Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Penipuan dalam Gurauan


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Penipuan dalam Gurauan

Please Mendaftar To Post


Oleh Penipuan dalam Gurauan

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-03 13:07


SABDA RASULULLAH S.A.W


“Tidaklah seseorang hamba itu dikira beriman sepenuhnya sehinggalah dia meninggalkan penipuan dalam gurauan.”
-riwayat Ahmad-

sesungguhnya Rasulullah S.A.W tidak pernah berbohong walaupun dalam gurauan, maka keperibadian itulah yang patut dicontohi umat islam.

Gurauan yang banyak pasti tersemat pembohongan dan penipuan yang disengajakan kerana tujuan hiburan, tetapi niat itu tetap berdosa di sisi Allah.

Kini, bukan sahaja pembohongan sewaktu gurauan tetapi penipuan secara serius sehingga menimbulkan fitnah dalam masyarakat. Mengapa soal ini dipandang ringan oleh umat islam? Walhal mereka tahu neraka sudah pasti baginya. Walaubagaimanapun, sikap mereka tidak perlu diperangi dengan membalas bohong, sebaliknya kasihi mereka kerana mungkin telah mengingatkan kesilapan dan kecuaian anda di masa lampau.

Ingatlah, musuh yang selalu mencela kita itu akan membuatkan kita terbangun daripada kelalaian, lalu membuat kita bertaubat dan membaiki diri.

Tetapi teman yang selalu memuji-muji selalu membuatkan kita tidak tahu kedudukan diri, lalu lupa diri dan lupa Allah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 01:07


insaf, sbb byk kali bergurau/bohong tanpa disedari


Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 01:03


bagus artikel ni AdAwiAh_1210..

kesimpulannya...

1. jangan berbohong.. teringat kisah seorang sahabat yang bertanya kepada Rasulullah, apakah yang perlu dilakukan selepas memeluk Islam (kalau salah kisah ni tolong betulkan.. ingat2 lupa).. rasulullah berkata jangan berbohong.. Sahabat itu merasa pelik.. apabila beliau hendak melakukan maksiat, beliau teringat pesanan Rasulullah iaitu jangan berbohong.. jadi fikirnya kalau Rasulullah tanya nanti, takkan nak berbohong.. akhirnya beliau meninggalkan segala maksiat... begitulah besarnya perana berbohong ni..
kata orang kecil2 berbohong, besar2 jadi pencuri.
erm.. puter belit ni pun termasuk dalam berbohong kan.. jadi biasakanlah diri berkata yang benar2 sahaja..

2. musuh yang selalu mencela kita itu akan membuatkan kita terbangun daripada kelalaian, lalu membuat kita bertaubat dan membaiki diri.
Tetapi teman yang selalu memuji-muji selalu membuatkan kita tidak tahu kedudukan diri, lalu lupa diri dan lupa Allah.



-----------------



Hargai semasa ada....

[ Posting ini telah di edit oleh: Hanan pada 2003-11-12 01:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 14-11-03 09:49


ana rasa tersedar juga...bagus artikel ini.........

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1288
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-03 11:04


isk..isk...
memang kena pd diri ana nie...
menipu dlm bergurau....
Insafnya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 14-11-03 20:44


assalamualaikum...

moga2 kita semua dapat elakkan dri dari menipu...tp ader juga tipu yg di bolehkan..contohnya...nak baikkan dua kawan atau kumpulan yg bergaduh...

wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-03 11:53


alhamdulillah...

semoga kita semua dapat mengambil iktibar dari hadis nabi SAW ni..

kadang2 benda yang kita anggap remeh besar maknanya dalam kehidupan kita sebagai muslim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 17-11-03 04:04




Ana ingin menambah sedikit

Rasullullah S.A.W. bersabda:

"Celakalah bagi orang yg berbicara (bercerita) lalu berbohong untuk membuat org lain ketawa dengan cerita bohongnya.Celaka baginya,celaka baginya,celaka baginya"

Jelas dari hadith itu Rasulullah melarang sama sekali mengaitkan pembohongan dalam gurauan.

Mungkin kita tertanya-tanya."kenapa Rasulullah melarang sama sekali berbohong dalam gurauan"

jawapanya simple dan mudah sahaja.

Apabila kita bergurau( dgn pembohongan ) kita telah mendedahkan diri kita untuk berbohong, dan sedikit sebanyak tanpa kita sendari, ia telah memberanikan diri kita untuk berbohong.

Jgnlah kita menganggap pekara ini remeh,kerana ia akan membawa kesan yg mendalam kepada jiwa.

Jauhilah apa yg dilarang,sesungguhnya kita telah menghidari sesuatu yg dapat merosakan diri kita
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 08:49


...

syukran Muttaqin atas info tambahan tu... :-)



"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
menitis AirmAtAku kehAruAn
kepAdA sebuAh pertemuAn
kehAdirAnmu mendAmAikAn
hAti yAng dAhulu keresAhAn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 14:54


hmm....terima kasih adawiah_1210 sebab kasi maklumat ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

AdAwiAh_1210
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 649
Posting: 120
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 14:58


...

sama-sama kasih aza.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AdAwiAh_1210Profil   Hantar PM kepada AdAwiAh_1210   Quote dan BalasQuote

phebix
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2003
Ahli No: 4423
Posting: 2
Dari: kelana jaya

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-12-03 22:02


ooo... yeke... nak tanya... kalau yang lawak macam dalam cerita senario tu semua kira berdosa ke kalau kita tonton? and kalau orang yang buat lawak tu kira berdosa lah ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For phebixProfil   Hantar PM kepada phebix   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-03 00:23




seperti hadith yg ana terterakan diatas.

Rasullullah S.A.W. bersabda:

"Celakalah bagi orang yg berbicara (bercerita) lalu berbohong untuk membuat org lain ketawa dengan cerita bohongnya.Celaka baginya,celaka baginya,celaka baginya"

Jelas Rasulullah S.A.W. melarang sama sekali lawak yg berunsurkan penipuan.Berkenaan senario,lawak mereka memang melampau-lampau.Dan jika dilihat lawak yg diutarakan senario adalah lawak yg bertepatan dgn lawak yg dilarang oleh Rasulullah S.A.W.

Membuat lawak boleh,tetapi kena berpada dan tidak melebih-lebih.Rasulullah sendiri pernah berlawak,dan lawaknya hanya berunsurkan kebenaran dan tidak menyakitkan hati sesiapa.Itulah jenis gurauan yg di anjurkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 03-12-03 01:03


Quote:

On 2003-11-14 20:44, widad wrote:
assalamualaikum...

moga2 kita semua dapat elakkan dri dari menipu...tp ader juga tipu yg di bolehkan..contohnya...nak baikkan dua kawan atau kumpulan yg bergaduh...

wallahua'lam....



ye ke?setahu saye takde lansung istilag tipu sunat atau leh tipu.mm,ade sesape boleh jelaskan dgn lebih mendalam.kasi hadith ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-03 15:30


ayark!! hamba rasa sudah ribuan kali hamba lakukan perkara sedemikian... terima kasih kerana sempat menyedarkan hamba ^_^x
Miyuki.. hamba rasa ada benarnya kata Widad itu kerana hamba pernah terikut satu ceramah motivasi kat dalam TV3, laman nurani, Ustaz tu cakap lebih kurang macam tuh la.. tapi hamba takde Hadith yg boleh di kongsi...

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-03 16:37


Quote:

On 2003-12-03 01:03, miyuki wrote:


ye ke?setahu saye takde lansung istilag tipu sunat atau leh tipu.mm,ade sesape boleh jelaskan dgn lebih mendalam.kasi hadith ke..





berbohong untuk mengelakan persengketaan,berbohong untuk menyatukan dua sahabat adalah diharuskan.
berkenaan hadithnya ana pernah baca dalam kitab Riyadhus Shalihin Imam Nawawi.
InsyaAllah ana akan cari dan sertakan hadth nya nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 04-12-03 00:36


, bohong sunnat... ada pernah tanya guru ana... takde istilah bohong sunat.... bohong tetap bohong.... bohong sunat tu setahu ana istilah org melayu.... bahkan kita di benarkan utk berbohong.... misalnya utk mendamaikan satu perbalahan... itu apa yg ana tau... kot ada info tambahan lain tak tahu lah pulak... . tu lah masalah org melayu ni... dah terlalu sebati... tak tahu mana satu budaya melayu.... habis di campur adukkan.... islam yg kita dpt sekarang ni telah banyak di cantas.... walhal islam yg nabi saw dan sahabat perjuangkan terlalu tinggi... nilai nye.... umpama bendera... org kita nak amik jalan mudah... di cantasnya tiang bendera semata mata nak mengapai islam yg tinggi tanpa di sedari islam yg di perolehi itu di cemari dgn tgn sendiri....

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-03 18:15


Selalulah bertaubat.....
Ingatlah kita sentiasa melakukan kesilapan......

-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

de_riyadh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 664
Posting: 21
Dari: Kunak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-04 20:58



Betul tu widad... Syukran atas peringatan tu..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For de_riyadhProfil   Hantar PM kepada de_riyadh   Pergi ke de_riyadh's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 15-07-04 23:50




Rasulullah saw pernah bergurau dengan wanita tua yang bertemu dengan Baginda serta berkata: "doakan kepada Allah agar memasukkan aku ke dalam syurga", Sabda Rasulullah saw :, "wahai ibu, syurga tidak akan dimasuki oleh wanita tua". lantas wanita tua itu menangis kerana ia hanya memahami zahir kata kata rasulullah saw. lalu Rasulullah saw memberi faham kepadanya bahawa apabila ia memasuki ke syurga ia tidak akan memasuki dalam keadaan tua, sebaliknya ia akan bertukar menjadi wanita muda yang cantik. kemudian Rasulullah saw membacakan sepotong ayat yang menyifatkan wanita syurgawi:

"sesungguhnya kami menciptakan mereka (wanita0wanita) itu dengan langsung dan kami jadikan mereka gadis gadis perawan, penuh dengan kecintaan lagi sebaya umurnya."
(al-waqiah: 35-36)



wassalam.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 15-07-04 23:56


ada lagi......

zaid bin aslan pernah meriwayatkan: pada suatu hari seorang wanita yang dikenali dengan Ummu Aiman telah datang bertemu dengan Rasulullah saw dan berkata: "suamiku menjemput kamu". sabda Rasulullah saw:"siapakah dia?, adakah suamimu yang mempunyai keputihan di matanya?" kata Ummu Aiman "demi Allah, ia tidak mempunyai keputihan di matanya". sabda baginda "memang dia mempunyai keputihan dimatanya" kata ummu Aiman "demi Allah, tidak begitu..." Sabda Rasulullah saw "semua orang mempunyai keputihan di matanya". baginda maksudkan ialah warna putih yang melingkungi mata hitam seseorang.......







Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-05 11:47




oh mcm tu.. mmg kdg2 tu, ana terlepas pandang jugak. moga diri mengambil pengajaran atas peringatan ini.. syukran jazilan, ya sahabat...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-01-05 12:23




Syukur dengan info. ni...

Ana, nak tanya skit leh ke? betul ker ada bohong sunat?

tolong jelaskan yer....



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 10-01-05 12:28




Syukur dengan info. ni..



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 15:57


terima kasih...kalau gurauan dalam penipuan ?...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 16:00


penipuan dalam gurauan ??...gurauan dalam penipuan...??

[ Posting ini telah di edit oleh: sya_ryn pada 2005-01-10 19:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-05 16:00



sya suka bergurau la...

[ Posting ini telah di edit oleh: sya_ryn pada 2005-01-10 19:28 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12291 saat. Lajunya....