Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: WASIAT SI IBU KEPADA ANAK PEREMPUANNYA DI MALAM PERKAHWINAN


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» WASIAT SI IBU KEPADA ANAK PEREMPUANNYA DI MALAM PERKAHWINAN

Please Mendaftar To Post


Oleh WASIAT SI IBU KEPADA ANAK PEREMPUANNYA DI MALAM PERKAHWINAN

pakdo_wee
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.03.2010
Ahli No: 39476
Posting: 21

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 06:37


Apabila seorang anak perempuan bakal menjadi permaisuri kepada si suami, maka ibunya telah melemparkan butiran-butiran nasihat dan wasiat untuk dijadikan pedoman dalam mengharungi ranjau kehidupan sebagai seorang isteri:

Wahai anak perempuanku,

Sesungguhnya seandainya wasiat ini ditujukan buat seseorang yang memiliki adab yang mulia, nescaya ianya juga ditujukan buat dirimu. Wasiat ini merupakan peringatan kepada mereka yang alpa dan bekalan buat mereka yang senantiasa berakal.

Jikalau seorang perempuan berhajat kepada sebuah perkahwinan kerana ingin membantu kedua ibu bapanya dan semata-mata pengharapan keduanya terhadap wanita tersebut, maka kamu merupakan wanita yang tidak memerlukan perkahwinan. Akan tetapi seseorang wanita itu diciptakan untuk lelaki, begitulah juga halnya, seseorang lelaki diciptakan untuk wanita.

Wahai anak perempuanku,

Sesungguhnya engkau tidak pernah terpisah dengan suasana yang engkau miliki sebelum ini, hidup bersama keluarga, lalu engkau telah keluar dan gantikan sarang yang telah duduki selama ini berpindah menuju ke sangkar yang engkau tidak pernah engkau ketahui dan hidup bersama teman yang tidak pernah engkau rasai. Maka suamimu akan menjadi teman, pengawal dan raja ke atas dirimu, sedangkan kamu hamba buat dirinya, segera menyahut seruannya.



Ambil perhatian dalam sepuluh perkara dari diriku (ibumu) sepuluh wasiat ini akan menjadi pemangkin dan ingatan buat dirimu:-

1. Temanilah suamimu dengan penuh rasa kesederhanaan.

2. Dampingilah suamimu dengan menjadi teman yang setia.

3. Hulurkanlah ketaatan yang jitu kepada suamimu.

4. Berdampinglah dengan suamimu pada setiap tempat dan waktu serta tunaikanlah setiap permintaannya.

5. Wahai anakku, jangan biarkan keburukanmu dilihat oleh suamimu dan jangan biarkan dia menghidu sesuatu darimu melainkan sewangi-wangi bauan.

6. Peliharalah waktu makan suamimu serta tenangkanlah tidurnya. Sesungguhnya rasa lapar suamimu merupakan nyalaan api yang membara, hilangkan rasa ngantuknya pula, merupakan sesuatu yang sangat dimarahi.

7. Peliharalah rumah dan hartanya serta pekalah terhadap dirinya dan anak-anaknya. Sesungguhnya kepekaan terhadap hartanya adalah sebaik-baik penghargaan.

8. Pekalah terhadap anak-anak dan maruah suamimu sesungguhnya kepekaan itu merupakan sebaik-baik pengurusan.

9. Jangan engkau dedahkan rahsianya dan jangan ingkari suruhannya kerana seandainya engkau dedahkan rahsianya, engkau tidak akan aman dari sikap curangnya, seandainya engkau ingkari suruhannya, perbuatanmu akan mengeruhkan hubungan antara dirimu dan suamimu

10. Wahai anakku, muliakanlah suamimu maka dia akan memuliakanmu, jadilah seorang wanita yang memahami jiwa suamimu, maka suamimu akan senantiasa bersamamu.

Ketahuilah anakku,

Sesungguhnya engkau tidak akan mencapai apa yang engkau idam-idamkan sehinggalah engkau berjaya datangkan reda suamimu terhadap dirimu. Moga-moga Allah datangkan kebaikan buat dirimu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For pakdo_weeProfil   Hantar PM kepada pakdo_wee   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 08:50


kalau dapat isteri yang memahami keinginan saya, alangkah bahgianya hidup ini, moga Allah kurniakan keinginan saya
amien

Bookmark and Share

    


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 10:18


salam...

andainya para wanita tahu akan betapa bermaknanya tanggungjawab isteri di sisi suami mereka, pasti membuahkan mahabbah fillah.

andainya para lelaki tahu akan betapa besarnya tanggungjawab suami membina keluarga yang berpaksikan iman dan taqwa, berbahgialah seisi dunia lantaran kefahaman islam mehirkan insan soleh solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 15:33


Salam

Alhamdulillah Wa Syukurilah,

perkongsian yang bermanfaat.
inilah yang dikisahkan sebagai kasih & sayang
dalam menjalankan hak & tanggungjawab

kerana ALLAH, Demi ALLAH, Untuk ALLAH.

Jazakallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 21:27


Sabda Rasulullah Salla-Allahu 'Alaihi WaSallam :

"Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita." Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka: "Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir ?" Baginda menjawab : "Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya."
(Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 10:10


ye, saya ada baca buku yang bertajuk "wanita yang dicintai iblis", rasa takut pula nak berjalan kat luar hehehheh

moga Allah ampunkan sifakir yang berdosa ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 11:46


ooo begitu ka.. kenapa lelaki tak ada.. lelaki pun perlu wasiat juga daripada ibu bapa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 11:53


Pada 25-03-10 11:46 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

ooo begitu ka.. Kenapa lelaki tak ada.. lelaki pun perlu wasiat juga daripada ibu bapa..


betul juga ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 20:28


ada sebenarnya wasiat untuk kedua-duanya.

jika diingat ingati.. mahu tak sampai hati nak pisah dengan ibu bapa atas asbab beratnya rasa tanggungjawab bergelar suami isteri ni berbanding bergelar anak dulu.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 20:31


Pada 25-03-10 11:53 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-10 11:46 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

ooo begitu ka.. Kenapa lelaki tak ada.. lelaki pun perlu wasiat juga daripada ibu bapa..


betul juga ni.


tolong lah buat wasiat satu untuk para suami pulak... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 20:01


em...artikel yang menarik...thanks pada yang posting....yang baik jadikan panduan..


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

nur_amal04
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12712
Posting: 30
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 20:20


alhamdulillah..
satu perkongsian yang bermanfaat.boleh dijadikan panduan pada sesiapa saja yang membacanya.


-----------------
pengemis cinta ILLAHI




Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_amal04Profil   Hantar PM kepada nur_amal04   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 21:45


Pada 24-03-10 08:50 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dapat isteri yang memahami keinginan saya, alangkah bahgianya hidup ini, moga Allah kurniakan keinginan saya
amien


Salam

Kebahagian bukan terletak pada kehendak dan keinginan dalam memenuhi dan mendapat keluarga yang bahagia dan tenang hingga ke syurga akhi.

apa yang penting saling lengkap-melengkapi mana yang kurang dan lebih, saling jujur, setia, percaya-mempercayai dll.. dan yang pastinya semua itu "KERANA ALLAH" tiada kerana Lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-10 14:57


Kebahagian bukan terletak pada kehendak dan keinginan dalam memenuhi dan mendapat keluarga yang bahagia dan tenang hingga ke syurga akhi.

apa yang penting saling lengkap-melengkapi mana yang kurang dan lebih, saling jujur, setia, percaya-mempercayai dll.. dan yang pastinya semua itu "KERANA ALLAH" tiada kerana Lain.

ye ke,

Bookmark and Share

    


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-04-10 21:20


Pada 25-03-10 11:46 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

ooo begitu ka.. Kenapa lelaki tak ada.. lelaki pun perlu wasiat juga daripada ibu bapa..


huhu..erm nasihat untuk anak lelaki lebih kurang same saja dengan nasehat anak perempuan agaknya....kata saling melengkapi...heheh


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 22:10


Pada 15-04-10 14:57 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

Kebahagian bukan terletak pada kehendak dan keinginan dalam memenuhi dan mendapat keluarga yang bahagia dan tenang hingga ke syurga akhi.

apa yang penting saling lengkap-melengkapi mana yang kurang dan lebih, saling jujur, setia, percaya-mempercayai dll.. dan yang pastinya semua itu "KERANA ALLAH" tiada kerana Lain.

ye ke,


Wallahua'lam.

ikhlas dan jujur pun sukar nak diterokai, mudah sangat untuk diperkecilkan dan disakiti. Sebaiknya kembali pada diri sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 14:29


Pada 16-04-10 22:10 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-10 14:57 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

Kebahagian bukan terletak pada kehendak dan keinginan dalam memenuhi dan mendapat keluarga yang bahagia dan tenang hingga ke syurga akhi.

apa yang penting saling lengkap-melengkapi mana yang kurang dan lebih, saling jujur, setia, percaya-mempercayai dll.. dan yang pastinya semua itu "KERANA ALLAH" tiada kerana Lain.

ye ke,


Wallahua'lam.

ikhlas dan jujur pun sukar nak diterokai, mudah sangat untuk diperkecilkan dan disakiti. Sebaiknya kembali pada diri sendiri.


ana setuju pada ukhti sinar,tapi jika telah menjadi percaturan allah dalam kehidupan kita sebagai hambanya, redha dan sabar..

kita lakukan semuanya hanya kerana allah,dari bermula kita bangun sehingga pejam mata kembali, semuanya kerana allah,jika tidak mudahlah rosak ibadah yang kita lakukan sepanjang hari tersebut..

betulkan jika ana silap
wallahua'lam :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 15:01


Pada 17-04-10 14:29 , ibtisam_nisa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-10 22:10 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-10 14:57 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

Kebahagian bukan terletak pada kehendak dan keinginan dalam memenuhi dan mendapat keluarga yang bahagia dan tenang hingga ke syurga akhi.

apa yang penting saling lengkap-melengkapi mana yang kurang dan lebih, saling jujur, setia, percaya-mempercayai dll.. dan yang pastinya semua itu "KERANA ALLAH" tiada kerana Lain.

ye ke,


Wallahua'lam.

ikhlas dan jujur pun sukar nak diterokai, mudah sangat untuk diperkecilkan dan disakiti. Sebaiknya kembali pada diri sendiri.


ana setuju pada ukhti sinar,tapi jika telah menjadi percaturan allah dalam kehidupan kita sebagai hambanya, redha dan sabar..

kita lakukan semuanya hanya kerana allah,dari bermula kita bangun sehingga pejam mata kembali, semuanya kerana allah,jika tidak mudahlah rosak ibadah yang kita lakukan sepanjang hari tersebut..

betulkan jika ana silap
wallahua'lam :bunga:


benar ukhti..
redha dan sabar itu kunci utamanya.

syukran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116862 saat. Lajunya....