Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Nostalgia motor honda lampu bulat


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Nostalgia motor honda lampu bulat

Please Mendaftar To Post


Oleh Nostalgia motor honda lampu bulat

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 18:36


Assalamualaikum.
Saya sebenarnya takdelah minat sangat motor ni Cuma bagi saya motor ni sebagai keperluan untuk saya bergerak ke mana2. pertama kali saya memiliki motor sendiri masa semester dua kat universiti. masa tu memang seronok la sebab dapat pakai motor sendiri walaupun hanya motor honda lampu bulat, jadi la. Janji rock. Eh bukan, janji nasyid. Motor saya ni warna dia ijau rg sport memang berkilat la pas tu lengkap dengan lampu signal, side miror, tapi lama2 satu persatu gugur. Tapi takpe la asalkan enjin tak gugur. Dengan motor ni saya pergi ke kuliah, berulang dari UPM ke umah saya kat petaling jaya. Walaupun motor ni model lama tapi enjin dia kira boleh tahan gak lari dia, asalkan kena rajin servis dengan tukar minyak itam dan plug. Tapi lama2 tu kondem gak enjin motor saya ni, sampai kene overhaul. Mana taknya tiap2 minggu balik dari serdang ke petaling jaya. Kalau bulan puasa plak hari2 balik umah. Pas tu saya main rembat je, sampai naik meraung enjin motor saya ni. saya dengan motor saya ni selambe je turun KL, nak malu apa. Paling best tu bila lalu jalan brickfield dengan bangsar. Masa tu la nak test power. Dengan motor ni jugak dapat la saya berbakti untuk mak saya. bawak dia ke kedai, bawak dia ke carrefour subang sana. satu lagi yang bestnya motor honda bulat ni kalau ada road block kebanyakkan polis tak tahan sebab dia tengok motor pun takkan la nak bawak racing. cerita pasal accident pulak, saya dengan motor ni takde la bnyk sangat accident. yang ada pun setakat jatuh bodoh dengan tersepit kat celah bas dengan kereta. Saya ni bawak motor boleh tahan gak gilenye. Paling saya suka masa jalan jam. Masa tu la nak mencelah, celok kanan, celok kiri. Satu hari tu tah cemana ditakdirkan tak lepas plak, terhimpit saya kat celah2 bas dengan kereta. Abih patah pemijak gear motor saya. jawabnya bertolak saya dari ss15 subang jaya sampai la ke sunway. Ada kedai motor kat situ terus tukar pemijak gear. Lepas dari kejadian tu kira beringat gak la saya bawak motor, itu pun kadang2 gile jugak. Itulah serba sedikit cerita pasal motor honda lampu bulat saya. tapi tu lah, sayangnya motor tu dah hilang kena curi. nape tak percaye ke. Heran kan motor honda bulat camtu pun ada gak orang nak ye. Motor tu hilang masa bulan puasa tahun lepas kat carrefour subang. Agaknya orang yang curi tu desperate sangat sampai motor camtu pun nak rembat. Saya pun silap gak sebab tak lock handle. Sebab fikir motor camtu siapa la yang nak, makwe2 pun tak pandang. Lain la kalau Honda vtech. Jadi biar camtu je la, takkan nak solex pulak, gile babeng namanya tu. Jadi kalaulah tuan2 terjumpa motor honda lampu bulan no flet wm 7602, tak payah banyak cerita, wan chai je terus mamat yang bawak motor tu.






-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-05-03 18:44


hehe macam2 masalah ngan moto yer..jadi macam cerpen pulak WM 7602,macam penah je nampak moto tu

-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 18:47


ayakkk betuk ke. ok kalau sdr vr4 nampak lagi wan chai terus mamat yg rembat motor aku tu

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-05-03 01:00


isa-VR4 lagi sedih bebrapa bulan lepas,moto yg disayangi..plat "TAC 912"(no lawa)..EX 5 telah hilang...parking kat pasaraya tak sampai 5 minit...mase tu pegi beli air...kluar2 dah hilang

tak sampai setahun beli....road tax pun belum maati lagi .dah laa bayar cash..mase tu moto ex5 haraga dia RM4780....lepas tu beli sport rim sepasang...RM240
jadi kerugian ialah RM5020....tengok2 insurans pulak third party...lesap gitu laa

sedih ..kalau aku dapat budak curi moto aku tu,potong tangan dia!!!!


-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 01:45


Assalamualaikum....


isk..isk...siannyer kat anta isa....eh, anta parking kat pasaraya mana??? kekawan ana cakap, motor ex5 ni senang nak curik dan slalu ilang....nak2 motor yg dah make-up....lagi la perampok2 jahanam tu nak curik...takper, nanti kita reka satu sistem keselamatan yg canggih...khas untuk motor2 lawa..heheh

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 02:14


a'kum

moto antik tu..honda cup 50 ke?



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-05-03 02:26


Assalamualaikum.....
Bercakap pasal motor honda lampu bulat ni,ana teringatkan motor pakcik ana........
Motor tu telah lama menabur jasa pada pakcik ana.....dah lebih 20 tahun dah...
Yerlah,semenjak pakcik ana mula2 jadi guru dulu.....
Sedar tak sedar dah 20b tahun....
Sampai sekarang masih lagi digunakan....
Apa yang menariknya,dengan motor itu jugalah ana pergi mengajar di sekolah semasa ana jadi guru sandara......
itulah.....
Barang yang lama dah berbakti......Lagikan barang kita kenang,inikan orang yang berbuat baik pada kita....
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-05-03 04:48


Quote:
moto yg disayangi..plat "TAC 912"(no lawa)..EX 5 telah hilang



tapi Alhamdulillah..Allah gantikan dengan baru
..
mak sedaraku telah meluluskan loan sebanyak RM 5k..untk beli yg lain.
kini isa-Vr4 ade moto baru...plat dia TAD 3516..tapi kini isa-VR4 di bebani hutang



-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">"http://www.ukhwah.com/images/signisa.gif">
---------------


[ Posting ini telah di edit oleh: isa-VR4 pada 2003-05-22 04:49 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

Farizuddin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 85
Posting: 54
Dari: Terengganu Daarul ImaN

iraq  


posticon Posting pada: 04-06-03 11:00


Oh...Honda bulat...ana ada gak sebijik kat umah..Max speed 100km/j satu2nya dlm kampung ana...kembang rasenye...Moto nih kalau solex,kasi hebat sama enjin dia..mmg org kagum abis laa....Erm...ana nak kongsi skill ngn lidah penghunus sket boleh....?
Dalam perancangan nak solex..la ni...Anggaran kos...RM500 jerr...Sekali ngn kos modified enjin....
insyaallah la.....

I dont need a helmet, coz got a hard hard head... I dont need a raincoat,coz im already wet...
Idont need a bandage, coz theres too much blood ..


[ Posting ini telah di edit oleh: Farizuddin pada 2003-06-04 11:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarizuddinProfil   Hantar PM kepada Farizuddin   Pergi ke Farizuddin's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-06-03 12:32


Assalamualaikum....
Sekarang ni pakai gak honda lampu bulat pegi universiti....tapi honda lampu bulat berkembar(150cc) atau dengan kata lainnya nsr 150rr....
Tapi sekali-sekala balik kampung,ronda2 gak dengan honda lampu bulat pakcik...

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 28-06-03 18:49


motor honda lampu bulat...1st moto atuk...sbl tu atuk bawa jenjalan naik beskal je..saya sek ren baru le atuk ambil lesen dan beli moto. skrg ni moto atuk dah takde. tatau pegi mana, tapi bkn kena curi. kalau kene curi, mesti bising. ni, balik2 dah takde. atuk sorang lagi pakai vespa. ade lagi...pakcik lak pakai

lagi satu, x-pengetua kat sek lama pakai moto tu. waktu nak exam PMR, takut tak sempat ngan kiterang masuk dewan exam, ustaz dtg ngan moto tu. dia pakai moto tu sejak mula jadi pendidik lagi. kalau ternampak moto honda lampu bulat mesti teringat kat atuk dan ustaz...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Hunaina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2003
Ahli No: 1548
Posting: 33
Dari: Penang

Kedah  


posticon Posting pada: 30-06-03 23:04


Motor.. motor.. motorku sayang..
aku sayang giler kat motor aku tuh..entah la.. rasa cam pakwe aku laksss...

mlm ni member aku pinjam motor aku.. gi beli barag.. sok baru dia pulangkan.. rasa cam kehilangan sesuatu jerkk.. ukss...

errmmm.. motor aku motor KRISS jerkk.. tapi, bg aku.. dia le motor paling BEST di dunia nih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HunainaProfil   Hantar PM kepada Hunaina   Quote dan BalasQuote

amad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 64
Posting: 147
Dari: Cleveland

usa  


posticon Posting pada: 01-07-03 12:09


Assalamualaikum..

macam2 antum nih..seronok ana baca...ana kat umah pon ada gak moto lampu bulat tuh...gaji pertama abah ana jadik cikgu dier beli moto tuh kasik kat atuk...ngan moto tuh la atuk bawak ana pi jalan2...kadang2 tu bawak pi jumpa tukang urut kalau kaki ana sakit(paling tak suka kena urut..sakit..) tapi sekarang nih atuk dah lama meninggal..tahun 1997.. so family sepakat kasik moto tuh balik kat abah ana...kira la nih dok kat umah laa...enjin dier ok lagi...tapi kena slalu tuko plug...walopon tak leh pecut sangat..tapi pickup giler...sekali tuh ana nak pi beli beras..ana dah pulas habis2an dah(masa tuh gile2 sket bawak moto..) tetiba jer ada moto kriss potong ana...slamber jer dier potong..ana dah habis2an dah..tapi nak wat caner..tergelak ana bila ingat tu...itu la moto lampu bulat ku...hehehe

-----------------
~berjalan, melihat, mentafsir..~

Bookmark and Share

    


  Member Information For amadProfil   Hantar PM kepada amad   Pergi ke amad's Website   Quote dan BalasQuote

BuDaK_SpiDeR
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1427
Posting: 131
Dari: DiMaShQ

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 01:04


oklah....anta mesti sayang motor tu kan...maklumlah motor tu banyak berjasa kepada anta......

Bookmark and Share

    


  Member Information For BuDaK_SpiDeRProfil   Hantar PM kepada BuDaK_SpiDeR   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-03 19:02


emm sayangilah motor anda bak kata pepatah, sayangkan anak tangan2kan, sayangkan isteri tinggal2kan, sayangkan motor rantai2kan, boleh gitu

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 13:29


Apa yang saya tahu..biasanya motor honda mata bulat ni orang tak curik tapi kalau mat2 drug pandang lah.. mereka tu kebas apa saja.. tak kira kalau atau tidak motor tu janji ada nilai..

Dulu ayah saya ada juga motor yamaha yang jenis lama2 punya tak tau lah yamaha apa.. tapi kira kalau jual kat orang tu memang tak ada yang nak beli lah sebab motor dah buruk. Pernah sekali hilang tapi dapat jumpa balik kat kedai motor.. bukan main lagi tokeh cina tu nak buka2 motor tu.. dapat di kesan sebab ada no plat lagi kat motor tu.. Dia kata ada orang jual kat dia dengan harga 500..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-11-08 14:13


syok tu motor tu...ingat zaman sekolah selalu pinjam kawan punya motor..honda lampu bulat..gear 1 sungkit gear 2 dua kali tekan depan...50cc hahahah syok2

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 15:41


/

:-D :-D :-D


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-11-08 17:00


Assalamualaikum
halesolurun : dah tu, nak ambil semula daripada cina tu kena bayar ke?? :berfikir:
lemochi : pergh, kacak...suka dengar bunyi enjin moto ni..sekarang dah kembali ke zaman 60-an agaknya..kat sini ramai yang minat pakai moto ni..best lah pulak...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102955 saat. Lajunya....