Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 28 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Bagaimana cara nak ngorat muslimah??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Bagaimana cara nak ngorat muslimah??

Please Mendaftar To Post


Oleh Bagaimana cara nak ngorat muslimah??

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 14:13


Assalamualaikum
Wahai sahabat-sahabat semua,ana nak tanya.macam mana cara nak ngorat muslimah yang kita tak kenal?
Nak tegur kan takut tersilap anggap.kan silap-silap isteri org.Nak tanya kawan dia,kita pun tak kenal.
Lagipun biasanya kalau tegur pun mereka buat tak tahu dan terus berlalu walaupun niat ana baik nak kenal dia.
Nak harapkan 'magic' macam dalam cerita hero menyelamatkan heroin kat tv...kucing tumbuh tanduk pun belum tentu...
lagipun muslimah2 ni jual mahal juga ye.
ada siapa2 boleh tolong? :-D


-----------------
Tak kira sekecil mana pun sebuah janji,tanggungjawab menunaikannya adalah besar sekali..terutama bila ia membawa harapan bersamanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 14:48


Hah...nak mngorat muslimah?

boleh tanya?
hmm...
untuk apa ya?
untuk brkawan biasa ka atau terus nak jadikan dia sebagai isteri?


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 14:58


Pada 12-05-10 14:48 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Hah...nak mngorat muslimah?

boleh tanya?
hmm...
untuk apa ya?
untuk brkawan biasa ka atau terus nak jadikan dia sebagai isteri?



untuk dijadikan isteri. :-D
tapi mesti kena berkawan dulu kan. :malu:


-----------------
Tak kira sekecil mana pun sebuah janji,tanggungjawab menunaikannya adalah besar sekali..terutama bila ia membawa harapan bersamanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 15:43


hmm..ok..ana faham...
maksudnya nak brkawan dulu lah ni..

ok...nak share sumthing ya...
sebenarnya mengikut pngalaman kawan-kawan....
awal-awal dulu bila ditnya Kenapa nak kenal dengan muslimah tu....mereka jawab..alah, nak jadikan isteri kenalah kenal2 dulu....

so mereka brkawan sampai lah brtahun2..akhirnya, atas khendak Allah tiada jodoh antara mereka...
jadi, seperti ruginya masa brtahun2 kenal...tapi yang di rancang xmenjadi..

betul lah jodoh hak Allah..tapi usaha di tangan kita...

Banyak rasanya kisah yang Allah bentangkan, brkawan dan tmpoh perkenalan tu lama sangat diambil..

dan dalam tempoh brkawan tu macam-macam dah perkara kurang baik berlaku..

hmm, sebab tu ana rasa kan bagus kalau bila dah suka dan brkenan dengan muslimah tu..buat dengan cara terbaik..minta sendiri dengan mak ayahnya...
ya..ana faham..mungkin kita nak tahu 'siapa empunya diri..bagaimana orangnya'...

jadi nak brkwn2 dulu lah.....

tak salah....tapi takut perkara yang selalu berlaku, akan berlaku lagi...
jadi sebelum memulakan...ada baiknya pilih cara yang terbaik....

risau kalau niat untuk kenal-kenal..akhirnya jadi brcouple yang smmemangnya kita tahu jalan itu kurang elok..

mungkin boleh tanya kawan-kawan yang rapat dengannya tentang perwatakannya...

istikharah dan doa...kalau yakin dia yang seharusnya kita pilih..go on..beranikan diri untuk berterus terang..dan melamar dia jadi isteri...

insyaAllah..kalau niat baik...perlu lalui dengan cara terbaik..supaya niat kita diprmudahakn dan diredhai...

maaf, mungkin cara ana nampak macam keras sikit...
sebabnya pngalaman dah mngajar...betapa pntingnya kita menjaga prmulaan kepada perkenalan.

satu lagi.....tak pngetahun, muslimah yang jual mahal tu bukanlah seorang yang sombong...tapi mereka sedang berusaha menjaga diri dan ana yakin, muslimah yang macam ni akan brsedia sekiranya ada muslimin yang datang padanya dengan cara sebaiknya......mengikut syariat...insyaAllah.

wallahu'alam.


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 16:34


Pada 12-05-10 15:43 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ok..ana faham...
maksudnya nak brkawan dulu lah ni..

mungkin boleh tanya kawan-kawan yang rapat dengannya tentang perwatakannya...

istikharah dan doa...kalau yakin dia yang seharusnya kita pilih..go on..beranikan diri untuk berterus terang..dan melamar dia jadi isteri...

insyaAllah..kalau niat baik...perlu lalui dengan cara terbaik..supaya niat kita diprmudahakn dan diredhai...

maaf, mungkin cara ana nampak macam keras sikit...
sebabnya pngalaman dah mngajar...betapa pntingnya kita menjaga prmulaan kepada perkenalan.

satu lagi.....tak pngetahun, muslimah yang jual mahal tu bukanlah seorang yang sombong...tapi mereka sedang berusaha menjaga diri dan ana yakin, muslimah yang macam ni akan brsedia sekiranya ada muslimin yang datang padanya dengan cara sebaiknya......mengikut syariat...insyaAllah.

wallahu'alam.



ye, pandangan yang baik dan bernas dari ukht Nurizmi tu.. kebarangkalian disana yang pertamanya dia memegang watak seorang muslimah ( setara dengan tajuk yang dipaparkan) dan yang keduanya, mungkin ukht ada pengalaman agaknya.. :kelip:

tertarik dengan pandangan ukht yang mengatakan, "mungkin boleh tanya kawan-kawan yang rapat dengannya tentang perwatakannya..."

bagaimana ye sekiranya jumpa atau kenal secara kebetulan di alam maya, misalnya dilaman ukhwah.com ni...?? kita tak kenal siapa dia dan kawan-kawannya...kita berinteraksi disini secara perbincangan.. lagipun di ukhwah ni ada satu post untuk bakal bait muslimkan... bagi pandangan sikit.... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 17:46


ya saya pun setuju dengan nor izmi

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 17:57


tak sangka ada topik direct begini kat sini sekarang ni..hehe..good lah..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 17:58


erm...betul juga...mungkin bukan muslimin saja yang tercari2, dan muslimah pun sama kan?....:)..apa kata kita buka ruang hati yang masih tercari2 tu pada yang sudi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:02


erm...betul juga...mungkin bukan muslimin saja yang tercari2, dan muslimah pun sama kan?....:)..apa kata kita buka ruang hati yang masih tercari2 tu pada yang sudi?



-ha2 entah apa-apa saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:03


macam mana nak buat yang "quote" tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:03


macam mana nak buat yang "quote" tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:10


habrah...kat hujung bawah belah kanan kan ada tulis 'quote'..hanya klik situ saja...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:35


Pada 12-05-10 16:34 , abadikan_03 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-05-10 15:43 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..ok..ana faham...
maksudnya nak brkawan dulu lah ni..

mungkin boleh tanya kawan-kawan yang rapat dengannya tentang perwatakannya...

istikharah dan doa...kalau yakin dia yang seharusnya kita pilih..go on..beranikan diri untuk berterus terang..dan melamar dia jadi isteri...

insyaAllah..kalau niat baik...perlu lalui dengan cara terbaik..supaya niat kita diprmudahakn dan diredhai...

maaf, mungkin cara ana nampak macam keras sikit...
sebabnya pngalaman dah mngajar...betapa pntingnya kita menjaga prmulaan kepada perkenalan.

satu lagi.....tak pngetahun, muslimah yang jual mahal tu bukanlah seorang yang sombong...tapi mereka sedang berusaha menjaga diri dan ana yakin, muslimah yang macam ni akan brsedia sekiranya ada muslimin yang datang padanya dengan cara sebaiknya......mengikut syariat...insyaAllah.

wallahu'alam.



ye, pandangan yang baik dan bernas dari ukht Nurizmi tu.. kebarangkalian disana yang pertamanya dia memegang watak seorang muslimah ( setara dengan tajuk yang dipaparkan) dan yang keduanya, mungkin ukht ada pengalaman agaknya.. :kelip:

tertarik dengan pandangan ukht yang mengatakan, "mungkin boleh tanya kawan-kawan yang rapat dengannya tentang perwatakannya..."

bagaimana ye sekiranya jumpa atau kenal secara kebetulan di alam maya, misalnya dilaman ukhwah.com ni...?? kita tak kenal siapa dia dan kawan-kawannya...kita berinteraksi disini secara perbincangan.. lagipun di ukhwah ni ada satu post untuk bakal bait muslimkan... bagi pandangan sikit.... :berfikir:


hmm, tak tahu pulak ada post untuk bait mulim..

ok, insyaAllah ana try untuk beri pendapat ya...

dalam hal brkenalan secara maya, tak di nafikan sekarang macam dah jadi trend..malah ada yang bertemu jodoh bermula di alam maya dan akhirnya kawin then bahagia sampai sekarang...rencana Allah kadang-kadang terhijab pada pandangan manusia.

ok, ana bukanlah terlalu brfkiran negatif pada mereka yang ingin brkenalan dan sedang berkenalan atau telahpn berjaya brkenalan di portal ini. tapi di sini ana nak bawa semua melihat kepada kesannya. Kesan bila kita tersilap pilih cara.

katanya seseorang minat seseorang di ruangan maya. tapi tak tahu macam mana nak kenal dia...kadang-kadang tu hantar pm tapi tak di layannya. atau hantar pm kat dia, terus dia balas then bermulalah perkenalan..niatnya baik (nak kenal untuk dijadikan isteri)...so prmulaannya mereka sentiasa berbalas pm..kemudian email, kemudian sms, kemudian call, kemudian.....(so apa bezanya dengan kaedah bercouple? sama sahaja..kan?) ...

saya sebenarnya cuba nak kita faham...prmulaan kepada perkenalan boleh membawa kita pada sesuatu yang baik pada prsangkaan kita, tapi sebenarnya sesuatu itu kurang baik untuk kita teruskan.

saya nak bawa satu kisah benar (bukan kisah saya). Seseorang yang memilih untuk brkenalan di alam maya ni (bukan portal ukhwah)...ceritanya dia suka pada seorang mslimah itu. kalau ikutkan hati dia nak saja bagitahu perasaan dia pada muslimah tu atau brkenalan dengan cara mnghantar pm...dah lama dia memerhati. so bagaimana dia buat? dalam pada itu dia cuba mencari satu jalan yang sebaiknya..iaitu dia tak nak prmulaan kepada couple.

so, dia ambik tindakan untuk search semua perihal muslimah tu dalam diam (dalam internet mahupun tanya kawan-kawan yang dirasakan rapat dengan muslimah itu tanpa pngetahuan muslimah itu)..sehinggalah dia yakin, muslimah tu seorang yang baik dan boleh dijadikan isteri..then, dia ambik tndakan ke dua, iaitu istikharah dan doa. dia minta keyakinnan pada Allah kemudian doa semoga Allah tunjuk jalan dan semoga jalan yang dia pilih adalah cara yang terbaik tanpa mncemarkan syariat.

sehinggalah dia dapat kyakinannya mlalui istikharah, terus dia beranikan diri untuk bagitahu muslimah itu secara terjaga. maksudnya dia bagitahu dengan perkataan dan ayat2 yang tidak memukau. direct to the point.

dan alhamdulillah, Allah prmudahkan jalannya..muslimah itu mnyambut baik niatnya dan mereka terus kepada matlamat asal iaitu terus kepada bina baitul muslim...

see....cara yang dia ambik..cukup berhikmah...dia suka kepada seseorang..tapi usahanya langsung dia xletak kepada muslimah itu..sebaliknya dia berusaha mencari maklumat muslimah tu dalam diam, then dia doa dan istikharah...

=)

ana yakin, sesuatu yang kita niat kearah kbaikan ada jalan sebaiknya...jangan mudah trtipu dengan sesuatu yang kita nampak elok (sebab semua org buat) hakikatnya kurang baik pada syariat..

buat muslimin, yakinlah....
pilih cara yang terbaik....
dan kalau sukakan dia..jangan letak pengharapan pada muslimah itu..tapi brharaplah pada 'pemilik hatinya'...dan duduk sebentar..fikirlah cara terbaik tanpa mncemarkan kesucian syariat.

insyaAllah..
Allah akan tnjukkan jalan....buat mereka yang mencari jalan...

wallahu'alam..=)
~mohon teguran andai ada yang silap..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 20:47


Pada 12-05-10 18:10 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

habrah...kat hujung bawah belah kanan kan ada tulis 'quote'..hanya klik situ saja...




thanks syemarly

Bookmark and Share

    


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 22:22


hai saudara,
nak ngorat ni bukan senang ye!!amalkan lah ayat pengasih dalam quran tu,niat yang baik insyaallah Allah akan bantu,nak ayat tu minta pada saya...ayam golek 4 ekor berbulu lebat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-10 23:33


Pada 12-05-10 22:22 , mulukhiyyah posting:

!!! QUOTE !!!

hai saudara,
nak ngorat ni bukan senang ye!!amalkan lah ayat pengasih dalam quran tu,niat yang baik insyaallah Allah akan bantu,nak ayat tu minta pada saya...ayam golek 4 ekor berbulu lebat.


Kebanyakkan ayat dalam Al quran yang dijadikan ayat pengasih, melibatkan ubah suai. Misalnya, meletakkan nama sipolan ditengah ayat Quran tersebut, ini adalah suatu yang haram. Sesetengah kesan, menimbulkan rasa berahi dan malah yang melakukannya boleh merasakan kesannya juga, ini tidak lain adalah kerja syaithan.

Tinggalkanlah ayat2 begini, be gentleman bro. Approach secara baik dan matang, semoga Allah menjaga kita dari perkara yang tidak baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 07:56


Tak payah ngorat2 or berkawan..buang masa, buang kredit, buang tenaga...

Just be yourself, perbaiki diri sendiri..dengan kata lain best man win..

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 12:25


Pada 13-05-10 07:56 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Tak payah ngorat2 or berkawan..buang masa, buang kredit, buang tenaga...

Just be yourself, perbaiki diri sendiri..dengan kata lain best man win..


xpyah berkawan..?? buang masa..?? buang kredit..?? buang tenaga..?? apa cerita ni..?? dah tu join ukhwah.com ni buat apa engrfeez ..?? sesaje..?? nak buang masa..?? tak faham betul ana..


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 12:30


Pada 13-05-10 07:56 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Tak payah ngorat2 or berkawan..buang masa, buang kredit, buang tenaga...

Just be yourself, perbaiki diri sendiri..dengan kata lain best man win..


menarik pandangan sahabat ini ada benar, tapi yang rasa tidak gembira itu ada diantara mereka hanya mengambil kesempatan. Mengapa ini berlaku? mudah permainkan hati wanita itu dengan kata-kata yang hanya mimpi @ mainan hidup mereka.

Penjelasan yang cukup mudah untuk difahami & ana setuju penerangan diatas, itu anjuran Islam. Tapi adakah mereka mampu memperhalusinya.

Mesej permulaan untuk berkenalan, mesej berikutnya bertanya kabar & bertukar info, Mesej lagi bertanya nama & menyampai luahan hati (langsung tak kena cara). Kamu yang tiada langsung kesungguhan boleh mempengaruhi mereka yang benar-benar menanam keikhlasan dalam membina rumah tangga.

Secara total ana perlukan jawapan antum yang berkenaan, apakah disini kamu mampu berkata untuk mengambil jadi wife or husband, hakikat sebenar... kamu menipu diri, dalam masa sama kamu berkenalan dengan wanita lain. PM wanita/lelaki lain. (this is general).... memang inikah yang kamu inginkan. Pada situasi lain, siap terus bagi gambar, nama & telifon (apa disebalik tujuan ini)? tanya kembali pada hati kita.

Akhirnya, jangan kamu bina suatu hubungan semata-mata untuk penuhi nafsu & kehidupan kamu, sebaliknya fikir perasaan mereka yang telah kamu luahkan itu ye. Mohon jauhilah percintaan cara begini. Jika apa yang kamu hajatkan itu benar, maka terus kepada ajaran yang ditetapkanNya.

p/s: Maaf, kali ini sinar kena bertegur... agar tidak berpanjangan. harap sahabat mampu merenungkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 12:43


Pada 13-05-10 12:25 , abadikan_03 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-05-10 07:56 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Tak payah ngorat2 or berkawan..buang masa, buang kredit, buang tenaga...

Just be yourself, perbaiki diri sendiri..dengan kata lain best man win..


xpyah berkawan..?? buang masa..?? buang kredit..?? buang tenaga..?? apa cerita ni..?? dah tu join ukhwah.com ni buat apa engrfeez ..?? sesaje..?? nak buang masa..?? tak faham betul ana..



Sinar tolong jawabkan bagi semua pihak ye.. izinkan sinar beri pandangan. Join ukhwah untuk bertukar ilmu.

berkawan itu perlu, mencari kawan pun perlu. Kenapa tidak dengan yang sama jantina. Buang masa jika saja mencari yang tidak halal untuk dijadikan teman berbicara. Kalau diforum awam tiada permasalahannya, tapi bila dah bermula dengan bermesej, harus waspada kerana Iblis sentiasa mencari jalan mencucuk anak adam untuk lari jauh dari landasan sebenar. Alpa & leka dengan turutan hati tanpa disedari.

Saling memberi & saling menerima kebaikan. Saling menasihati & saling memperbaiki yang kurang. Bukan mengharap & diharap ye. nanti ada yang kecewa, nanti ada yang berduka., nanti juga ada yang merana.. kerana cintakan dunia.

Mungkin ada kebaikan teguran & katanya, hayati dengan hati. InsyaAllah akan menemui jawapannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 13:19


Pada 13-05-10 07:56 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Tak payah ngorat2 or berkawan..buang masa, buang kredit, buang tenaga...

Just be yourself, perbaiki diri sendiri..dengan kata lain best man win..


syukran SiNaRaBaDi atas komen yang diberi.., ana cuba mempertikaikan persoalan yang ditimbulkan oleh engrfeez diatas..

cuba perhatikan betul-betul dan fahami soalan nya...

~ Tak payah ngorat2 or berkawan, tak payah ngorat2 tu ketepikan dan fokuskan pada perkataan berkawan tu (tak payah berkawan).

nak tanya SiNaRaBaDi apakah matlamat enti join Ukhwah.com ni..?? adakah kerana saja nak buang masa..?? adakah kerana saja-saja..?? kebarangkalian enti boleh tengok laman ni pun namanya UKHWAH.. apa makna ukhwah...??? takkan abadikan nak ajar jugak...

tolong lah jangan sempitkan fikiran enti, apabila join saja ukhwah.com ni, nak cari kawan perempuan...join saja ukhwah.com ni nak berkenalan dan bercouple serta mula jalinkan hubungan disini...kita cuba buka sikit fikiran....
bagi abadikan, kita disini disamping berukhwah..kita berforum, bertukar2 fikiran, menceritakan kenangan2 dan sebagainya.. itu saja matlamat kita...

Abadikan tak setuju jawapan SiNaRaBaDi pada post diatas,. yang pertamanya :-

~*Buang masa jika saja mencari yang tidak halal untuk dijadikan teman berbicara..*

jawapan - untuk pengetahuan SiNaRaBaDi, disini tiada laman untuk berbicara (laman chat). disini kita berukhwah.. mngenali lelaki dan perempuan adalah perkara biasa.. sebagaimana Al- Quran sebut antaranya.. " Sesungguhnya Allah jadikan Lelaki & Perempuan diatas muka bumi ini adalah untuk saling kenal-mengenali (Lita'arafu) salahkah kita mengenali lelaki dan perempuan selagi kita menjaga batas-batas yang telah ditetapkan..


~abadikan juga tidak bersetuju jawapan enti yang mengatakan
*"Kalau diforum awam tiada permasalahannya*"

.. jangan lah membolehkan perkara yang jika enti cakap kat sini (ukhwah.com) dah tak boleh... dekat ukhwah.com tak boleh, tapi dilaman lain tiada masalahnya ye..
ish..ish.., Astaghfirullah... Na'uzubillahi Min Zalik...

fikir-fikir...renung-renung..di atas landasan manakah kita kini...


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 13:24


menarik pandangan sahabat ini ada benar, tapi yang rasa tidak gembira itu ada diantara mereka hanya mengambil kesempatan. Mengapa ini berlaku? mudah permainkan hati wanita itu dengan kata-kata yang hanya mimpi @ mainan hidup mereka.

Mesej permulaan untuk berkenalan, mesej berikutnya bertanya kabar & bertukar info, Mesej lagi bertanya nama & menyampai luahan hati (langsung tak kena cara). Kamu yang tiada langsung kesungguhan boleh mempengaruhi mereka yang benar-benar menanam keikhlasan dalam membina rumah tangga.

Secara total ana perlukan jawapan antum yang berkenaan, apakah disini kamu mampu berkata untuk mengambil jadi wife or husband, hakikat sebenar... kamu menipu diri, dalam masa sama kamu berkenalan dengan wanita lain. PM wanita/lelaki lain. (this is general).... memang inikah yang kamu inginkan. Pada situasi lain, siap terus bagi gambar, nama & telifon (apa disebalik tujuan ini)? tanya kembali pada hati kita.

Akhirnya, jangan kamu bina suatu hubungan semata-mata untuk penuhi nafsu & kehidupan kamu, sebaliknya fikir perasaan mereka yang telah kamu luahkan itu ye. Mohon jauhilah percintaan cara begini. Jika apa yang kamu hajatkan itu benar, maka terus kepada ajaran yang ditetapkanNya.

p/s: Maaf, kali ini sinar kena bertegur... agar tidak berpanjangan. harap sahabat mampu merenungkan.


Assalamualaikum
Anti sinarabadi..bagus nasihat.
Ana cuma nak tambah saja.
1. Tak salah membela wanita,tapi kena ingat, tak semua lelaki adalah seperti yang anti cakapkan.Mungkin anti ada pengalaman yang pahit,tapi kena ingat, wanita juga ada yang permainkan hati lelaki.Bagaimana pula perasaan kecewa lelaki itu.

2. Jangan mudah menilai seseorang dan 'judge' dia jahat atau tidak,jalan yang dia pilih betul ada tidak atau cara dia buat betul atau tidak.
.Allah lebih mengetahui tentangnya dan niatnya. kalau niat dia betul di samping mengharap redha Allah,semoga dia berjaya.
Kalau niat dia tak betul,moga diberi petunjuk.

p/s: redha Allah lebih utama berbanding redha manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 14:53


To: abadikan_03
Pertikaikaikan tidak mencari jawapan, sebaliknya fikirkan HIKMAH disebalik pertikaian itu.
Merenung dengan mata hati, maka kamu akan menemui jawapannya.
Mungkin juga abadikan kena ajar juga, untuk fahamkan sinar. (agak sesuai ke pertanyaan begini, :-?)
Maaf sinar perbetulkan sikit ayat enta ye.. kalau benar fikiran ini sempit sebenar-benar perkataan yang dikeluarkan itu, ana tidak akan berada disini. (berfikir sebelum berkata)
Segala matlamat jelas ana kemukakan pada posting diatas, baca kembali.
Benar, tiada laman chat, tapi ada kemudahan PM. Perkara biasa mengenali lelaki & perempuan??? (boleh enta nyatakan ayat & surah mana, bagi sinar selidiki dahulu). Jika benar, sinar akui. Tapi apakah cara yang dimaksudkan. Sahabat ukhwah dirahmati Allah..ayat Al-Quraan jangan pernah sekali fahami dengan akal & fikiran semata..perlu rujuk pendapat ulama & hadith yang sahih. Baiklah.. kita lihat apa yang akan sinar perbentangkan. InsyaAllah penyampaian itu bukan berdasar perkataan kosong, tapi renungan. Lepas itu boleh lah menilainya.
Boleh untuk abadikan tidak setuju, itu pendapat peribadi ana sahaja. Jika baik ambil, jika kurang..ketepikan sahaja.
Maaf, sinar rasa enta salah faham. Kalau di ‘forum awam’ tiada masalah, maksud sinar pada tajuk topik forum-terbuka..bukan melalui PM, bukan pada ‘laman lain’. (faham ya)

To: ajefikrah
Kebiasaan sebelum sinar menulis, sinar berfikir. Menulis mudah, menaip lagi mudah. Tapi nak sampaikan maksud.. kalau tak kena cara & sesuai dengan situasi itu yang merumitkan. Apa yang diutarakan oleh ana tidak sekali untuk semua pihak, sebaliknya penyampaian itu untuk renungan. Bagi yang memikirkannya, mereka akan fahami dengan baik. Semua itu setelah pengalaman yang dilalui, kenangan diri mahupun masyarakat sekeliling., antara perkara lain situasi yang sering datang mencari penyelesaian kepada keraguan & permasalahan yang selalu diperhatikan & dikaji.
Sinar bela wanita kerana apa ya.... kerana wanita sering dipermainkan & wanita juga mudah menyerahkan hati kepada lelaki. Cuba enta baca posting diatas kembali, ana nyatakan disana, “ Kamu yang tiada langsung kesungguhan boleh mempengaruhi mereka yang benar-benar menanam keikhlasan dalam membina rumah tangga. ”. Maafkan ana, adakah ayat tersebut menggambarkan semua?.
Ajefikrah kedua-dua pihak sama sahaja, jika kita menyerahkan hati pada Allah..apakah perkara ini berlaku? Masalah kita sekarang ni kurang jelas konsep perkenalan, taaruf, cara untuk berkawan. Bukan mereka mahu mencari, sebaliknya terus menyalahkan.

Sekali lagi... maaf ye, adakah mana-mana pernyataan sinar maksud sesiapa itu seperti enta maksudkan ‘jahat’?
“Jika kamu mencari redha manusia/ kerelaan manusia dengan kemurkaan Allah, maka hidupmu akan diserahkan kepada manusia. Sebaliknya, jika kamu menyerahkan hidupmu/mencari keredhaan Allah dengan kemarahan manusia, Maka akan dicukupkan kamu olehNYa” -H.. Ibnu Majah-

Alhamdulillah... terima kasih atas setiap pandangan yang memberi sinar berfikir semula sebelum menulis.

p/s: maaf ye, rasanya memang tak berpeluang nak beri pendapat kalau dah dalam topik suara hatiku. Boleh ke berdiam...mana mampu sahabat. Menegur untuk kebaikan. Jika ini dianggap salah faham.. anggap & teruskanlah apa yang antum rasa terbaik. Maaf ana juga insan biasa, tiada sempurna. sekian saja.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 16:42


Pada 13-05-10 14:53 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

To: abadikan_03
Pertikaikaikan tidak mencari jawapan, sebaliknya fikirkan HIKMAH disebalik pertikaian itu.
Merenung dengan mata hati, maka kamu akan menemui jawapannya.
Mungkin juga abadikan kena ajar juga, untuk fahamkan sinar. (agak sesuai ke pertanyaan begini, :-?)
Maaf sinar perbetulkan sikit ayat enta ye.. kalau benar fikiran ini sempit sebenar-benar perkataan yang dikeluarkan itu, ana tidak akan berada disini. (berfikir sebelum berkata)
Segala matlamat jelas ana kemukakan pada posting diatas, baca kembali.
Benar, tiada laman chat, tapi ada kemudahan PM. Perkara biasa mengenali lelaki & perempuan??? (boleh enta nyatakan ayat & surah mana, bagi sinar selidiki dahulu). Jika benar, sinar akui. Tapi apakah cara yang dimaksudkan. Sahabat ukhwah dirahmati Allah..ayat Al-Quraan jangan pernah sekali fahami dengan akal & fikiran semata..perlu rujuk pendapat ulama & hadith yang sahih. Baiklah.. kita lihat apa yang akan sinar perbentangkan. InsyaAllah penyampaian itu bukan berdasar perkataan kosong, tapi renungan. Lepas itu boleh lah menilainya.
Boleh untuk abadikan tidak setuju, itu pendapat peribadi ana sahaja. Jika baik ambil, jika kurang..ketepikan sahaja.
Maaf, sinar rasa enta salah faham. Kalau di ‘forum awam’ tiada masalah, maksud sinar pada tajuk topik forum-terbuka..bukan melalui PM, bukan pada ‘laman lain’. (faham ya)

Wassalam


~ mohon maaf atas kekasaran bahasa ana..cuma untuk membetulkan perkara yang ana rasa pelik apabila dikatakan join laman ukhwah.com hanya buang masa, tak boleh brkenalan muslimin dan muslimat disini..

~ cuba kita lihat matlamat ditubuhkan laman ukhwah ini. tak lain dan tak bukan mereka ingin megeratkan silaturrahim antara kita sebagai manusia tak kira lah lelaki atau wanita.. ( tanya sendiri presiden Ukhwah.com kak Hanan) memang jawapannya tak lari dari apa yang ana nyatakn diatas.. atas niat masing-masing lah join ukhwah.com ni kerana apa..

~ ana juga nak tanya enti tujuan enti join laman ini ukhwah ini atas sebab apa..?? adakah nak mencari teman muslimat sahaja semata-mata...??? tu tak kira lagi frienster, facebook, target dan sebagainya..

~ surah Al-Hujurat surah ke 49 ayat ke 13.. teliti betul-betul ayat tu dan buka tafsir ibnu kathir yang ada penerangannya...

~ SiNaRaBaDi, ana rasakan enti menyatakan farum awam adalah selain dari laman ukhwah ini..betul ke..(maaf jika tersilap tafsir)bermakna enti membenar serta membolehkan selain dari laman ukhwah ini. sepatutnya enti kena nyatakan semua laman awam yang membawa keburukan tidak boleh sama sekali....


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

    


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 18:12


k lah..k lah... anda ni kan...

pada saya ukhwah.com ni bukan tempat untuk berbicara...sebab kita tak boleh cakap secara langsung dan direct seperti dalam ym... tapi kat ukhwah.com ni untuk berkongsi apa saja...tu lah sebabnya dinemakan forum...bukan dioalog..

dan nama ukhwah sendiri pada ukhwah.com ni pun seperti yang kita faham untuk saling kenal mengenali..jelas dr alam maya antara kita telah bertemu bersemuka d realiti.. so nampknye matlamat ukhwah.com atas nama ukhwah ni da terlaksana..

jadi masih ada yang menafikan tujuan join ukhwah.com ni sekdara untuk suka-suka?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 18:48


Alamak...
macam dah jadi serius pula. :-(
saudara Abadikan dan Sinar,terima kasih atas pandangan.
Ana hargainya.janganla menyimpan rasa tak puas hati/marah or berdendam pula.nati syaitan ambil kesempatan.

Maafkan ana jika post ini macam tak sesuai.
Ana cuma harap seandainya ada sahabat-sahabat yang boleh bantu ana.
Bukan niat ke arah tak elok.Ana cuma nak tau apa cara yang ana boleh buat untuk kenal muslimah yang ana suka.Ana tak kenal siapa2 yang dekat dengannya.Macam mana lah nak cari maklumat tentangnya.sebab tu ana tanya sahabat-sahabat kat forum ni.
kalau nak masuk minta terus pun kena tau juga tentang dia.kalau sekampung or senegeri senang..tapi ana di perantauan.
Lagipun ada sesetengah muslimah sudah tentu tak akan terima bulat2 jika dia tak kenal ana kan.
Boleh kata macam ana merisik sendiri agaknya. :-D


Bagi sahabat-sahabat yang hendak menolong,boleh PM ana kalau khuatir maklumat terlepas kepada org yang tak sepatutnya.syukran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 00:33


!!! QUOTE !!!



~ mohon maaf atas kekasaran bahasa ana..cuma untuk membetulkan perkara yang ana rasa pelik apabila dikatakan join laman ukhwah.com hanya buang masa, tak boleh brkenalan muslimin dan muslimat disini..


siapa pulak yang berkata join ukhwah buang masa? join ukhwah lah membuat aku mendapatkan ilmu dari tiada ilmu...untuk berkenalan aku hanya berminat pada kaum sejenis aku..nak berkenalan or nak cari jodoh..maybe sesetangah org menjadi ukhwah.com jalannya..itu terpulang kepada individu masing-masing...asalkan pandai2 lah anda jaga batas-batasnya....

!!! QUOTE !!!

~ cuba kita lihat matlamat ditubuhkan laman ukhwah ini. tak lain dan tak bukan mereka ingin megeratkan silaturrahim antara kita sebagai manusia tak kira lah lelaki atau wanita.. ( tanya sendiri presiden Ukhwah.com kak Hanan) memang jawapannya tak lari dari apa yang ana nyatakn diatas.. atas niat masing-masing lah join ukhwah.com ni kerana apa..


seperti diterangkan diatas aku join dan berminat untuk mencari ilmu dan bertukar fikiran...ada kerja kosong pun boleh layan, badan2 islam meminta sumbangan pun aku layan..selain dr itu...memang tak ada...

!!! QUOTE !!!

~ ana juga nak tanya enti tujuan enti join laman ini ukhwah ini atas sebab apa..?? adakah nak mencari teman muslimat sahaja semata-mata...??? tu tak kira lagi frienster, facebook, target dan sebagainya..


aku ada facebook, tujuan join mencari rakan-rakan sekolah yang lama terpisah hampir 10-15 tahun..selain itu berdakwah dengan mengakseskan link2 ilmuan agama...dan shout out dengan Firman Allah dan Hadis Nabi...mudah-mudahan kawan-kawan yang dulu seperjuangan agama boleh kembali ke pangkal jalan agama jugak....

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Kosong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2010
Ahli No: 39819
Posting: 58
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 02:07


Pada 13-05-10 13:19 , abadikan_03 posting:

!!! QUOTE !!!



sebagaimana Al- Quran sebut antaranya.. " Sesungguhnya Allah jadikan Lelaki & Perempuan diatas muka bumi ini adalah untuk saling kenal-mengenali (Lita'arafu)




Cara menaqal ayat Qur'an yang SALAH !
Juga cara mentafsir ayat Qur'an YANG SALAH!


Ayat lengkap adalah :

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
( سورة الحجرات , Al-Hujraat, Chapter #49, Verse #13)



Menurut Ibn Kathir ayat ......

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan...."

adalah dimaksudkan kepada penciptaan mereka dari Nabi Adam dan Hawa dan kemudian berkembang baik menjadi negara bangsa.......


Allah the Exalted declares to mankind that He has created them all from a single person, `Adam, and from that person He created his mata, Hawwa'. From their offspring He made nations, comprised of tribe, which include subtribes of all sizes. It was also said that `nations refers to non-Arabs, while `tribes refers to Arabs. Various statements about this were collected in an individual introduction from the book, Al-Inbah, by Abu `Amr Ibn `Abdul-Barr, and from the book, Al-Qasad wal-Amam fi Ma`rifah Ansab Al-Arab wal-`Ajam. Therefore, all people are the descendants of `Adam and Hawwa' and share this honor equally.


sementara
" berkenal-kenalan" adalah bermaksud berkenalan seseorang itu dari kaum mana dan negeri mana dan sebagainya. sebagaimana yang di sebut lagi dalam Tafsirnya....



so that they get to know each other by their nation or tribe. Mujahid said that Allah's statement,

لِتَعَـرَفُواْ

(that you may know one another.) refers to one's saying, "So-and-so the son of so-and-so, from the tribe of so-and-so.'' Sufyan Ath-Thawri said, "The Himyar (who resided in Yemen) dealt with each other according to their provinces, while the Arabs in the Hijaz (Western Arabia) dealt with each other according to their tribes.'' (Ibn Kathir)



Dari Tafsir Jalalain,

لِتَعَـرَفُواْ ditafsirkan dengan "mengenali asal usul, salasilah keturunan, kebudayaan, adat resam dll berkenaan satu kaum....

" that you may acquire knowledge of one another and not to boast to one another of noble lineage...."
(Tafsir Jalalain)


Ibnu Abbas memberikan tafsir yang sama seperti di atas.


Kesimpulannya : untuk membawa ayat diatas sebagai alasan
Allah jadikan Lelaki & Perempuan diatas muka bumi ini adalah untuk saling kenal-mengenali "

adalah batil dan tertolak!


Kalau ada mod agama di sini tolong ambil perhatian....!


-----------------
0


Bookmark and Share

    


  Member Information For KosongProfil   Hantar PM kepada Kosong   Quote dan BalasQuote

Kosong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2010
Ahli No: 39819
Posting: 58
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 02:16


Pada 12-05-10 14:13 , ajefikrah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Wahai sahabat-sahabat semua,ana nak tanya.macam mana cara nak ngorat muslimah yang kita tak kenal?

ada siapa2 boleh tolong? :-D





Salam,

maaf cakap aku rasa tajuk ini tak paparkan cara orang Islam. Ngorat tu bahasa apa?

Sesuai ke jadi tajuk untuk orang yang nak amalkan Islam ikut Qur'an dan Hadis Nabi.

Aku rasa dunia remaja makin teruk!    :-o    :-o    :-o


-----------------
0


Bookmark and Share

    


  Member Information For KosongProfil   Hantar PM kepada Kosong   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 06:32


Pada 14-05-10 02:16 , Kosong posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-05-10 14:13 , ajefikrah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Wahai sahabat-sahabat semua,ana nak tanya.macam mana cara nak ngorat muslimah yang kita tak kenal?

ada siapa2 boleh tolong? :-D





Salam,

maaf cakap aku rasa tajuk ini tak paparkan cara orang Islam. Ngorat tu bahasa apa?

Sesuai ke jadi tajuk untuk orang yang nak amalkan Islam ikut Qur'an dan Hadis Nabi.

Aku rasa dunia remaja makin teruk!    :-o    :-o    :-o



ya..setuju dengan kosong...

pada mulanya ana pun terfikir macam tu...
seharusnya tak perlu bersusah payah untuk tahu cara mngorat muslimah apatah lagi cara-cara hadapi masalah muslimah yang tidak layan bila ditegur. Rasanya kita pun boleh fikir sendiri Kenapa muslimah tu tak melayannya.

tapi, bila direnung2..difikir2...inilah keadaan sekarang...situasi ini banyak berlaku..

jadi pendapat ana...topik ini kurang islami tapi boleh dibincangkan secara berhikmah. biar jelas. mungkin pembuka topik ini kurang jelas. tiada 'mengorat' dalam islam, melainkan dengan cara yang afdhol terus berjumpa dengan orang tuanya. ibu bapa lebih faham siapa anaknya.

walahu'alam.


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 07:02


emm..betul.
1.Mengorat tu tak ada dalam Islam. Takkan lah ana seteruk tu nak ngorat2 ,sahabat..ana letak perkataan tu hanya untuk mudah difahami. maaf kalau sahabat semua tak suka.
2. kalau ana tau siapa orang tuanya memang lah mudah.tapi ni bukan kat kg dan ana pun tak tahu apa-apa maklumat tentang muslimah tu dan tak ada yang terdekat nga dia yang boleh ana minta tolong.
3.Bagus nasihat-nasihat dari sahabat.Tapi bila baca2 macam pendekatan nasihat dari sahabat agak keras.Gunakanlah pendekatan secara lembut.kan lebih mesra dan mengeratkan silaratulrahim.

Akhir sekali,ana mohon maaf atas post ini.Kepada yang tak suka,ana mohon maaf.Barakallahufik.Mungkin pihak moderator boleh tutup post ni.

p/s:Cerminlah iman dalam dirimu,jaga sampai terasa ego dalam agama.nasihat ana untuk diri ana dan sahabat-sahabat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Kosong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2010
Ahli No: 39819
Posting: 58
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 07:18


Sorry ye Ajefikrah
maaf kalau kamu terasa dengan posting aku. Sebenarnya aku rasa dah muak dengan cara orang-orang muda sekarang berkenalan, bercinta2 akhirnya berzina!

Tengok suratkhabar tiap-tiap hari anak luar nikah....buang merata2.... apa punca dia?

Budak sekolah rendah pun dah pandai bercinta dan berzina!
Hari itu keluar statistik budak-budak mengaku berzina! Apa punca dia?


Kalau aku cakap keras sikit, janganlah marah ye! Sebab banyak remaja sekarang dah teruk. Dah lama sangat cakap lembut2 sampai ibubapa pun terlalu lembut.......biarkan anak dara berkawan sesuka hati.....masya Allah!

Aku tak ada lah tuduh kau. Tapi tengoklah masyarakat kita sekarang.

Kalau nak kahwin boleh kan ikut cara Islam? Barulah bersih bro!


Maaflah kerana menyinggung perasaan kau. Tapi kalau anda fikir2 masak2 cakap aku, anda akan sedar!

Peace untuk Ajefikrah....! :bye:    :bye:    :bye:


p/s ; aku rasa pelik dan ajaib. budak-budak sekarang Senang sangat tuduh orang yang bagi nasihat....ujublah, sombonglah macam-macam. Boleh ke baca hati orang. Guru aku cakap malaikat pun tak tahu isi hati kita. Macamana pulak kita tuduh orang sombong, ujub.....hai dunia dunia...... :terliur:


-----------------
0


Bookmark and Share

    


  Member Information For KosongProfil   Hantar PM kepada Kosong   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 09:02


SUBHANALLAH siapa kosong ni ye... Syukran penjelasan yang terbaik. Sinar belum sempat nak huraikan, dah ada yang jelaskan. Itu sinar cakap, menilai dengan MATA HATI bukan AKAL FIKIRAN kita semata.

Rasanya kosong, tak perlu tunggu moderator agama atau admin memberi penerangan. Jika kita dah ada sumber dan bukti yang kuat untuk memperjelaskan yang hak.. maka teruskan. Semua disini sama saja. Belajar & saling memerlukan.

Penjelasan yang bagus. Jazakallah

p/s: Sinar minta tak perlu dikunci topik ini ya admin @ mana-mana mod.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 09:49


Pada 13-05-10 16:42 , abadikan_03 posting:

!!! QUOTE !!!


~ mohon maaf atas kekasaran bahasa ana..cuma untuk membetulkan perkara yang ana rasa pelik apabila dikatakan join laman ukhwah.com hanya buang masa, tak boleh brkenalan muslimin dan muslimat disini..


siapa kata? buang masa jika tak manfaatkan ilmu yang ada. Nak berkenalan boleh, teruskan saja kepada laman @ mana-mana yang memberi kemudahan bait muslim. (lebih baik cara ini kan)

!!! QUOTE !!!

~ cuba kita lihat matlamat ditubuhkan laman ukhwah ini. tak lain dan tak bukan mereka ingin megeratkan silaturrahim antara kita sebagai manusia tak kira lah lelaki atau wanita.. ( tanya sendiri presiden Ukhwah.com kak Hanan) memang jawapannya tak lari dari apa yang ana nyatakn diatas.. atas niat masing-masing lah join ukhwah.com ni kerana apa..


Eratkan silaturrahim antara kita tak salah (make sure sama jantina lah kan) kalau dah 'tak kira lelaki & wanita' semua pihak perlu kembali fahami ukhwah dari konsep islam, bukan menurut pendapat peribadi. Sebaliknya menurut syariatNya! maaf, sinar tak berminat jika nak panjangkan ini kepada admin. Sesuai untuk difikirkan sendiri. Join kerana apa? bagi abadikan, rasa-rasanya...? sinar dah suggest untuk adakan bait muslim disini, tapi tiada respon. Jadi, terpulang kepada yang mencari... maknanya tak berpeluang ke mereka yang dah berkahwin join di laman ini. Apa tujuan mereka? (tak lain untuk bertukar ilmu & pendapat bukan)?

!!! QUOTE !!!

~ ana juga nak tanya enti tujuan enti join laman ini ukhwah ini atas sebab apa..?? adakah nak mencari teman muslimat sahaja semata-mata...??? tu tak kira lagi frienster, facebook, target dan sebagainya..


ye, mencari teman muslimat. Untuk apa lebih dari itu. BENARKAH niat & cara itu menghalalkan & mengiyakan cara kita. Maaf sinar perbetulkan ye., untuk pengetahuan abadikan_03, sinar tiada friendster, facebook, tagged, flickr, twitter & etc. Untuk apa, untuk cari kawan lama? benar ke ni:-? mustahil, tipu lah kalau kata kita masuk laman ini akan terlari sedikit landasan. benar pun untuk kebaikan, akhirnya pasti akan disalah gunakan. Dah nama pun teknologi IT masa kini. Ada baik, ada buruk.

!!! QUOTE !!!

~ surah Al-Hujurat surah ke 49 ayat ke 13.. teliti betul-betul ayat tu dan buka tafsir ibnu kathir yang ada penerangannya...


teliti, dah teliti.... penjelasan kosong cukup bernas.

!!! QUOTE !!!

~ SiNaRaBaDi, ana rasakan enti menyatakan farum awam adalah selain dari laman ukhwah ini..betul ke..(maaf jika tersilap tafsir)bermakna enti membenar serta membolehkan selain dari laman ukhwah ini. sepatutnya enti kena nyatakan semua laman awam yang membawa keburukan tidak boleh sama sekali....


apa maksud enta, 'enti membenar serta membolehkan selain dari laman ukhwah ini'. Ana fikir perkara ini dah disalah faham. Laman mana yang bawa keburukan saudara? seharusnya kita sendiri perhalusi setiap laman itu. jika baik ambil, jika kurang pebaiki dengan bil hikmah.

mudah-mudahan jelas dengan jawapan ini. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 12:27


Thanks for sharing.

Nick saja kosong tapi komen tak kosong... Tahniah2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Kosong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2010
Ahli No: 39819
Posting: 58
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-05-10 13:53


Pada 14-05-10 09:02 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

SUBHANALLAH siapa kosong ni ye... Syukran penjelasan yang terbaik. Sinar belum sempat nak huraikan, dah ada yang jelaskan. Itu sinar cakap, menilai dengan MATA HATI bukan AKAL FIKIRAN kita semata.

Rasanya kosong, tak perlu tunggu moderator agama atau admin memberi penerangan. Jika kita dah ada sumber dan bukti yang kuat untuk memperjelaskan yang hak.. maka teruskan. Semua disini sama saja. Belajar & saling memerlukan.

Penjelasan yang bagus. Jazakallah

p/s: Sinar minta tak perlu dikunci topik ini ya admin @ mana-mana mod.




Syukur kerana ada orang sokong 'kosong'.    Selalunya orang tak suka kosong dan takkan sokong 'kosong'......... :

1. Pelajar tak suka kosong. (nak markah banyak)
2. Suri rumah tak suka rumah dia kosong. (ada perabut)
3. Lelaki tak suka kosong (nak isteri)
4. Boss tak suka kosong. (nak sentiasa untung)
5. Nelayan tak suka kosong (mesti ada ikan dalam bot)
6. Polis tak suka kosong (mesti saman orang untuk dapat point)
7. Menteri tak suka kosong (mesti ada % % dalam projek)


Tapi Kenapa nak sokong 'kosong'......aku dari kosong dan akan kembali kosong. Maka aku duduk dalam kosong.

Tak kenal ke 'kosong' ni......nanti kenallah ye! :-)


-----------------
0


Bookmark and Share

    


  Member Information For KosongProfil   Hantar PM kepada Kosong   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12185 saat. Lajunya....