Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Urgent!!! Sah kah talaq jika isteri yang melafazkan ta'liq?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Urgent!!! Sah kah talaq jika isteri yang melafazkan ta'liq?

Please Mendaftar To Post


Oleh Urgent!!! Sah kah talaq jika isteri yang melafazkan ta'liq?

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-11 18:19


salam 'alaik..

saya sedang membuat satu research berkenaan adakah jatuh talak jika isteri yang membuat ta'liq kepada suami? seorang peguam memberitahu saya bahawa di dalam kitab i'anah al-tholibin ada menyebut tentang tidak sah jika isteri melafazkannya tetapi kitab itu terlalu sukar untuk difahami..jika ada yang sudi membantu amatlah saya hargai...

research ringkas ini harus diserahkan pada hari esok..

terima kasih...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 25-05-11 18:48


Suami SAHAJA yang lafaz talak nya sah... Kalau isteri cakap aku ceraikan kau talak sejuta pun tetap tak jatuh talak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-11 19:23


Pada 25-05-11 18:48 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Suami SAHAJA yang lafaz talak nya sah... Kalau isteri cakap aku ceraikan kau talak sejuta pun tetap tak jatuh talak..


saudara/i..ye,yang itu saya tahu..lafaz soreh memang suami yang berhak..sejuta kali pun isteri lafaz memang takkan jatuh talak..masalah yang saya tanya ialah berkaitan ta'liq..sebagai contoh

" kalau abang jumpa perempuan tu lagi, kita bercerailah" isteri cakap.

suami jawab "abang ikut saja apa awak nak"

itu yang jadi isunya.adakah jatuh talak? suami tak cakap nak cerai kan pun..itupun dia jawab atas desakan isteri.

jika ada jawapan, bolehlah beri rujukannya sekali ya..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

uBieZ
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2010
Ahli No: 40343
Posting: 11
Dari: PutraJya P15

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-11 09:30


emmm topik yang menarik.. betul jugak apa yang dibincangkan saudara/i.. memang hukum jatuh talak hanya diberikan hak kepada suami.. tapi 'ta'liq'????
saya bersependapat dengan pendapat dalam satu blog yang mana ...Cerai ta'liq yang dilafazkan semata-mata untuk memberi dorongan atau ancaman atau penegasan, bukan dengan niat menceraikan. Contohnya; seseorang itu berkata kepada isterinya; “Jika kamu pergi ke tempat itu, maka kamu tertalak” dan tatkala ia melafazkan ucapan ini, ia tidak bermaksud talak tetapi hanya sebagai ancaman terhadap isterinya untuk menegahnya dari pergi ke tempat yang dimaksudkan...

jadi ta'liq yang diucapkankan oleh isteri mungkin hanya amaran yang menegaskan daripada dilakukan oleh si suami... tapi timbul persoalan? jatuhkah talak jika perkara itu berlaku juga.. sebab si suami telah menyatakan "abang ikut saja apa awak nak" kerana menang si suami itu telah "faham benor" apa yang di katakan dan dilafazkan oleh si isteri.. dengan kata lain 'bersetuju' dan menjadi soalan kedua pula, jawapan si suami itu diberikan setelah didesak oleh isteri, adakah itu satu unsur paksaan?


Wallahu a’lam.
(http://ilmudanulamak.blogspot.com)


-----------------
uBiez


Bookmark and Share

    


  Member Information For uBieZProfil   Hantar PM kepada uBieZ   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-05-11 23:11


satuju dengan ubiez..soalnya d situ adakah kenyataan isteri itu merupakan ta'liq (kena tau juga maksud ta'liq dari sdutu istilah/syarak)...then adakah isteri berhak mengucapkan ta'liq sedangkan ia seolah-olah mengugut dan menganvam suaminya..kan ke tak baik macam tu. lepas itu akhirnya adakah jatuh talak tatkala suami memahami apa yang dinyatakan isterinya melalui ayat sokongan atau persetujuan sebegitu sedangkan ucapan ta'liq itu datang dari isterinya...

erm..tak pernah pula dengar macam ni tapi menarik untukd ketahui..pada saya..........(tanpa refer pada mana-mana pendapat/dalil/nas), talak terjatuh atas illah, kata-kata si suami yang menyetujui apa yang dikatakan isterinya. seolah-olah itu juga seolah-olah menjadi hasrat si suami untuk menjatuhkan talaq tanpa datang dari mulutnya sendiri..

anyway itu pandangan saya saja lah...maaf Kalau salah bicara,.


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09952 saat. Lajunya....