Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: lelaki cenderung memilih wanita bertudung @ tdk bertudung???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» lelaki cenderung memilih wanita bertudung @ tdk bertudung???

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki cenderung memilih wanita bertudung @ tdk bertudung???

uptown_gurl
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5106
Posting: 8
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-03 11:53


Assalammualikum, salam ukhwah.

Adakah wajar sekiranya lelaki memilih perempuan yang bertudung sebagai teman hidup dan perempuan yang tidak bertudung sekadar teman wanita yang tidak mungkin menjadi teman hidup. Apa pendapat korang????

Bookmark and Share

    


  Member Information For uptown_gurlProfil   Hantar PM kepada uptown_gurl   Pergi ke uptown_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

liss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3923
Posting: 85
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-11-03 12:00


assalammualaikum.....pada pendapat ana,terpulang pada lelaki tersebut mana satu menjadi pilihan hati mereka......tak memestinya perempuan yang tak bertudung tu tak leh menjadi teman hidup.......boleh tp klu hati dah berkenan nak buat macam mana??????


Bookmark and Share

    


  Member Information For lissProfil   Hantar PM kepada liss   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 14-11-03 12:06


kalau cam tu wanita kenalah izinkan lelaki poligami... , tambah pula akhir zaman sekarang ni wanita lebih ramai dari lelaki. tak mustahil suatu hari nanti kita di galakkan utk poligami bahkan lebih hebat lagi.. wajib kahwin lebih satu bagi memastikan golongan wanita ini terbela dgn adanya org yg menjaganya

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

safiee_iiu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2434
Posting: 339
Dari: 475, felda air tawar 1, 81920 kota tinggi, johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-03 12:22


hakikat lelaki sekarang suka perempuan yang tak pakai tudung kecuali yang beriman.
tak sepatutnya yang tidak bertudung dibiarkan begitu sahaja atau dicerca.kita memainkan peranan penting agar mereka sedar batasan aurat mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiee_iiuProfil   Hantar PM kepada safiee_iiu   Pergi ke safiee_iiu's Website   Quote dan BalasQuote

shafawi78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 282
Posting: 285
Dari: Bukit Mertajam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 12:24


Martyr

Maybe kena tunggu sampai satu zaman yg betul2 dikenal pasti...peratusan lelaki yg tak mensia-siakan tanggungjawab tinggi.... kalau tak, buat menyusahkan kaum hawa je.... dan bertambah pula beban tanggungjawab yg nak dijawab di Mahsyar nnt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafawi78Profil   Hantar PM kepada shafawi78   Pergi ke shafawi78's Website   Quote dan BalasQuote

uptown_gurl
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5106
Posting: 8
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-03 12:41


wow!!!!


Nampaknya lelaki zaman sekarang ni sudah semakin moden!!!
Lebih prefer wanita yang tak bertudung.
Well, betul juga kata korang, sebagai seorang lelaki kita haruslah menyedarkan aurat seseorang perempuan sekiranya hati dah berkenan.
Apa - apa pun, semua orang ada pendapat dan pendirian tersendiri.
TAPI KALAU NAK BERPOLIGAMI TU, HARAP MAAFLAH YER!!!!!!
Mana ada perempuan yang sanggup DIMADUKAN.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For uptown_gurlProfil   Hantar PM kepada uptown_gurl   Pergi ke uptown_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

Am
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2742
Posting: 21
Dari: DaERaH pErJuAnGaN

Pahang  


posticon Posting pada: 14-11-03 13:22


Assalamualaikum.......

bagi ana la lelaki yang beriman tentu kan memilih isteri yang solehah.... tapi tak di nafikan la mungkin tak salah seorang muslimin tu nak pilih muslimat yang tak bertudung sebagi isteri... but kene la pade niat nya contoh untuk membimbing ke arah yang baik.... (tapi jangan orang lain yang nak di bimbing orang lain pulak yang terbimbing)

yang pasti pilihlah calon isteri yang penyejuk dimata ...penawar di hati.....

Ukhwah Fillah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmProfil   Hantar PM kepada Am   Quote dan BalasQuote

Jaydie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2450
Posting: 122
Dari: Wangsa Maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-11-03 13:49


uptown_gurl

Ada juga orang perempuan yang sanggup dimadukan. Hinggakan ada yang sanggup mencarikan isteri baru untuk suaminya, dan sanggup meminang perempuan tu untuk suaminya. tapi cuma si suami sahaja yang tak mahu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For JaydieProfil   Hantar PM kepada Jaydie   Quote dan BalasQuote

naisyah89
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 474
Posting: 18

japan  


posticon Posting pada: 14-11-03 14:24


assalamualaikum...
bg saya semua nie terletak pd setiap individu...
mungkin yg x b'tudung akan bertudung setelah berkahwin...
betul tak???

uptown gurl,
mungkin ader wanita yg sedia dimadukan...
saper tahu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For naisyah89Profil   Hantar PM kepada naisyah89   Quote dan BalasQuote

shafawi78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 282
Posting: 285
Dari: Bukit Mertajam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 15:36


Kalau org perempuan sendiri rela dimadukan, alhamdulillah lah..... tak la perlu ustaz2 bersyarah bab poligami panjang-panjang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafawi78Profil   Hantar PM kepada shafawi78   Pergi ke shafawi78's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 15:45


Waalaikummussalam....

wah..bagus posting ni...betul2 menguji minda..

Bagi pendapat ana, perbuatan menjadikan wanita bertudung sebagai teman hidup adalah wajar..namun, menjadikan wanita yang tak bertudung sebagai teman wanita sahaja dan tidak lebih dari itu (maknanya tidak berniat untuk dijadikan isteri) adalah TIDAK WAJAR SAMA SEKALI. Kalau kita menjadikan seseorang (tak kira dia bertudung atau tidak) sebagai hanya teman wanita sahaja dan tak terlintas langsung nak dijadikan sebagai teman hidup, perbuatan seumpama ini boleh dianggap sebagai mengambil kesempatan ke atas seorang wanita...ana yakin sahabat sekalian faham apa maksud ana...ye lah, diibaratkan seperti habis madu sepah dibuang....

wanita tak bertudung bukanlah secara total melambangkan yang dia adalah seorang yang jahat atau sebagainya...tapi alangkah baiknya jika setelah kita jadikan dia teman wanita kita, kita bimbing dia kepada cara hidup yang lebih baik..didik dia supaya berpakaian lebih sopan dan sebagainya...kemudian ajak dia untuk menjadi teman hidup kita...kepuasan pada diri sendiri dapat, keredhaan dari Allah pun dapat....kan?

ana rasa cukup setakat itu komen ana...sahabat2 lain bagilah komen gak yer...

wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-11-03 22:15


Saya sebagai lelaki prefer yang pakai tudung gak. Tapi apa boleh buat, saya dapat awek tak bertudung dan suka pakai pakaian dedah aurat. Salah saya sendiri. .

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 22:52


kalau yang dapat tak bertudung tu...apa lagi...nasihatilah mereka...ye dak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 11:49


mmmmmaa....
lelaki yg baik diciptakan utk wanita yg baik..
begitu juga sebaliknya...
tapi jika seorg lelaki/wanita itu memilih temannya dr kalangan yg tdk baik dan dibentuk menjadi yg baik bayangkan berapa besar pahalanya...
yg pastinya terpulang..
jika yakin dapat mengubah teruskan...
jika rasa diri juga byk kelemahan..carilah insan yg dapat membentuk diri....
yg pastinya..saya suka insan yg bertudung......
bertudung nampak manis dan cantik...
tak payah la nak warnakan rambut..
nak pakai seksi2....

p/s..pilihlah seorg isteri itu dr 4 segi...
bukannya pilih dr segi seksi......


-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 14:18


assalamualaikum.......

tak salah kalau pilih wanita yg tak bertudung sebab mereka pun manusia juga..tak bermakna yg tak pakai tudung tu tak baik....
bergantung pada lelaki kalau pilih wanita yg tak bertudung tapi niat berkawan tu nak mengubah wanita tu...tak salah kan....

sebaik2 wanita adalah wanita solehah kerana itulah perhiasan dunia ini

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 14:58


...
assalamualaikum..
orang bijak pasti akan membuat pilihan yang bijak...
orang yang jahil pulak sudah tentu akan jahil dalam tindakan dan pilihan....

..intro je tu..bkn bermaksud nak kata dkt sapa2 ok..

erm...apa pun sy rasa dlm hal ni...lelaki kena fikir betoi2.....kena fikir panjang2....kena fikir masak2....jangan nyesal di kemudian hari...

pilihlah agamanya.....


wsalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 16-11-03 12:15


bertudung atau tak....mmmmm.. macam nilah kalau kita nak membeli makanan, makanan mana yang menjadi pilihan kita yg tertutup atau yg terdedah???? pilihan di tangan anda...

tapi bagi sayalah kalau nak buat isteri biarlah yg bertudung dan mengikut etika pakaian dalam islam.. saya tak nak konsi atau bagi lelaki2 lain mengertahui apa pasal isteri saya yang hanya sepatutnya saya n isateri saya je yg tahu....dan tak mahu juga menjadi tatapan umum.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 13:51


Quote:

On 2003-11-15 14:18, islamic_princess wrote:
tak bermakna yg tak pakai tudung tu tak baik....


assalamualaikum.. ana sebenarnya cukup allergic dgn ayat ni.

Apabila mempersoalkan tentang "baik"nya seseorang... perkara yg perlu kita ingat, siapakah kita ini utk mengukur baiknya hati seorang insan? qalbun ataupun hati adalah ciptaan Allah, maka DIA lah yg selayak2nya menentukan baiknya seseorang insan itu.

Sesungguhnya, suruhan memakai tudung itu adalah wajib sebagaimana termaktub dlm al-quran, surah an-nur ayat 31:

"Katakanlah wahai org2 beriman perempuan, supaya mereka merendahkan pandangannya dan menjaga kehormatannya dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya kecuali apa yg biasa dilihat dan hendaklah mereka melabuhkan tudung mereka hingga ke paras dada. Dan janganlah mereka menunjukkan perhiasan itu kecuali kepada suaminya..............................."

Apabila hukum yg wajib tidak diambil kira, berdosalah jawabnya. Jadinya.. kepada sesiapa yg yg mempunyai kawan atau gilfriend yg tidak memakai tudung, tegurlah mereka dgn penuh hikmah dan sopan. Perkara menutup aurat ni bukan perkara remeh, tapi.. ia adalah perkara WAJIB. Sanggupkah kita diheret sama utk dipersoalkan di akhirat kelak jika tidak menegur mereka2 ini?tepuk dada, tanyalah iman.

p/s: maaf, kiranya posting ana ni nampak agresif ini kerana isu tudung tidak boleh dipandang remeh..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 16:13


assalamualaikum...

saya rasa lelaki yag bijak akan memilih perempuan yang bertudung..tetapi jika masih ada yang pilih tidak bertudung,itu terpulanglah pada niatnya..harap2 niatnya ingin mengubah insan tersebut..jika ini berlaku saya rasa ia amat bagus..
syukur kepadaNya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-03 13:28




Ana rasa... sekarang dah ade 2 topik di sini. Satu, antara memilih wanita bertudung dgn tidak, dua, bab poligami.

Bagi topik yang pertama, ana rasa dua-dua pun boleh dipilih, cuma jika kaum adam nak pilih yang x bertudung, pandai2lah nasihati mereka.

Biasanya wanita senang berubah jika orang yang mereka sayang sendiri yang menegur. Tapi tegurlah dgn cara yang berhikmah, lemah lembut. Ana sendiri sebagai wanita sedih melihat semakin ramai wanita ISLAM yang x bertudung.

Bagi topik kedua, ana rasa x salah seorang wanita membenarkan suami mereka bernikah lagi kerana dikhuatiri membawa kepada kemaksiatan sekiranya tidak diizinkan. Tetapi, pihak lelaki perlulah sedar dgn sesedar-sedarnya bahawa amat payah untuk memimpin 2,3, atau 4 kapal dalam 1 masa. Janganlah sampai yang dikejar x dapat, yang dikendong berciciran.

FIKIR BETUL-BETUL SEBELUM MEMBUAT SEBARANG KEPUTUSAN....

Salam harmoni dari ana....

-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 29-11-03 12:31


assalamualaikum...
sepatutnya wanita seharusnya sedar yg rambut mereka perlu ditutup. Kenapa nak biarkan hiasan mahkota dinikmati oleh mata-mata yg haram melihatnya.
Terpulanglah kepada lelaki supaya memilihcalon yg sesuai.
Wahai kaum Adam sekalian! Mahukah kalian seorang perempuan yg bakal mendidik anak kalian seorang muslimah yg solehah? Jika ya, pilihlah wanita yg solehah supaya rumahtangga kalian bahagia ke akhir hayat.

Jangan impikan isteri sebaik dan solehah seperti Fatimah Az-Zahra jika peribadimu tidak seperti Saidina Ali.

Pokok pangkalnya, terpulang kepada lelaki nak pilih pasangan hidupnya.
Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-11-03 13:33



bagi ana....baiklah...sekiranya kaum adam memilih wanita yg boleh dikatakan elok dari segi penampilannya(pakai tudunglah).....tidak sakit mata memandang....kalau ada yg girlfriend yg tidak menutup aurat....bukankah semakin bertambah dosa kita tue???maksudnya...maasa dating....mestilah nampak..kan.....sekarang nie..perempuan pakai tudung....tapi pakai baju ketat-ketat....nampak susuk tubuh badan...pakai baju lengan pendek...bukankah itu termasuk dalam aurat???


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

ma_N
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3948
Posting: 85
Dari: No 49 Persiaran Temenggong,Taman Koskam,13220 Kepala Batas,Pulau Pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-11-03 17:15


assalamualaikum...
ermm,pasal pasangan hidup ni kite bukan bleh main2...bukan nak idup sari due je ngan dier...so kalau nak pilih tu pilih lah yg bertudung...lebih elok tu yg bertudung labuh...yg tak pakai tudung tu,buat tak nampak dah ler...tak guna ada isteri tak bertudung ni,bawak kite(kaum lelaki) keneraka lagi ada laaa.....nauzubillah....mintak simpang malaikat 44....hehe.....

-----------------
-=TakE iT oR LEavE iT=--=bE sErioUS oR jusT quiT=-

Bookmark and Share

    


  Member Information For ma_NProfil   Hantar PM kepada ma_N   Pergi ke ma_N's Website   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-03 10:46


Pemilihan bakal isteri berdasarkan memakai tudung atau tidak itu adalah menjadi hak seseorang lelaki itu sendiri. Sekiranya wanita pilihan itu bertudung, syukur alhamdulillah. Tetapi jika hati sudah bertaut dengan wanita tidak bertudung, tiada salahnya untuk memperisterikannya. Yang penting lelaki itu hendaklah memainkan tanggungjawab menyedarkan wanita itu akan aurat dirinya.
Sebaik-baiknya bentuklah diri mereka kepada syariat Islam.

-----------------
KAWANLAH selagi ada hati. BERCINTALAH selagi ada yang sudi. GEMBIRALAH selagi ada teman di sisi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-03 17:05




bagi ana , lelaki berhak memilih wanita bertudung atau tidak..tapi sebaik lelaki pilihlah wanita yang bertudung..
walaubagaimanapun ,jika ada juga berlaku...betulkan niat anda..adakah anda memilihnya kerana untuk merubahnya..gunalah cara terbaik untuk merubahnya.

"wanita solehah bunga syurga,seindah hiasan wanita adalah wanita solehah.

.......................
manis bicara indah tuturkata,
manis senyuman pengikat ukhwah,
hati yang manis bercahaya,
kemanisan iman terasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-01-04 01:25


assalamualaikum.... bagi ana , ana nak yeng bertudung kalau boleh nak yang tudung labuh... memang iman tak leh nak ukur dari pakai... tetapi kalau pakaian nyer menunjuk kan pakaian seorg muslimah pastu dengan iman lagi dalam hati dia mesti lagi sempuerna kan.... tapi atas masing2 laaa... ni cume pendapat ana.... yang tudung labuh is the best for me...( tutup semua lah, tapi bukan nyer berpurdah) sebab takut sikit tengok org pakai purdah niii.... oklah itu ajer dulu.... wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-01-04 00:35


pada pendapat ana..tanggung jawab lelaki tu sendiri utk membentuk seseoarang wanita tu ke arah wanita solehah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 02:18




Rasulullah SAW ada bersabda bahawa utk memilih wanita itu menjadi teman hidup, ada 4 perkara...rupanya, hartanya, keturunannya dan agamanya. maka utamakanlah dlm hal agamanya, nescaya kamu akan beruntung...

Jadi..kaum lelaki perlu pilih berdasarkan agamanya. memang wanita yg tak menutup aurat boleh dididik, tapi ia agak sukar dan perlukan kebijaksanaan kaum lelaki utk menasihatinya. boleh ambil contoh isteri Nabi Nuh...walaupun suaminya seorang rasul, namun dia tetap tidak mahu memeluk Islam. apatah lagi kita manusia biasa...kena la usaha lebih lagi...mudah2an kita akan kuat bermujahadah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 09-01-04 02:45


fikirlah sendiri apa yang terbaik...

tepuk dada....janganlah tanya selera...
tapi..tanyalah iman....

waallahu'alam bissawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

nurinsani
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 3537
Posting: 9
Dari: maner2

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-01-04 13:42


Asslamualaikum....

Bergantung pada nawaitu kalian kot...
Mungkin keikhlasan kalian boleh mengubah sesuatu, dr sesuatu yg kurang menjadi sesuatu yg menakjubkan.....

Dr tak bertudung kpd bertudung
Dr bertudung kpd tak bertudung
Dr tudung kecil ke tudung besar
Dr tudung besar ke tudung kecil....

Hidayah Allah siapa yg tahu?




Bookmark and Share

    


  Member Information For nurinsaniProfil   Hantar PM kepada nurinsani   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 14:55


wanita yg baik hanyalah utk lelaki yg baik......manakala lelaki baik hantyalah utk wanita yg baik........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-01-04 15:44


bertudung atau tidak,yg penting hati,kalau hati mcm kopi,harap muka nampak mcm baik,baik tak payah....
kalau yg tak bertudung,sampai masa,boleh dipujuk agar bertudung dan satu masa,jika terbuka hatinya boleh dipakai.
Dunia sekarang,bertudung atau tidak,bukan satu rumusan untuk mengatakan seseorang itu baik atau tidak,terpulang pd individu.Bertudung adalah wajib tapi yg sedihnya,ada manusia yg bertudung merosakkan reputasi org yg bertudung.
Saya tak kisah,tudung atau tidak,yg penting hati mestilah baik dan dia tahu tanggungjawabnya.Kadangkala,sampai masa rasanya,tak pakai tudung lebih baik dari jadi manusia bertudung tapi buat perangai mcm takde Agama.


p/s....suka perempuan bertudung hitam

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

AyuHumaira
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1342
Posting: 294
Dari: IIUM, Garden of Knowledge & Virtue.

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 16:17




Cuba pertimbangkan...makanan yg tidak ditutupi dgn penutup dgn makanan yg ditutup rapi...yang mana satu pilihan hati?

tentulah makanan yg bertutup rapi...

begitulah jua dgn perempuan yg menutup aurat dgn yg tidak menutup....

Wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AyuHumairaProfil   Hantar PM kepada AyuHumaira   Quote dan BalasQuote

lynn
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4690
Posting: 13
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-01-04 17:00


assalamualaikum..
antara perempuan bertudung ngan tak bertudung ..mana lelaki suka yek..actually, bagi sayalah..kalau nak cari pasangan tu lebih baiklah kalau cari yg. bertudung..wanita yg bertudung adalah wanita yg tahu batas agamanya..mereka tahu apa yg halal bagi mereka dan apa yg haram.Nabi sendiri pun dah cakap yg kalau nak cari pasangan tu carilah yg beriman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lynnProfil   Hantar PM kepada lynn   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-01-04 18:45


Wanita bertudung tahu batasan agama? ye ke? tak tepat ayat tu. Mungkin sebahagian kecil yang bertudung sahaja yang tahu batasan agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zam-zam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2003
Ahli No: 4418
Posting: 21
Dari: pahang

Johor  


posticon Posting pada: 30-01-04 11:08



sebenarnya dalam menjawab persoalan ini seseorang itu perlu tahu apa nilai sebenar pemakaian tudung bagi wanita.Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki.

Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak. Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia.

Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung. Dapat kita saksikan di sana sini wanita mula memakai tudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melanda dari peringkat bawahan hingga kepada peringkat atasan. Samada dari golongan pelajar-pelajar sekolah hinggalah kepada pekerja-pekerja pejabat-pejabat.

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini.

Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Labuci warna-warni dijahit pula di atasnya. Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan suratkhabar fesyen untuk tudung. Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita.

Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan muhramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah. Jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan. Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia. Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan. Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung?

Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki . Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya.

Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi.

Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung, perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam dengan agama mereka.

Lihatlah betapa besarnya peranan tudung untuk dakwah orang lain. Selama ini kita tidak sedar diri kitalah agen bagi Islam. Kita sebenarnya pendakwah Islam. Dakwah kita bukan seperti pendakwah lain tapi hanya melalui pakaian.

Kalau kita menutup aurat, tetapi tidak terus memperbaiki diri zahir dan batin dari masa ke semasa, kitalah punca gagalnya mesej Islam untuk disampaikan. Jangan lihat orang lain. Islam itu bermula dari diri kita sendiri.

Ini tidak bermakna kalau akhlak belum boleh jadi baik tidak boleh pakai tudung. Aurat, wajib ditutup tapi dalam masa yang sama, perbaikilah kesilapan diri dari masa ke semasa. Tudung di luar tudung di dalam (hati). Buang perangai suka mengumpat, berdengki, berbangga, ego, riak dan lain-lain penyakit hati.

Walau apapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari tanggungjawab setiap wanita Muslim. Samada baik atau tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan Allah. Amat tidak wajar jika kita mengatakan si polanah itu walaupun bertudung, namun tetap berbuat kemungkaran. Berbuat kemungkaran adalah satu dosa, manakala tidak menutup aurat dengan menutup aurat adalah satu dosa lain.

Kalau sudah mula menutup aurat, elak-elaklah diri dari suka bertengkar. Hiasi diri dengan sifat tolak ansur. Sentiasa bermanis muka. Elakkan pergaulan bebas lelaki perempuan. Jangan lagi berjalan ke hulu ke hilir dengan teman lelaki. Serahkan pada Allah tentang jodoh. Memang Allah sudah tetapkan jodoh masing-masing. Yakinlah pada ketentuan qada' dan qadar dari Allah.

Apabila sudah menutup aurat, cuba kita tingkatkan amalan lain. Cuba jangan tinggal sembahyang lagi terutama dalam waktu bekerja. Cuba didik diri menjadi orang yang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi. Buang sikap suka mengumpat, suka mengeji dan mengata hal orang lain. jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam. Barulah nampak Islam itu indah dan cantik kerana indah dan cantiknya akhlak yang menghiasi peribadi wanita muslimah.

Barulah orang terpikat untuk mengamalkan Islam. Dengan ini, orang bukan Islam akan mula hormat dan mengakui "Islam is really beautiful." Semuanya bila individu Islam itu sudah cantik peribadinya. Oleh itu wahai wanita-wanita Islam sekalian, anda mesti mengorak langkah sekarang sebagai agen pengembang agama melalui pakaian.

dari itu pilihlah yang terbaik .................sebelum kita tanya orang lain kita tanya diri kita sendiri..??"??di mana diri kita yang sebenarnya....


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam-zamProfil   Hantar PM kepada zam-zam   Quote dan BalasQuote

Cikgu_Liey
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3798
Posting: 18
Dari: Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 21:13


Assalamualaiku...Maafkan Cikgu, cikgu cenderung dan berhasrat untuk mencari teman hidup yang bertudung labuh serta berjubah..kenapa? tepuk dada tanya iman..cikgu rasa ramai sahabat yang nakkkan muslimat ni..tetapi cikgu tak kata yang tudung biasa dan berbaju kurung tak baik..ini pilihan hati cikgu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cikgu_LieyProfil   Hantar PM kepada Cikgu_Liey   Quote dan BalasQuote

nabsyaz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6070
Posting: 98
Dari: Bandar baru bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-01-04 11:20


Lelaki yg baik mmg d'jdkn utk pompuan yg baik...
begitulah sebaliknyer...kalo nak dpt yg baik,diri s'diri tu yg kene jadik baik dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabsyazProfil   Hantar PM kepada nabsyaz   Quote dan BalasQuote

SHAI
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5147
Posting: 5

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-04 17:32


key.for me la kn,kl sy jd lelaki mestila sy nk ppuan pkai tudung.tp.kl dpt yg tak pkai tudung,didikla diorg,lg bgus kn.tp,xyahla ekstrem smpei nk suruh pkai tudung labuh.kl pkai tdg biasa pn tutup aurat gak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAIProfil   Hantar PM kepada SHAI   Quote dan BalasQuote

ummu_qayyum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 8967
Posting: 133
Dari: egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-06-04 19:59




hmm..kebanyakkan lelaki yg saya jumpa lebih prefer perempuan yg bertudung..yg x bertudung tu sekadar kawan2 je..yg penting tau mana yg baik mana yg tak baik..

-----------------
"I aM ThE BeSt ThAt I CaN Be.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qayyumProfil   Hantar PM kepada ummu_qayyum   Pergi ke ummu_qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-06-04 20:31


emmmm...

bertudung tu memang salah satu ketiria dia...apatah lagi saya suka yang bertudung labuh...tapi hati biarlah ikhlas...dan sejuk je bila pandang muka bakal isteri saye tu..hihihi

p/s: berangan la pulak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-04 21:46


tak kesahlah. mane2 yg sangkut. tau2 le nanti saye memainkan peranan seorg suami yg soleh. ehemm

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-04 22:29


, ape yang korang cakap semuanye betul... tapi golongan yang tak bertudung nie jgnlah dipinggirkan sesungguhnye mereka ini memerlukan kita sebagai penasihat.

dan satu lagi saye betul-betul ikhlas mintak daripada muslimat yang bertudung cuba-cuba ringankan mulut menegur dengan cara yang berhikmah mereka2 yang tak bertudung.

________________________________________
# ana suka pada yang mengamalkan addin sebagai cara hidup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-06-04 16:20


emmmm...

nak tegur muslimt tu...huh..bukannye senang cik ooi..untuk lelaki...karang kalau kita nasihat..dia balik yang nasihat kita...saya pernah terkena sekali....berapai beb kate-kate dia tu....tapi memang bagus la kalau kita cuba menegur kesalahn mereka tu....

dan akhir sekali...pandai pandai la jage rumahtangga....(bagi yang dah berkahwin)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 00:44


sama jer mana-mana pun....kalau tak bertudung pun boleh didik kan...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 17:04




kadang-kadang yang tak bertudung ni lebih baik dari yang bertudung... melentur buluh biar dari rebongnye....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

balistix
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6163
Posting: 24
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 18:39



mmm....bagi saya bagi lelaki islam carilah yang bertudung kan lebih baik.....wanita yang bertudung melambangkan wanita yang amat tinggi nilainya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For balistixProfil   Hantar PM kepada balistix   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 22:08


Bertudung atau tak?????
Kenapa bukan menutup aurat atau tak????
Hanya rambut jerk ke yang wajib ditutup???
Macam mana pulak yang bertudung tapi berlengan tiga suku????
Macam mana pulak yang bertudung tapi berpakaian ketat or jarang????

Lelaki nak yang terbaik untuk mereka ....macam mana pulak ngan wanita????
Takde hak ke untuk memilih pasangan yang terbaik????
Hanya disebabkan aurat wanita tu meliputi seluruh anggota(kecuali bahagian tertentu) wanita dijadikan masalah untuk memilih teman ....

Lelaki nak yang terbaik.....begitu juga wanita.....

Jodoh pertemuan sumenya ditangan ALLAH....
Namun kita yang menentukan siapa yang terbaik untuk kita.



Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

mawarkuning
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.07.2004
Ahli No: 9924
Posting: 24
Dari: aloq setaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-09-04 23:08


perempuan bukan barang yang boleh ditukar2. biar pun dia x bertudung dia tetap manusia yang ada hati&perasaan. patutnya lelaki lah yg perlu membimbing ke jalan ygbetul. kan pompuan ni dari tulang yang bengkok...... so tanggungjawab lelaki la tu utk betulkan.....setiap manusia kan akan buat salah....so suruh dia betobat, Allah maha pengampun

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkuningProfil   Hantar PM kepada mawarkuning   Quote dan BalasQuote

lelayangbiru
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10025
Posting: 2
Dari: JB

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-04 23:56




sya bersetuju dengan sesetengah pendapt,bhwa lelaki blh m'bimbing perempuan yg tak bertudng kearah yang lebih baik. tapi ape pula jadinya bl perempuan itu b'tudung,lelaki yang suruh membukanya?? tak beriman ke lelaki tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelayangbiruProfil   Hantar PM kepada lelayangbiru   Pergi ke lelayangbiru's Website   Quote dan BalasQuote

eizani_83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7713
Posting: 68
Dari: PJ

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-04 20:56


a'kum e2 t'pulang pada lelaki terbabit.tetapi lelaki sekarang lebih suka b'kwn dgn p'puan yg xb'tudung;tapi xdinafikan juga ada yang lebih senang b'kwn dgn p'puan yg b'tudung kerana lebih nmpk ayu,sopan dan dlm masa yg sama mereka akan menjaga batas2 pergaulan..... ape pendpt kwn2 yg lain?any correction?

-----------------
memori itu terlalu indah, dan yang pasti nya kita lah si pencipta memori dan terlalu sukar mencari sahabat yang benar-benar sahabat.....
SALAM&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizani_83Profil   Hantar PM kepada eizani_83   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:38


depend juga...tak semua yang bertudung baik dan tak semua yang tak bertudung tak baik... yang penting kalau boleh llaki tersebut mengubah wanita itu menjadi manusia yang baik...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-04-07 23:38


Pada 21-09-04 22:08 , edlin posting:

!!! QUOTE !!!

Bertudung atau tak?????


emm..betul tu..sokong..aurat perempuan bukan hanya pada tudung...


-----------------
Ya Muqallibal Qulub

Thabbit Qulubi 'ala deenik..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 12:29


atas cita rasa sendiri lah..Kalau yang bertudung mesti ada kabaikan dan kelemahan sendiri.same lah dengan yang tidak bertudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 12:45


pakaian tak membuktikan apa-apa.... tapi yang bertudung ni sejuk mata memandang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 07-10-08 12:50


salam...

bertudung @ tak bertudung hanyalah sekadar syarat saja...

yang penting lelaki akan memilih wanita yang indah akhlak nya... taat akan suruhan agama... menghormati warga tua... pandai menjaga diri sendiri & maruah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:02


salam...yang pasti,sekarang ni zaman yang susah sangat nak cari perempuan yang sjati,,dan sempurna,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 14:05


ni saya dapat emel,,,saya nak kongsi dengan antum semua......



Ini kisah perjumpaaan dua orang sehabat yang
sudah puluhan tahun berpisah.

Mereka amat merindui antara satu sama lain,
berbual, bersenda sambil minum kopi di sebuah
cafe.

Awalnya topik yang dibicarakan adalah soal2
nostalgia zaman sekolah dulu, namun pada
akhirnya
menyangkut kehidupan mereka sekarang ini.

"Mengapa sampai sekarang kamu belum
menikah?"
ujar seorang kepada temannya yang sampai
sekarang
masih membujang.

"Sejujurnya sampai sekarang ini saya masih terus
mencari wanita yang sempurna. Itulah sebabnya
saya masih membujang. Dulu waktu saya di Utara,
saya berjumpa dengan wanita yang cantik yang
amat
bijaksana. Saya fikir inilah wanita ideal untuk
saya dan sesuai menjadi isteri saya. Namun
belakangan selepas itu pada masa berpacaran baru
akutahu dia sebenarnya amat sombong. Hubungan
kami putus sampai disitu.

Di Ipoh saya ketemu seorang perempuan yang
cantik
jelita,ramah dan dermawan. Pada perjumpaan
pertama aku begitu takjub dan seronok. Hatiku
berdesir kencang, inilah wanita idealku.

Namun selepas itu baru saya tahu, ia banyak
tingkahlaku yang tak baik dan tidak bertanggung
jawab. Dan ketika aku di JB. Aku bertemu wanita
yang manis, baik, periang dan pintar. Dia sangat
menyenangkan bila diajak berbicara, selalu
menyambung perbualan kami dan penuh humor.
Tapi
terakhir aku ketahui kalau dia dari keluarga yang
berantakan yakni berpecahbelah dan selalu
menuntut sesuatu yang kita tidak mampu
memenuhinya.

Akhirnya kami berpisah. Saya terus mencari,
namun
selalu mendapatkan kekurangan dan kelemahan
pada
wanita yang saya temui. Sampai pada suatu hari,
saya bersua dengan wanita ideal yang saya
dambakan selama ini. Ia begitu cantik, pintar,
baik hati, dermawan dan penuh humor. Dia juga
sangat perhatian dan sayang kepada orang lain.
Saya fikir inilah pendamping hidup saya yang
dikirim oleh Tuhan untuk saya".

"Lantas", sergah temannya yang dari tadi tekun
mendengarkan "Apa yang terjadi? Mengapa kamu
tidak terus meminangnya?".

Yang ditanya diam sejenak dan akhirnya dengan
suara perlahan si bujang itu menjawab,

"Baru sekarang aku mengetahui bahawa ia juga
sedang mencari lelaki yang sempurna".



Kesimpulan :

Sudah diketahui maksud daripada cerita itu ? ....
Nobody's perfect.

Jadi jangan menyia-nyiakan apa yang sudah ada di
hadapan kita ,belum tentu nanti kita mendapatkan
yang lebih baikdari yang sekarang kita dapat,

Kalau kita mahu mencari yang sempurna, check
dulu
diri kita sendiri, apakah sudah sempurna di
hadapan orang lain...

Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 14:21


Pada 07-10-08 13:02 , miss_nuyu posting:

!!! QUOTE !!!

salam...yang pasti,sekarang ni zaman yang susah sangat nak cari perempuan yang sjati,,dan sempurna,,


salam. dan yang pasti, sekarang ni zaman yang susah sangat nak cari lelaki yang sjati,,dan sempurna

ehehe off topic kah?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-08 23:17


ikut tuan empunya badan lah.......
kalau nak yang bertudung lagi baik tapi hrpnyer perangainyer pun elok.....
kalau pilih yang tidak bertudung,hrpnyer mngjr isteri 2 menutup aurat,
jangan dibiarkan saja........kalau d biarkan maka si suami berdosa.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:56


teringat kisah Pencarian Gadis Melayu kat tv9.. kebanyakkannya yang pandai menari,menyanyi,bergurindam,bercakap dengan pelbagai bahasa,...

yang pengetahuaannya tentang islam? yang betul-betul menutup aurat? adus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 11-10-08 12:11


salam..

memang payah nak mencari wanita yang betul-betul berpegang pada agama pada zaman sekarang ini...

yang pasti, kita kaum adam macam ana ini, perlu menjaga akhlak & sentiasa mengukur tahap keimanan agar Allah akan kurniakan isteri yang solehah lagi manis paras rupanya... amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-08 12:51


entahla..........sekarang memang susah nak cari yang sempurna...tapi saya pun tercari2 juga untuk di jadi kan idola..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166984 saat. Lajunya....