Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 9 jam, 56 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pemanasan Global


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pemanasan Global

Please Mendaftar To Post


Oleh Pemanasan Global

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 15:22


Assalamualaikum

Kenapa ya cuaca sekarang semakin panas? Adakah manusia tidak mencintai dan mensyukuri apa yang telah Allah s.w.t kurniakan kepada umat manusia? :oops:

Apa pendapat anda dan bagaimana cara untuk menyelamatkan bumi kita?


Mari bersama selamatkan bumi kita :bunga: :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 23:02


Pada 17-03-10 15:22 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Kenapa ya cuaca sekarang semakin panas? Adakah manusia tidak mencintai dan mensyukuri apa yang telah Allah s.w.t kurniakan kepada umat manusia? :oops:

Apa pendapat anda dan bagaimana cara untuk menyelamatkan bumi kita?


Mari bersama selamatkan bumi kita :bunga: :-)



Boleh ke nak selamatkan, bukah pemasan dunia ada kaitan dengan kiamat? perbanyakan iman dan amal...tiada masa untuk mencari jalam menyelamatkan bumi..gunakan masa yang tinggal untuk meyelamatkan iman....


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 23:21


SELAMATKAN BUMI..SELAMATKAN IMAN...ADOI..semuanya SAMA PENTING :d


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 02:42


Pada 17-03-10 23:21 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

SELAMATKAN BUMI..SELAMATKAN IMAN...ADOI..semuanya SAMA PENTING :d



memang sama penting..

manusia zaman sekarang dah makin kurang yang menghargai alam..itu ar alam pun dah tak hendak tolong manusia..

boleh tahan panas sekarang ini..hujan pun kejap.. :berfikir:


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 10:47


Betul lah .. sekarang ni, kena makan 02 biji Tembikai. Tu pun macam tak puas ..

Tembikai.. air tembikai. Bancuh saja susu pekat manis dengan air, and then hancur2kan isi tembikai tu.. campurkan. Letaklah ais sikit.. Fuh .. segarrrr rasanya..

PS : Harga tembikai dah naik lah pula.. mentang2lah musim panas.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 10:49


adakah kenaikan harga tembikai dan cara memakan tembikai juga merupakan faktor penyumbang utama kepada pemanasan global?

macam pelik saja kan?


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 18-03-10 11:10


Saya lebih suka mengaitkan faktor sekeliling dengan hukum hakam Al-Quran

Maka bernarlah ianya tanda-tanda kiamat dan dengan itu asbab untuk hutan2 tidak terpelihara,gempa bumi yang banyak..dan banyak lagi tanda-tanda..

Sebagai org Islam yang telah diceritakan oleh Nabi 1400 tahaun dahulu menyruh kita bersedia...

Adakah kita menambil pelajaran dari apa yang telah berlaku?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 11:20


Pada 18-03-10 02:42 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-03-10 23:21 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

SELAMATKAN BUMI..SELAMATKAN IMAN...ADOI..semuanya SAMA PENTING :d



memang sama penting..

manusia zaman sekarang dah makin kurang yang menghargai alam..itu ar alam pun dah tak hendak tolong manusia..

boleh tahan panas sekarang ini..hujan pun kejap.. :berfikir:



setuju sangat..manusia zaman sekarang ni yang menjadi punca kepada pemanasan global. Contohnya dalam aktiviti pembangunan. Hutan diteroka tanpa mengambil kira kesan terhadap alam sekitar. Kesedaran untuk melindungi flora dan fauna langsung tak ada. Yang ada hanya perasaan untuk mengaut keuntungan. Memang sekarang kita belum nampak kesannya tapi generasi yang akan datang pasti lebih terasa.

Pemanasan global-maksudnya suhu bumi semakin meningkat. Jika berterusan, tak mustahil ais yang berada di kutub akan mencair seterusnya paras air laut akan meningkat. Pulau-pulau kecil akan mula tenggelam. Kita tak pernah sedar perkara ni sebab ia berlaku secara perlaha-lahan dan dipengaruhi oleh banyak faktor lain.

So, sama-samalah kita menanam kesedaran dalam diri masing-masing untuk lebih prihatin terhadap persekitaran kita. Sayangilah alam sekitar kita...hehe... :-P

Ha, lagi satu.. Jangan lekukan pembakaran terbuka. Ni pun salah satu faktor penyumbang kepada pemanasan global tau. Tambah pulak, sekarang kan musim panas..bahaya.. :jangan:


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 12:01


Thanks atas pendapat anda semua.

Memang benar nikmat yang Allah s.w.t kurniakan akan ditarik balik jika umatnya tidak mensyukuri dengan apa yang diberi.

Namun apakah cara terbaik untuk kita menyedarkan manusia supaya lebih menyayangi kebersihan alam sekitar? Ini terutamanya aspek pelupusan sampah yang tidak terancang dan kepupusan hutan.

Di rumah saya banyak betul botol² mineral water, bagaimana ya cara nak recycle balik benda² ini supaya boleh guna semula? :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 13:37


dari segi hukum agama dan alquran memang tak boleh dipertikaikan.

cuba kita pandang dari segi sains (tapi jangan terkeluar dari hukum islam)

pemanasan berlaku kerana penebangan dan perluasan kawasan dimana tumbuhan semakin berkurangan.
akibat dari tersebut struktur bumi sudah berubah menyebabkan berlakunya peralihan dalam perut bumi. maka kitaran bumi juga berubah.

kerakusan kilang2 menghasilkan produk mereka. maka pelepasana asap kilang yang menambah kan lagi kepanasan bumi.

erm...kalau ada lain-lain nak sambung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-10 14:52


Dunia dah akhir zaman...cuma kita saja yang masih tak sedar dengan tanda-tanda..nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 16:25


Sempat juga tengok tajuk Paper The Star pagi tadi .. Rekahan tanah kat area Perlis sebab musim panas ni.. Aduhai.., Dulu kalau tak pakai aircond, still boleh tahan lagi, tapi sekarang ..??

Aircond juga merupakan penyumbang 'pemanasan global' ni ye?


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 16:28


Pada 18-03-10 10:49 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

adakah kenaikan harga tembikai dan cara memakan tembikai juga merupakan faktor penyumbang utama kepada pemanasan global?

macam pelik saja kan?



mungkin maksudnya untuk hilangkan dahaga..
maklumlah cuaca panas, tekak cepat sangat keringnya..
tembikai dan jambu batu memang sedap dipandang time cuaca panas...



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 20:04


Pada 18-03-10 16:28 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-03-10 10:49 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

adakah kenaikan harga tembikai dan cara memakan tembikai juga merupakan faktor penyumbang utama kepada pemanasan global?

macam pelik saja kan?



mungkin maksudnya untuk hilangkan dahaga..
maklumlah cuaca panas, tekak cepat sangat keringnya..
tembikai dan jambu batu memang sedap dipandang time cuaca panas...



Memang tepat.. :-) Wawa suka org yang pandai menggunakan otak secara menyeluruh.. Kreatif namanya.. Otak diberi Tuhan untuk berfikir, mentelaah ETC, janganlah gunakan otak tu untuk 1 sudut saja..

"Jika kamu beriman pada ALLAH SWT dan Hari Kiamat, berkatalah baik, jika kamu tak mampu berkata baik, lebih baik kamu diam"..

.. Back to the topic .. :bunga:

Adakah musim panas 'terlampau' ni menyebabkan seseorang mudah batuk ye? (Baru sikit saja panas kat Malaysia ni, kan?)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 21:09


Musim panas ini elok baca quran banyak, tambahkan ilmu agama, insafi diri....
percaya lah kita akan dapat kesejukan dalaman...even tade aircond pun boleh rasa kesejukan dalaman...

tanpa perlu makan tembakai mahupun jambu batu... ;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 21:25


kurangkan aktiviti di luar dan banyakkan minum air kosong terutama pada 21 mac ni

dikhabarkan panas paling terik dan kering akan melanda pada hari tersebut.

dan ada saya dengar dalam berita juga insya allah musim panas ni akan berlalu akhir bulan nanti...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 21:58


Biarlah ia berlalu jika tangan manusia tidak mebuat onar dimuka bumi ini, selagi kita mebernarkan maksiat di depan kita,bersama lah kita menerima ujian dan bala ini.

Mudah-mudahan menjadi pengajaran kepada yang mahu berfikir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 10:05


!!! QUOTE !!!



Memang tepat.. :-) Wawa suka org yang pandai menggunakan otak secara menyeluruh.. Kreatif namanya.. Otak diberi Tuhan untuk berfikir, mentelaah ETC, janganlah gunakan otak tu untuk 1 sudut saja..

"Jika kamu beriman pada ALLAH SWT dan Hari Kiamat, berkatalah baik, jika kamu tak mampu berkata baik, lebih baik kamu diam"..

.. Back to the topic .. :bunga:

Adakah musim panas 'terlampau' ni menyebabkan seseorang mudah batuk ye? (Baru sikit saja panas kat Malaysia ni, kan?)




wah kreatif sungguh otak.

aku cuba mengkreatifkan otak aku kejap.

"sedap juga kengkadang makan ubat batuk..terutama ubat batuk cap ibu dan anak. tapi ubat tu kena beli. kalau macam kerja company ada tanggung medical ni ambik saja kat klinik macam-macam jenis ubat batuk mereka bagi."

macamana kreatif tak jawapan mengenai pemanasan global ni.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 12:11


Pada 18-03-10 21:09 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Musim panas ini elok baca quran banyak, tambahkan ilmu agama, insafi diri....
percaya lah kita akan dapat kesejukan dalaman...even tade aircond pun boleh rasa kesejukan dalaman...

tanpa perlu makan tembakai mahupun jambu batu... ;p


Setuju :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-10 00:49


Pada 18-03-10 12:01 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Thanks atas pendapat anda semua.

Memang benar nikmat yang Allah s.w.t kurniakan akan ditarik balik jika umatnya tidak mensyukuri dengan apa yang diberi.

Namun apakah cara terbaik untuk kita menyedarkan manusia supaya lebih menyayangi kebersihan alam sekitar? Ini terutamanya aspek pelupusan sampah yang tidak terancang dan kepupusan hutan.

Di rumah saya banyak betul botol² mineral water, bagaimana ya cara nak recycle balik benda² ini supaya boleh guna semula? :-)



botol2 itu boleh buat pasu bunga..kaktus pun boleh..
dapat ar menyumbang kepada pemulihan pemanasan global ini.. ;-)


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-03-10 12:08


Pemanasan global disebabkan pelepasan gas rumah hijau terutama CO2 dan CH4. Dari pernafasan manusia dan haiwan menghasilkan CO2 dan dari sisa buangan manusia dan haiwan menghasilkan CH4. Ia sebenarnya menghasilkan kitaran ekosistem yang seimbang, bukan masalah alam sekitar.

Masalah ini bermula apabila 'pengeluaran produk dan perkhidmatan' menjadi tolok ukur utama kemajuan dan ekonomi. Maka industri perlu mengeluarkan sebanyak mungkin produk dan perkhidmatan untuk kemajuan ekonomi negara, inilah asas kepada ideologi kapitalisme. Jangkahayat produk dipendekkan, lebih banyak produk dikeluarkan yang membawa kepada kenaikan ekonomi tetapi dalam masa yang sama lebih banyak GHG dilepaskan ke atmosfera. Hasilnya pemanasan global.

Ramai mana pun pakar, dan hebat mana pun pakar dalam menyelesaikan masalah environment ini, tetapi selagi mana mereka tidak mempunyai kesedaran tentang punca sebenar masalah alamsekitar ini, maka mereka hanya menjadi pakar2 yang mengelap kumbahan para kapital. Masalah pemanasan global ini akan beterusan selagi mana ideololgi dan ekonomi kapitalisme diamalkan, kerana kemajuan ekonomi mereka dibangun atas asas ini. Saya tidakmenjangkakan masalah ini akan terjadi seteruk ini dalam ideologi sosialisme apatah lagi Islam.

Sosialisme, ideologi sememangnya salah. Tetapi asas ekonomi mereka tidak dibangunkan sebegini yang memaksa pengeluaran produk dan perkhidmatan yang menggila seperti ideologi kapitalisme.

Yang pasti, ideologi Islam apabila diterapkan merupakan rahmat kepada sekalian alam. Ekonomi Islam yang melihat aspek 'pengagihan' keperluan hidup dan bukan meletakkan 'pengeluaran' produk dan perkhidmatan sebagai asas ekonomi, menjamin keseimbangan pengeluaran gas rumah hijau dan mampu menyelesaikan masalah pemanasan global.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-10 16:59


firman Allah dalam surah ar-Ruum ayat 41, maksudnya:


“ Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab-sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia: (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”.

~insafi diri,kembali pada Allah,huhu..~

Bookmark and Share

    


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 14:45


botol2 itu boleh buat pasu bunga..kaktus pun boleh..
dapat ar menyumbang kepada pemulihan pemanasan global ini.. ;-)

!!! QUOTE !!!




Assalamualaikum

Botol² mineral water pula bagaimana nak recycle ya? Ana fikir setiap hari mesti banyak yang minum air kosong ni kan? :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 14:48


Pada 20-03-10 16:59 , shyra_husna posting:

!!! QUOTE !!!

firman Allah dalam surah ar-Ruum ayat 41, maksudnya:


“ Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab-sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia: (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”.

~insafi diri,kembali pada Allah,huhu..~



Nauzubilillah


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121097 saat. Lajunya....