Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 84
Ahli: 0
Jumlah: 84




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 3 minit yang lalu


Copy & Paste
Topik: Riba-implikasinya ke atas sosioekonomi oleh Prof.Nazari


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Riba-implikasinya ke atas sosioekonomi oleh Prof.Nazari

Please Mendaftar To Post


Oleh Riba-implikasinya ke atas sosioekonomi oleh Prof.Nazari

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-12 13:28


Assalamualaikum
saya ada menghadiri perbincangan mengenai Riba-implikasinya ke atas sosioekonomi oleh Prof.Nazari yang merupakan pensyarah Universiti Malaya.
Jika ada sesiapa yang berminat nak dapatkan slide ini boleh nyatakan email kalian.Perbincsngan tentang topik ini adalah asas utama untuk kefahaman kita mengenai hutang dalam hidup(kereta,rumah,kad kredit,dd) dan realiti bank berperanan dalam masyarakat (di sebalik tabir mengapa sistem 'bunga' wujud)

-Prof.Nazari letakkan syarat kepada sesiapa yang ambil slide ini (Riba-implikasinya ke atas sosioekonomi) perlu sebarkan ilmu(slide dia) ini kepada 20 orang lain

-sharing is caring

jazakumullah khoiron jaza' wa baarokallahufiik


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-12 19:22


assalamualaikum...
menarik..cadangan saya kepada saudari apa kata..dalam nak promosi ini cuba masukkan main point dan isi2 yang menarik untuk dapa gambaran awal tentang isu ini... wallahu'alam..


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-12 01:13


Jazakillah khoiron jaza' atas cadangan miftahul_jannah =)

1-Senarai krisis2 ekonomi yang dialami oleh Amerika Syarikat
2-Bentuk2 krisis kewangan
3-negara2 yang mengalami krisis kewangan(Jepun,Argentina,US,dll-boleh tengok sendiri gambar-gambar yang ada dalam slide mereka yang merempat termasuklah di Jepun!)

4-Kerajaan yang muflis (contoh:Greece yang kini sedang menjual lapangan terbangnya sendiri,org kaya Malaysia,siapa yang nak beli??)
5-Senarai HUtang2 negara termasuklah Malaysia
6-Bagaimana dunia begitu banyak terjebak dengan hutang??
7-Kerajaan Khilafah Othmaniah turut mengalami sejarah hutang yang akhirnya dijajah oleh golongan Barat (perlu belajar dr sejarah lampau)
8-Amalan riba yang wujud di Tanah Melayu
9-Sistem kewangan di Malaysia


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-12 01:22


10-Credit creation (ni part paling penting yang kita mesti faham tentang realiti duit sekarang)
11-peranan dan kesan industri perbankan
12-kesan perkembangan industri hutang
13-Hutang isi rumah di Malaysia
14-kelab2 bola Eropah turut berhutang...
15-tindak-tanduk tidak rasional akibat berhutang
16-Kebaikan perbankan Islam
17-“Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban syahid, kecuali jika dia mempunyai hutang (kepada manusia).” (Riwayat Muslim, 6/38) -Bebaskan diri dari belenggu hutang-


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-12 08:59


salam, saya berminat untuk dapatkan slide ni..boleh emelkan pada saya, kasih :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-12 09:02


[email protected]



________________________________________________________________

“..Jika kita ingin dianggap ‘manusia’ dan bukan seperti ‘binatang ternak’ di sisi Allah, ingin medapat kedudukan istimewa sebagai umat Nabi Muhammad di akhirat kelak, peruntukkanlah masa secukupnya untuk melakar peta perjuangan yang harus ditempuh”- Petikan dr UZAR" :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-06-12 23:16


salam
alhamdulilah dah hantar
dapat tak?kalau dah dapat boleh buka tak fail2 tu?


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10269 saat. Lajunya....