih terserlah walaupun kita berseluar.

Lain ceritalah kalau wanita tue memakai seluar yang agak ketat, then pakai t-shirt lengan pendek biasa, rambut pulak pendek macam lelaki... Sampai bila kita jalan kat belakang dia kita boleh confius jantina dia.. Haa... ini yang baru dikatakan menyerupai lelaki.

Itu kalau nak buat aktiviti lasak. Tapi kalau dalam situasi biasa, macam nak gi kuliah ke, nak shopping kat bandar ke... ana rasa better kalau kita kekalkan pakaian kita macam biasa... iaitu berbaju kurung. Lebih selamat dan tampak manis jer...

Kalau dalam exam kita cuba lakukan yang terbaik untuk memperolehi pointer cemerlang, tak salah kalau dalam bab menutup aurat nie pun kita buat dengan penuh kesungguhan semata2 untuk mematuhi perintah Allah. Pasti tersenyum malaikat Rokid memberi markah cemerlang pada kita dari aspek menutup aurat. Insya Allah... markah2 inilah yang akan membantu kita memperolehi pointer cemerlang di akhirat kelak.

Tepuk dada tanya iman...

Wallahu a'lam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 00:36


. Di sini ana nak simpulkan permasalahan ini. Sebenarnya islam itu mudah. Hukum perempuan memakai seluar adalah dibolehkan dengan syarat tidak menampakkan bentuk badan. Seluar tersebut hendaklah longgar dan selesa dan tidak bewarna cerah. wassalam.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-03 21:50


topic pasal seluar pun boleh laku. Perempuan nak pakai seluar ke taknak pakai, terpulang ar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 15:12


Topik seluar boleh laku? Kenapa? Ini adalah topik berkenaan dengan hukum-hakam Islam. Pembuka topik agak musykil dengan hukum pemakaian seluar bagi wanita, maka dia bertanya? Salahkan dia bertanya?

Sekurang-kurangnya dia peka tentang kedudukan syariat Islam. Kalau bukan orang Islam sendiri yang peka, siapa lagi yang akan peka? Ana tidak kisah anda semua mahu peka atau tidak, kerana fikrah kita adalah berbeza, bukan dari latar belakang yang sama, tetapi tidak perlulah memperlekehkan apa yang dilaksanakan oleh orang lain...

Kalau anda tidak suka pada topik ini, tidak perlu buka dan balas. Sekurang-kurangnya topik ini jauh lebih berguna daripada posting 'angin' yang melampau yang langsung tiada matlamat. Persoalan beliau benar-benar dapat mebantu Muslimah yang menghadapi kemusykilan. Tidak perlu kita hendak perlekehkan kerana fikiran kita yang 'moden' kononnya...

Ana berfikiran 'moden'? Silakan, tetapi jaga adab anda di dalam komuniti ini. Kita ini hanya pandai mengkritik, tetapi pada hakikatnya diri kita sendiri enggan dikritik. Anda bebas memberi pandangan, tetapi JAGA ADAB...

Maafkan ana sekiranya terkasar bahasa. Sekadar pesanan. Tegurlah ana sekiranya ana tersilap kata...

P/s: Berkaitan hukum-hakam jangan diperlekehkan. Kalau orang Islam sendiri yang memperlekehkan, maka kitalah yang meruntuhkan agama kita sendiri...

Allahu Ta'ala a'lam...

-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 15:34


betul gak tu jack.. kita xleh pandang senang je soal sluar, kn byk jenis seluar... adap² & hukum tu mesti tgk gak, wlpun kita kekdg ni tak la tahu sgt.. tp soal pakaian & hidupan rutine kita ni mesti kene jaga, kan..

tq semua...

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-12-03 15:37


Perempuan Islam pakai seluar ketat moden??nak tergelak...org tengok brain..bukan tengok ketat ke tak..pergi interview kerja dia tengok seluar ke certificate kita?come onlah..nak moden biar bertempat..pasal hukum hakam ni jgn nak perlekeh..perang macam mana rambut kita pun...kita tetap org Melayu,Islam dan org timur..takkan jadi bulgarian ke,Hungarian ke...Sweedish ke...Autocsian ke....still suka makan nasi dengan kicap..ada sambal belacan..bila raya balun rendang ayam..bukan makan pizza dengan canegethhi dan oaks oats..
Saya setuju ada org buat tajuk mcm ni..bagi saya..wajar dan patut kalau perempuan pakai seluar tu biar ikut syariat...longgar longgar sikit, ketat ketat pun buat apa..yg lelaki pulak...takkan tak tahu..dlm kesihatan fizikal pun..pakai seluar ketat boleh menyebab "mandul".agak agaklah..nak "show off our plumber tanks ke"
Moden biar bertempat...Islam tetap Islam...mcm mana majupun bangsa tu..agama tetap agama dan tidak boleh diperlekehkan...Jika agama diperlekehkan..maka maknanya Al Quran dan Hadis seakan diinjak...ingat
I came from social life..jgn nak think out of the box dlm benda benda mcm ni...betul kata salafian..tak suka jgn jawab.....
Kalau ada terfikir"kubur masing 2"..baguslah..nanti yg menyembahnyangkan kita ni bukan org yg kat atas ni"bukan yg dalam kubur"yg berdoa selepas sembahyang jumaat"ampunkan dosa kaum muslimin dan muslimat ni"kami kami jugak....bukan kamu kamu yg terfikir mcm tu....(kalau adalah yg terfikir nak kata mcm tu)
Apapun...pemakaian riadah bagi wanita harus diperjelaskan lagi..seperti pemakaian tudung,tutup kepala dan lain,dan ia tidak sekadar seluar sahaja...

p/s.......moden biar bertempat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-07-05 12:19


erm pakai seluar??pada pendapat sayalahkan....
tkder yang salahpun...tapi bersyaratla..seluar tadi mesti dipadankan dengan baju yang dapat menutup segala aurat yang patut dijaga oleh seorang muslimah...erm seluar ni hanyalah satu fesyen saja bagi perempuan...pakailah selagimna tak membuka aurat...kebebasan bagi seorang perempuan masih ada cuma kena pandai2lah hadkan kebebasan tu agar masih lagi mengikut batas2 syariat...sayapun suka juga tengok perempuan berpakaian begini....sopan juga nampaknya...erm yang paling pntg...niat si pemakai tu,kalau memakai pakaian tersebut semata2 nak menarik pandangan lelaki maka jatuhlah hukum haram keatasnya memakai sedemikian...sebab pada asalnyer semua benda hukumnyer harus...sehinggalah datang sebab,dalil2 yang mengubah hukum tersebut....oklah setakat tulah dulu...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 15:52


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Astaghfirullah ada juga tajuk sebegini? Walau apapun yang penting ialah tutup aurat tu dan janganlah yang pakai baju kurung tapi tak pakai kain dalam sebab kain-kain ela di malaysia ni masyaAllah begitu tipis sekali. Kemudian bagi mereka yang memakain pakaian tu usahlah boleh nampak bentuk badan maksud umi orang boleh tahu bentuk badannya tu. Dan bagi yang pakai seluar tu pun pakailah baju atas yang labuh sampai ke lutut jadi tidaklah nampak bentuk badan seperti t shirt yang melekat dan tipis pula.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Kualiti sesuatu bangsa itu masih kekal kualitinya selagi akhlaknya dipertahankan jika akhlak tidak dipertahankan, bangsa itu akan runtuh. (pepatah Arab).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 18:21


jangan pakai seluar dalam saja...sudahlah!!!!

"Sebaik-baik pakaian adalah pakaian yang pada bila2 masa boleh dibawa untuk bersolat"

Mudah sebenarnya, tapi kita yang dok bagi celaru....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

afiah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16008
Posting: 16

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-07-05 20:04


assalamualaikum,
perempuan boleh memakai seluar asalkan seluar itu tidak ketat, jarang serta mematuhi kriteria - kriteria dalam menutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiahProfil   Hantar PM kepada afiah   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 22:33


kembali kepada cara berpakaian yang tidak dibenarkan dalam islam,antaranya yang menampakkan bentuk badan,yang jarang @ nipis hingga nampak susuk tubuh,maklumlah bentuk tubuh perempuan ni menarik perhatian leleki,apalagi yang tidak menutup aurat,warna terang yang menarik perhatian leleki,berlebih-lebihan terutamanya dalam berfesyen,atau pun memakai pakaian yang melambangkan persatuan yang tak baik,apalagi pakaian yang meyerupai lelaki,kalau kita rasa cara berpkaian tu termasuk dalam larangan agama tak paya lah pakai,sama2 lah kita menilai penampilan mengikut garis yang ditetapkan oleh islam..ISLAM ITU INDAH JIKA DIHAYATI BERSAMA :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

chiku
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15606
Posting: 15
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 00:14


Pada pendapat saya,wanita boleh berseluar...asalkan seluar tu tidak terlalu ketat sehingga menampakkan susuk badan...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For chikuProfil   Hantar PM kepada chiku   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 00:21


alhamdulillah, dapat lagi pengetahuan untuk ana..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131025 saat. Lajunya....