Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 15 jam, 46 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Jangan Sambut Hari Ibu


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Jangan Sambut Hari Ibu

Please Mendaftar To Post


Oleh Jangan Sambut Hari Ibu

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 03:28


Assalamualaikum. ana ada menerima foward email tempoh hari....kalau betullah email tu, maka kita minta dijauhkan allah dari azab dan dilindungi kita dari terpesong.... APA KOMEN ANDA ?

Begini bunyi emailnya :
Kepada semua baca kisah asal usul pengerti "HARI IBU" yang sebenar. Kalau kita sambut hari ibu bermakna kita juga merayakan hari "IBU PADA TUHAN" yang menjadi amalan orang GREECE terdahulu. Ini semua sumber dari kristian dan sudah tentu memesongkan akidah kita. Saya bertaubat, kalau dulu saya juga terikut ikut merayakan hari ibu tapi sekarang bila dah
tahu tak akan saya buat begitu lagi dan juga
pada anak anak akan saya beritahu........jadi
kewajipan saya adalah untuk beritahu semua agar JANGAN SAMBUT HARI IBU, kalau kita kasih,sayang dan ingat jasa ibu sebaiknya sentiasa mendoakannya tak perlu cuma pada hari hari tertenu saja, setiap hari mendoakannya adalah sebaiknya dan dituntunt.Harap di sebarkan kepada kawan-kawan atau saudara mara tentang sejarah HARI IBU ini.

FIRMAN ALLAH :

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak
yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam) dan
menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah
(buruk dan keji) dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.

(Aali-Imran:104)


" Islam Is The Way Of Life "

[ Posting ini telah di edit oleh: hanzaalah pada 2003-11-15 03:35 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 15-11-03 06:44


yer tak ye gak ek..
kenape nak khususkan ari ibu utk satu hari tu je..
sedangkan ari ibu sepatutnya hari-hari bukannye satu hari..
ibu kita jaga kita setiap masa.. kita pulak ingat kat dia satu hari je..
iskk isskk
melampau tu!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

j-a-j-a
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1355
Posting: 119
Dari: RuMaH SaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 07:09


betul jugak...drpd kita raikan Hari Ibu cuma sekali setahun..baik kita buat baik kat mak kita setiap hari ...ada sesetengah tu time hari ibu je buat baik kat mak diorang...

-----------------
Siang.......
Disuluhi mentari,
Menyinari seluruh alam.

Malam.......
Dihiasi bintang-bintang,
Keindahan tiada taranya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For j-a-j-aProfil   Hantar PM kepada j-a-j-a   Quote dan BalasQuote

cool_gurlz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5126
Posting: 61
Dari: jay bee

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-03 09:37


assalammualaikum....

ianya actually depend pada diri kita sendiri.Kalau nawaitu kita menyambut "Hari Ibu" untuk meraikan ibu yang melahirkan kiter sendiri, insyaallah tak aper punyer. Allah tau niat baik kiter tu....
Tapi ana sokong jugak pasal nak balas jasa ibu dengan mendoakan kesejahteraannya setiap hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For cool_gurlzProfil   Hantar PM kepada cool_gurlz   Pergi ke cool_gurlz's Website   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 10:57


mmm tengah musykil ni...

tapi kalau niat kita betul tak salah kan?..
mmg lah kena raikan hari-hari...cuma bila sambut hari ibu tu special la sikit dari hari2 biasa...

hari bapa macam mana pulak?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

zunah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2003
Ahli No: 3189
Posting: 207
Dari: malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 21:22


mmm.. first tanx to hanzaalah about the info... terkejut gak ana ttg sejarah sambutan hari ibu ni.. mmg ramai yang x tahu ttg ni.... bagi pendapat ana tak yah ler kita nak sambut hari ibu ni.... tak perlulah time hari ibu ajer kita beli mcm2 kat ibu kita.. beli hadiah yg besar2... sebenarnyer bukan itu yg ibu kita harapkan... cukuplah sekadar kasih sayang dan hormat terhadap ibu kita... itu yg lebih penting dr segala2nya..... klu teringin sgt nak beli hadiah kat ibu kita... bila2 masa pun kita boleh beri....

-----------------
Beramal tanpa ilmu seperti berjalan tanpa mengikut jalan.
Beramal tanpa tujuan lebih banyak rosak dari baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zunahProfil   Hantar PM kepada zunah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 16-11-03 13:18


bagi saya, saya menyambut hari ibu tiap2 hari tiap hari yg khusus, kerana ibu seharusnya diraikan setiap waktu bukan time hari ibu baru nak meraikannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 16-11-03 22:26


mampu ker kita nak raikan ibu dan ayah kita setiap hari.. tentu tak bukan. lebih menyedihkan lagi ada di antara kita pasti merasa bosan kerana terlalu bersama dgn ibu bapa. tak perlu kita menipu diri sendiri. apa salahnya kita tetapkan satu hari khusus utk raikan mereka, sebab niat kita ikhlas utk meraikan mereka. bahkan ada juga ibu bapa lebih suka kalau ana mereka berjauhan kerana dgn itu mereka akan sentiasa ingat akan anaknya yg berjauhan sering merasa rindu pada anaknya yg tercinta. beza bkn kalau kita selalu bersama keluarga dan kita jarang bersama keluarga kerana urusan kerja. sudah pasti ibu bapa akan sambut anak yg jarang berada di rumah kerana bekerja lebih grand di sebalik anak yg sentiasa berada bersama mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 14:19


SYUKRAN JAZILAN...HANZAALAH

-----------------
ikan Di LaUt,
AsAm di DarAt,
DalaM pEriuK,
Bikin MuafAkAT.

SALAM UKHWAH FILLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 21-11-03 10:39



mampu ker kita nak raikan ibu dan ayah kita setiap hari.. tentu tak bukan. lebih menyedihkan lagi ada di antara kita pasti merasa bosan kerana terlalu bersama dgn ibu bapa. tak perlu kita menipu diri sendiri. apa salahnya kita tetapkan satu hari khusus utk raikan mereka, sebab niat kita ikhlas utk meraikan mereka. bahkan ada juga ibu bapa lebih suka kalau ana mereka berjauhan kerana dgn itu mereka akan sentiasa ingat akan anaknya yg berjauhan sering merasa rindu pada anaknya yg tercinta. beza bkn kalau kita selalu bersama keluarga dan kita jarang bersama keluarga kerana urusan kerja. sudah pasti ibu bapa akan sambut anak yg jarang berada di rumah kerana bekerja lebih grand di sebalik anak yg sentiasa berada bersama mereka.



mmg kita tak mampu nak raikan ibu bapa kita setiap....dan saya juga bersetuju anak yang berjauhan dari ibubapanya lebih diingati kerana tak berada di dpn mata tapi tak baiklah kalau kita merasa bosan dgn ibu bapa kita kerana mereka tak pernah jemu dlm membesarkan kita dan kita bertuah perlu bersyukur pada Allah SWT kerana mereka ada di samping kita berbanding anak2 yang sedari kecil tak pernah kenal ibu bapa sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-11-03 11:19


, jadi apa salahnya kita sambut bagi membuktikan kasih sayang kita pada mereka. Bahkan ibu bapa takkan halang anak anak mereka nak sambnut hari ibu dan ayah. Bukannya kita sambut Valentine Day yg memang tidak betul...

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 21-11-03 14:32


Quote:

On 2003-11-16 22:26, Martyr wrote:
mampu ker kita nak raikan ibu dan ayah kita setiap hari.. tentu tak bukan. lebih menyedihkan lagi ada di antara kita pasti merasa bosan kerana terlalu bersama dgn ibu bapa. tak perlu kita menipu diri sendiri. apa salahnya kita tetapkan satu hari khusus utk raikan mereka, sebab niat kita ikhlas utk meraikan mereka. bahkan ada juga ibu bapa lebih suka kalau ana mereka berjauhan kerana dgn itu mereka akan sentiasa ingat akan anaknya yg berjauhan sering merasa rindu pada anaknya yg tercinta. beza bkn kalau kita selalu bersama keluarga dan kita jarang bersama keluarga kerana urusan kerja. sudah pasti ibu bapa akan sambut anak yg jarang berada di rumah kerana bekerja lebih grand di sebalik anak yg sentiasa berada bersama mereka.


maksub saya disini adalah setiap hari merupakan hari ibu bukanya setiap hari kita akan menyediakan hadiah atau sebagainya untuk ibu... mungkin doa kita setiap hari kita doa kan untuk ibu atau mengingatinya.. sungguh malang jika anda hanya mengingati ibunya 1 hari dalam setahun...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-11-03 14:41


, erk kalau macam tu semua org hanya ingat kepada Nabi saw sekali jer dlm setahun sebab hanya sambut Maulid pada bulan Rabiul Awal... , so kena berfikiran terbuka dan jgn berfikiran sempit....yg dimaksudkah khusus utk hari ibu tu, moga moga kita yg ada ibu sama sama raikan... moga mereka merasa gembira... bukan maksud hari lain tak ingat...jadi jgnlah berasa bongkak diri dgn merasakan kita raikan ibu kita setiap hari.. sedang lidah lagi tergigit.. inikan pula kita anak dgn ibu bapa....

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-11-03 14:55




lepas solat tiap tiap hari jangan lupa doakan kesejahteraan dan keampunan dosa ibu bapa. itupun tiap hari juga kita mengingati ibu dan bapa.

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

HarisDaniel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5309
Posting: 28
Dari: MINDA

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-03 14:57


apa salahnya nak sambut.... kita bukan niat mcm asal citer... sesekali nak raikan ibu... tanda kita sayang kat dia.... mmg la tiap2 hari kena hormat ibu... tp raikan lah ibu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For HarisDanielProfil   Hantar PM kepada HarisDaniel   Pergi ke HarisDaniel's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-11-03 16:05


, betul tu.. tak semestinya kita sambut hari ibu bermakna kita sambut sekali setahun.... cheroi aaaaarrrr
hatta berpuasa hari isnin juga sebagai tanda kita ingat akan kelahiran Nabi saw... bermakna kalau kita berdoa utk mereka...adalah memperingati mereka....

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 17:46




syukran jazilan kerana beri peringatan....

ana setuju pendapat antum semua...kenapa kita sambut hari ibu sekali setahun...tak bolehkan sambut hari-hari.

oh...rupanya antum hanya ingat kat nabi muhammad saw sekali setahun...kita selawat kat nabi hari tu bukankah kita ingat kat nabi...renungkanlah..

"adakah anda telah menyatakan rasa kasih anda pada Rasullah hari ini..."selalulah betrselawat.

...
manis bicara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

rahabiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5217
Posting: 76

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 18:19




Dr Yusuf Qardhawi ada sebut dlm satu kitabnya, hari ibu, hari isteri dan sebagainya disambut oleh Barat kerana mereka telah mengabaikan hak2 ibu dan isteri serta kaum wanita dalam masyrakat mereka sehingga terpaksa menyediakan satu hari khas utk menyambutnya, berbanding syariat Islam yg jelas menghormati dan melindungi hak kaum wanita..

Namun tidaklah ana mengatakan salah menyambutnya selagi kita tau niat dan etika syariat yg betul dalam menyambutnya..

Wallahu A'lam

-----------------
Ibtigha' Mardhatillah

[img]http://www.polarhome.com:753/~intan/ex-shibiny/images/forum.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahabiahProfil   Hantar PM kepada rahabiah   Quote dan BalasQuote

rahabiah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5217
Posting: 76

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 18:20




Ana rasa elok dibuat kesimpulan ajer kat sini setelah bermunaqasyah sebelum2 ni..

Kesimpulannya kita semua da sepakat yg ibu ni kena dihormati dan disanjung setiap masa tanpa mengira hari dan ketika..

Manakala siapa yg nak khususkan pulak satu hari yg dia rasa dia boleh melahirkan setinggi2 sanjungan kpd ibu dia, maka persilakanlah.. Cuma kena ingat niat dan etika syariat dalam menyambutnya..

-----------------
Ibtigha' Mardhatillah

[img]http://www.polarhome.com:753/~intan/ex-shibiny/images/forum.gif[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahabiahProfil   Hantar PM kepada rahabiah   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-03 03:30



pada analah..ni smua benda remeh temeh laaa...seperti kita tahu innama aqmalu bilniat...sesuatu itu bermula ngan niat...apa salahnya nak sambut....mmg tiap2 hari itu hari ibu...tapi kita specialkan satu hari supaya hari2 ibu itu lebih bermakna

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 24-11-03 10:42


, ye betul putera_aiman, ana sokong.... kita minum dulu....

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

hamtaroo
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5318
Posting: 13
Dari: negeri segala buah2an

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-11-03 23:48


sokong ....
semuanya atas niat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamtarooProfil   Hantar PM kepada hamtaroo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118813 saat. Lajunya....