Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Tahfiz tapi rendah akhlak


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Tahfiz tapi rendah akhlak

Please Mendaftar To Post


Oleh Tahfiz tapi rendah akhlak

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 14:46


Assalamualaikum....

Harap tidak mudah melatah terutama kepada mereka yang bergelar tahfiz, tak kira laki atau perempuan.

Inilah hakikatnya!

Dan yang pasti: TAK SEMUA TAHFIZ RENDAH AKHLAK. Sebahagian kecil sahaja yang rendah akhlaknya dan mencemarkan nama tahfiz lain.

------
Ceritanya:
Baru balik dari solat Jumaat. Khutbah kali ini mengenai Al-Quran.

Teringat beberapa orang tahfiz yang pernah menjadi kenalan mempunyai akhlak yang lebih rendah dari bukan tahfiz. Ada juga yang lebih rendah dari Minah Rempit (istilah NTV7)Sebagai orang yang bergelumang dengan AlQuran dan hafal AlQuran, tentulah diharapkan akhlak mereka lebih mulia dari yang bukan tahfiz.

Apa yang terjadi sebaliknya!

Mengapa begitu? Mari kita dengar apa kata Mose Dayan Menteri Pertahanan Israel pada tahun 60'an:

Kita tak bimbang mereka mempunyai Al-Quran, hadis pesanan Nabi. Mereka akan kekal lemah selamanya. Ini kerana mereka membaca Al-Quran hanya untuk mendapatkan pahala. Mereka enggan memahami kandungan Al-Quran. Kalau pun mereka faham, mereka tak sanggup melaksanakan apa yang mereka baca dan faham

Jadi, itukah punca setengah tahfiz di Malaysia ini, tak kira laki atau perempuan berpurdah atau tidak -- mempunyai akhlak yang rendah? Suka melaga-lagakan, membuat fitnah, mengumpat, talam dua muka, berpura-pura dan lain-lain sifat mazmumah!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 16:48


Waalaikummussalam...

ntahla Kang...kadang2 kita malu bila orang kafir sendiri memperkatakan sesuatu yang menjadi kelemahan kita sendiri...mungkin inilah kebenaran kata2 'tiada guna jika belajar tetapi tidak beramal, mempraktikkan dan memahaminya.......

kita bangga mempunyai ramai golongan yang terpelajar di kalangan umat Islam, namun mereka (bukan semua) hanya pandai dan pintar di akal, namun bukannya pada akhlak dan tindakan mereka...

Percayalah....kita tak akan menjadi sebuah masyarakat yang kuat jika tak berpegang teguh dan beramal serta memahami kandungan sunnah Rasulullah serta mukjizat baginda yang paling agung, al-Quran....

gunakanlah akalmu dengan sepenuhnya....lihat dan fahamilah...

wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

cool_gurlz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2003
Ahli No: 5126
Posting: 61
Dari: jay bee

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-03 09:43


assalammualaikum,
wow!!! baru saya tau ada gak tahfiz yang berakhlak rendah..... sebab kalau sebut jerk pasal tahfiz, kita awal-awal lagi dah dapat bayangkan kriteria sebenar diaorang kan???
memang merugikan.
tapi, masih belum terlambat untuk perbetulkan kesilapan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cool_gurlzProfil   Hantar PM kepada cool_gurlz   Pergi ke cool_gurlz's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 11:21



Waalaikumussalam...

sekarang ni memang dah ramai yang menghantar anak2nya ke sekolah tahfiz.. seperti isu bertudung, tahfiz ni pun dah jadi trend masa kini.. kalau dalam satu family tak ada yang tahfiz macam tak lengkap.. kalau dilihat dari satu sudut memang bagus.. kerana menambahkan golongan Hafiz tapi macam isu tudung jugala.. bila dah jadi trend para Hafiz ni kurang ikhlas dan tak memberi kesan untuk perkembangan akhlak yang baik...

Hafiz ni bukan sekadar menghafal Al-Quran tapi memelihara dan menjaga isi kandungannya.. maknanya akhlaknya sepatutnya akhlah Al-Quran, katanya berpandukan Al-Quran....

Alhamdulillah, saya pun ada seorang adik yang Hafiz..( ada dalam komuniti ni tapi menyorok).. semoga ilmu yang beliau ada dapat dimanfaatkan.. besar peranannya seorang Hafiz ni.. semoga bakal2 Hafiz dan para hafiz ni komuniti dan juga di seluruh tanah air akan menjadi para Hafiz yang dapat menaikkan martabat Islam dengan kalimah Allah yang beliau pegang..

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 15:51


assalamualaikum..
thanks kang for da info...boleh tahan ni..

memang tak dpt dinafikan benda mcm ni terjadi...
erm....cuma ana nak pesan satu je..
bersangka baik la sesama kita....

kita semua bersaudara....


tambah sikit lagi..ada sesetengah hafiz tu..tak nampak gaya hafiz langsung....lain benor dari yang sepatutnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 16-11-03 12:41


assalamulaikum,sememangnya kita tk nafi kan semua itu.Kita lihat golongan seperti syiah dan muktazilah, mereka ni ..ilmu agamanya hebat,jangan sebutla pasal hafal Al-Quran ni..tafsiranya atau sebagainya..tetapi mereka ni menyimpang dari ajaran islam yang sebenar.Di sini yang penting hidayah dan taufik Allah .SEntiasalah kita pohon perlindungan dan inayah Allah dalam kita nak menempuh hidup ini.Janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelangan.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 17:08


assalamualaikum.

sebenarnya utk jadi tahfiz ni bukannya senang semua kena jaga terutama akhlak dalam dan luar.

contohnya ada sorang member saya ni dulu masa skolah agama dia hafaz quran. sekarang ni bila dah tamat skolah, duduk KL, bercampur dgn macam2 pengaruh, sedikit demi sedikit apa yg dihafaznya hilang.

jadi yg tahfiz malahan yg memegang imej islam ni jaga la akhlak sbb anda semua cerminan masyarakat terhadap islam. saya percaya masyarakat tak pandang lagi budak bertudung biasa sbg cerminan sbb mrk dah tahu hakikat sebenar bahawa itu hanyalah fesyen dan trend semata2. cuma yg bertudung labuh ni perlu jaga betul agar mrk tak termasuk sekali dlm kancah ni

[ Posting ini telah di edit oleh: lidah-penghunus pada 2003-11-19 17:14 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-03 21:36




itulah dikatakan kerana nila setitik rosak susu sebelanga... lagipun mungkin mereka lupa apa yg di hafal tidak akan kekal... jika tidak diulang dan di jaga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

Rahman87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5055
Posting: 71
Dari: Klang

Kedah  


posticon Posting pada: 23-11-03 12:17


.
Saye cadangkan maahad2 tahfiz ni buat program hafal hadis and studi hadis nabi.Orang yang hafal hadis baru digelar Hafiz.

Pasal budak tahfiz teruk, memang susah nak elak.Ustaz saye kate budak tahfiz takleh campur sangat ngan budak tak tahfiz , lebih2 lagi yg perangai teruk.Mereka pun manusia biasa.Suasana kat Malaysiapun tak baik.

Harap mak bapak tak paksa anak2 mereka masuk tahfiz.Karang dah hafal, taknak ulang sebab dipakse hafal.Bukan minat sendiri...

Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rahman87Profil   Hantar PM kepada Rahman87   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 24-11-03 03:24


alah...kalo dah buruk perangai tu takdak apa yg kita boleh kata tahfiz tak tahfiz kee sama jaa...al ilmu bi laa amalin kaa sayyarohbila stereng=ilmu tanpa amal bagaikan kereta tanpa stereng

-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-03 13:53




memang susah nak jadi hafiz yang betul -betul berakhlak mulia...

hafiz yang rendah akhlak nii tak seap didengar ...
menjatuhkan nama sekolah tahfiz..

ana nak ingatkan kpd hafiz/hafizah tubetulkan niat belajar hafiz...adakah kerana allah.kalau krn Allah ..alhamdulilllah.

jadikanlah al-quran sebagai benteng..contohi peribadi Rasullah s.a.w...

"sesungguhnya peribadi rasullah adalah al-quran."

jangan selewengkan ilmu al-quran.

............

manis bicara indah tutur kata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

Riz32
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4624
Posting: 25
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 29-11-03 22:50


nie yg saye tak suke , kerane beberape org yg buat hal , habis semue hafiz quran dianngap tak ber akhlak , kerane nila setitik rosak susu sebelanga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Riz32Profil   Hantar PM kepada Riz32   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-03 22:57


Quote:

On 2003-11-29 22:50, Riz32 wrote:
nie yg saye tak suke , kerane beberape org yg buat hal , habis semue hafiz quran dianngap tak ber akhlak , kerane nila setitik rosak susu sebelanga.



Jangan salah faham Riz32.. bukan maksud di sini untuk memburukkan golongan hafiz.. bahkan sepatutnya kita merasa berbangga dengan lahirnya ramai para hafiz kini.. adik saya juga seorang hafiz..

yang dibincangkan adalah permasalahan yang timbul terhadap segelintir golongan sahaja. semoga golongan hafiz ini terus berada dalam jalannya.. Besar peranannya mereka yang memegang Al-Quran..

wassalam

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-03 23:31


..

Yeah. Memang betu Kang. Bila Al Quran yang dihafaz tidak difahami dengan baik dan niat untuk menghafaz juga tidak berpaksi pada yang betul, maka ramailah para2 huffaz yang lahir tidak memiliki akhlaq yang menepati kehendak Islam.

Memang benar.. Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tetapi, orang yang cuba untuk menyempurnakan diri adalah sesempurna manusia. Dengan ini, kita amat berharap Quran yang dipegang mampu mencegah kita dari kemungkaran dan berfungsi sepenuhnya untuk membantu kita dalam mentarbiah diri. Al Quran diturunkan berperanan untuk membantu kita menjalani kehidupan yang lebih harmoni.. Tapi sayang juga, bila semakin ramai golongan2 yang tidak respek agama sendiri sanggup pergunakan Al Quran untuk tujuan menduakan Allah.. NAUZubillah.

Kerana itulah, di dalam konsep yang ana pernah pelajari :

Ilmu seharusnya diikuiti dengan perbuatan. Mengapa bukan perbuatan yang harus diikuti dengan ilmu?

Ini kerana, apabila perbuatan yang dilakukan tanpa ilmu takkan menghasilkan sebarang tindakan yang positif atau berpaksikan Islam.

Sekiranya Perbuatan di lakukan selepas adanya ilmu, InsyAllah, akhlak dan diri kita barangkali terpelihara dari sebarang tempias2 kekotoran.

Kerna itu Islam menyuruh kita berilmu dan beramal. Kalau Quran ada, tapi tak diamalkan susah lah. Ana kira, inilah salah satu dari faktor2 yang menyumbang ke arah kelahiran segelintir Hamlatul Quran yang tidak berhemah. Kalau perangai buruk skit3 tu tak apa lagi, ini kalau sampai boleh cabut semua pakaian yang menutup tu, Wallahua'lam = bercakap melaui pengalaman.

Jangan ada di kalangan kita sudahla.. Whateva, kawan2 sekeliling ana semuanya Hamltul Quran.. Bukan mudah kerja membawa Al Quran ni. Selaunya bila dah hafaz 20 juz ke atas.. Macam2 lah benda datang menganggu.

Dan.. akan terus menganggu.. Ramainya yng gagal apabila diganggu.. Kerna itulah semakin ramai dan semakin banyak faktor2 yang menyumbang ke arah fenomena buruk ini.

Fuh, Kalau buat researvh mengani sebab2 akhlaq segelintir ummat Islam kita yang semakin hari kureng berhemah ni.. Memang banyak.. Kerana.. Aqidah kita sentiasa diperangi sedangkan kita.. hanya leka menurut nafsu membuta.. Dan akhirnya, tempias terkena padawajah sendiri..

p/s: Sambil2 kita bermuhasabah.. Walaupun cuma mengahfaz al fatihah dan surah2 ayat2 lazim, kita sebenarnya telah memiliki peranan yg sama dgn peranan Hamlatul Quran.. Maksudnya di sini. kita semua walau pun hafaz skit saja - perlu turut sentiasa mentarbaih diri kita ke arah membentuk insan cemerlang.. Semua di antara kita adalah Hamlatul Quran.. Percayalah.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-11-03 02:30






#saya mengakuinya juga kerana saya pernah bersekolah tahfiz waktu dulu.bahkan ada yanglesbianjuga..amat menyedihkan...

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

Hishamudin03
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2003
Ahli No: 5359
Posting: 7
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 02:46


wrth....
Iman letaknya dihati....
persoalan tahfiz rendah akhlak berbalik pada hati masing2 apa niat masing2...begitu juga kita sbg umat islam kena juga jaga akhlak sbg umat islam...jaga maruah islam...tak semestinya tahfiz sahaja.
Pada tahfiz yg macam tu...kaji semula apa sbb anda hafal quran...utk apa..
maaf....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hishamudin03Profil   Hantar PM kepada Hishamudin03   Pergi ke Hishamudin03's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-03 21:54


erm...bebudak tahfiz jugak manusia biasa yg tidak dapat lari dari kekurangan dan keburukan. wallahualam.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

solehah20
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2004
Ahli No: 8047
Posting: 32
Dari: jengka

Pahang  


posticon Posting pada: 09-04-04 16:11




sedih mengenangkan segolongan hafiz yang tak serupa macam para hafiz.

saya, sebagai orang yang berada dalam bidang ni sentiasa mendoakan agar Allah memelihara mereka yang menghafaz al-Quran.amin.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah20Profil   Hantar PM kepada solehah20   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 16:15




memang satu nikmat yang teramat besar dikurniakan oleh Allah kepada mereka yang dapat menghafal Al-Quran. Yang penting dapat mempraktikkan dengan pemahaman yang ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-08-04 13:51


Assalamu-alaikum
Ya..lah tu... tengoklah kriteria yg kita guna utk layak digelar sebagai Al-Hafiz. Lagi pulak yg hafaznya ayat al-Quran shj

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 29-08-04 15:01


ohh..camtu rupanya.saya pun cam cool_gurlz.bg saya kalau dah hafiz mesti la dia baik.hmmm..tak sangka yek?ntah la..macam2 rupanya mende2 pelik di akhir zaman ni.Tapi harapan saya agar golongan ni sedikit saja.Kalau tak,bukan kah ianya sesuatu yg menyedih dan mengecewakan?Hafiz yg rendah akhlak ni terpelihara ke hafazan mereka?Tak lupa ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-08-04 16:09




kalo baca balik aper yg mose dayan cakap tu pon dah cukup utk jawab persoalan ni.. nak dptkan iman, ilmu & amal mesti seiring.. mcm kata einstein gak: 'science without religion is lame, religion without science is blind'

Quote:
saya percaya masyarakat tak pandang lagi budak bertudung biasa sbg cerminan sbb mrk dah tahu hakikat sebenar bahawa itu hanyalah fesyen dan trend semata2. cuma yg bertudung labuh ni perlu jaga betul agar mrk tak termasuk sekali dlm kancah ni



saya hairan.. stlh byk nyer topik psl tudung labuh vs. tudung biasa dlm ukhwah.com, masih ader lg persepsi yg negatif mcm ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-08-04 19:52


hemm betui tu kang..yg kebanyakkan hafiz2 yg rendah akhlak tu sebab depa org tu bengong...entahlah...susah nak ckp..diri org ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 29-08-04 22:04



Tahfiz pun seorang insan biasa.....
Mereka bukan maksum....
Mereka juga ada melakukan kesalahan..mau pun dosa..

Tapi para tahfiz ada banyak kelebihan daripada orang yang bukan tahfiz....

Mungkin tahfiz yang melakukan hanya beberapa orang aje...
kerana nisbah golongan tahfiz bukan ramai...Jadi mudahlah orang melihat keburukkannya...
Tapi.... kebanyakkan yang melakukan perkara yang tak senonoh kebanyakkan golongan orang biasa.....

Sesungguhnya kita masih memerlukan lebih ramai tahfiz yang berkebolehan dari segi duniawi dan ukhrawi....




Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121206 saat. Lajunya....