Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 16 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: apakah hukumnya orang yang memutuskan ukhwah tanpa sebab munasabah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» apakah hukumnya orang yang memutuskan ukhwah tanpa sebab munasabah?

Please Mendaftar To Post


Oleh apakah hukumnya orang yang memutuskan ukhwah tanpa sebab munasabah?

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-03 12:24


Assalamualaikum..
dalam menjejak ukhwah sesuatu persahabatan kenapa ada org sanggup memutuskan ukhwah yang dibina tanpa sebab??..zalim tak orang tuh??

Wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-03 12:32


mmm...
soalan yg baik...
tapi...rasanya...
sure ada sebabnya..
pasti ada reason yg kuat utk die melakukannya..

tapi jika sengaja atau suka2 aje..
itu rasanya tak wajar..
ukhwah perlu dipupuk dan dieratkan..
bukan direnggang apalagi diputuskan...

p/s..aku lakukan kerna bersebab...
ttg sebabnya...
hanya aku,dia dan tuhan yg tahu..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

qalb
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2619
Posting: 23
Dari: perlis ke johor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-11-03 12:40


wallahu'alam bissawob!!...

.:tepuk dada, tanya iman:.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qalbProfil   Hantar PM kepada qalb   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 11:12


ooo iyer ker??..sepatutnya memang begitu..sinar pun pelik kan..ada org tuh sinar gurau┬▓ jek tapi dia amik too serious..sinar tak biasa lah kalo dah kawan pas2 tup tup missing in action cam gitu jek..selama nie sinar kawan ngan kawan┬▓ sinar tak de sinar pk pelik┬▓ dari sekadar kawan... sinar tahu berikan garisan persahabatan...cuma kalau ada pun itu hanya gurauan semata-mata..tidak lebih dari itu..(SEKADAR MENDUGA DAN MENGUJI)..tidak der lah sampai terbabas dari landasan persahabatan yang dibina...tapi kalo side kawan kite dah pk lain macam..or 2 macam..apa perlu sinar nak buat kan??... apa-apa pun sinar tak moh berdendam pada sape2 dan sinar tak moh ada orang tak suke pada sinar..apa-apa pun sinar nak minta maaf kat kawan sinar yang sorang tuh..mungkin sinar wat salah...tapi sinar harap jangan pandang serong pada sinar..sinar takde niat nak felt pelik2..dan apa-apa lah yang kawan sinar pikirkan..tapi sinar memang takde apa-apa selain dari sahabat...itu sudah pasti..kalo benarlah kawan sinar tuh tak moh tegur sinar sbb nak jaga hati seseorang..terserah yang pasti..sinar terkilan sbb sinar takde niat apa-apa selain dari hanya teman biasaa..sinar betul2 minta maaf..harap kawan sinar tuh tak berdendam pada sinar..dan sinar tak suke org pk negetif pada sinar..minta maaf bebanyak...
sebab atau reason yang diberi mestilah munasabah...kan??

P/s: apalah sebab nyer..tak faham aden...
Wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 16:10


mmm..
kalau macam tu bagus la..
ukhwah pastikan berkekalan..
janji tetap dipegang...
kata tetap dikotakan......
kita tetap kawan sampai mati......

p/s..cuma biarlah skang elok sebegini dahulu..
kerna ada sebab yg perlu didahulukan..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

prettybikrah
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 704
Posting: 10
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 13:30


setahu ana lah kan sesiapa yang cuba memutuskan silaturrahim berdosa besar...its a sin kalau pon kiter dah tak suke sesrg tu tak usahlah kiter putuskan hubungan...doakan saja semoga die berubah...manusia sentiasa melakukan kesilapan nobody's perfect

Bookmark and Share

    


  Member Information For prettybikrahProfil   Hantar PM kepada prettybikrah   Quote dan BalasQuote

Aswan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 929
Posting: 25
Dari: Muka Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 13:38


MUNGKIN KEDUA2 PIHAK PERLU MENCARI KESILAPAN DIRI. AMBIL MASA UNTUK MUHASABAH DIRI KITA. BILA KITA DAH MENGAKU SAHABAT SEJATI DALAM UKHWAH ... TERIMALAH SEGALA YG POSITIF DAN NEGETIF TENTANG KITA ITU SEBAGAI CARA PERBAIKI DIRI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AswanProfil   Hantar PM kepada Aswan   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 15:41


assalamualaikum.......

ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah krn Allah .....

terimalah sahabat kita seadanya......mana yg salah tegur2kan lah..
itulah tanggung jwab sebagai sahabat

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-11-03 21:53


OH TIDAAK...

SAYA JUGA BERADA DI SITUASI YG SAMA!!!

SAYA PUTUSKAN "PERSAHABATAN" ITU HANYA SEKADAR MENGUJI...

ENTAH LA...SERABUT JUGA....

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-03 08:47


memang jelas kan memutuskan hubungan ukhwah tanpa bersebab tidak baik kan??..tapi kenapa ada sesetengah golongan menganggap itu perkara yang remeh temeh..??..entahlah...

-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-03 09:36



assalamualaikum

4 golongan yang tidak diampunkan dosanya kecuali dengan bertaubat

1. tetap dengan meminum arak.
2. melawan ibu bapa.
3. memutuskan tali persaudaraan sesama Islam.
4. orang yang tidak menegur saudaranya lebih dari 3 hari

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-03 12:19


apa-apa pun sinar taknak gado┬▓..kalau rase kehadiran sinar nie menganggu orang tuh* tak payahlah contact sinar lagi..buat lah seolah-olah sinar nie tak wujud..baik cam gitu...lagi senang..

-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:45


Pada 07-11-03 08:47 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

memang jelas kan memutuskan hubungan ukhwah tanpa bersebab tidak baik kan??..tapi Kenapa ada sesetengah golongan menganggap itu perkara yang remeh temeh..??..entahlah...

EERR... Kejap... Yang saudari maksudkan niih silaturrahim ke?

Sehubungan dengan perkara ini Rasulullah saw bersabda
(Hadith riwayat Muslim):
"Hak seorang muslim ke atas seorang muslim yang lain ada enam perkara:
(1) Apabila engkau bertemu dengannya hendaklah engkau memberi salam.
(2) Apabila ia menjemputmu maka penuhilah jemputannya.
(3) Apabila ia meminta nasihat hendaklah engkau memberi nasihat kepadanya.
(4) Apabila ia bersin dan bertahmid maka hendaklah engkau lengkapkan dengan bertasymit ( mengucapkan yarhamukaLlah ).
(5) Apabila ia sakit hendaklah engkau menziarahi.
(6) Apabila ia meninggal dunia hendaklah engkau mengiringi jenazahnya. "

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114214 saat. Lajunya....