Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 23 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
MTMKi: 39 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 52 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: israiliyat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» israiliyat

Please Mendaftar To Post


Oleh israiliyat

orang_kampung
Warga Rasmi
Menyertai: 04.05.2010
Ahli No: 39766
Posting: 2
Dari: alor gajah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 16:49


Apa pendapat rakan-rakan semua pasal israeliyat ni?Kalau salah eja tolong betulkan. :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For orang_kampungProfil   Hantar PM kepada orang_kampung   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-05-10 23:34


orang-orang Israel..?? Perangai macam "TuUUuUUuT"..!!! org Mesir yang lepaskan gas beracun kat terowong yang menghubungkan Mesir - Palestine pun jahat juga! Benci..........!!!!


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-05-10 20:17


Rasanya macam pernah dengar israliyat ini. Rasanya maksud israliyat ialah menambah atau menokok tambah kan cerita mencari lebih sedap ke? atau maksud dalam english ialah exaggerate ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-05-10 10:14


Wawa perasan word ni kat dalam cerita Ketika Cinta Bertasbih..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-05-10 10:47


Untuk lebih memahami maksudnya..sila rujuk ke lama web dibawah..terima kasih..

http://eprints.uum.edu.my/846/1/ISRAILIYYAT_DALAM_KITAB_TAFSIR_MELAYU_-_TAFSIR_NUR_AL-IHSAN_-_SATU_ANALISIS.pdf


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

al-barbahari
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2010
Ahli No: 40330
Posting: 6
Dari: Lembah Klang

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-10 21:57


Israiliyyat ni kisah bersumber dari bani israel, sama ada dari kitab mereka dahulu atau dari tokoh-tokoh agama mereka. Ada cara nak berinteraksi dengan isnrailiyyat ni.

Cadangan: baca buku Kisah Israiliyyat Dalam Tafsir dan Hadis oleh Dr Muhammad Husin az-Zahabi (terjemahan). Jahabersa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-barbahariProfil   Hantar PM kepada al-barbahari   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-09-10 17:36


diefinisi israeliyat lebih kurang macam encik albarbahari sebut kan.. tapi untuk mendengarnya diharuskan..tapi untuk menerimanya terpulang..untuk mmprcayainya tu kena jaga2...ke e slidik dulu..jangan terima bulat2..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102961 saat. Lajunya....