Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 4 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: sedih


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» sedih

Please Mendaftar To Post


Oleh sedih

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 19:11


salam...saya ada masalah problem..nak mintk pendapat semua lah..
apa ptot saya buat bila parents suruh saya cerai dengan husband??
perkahwinan saya ni tak dapat restu lah..
ptot tak saya cerai atau ptot saya stay dengan husband saya?? :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 19:29


Atas alasan apa nak cerai? selagi boleh pertahankan, try pertahankan.. Hidup tanpa sokongan suami sangat susah. lebih-lebih lagi kalau ada anak..

Family tak restu sebab apa? apa-apapun, jadikan Islam sebagai rujukan terbaik. maksud Wawa, syari'at Islam.

Apapun masalah awak, jangan sesekali membelakangkan ALLAH SWT. Berpegang teguhlah pada 'tali'-NYA..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 20:25


em...setuju2 dengan pendapat SNMA....sebab apa ye nak suruh cerai sedangkan dah kahwin....em...Kenapa pula parent tak restu sebelum ni....kalau boleh nak tau lah juga reason nya....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 07:55


parent s saya tak restu atas sebab yang saya rasa sangat-sangat jahil...family saya ni agak berada but then husband saya ni kerja biasa-biasa..tak ada hrte...dia pun duda anak 1..
parents saya kata tak setaraf lah..msalah saya lagi complicated sebab parents saya pernah cakap kalau saya tak cerai dengan husband saya,mereka takkan halalkn apa yang mereka bagi saya makan...2 yang buat saya serba salah...tapi saya rasa bersalah pada parents sebab saya kahwin lari..saya pun dah mengndung sebulan tapi mak saya beria-ia suruh saya gugurkn anak dalam perut saya ini.. :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 09:15


masalah dah timbul dari awal lagi lah nampaknya ye.. memang parent anda ada alasan yang kukuh..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 09:43


Ha ah .. masalah ni dari awal lagi tapi tu lah, rasanya tak perlu nak 'pandang belakang' balik, Jom kita sama-sama tolong cari jalan penyelesaiannya.

mrs_shakiera, kalau Wawa berada d tempat awak, Wawa akan berterus terang dengan family Kenapa, mengapa dan apa yang menyebabkan Wawa memilih 'dia' sebagai suami. bagitahu kedudukan suami. Pilih suami yang setaraf memang dianjurkan dalam Islam. Setaraf bukan bermakna sama tapi bermakna kedudukan lelaki 2 lebih 'tinggi' daripada kita.

awak mesti yakinkan family yang pilihan awak tepat. Minta tolong suami untuk baiki taraf hidup kalian bertiga. Buktikan. Sebagai isteri, kalau boleh, awak pun kena tolong sikit-sikit walaupun 2 bukan kewajipan awak.

Cari punca Kenapa family awak tak setuju, dan jika awak betul-betul nak pertahankan rumah tangga awak, usaha & buktikan segala yang menjadi tanggapan negatif/kerisauan 2, tak betul. Tapi tu lah, awak kena tanggung risikonya nanti. Awak mesti kuat.

Pengguguran janin adalah HARAM d sisi Islam. H.A..a.M..

Family awak sayangkan awak sebab tu mereka nasihatkan awak (Menurut apa yang mereka fikirkan baik/betul) jangan sesekali belakangkan family tapi terus usaha mengambil hati family. Contoh, kalau Mak awak suka makan Durian, awak belilah durian dan bagitahu Mak awak yang suami awak hadiahkan durian padanya. Berdo'a.. ALLAH SWT MAHA BERKUASA, DIA yang memiliki segala termasuk hati Ibu awak. Banyak keajaiban yang berlaku hanya kerana Do'a, yakinlah dengan Takdir-NYA.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 10:01


sekarang ni saya dah tak duduk sekali dengan husband sebab parents saya ugut husband saya kalau dia tak pulangkan saya pada parents,mereka akan saman malu pada husband saya....pening kepala...but at da same time,saya rasa macam nusyuz lah pula sebab tinggalkan husband saya macam 2 saja...baru tadi mak saya cakap next week pergi jumpa dr buat abortion..mak saya dah buat apointment...susah lah begini...bknye tak try bincng dengan parents,tapi mereka tak hendak dengar...saya dah kahwin setahun...bukan senang dapat anak,,then boleh dah ada rezeki 2 parents saya buat cmi pula...saya nak lari dari rumah parents saya tapi saya kena kunci dalam rumah..dah macam binatang pula...kalau parents pergi kerja,mereka kunci dari luar..sekarang ni saya tak tau apa cerita husband saya..phone saya pun dah kena rampas...so,,saya nak suggestion saudara/i dalam masa terdekat ni...saya rasa saya kena buat someting...saya takkan gugurkn baby dalam perut saya ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 10:28


Assalamualaikum mrs. sharkirah.....nasihat saya sepatutnya isteri kena sentiasa berada disisi suami walaupun terjadi. macam ni mrs shakirah sekarang ni api tengah marak kalau boleh shakirah carilah seroang saudara yang nautral terhadap kes awak ni dan minta tolong dia sejukan hati mak dan ayah awak. dalam masa yang sama awak dan suami kena berkerja keras untuk membuktikan yang suami awak mampu menjaga awak walaupun harta tidak mengunung.

dulu saya punya sepupu macam awak juga itulah tugas saya iaiatu menyejukan hati keluraga dia dan dalam masa yang sama mereka bertungkus lumus untuk tunjukan tanggung jawab dia. allhamdulilah mereka berjaya dari tak suka maknya jadi suka. sepupu kakak tu kawin dengan orag indonesia.

awak pula kalau kawin seblm ini nikah nya dithailand so segera pergi daftarkan perkawhinan awak tu kepej agama yang terdekat. sayang2 jugalah tapi kena beringat ya. takut dah jadi nanti susah. memandangkan awak dah mengandung so jaga kandungan dengan baik. kembalilah kepangkuan suami kalau takut ugutan keluarga tu awak dan suami pergi buat laporan polis.

buat masa in awak sabar dan berdiam dulu buat lah sesuatu untuk awak buktikan yang pilihan awak tu tak salah. ok selamat berjaya.

yang dah lepas tu jadikan peringatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 13:53


Salam...
Saya setuju dengan limah,
kalau boleh carilah saudara atau pun orang yang paling parents hormati sebagai orang tengah, mudah-mudahan ada jalan....


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 15:35


Pada 24-02-10 10:01 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang ni saya dah tak duduk sekali dengan husband sebab parents saya ugut husband saya kalau dia tak pulangkan saya pada parents,mereka akan saman malu pada husband saya....pening kepala...but at da same time,saya rasa macam nusyuz lah pula sebab tinggalkan husband saya macam 2 saja...baru tadi mak saya cakap next week pergi jumpa dr buat abortion..mak saya dah buat apointment...susah lah begini...bknye tak try bincng dengan parents,tapi mereka tak hendak dengar...saya dah kahwin setahun...bukan senang dapat anak,,then boleh dah ada rezeki 2 parents saya buat cmi pula...saya nak lari dari rumah parents saya tapi saya kena kunci dalam rumah..dah macam binatang pula...kalau parents pergi kerja,mereka kunci dari luar..sekarang ni saya tak tau apa cerita husband saya..phone saya pun dah kena rampas...so,,saya nak suggestion saudara/i dalam masa terdekat ni...saya rasa saya kena buat someting...saya takkan gugurkn baby dalam perut saya ini...


saya minta maaf sangat-sangat sekiranya apa yang saya cakap ni kasar atau mengguris hati..tapi saya lebih selesa bercakap berdasarkan situasi sebenar..

erm.. dah macam drama tv pun ada ni..

sebelum anda kahwin ..anda telah pun mengguris hati ibu bapa anda, saya minta maaf sangat-sangat mengatakan ini,tapi waktu itu anda masih belum menjadi isteri sesiapa.. siap kahwin lari lagi, tanpa restu..
cinta jika berlandaskan agama..tidak pernah mengajar seorang anak untuk berkelakuan mengguris hati ibu bapa..
nasib baik ayah dan ibu tidak sakit jantung akibat perbuatan anda..kalau tidak anda akan menyesal sampai mati..


okeylah itu sesuatu yang telah lepas, tinggalkan...
NAMUN... ini lah yang dinamakan KESAN...
setiap sesuatu langkah yang kita ambil..akan memberi kesan dan akibat pada kita,sama ada baik mahupun buruk.. yes, what pasti is pasti.. but remember.. kita bukan hard disk yang senang-senang saja boleh delete file yang tidak dikehendaki..
maka jangan pula menyalahkan takdir mahupun Allah atas takdir ini....


sekarang ini.. anda telah pun menjadi isteri..yang mana anda harus patuh pada suami pula...

ok, tinggalkan tentang hubungan suami isteri ini sebentar kerana ada isu yang lagi penting di sini..
NYAWA seorang bayi yang bakal dibunuh..
dah tak lama appoinment tu..
selamatkan dia.. gunakan apa juga cara..

yang pertama anda sendirilah cakap..
menangislah.. merayu.. tertonggeng pun tak apa..
cakap anda tak mahu DOSA MEMBUNUH...
ingatkan mereka berulang kali.. ini DOSA BESAR..
apatah lagi bayi itu hasil dari hubungan yang sah..
mogok lapar ke apa ke(jangan sampai baby jadi sakit)..
buat-buat gila ke.. kemurungan melampau sampai jadi gila ke..
berlakon lah..ini lah masanya nak menipu..
waktu di bawa keluar berjalan2 ke apa ke.. pergi tandas, dapatkan bantuan sesiapa untuk lari ke..kemudian terus lari ke balai polis.ini masanya untuk menggunakan undang-undang civil..(anda ni umur berapa?kalau bawah umur harap maap lah)...anda ada hak untuk diri anda sendiri dalam kes menyelamatkan bayi ini..


anda ada akses kepada internet..itu dah terlebih bagus dari handphone..
anda ada facebook? atau cara untuk contact org yang boleh dipercayai?cari kawan anda.. yang boleh deal kat mana nak jumpa(kat hospital yang awak nak pergi tu ke)..suruh bawa jubah, purdah..menyamar..dan cabutlahhh... terus ke balai polis...jangan sampai kawan itu pula yang ditangkap polis atas tuduhan menculik..huhuhu..
tak pun masuk laman web kerajaan mana-mana polis ke apa ke.. (i pun tak tahu yang mana satu) terus email ketua polis ke..minta bantuan anda dikurung dan dipaksa menggugurkan kandungan..kalau anda bukan bawah umur..polis boleh ambil tindakan..


fikir bab baby dulu..bab cerai ke apa kemudian..
cuma bagi pandangan sayalah..
nak telan sebijik nasi pun..kalau mak ayah tak restu..keberkatan sebijik nasi tu dah hilang...
oleh itu..dapatkan lah restu ayah ibu..untuk apa pun.. melainkan kes2 yang bertentangan dengan agama...
wallahualam..saya minta maaf banyak-banyak jika terkasar bahasa..

and last but not least...mintalah petunjuk/pandangan atau perlindungan dari MAHA KUASA...
pohonlah dari DIA tanpa henti...

wasallam


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 20:30


Pada 24-02-10 13:53 , cruncing posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...
Saya setuju dengan limah,
kalau boleh carilah saudara atau pun orang yang paling parents hormati sebagai orang tengah, mudah-mudahan ada jalan....



em...setuju....hal dah jadi kan...so,yang penting sekarang cari jalan penyelesaian yang terbaik...bukan nak cari salah siapa....cuba reda kan segala kekeruhan dengan bantuan saudara terdekat di samping berdoa serta tawakal pada Allah.....


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 24-02-10 22:44


Alamak ini kes serius ini, tak berani nak komen lebih-lebih taku makin kusutkan keadaan.

yang penting berbalik kepada ALLAH, kalau suatu masa dulu kita buat keputusan dengan membelakangi ALLAH maka nah ALLAH dah tunjuk akibatnya

Namun disebalik ujian ini, ALLAH masih sayangkan hambaNya maka minta lah petunjuk dr ALLAH dan jangan sekali membelakangi ALLAH dalam segala urusan hidup.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:11


erm..apakata kaunselingkan parent tu ke jabatan agama :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:28


erm...pergi balai polis pun tak guna sebab bpk saya 2 pegawai polis...dah try pergi before this..polis 2 tak terima report saya...frust sangat...parents saya siap upah lawyer,ready untuk buka kes saman atas husband saya..saya ni dah 22..bukan bawah umor lagi...saudara2 saya semua tak berani tolong...bukan tak pernah mintk tolong tapi mereka tak hendak msukcmpur hal family saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:34


Selalunya macam tu lah ..tapi, apa kata awak try minta tolong pada ustaz/Pak Imam/Nazir kat tempat awak?

Buktikan dulu 'kebaikan' suami awak tu dulu.. Family awak cuma tak yakin saja kan? Ha..yakin kan mereka.. Cari punca masalah, selesaikan.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:35


sorry 2 say lah kan..pjbt agame tempat saya ni main duit..husband saya dah pergi pjbt agame nak daftr kawin kteorg ni tapi kes ni boleh tutup bila ayah saya pergi jumpa seorang ustaz kat pjbat agame ni...(sorry lah kalau ada orang-orang pjabat agame kat sini..)saya pun pelik boleh jadi begini..saya try pergi tanya lawyer syarie dia cakap tak boleh suka-suka hati tutup kes..except org yang buat report 2 tarik balik..in this case husband saya yang buat report,,dia tak pernah tarik kes 2..so???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:50


kawan-kawan???tak payah pcaye lah...saya pernah mintk tolong kat seorang kawan ni tmpng tidur rumah dia 1 mlm sebab rumah saya ada org kaco...tapi dia pergi call parents saya...malam-malam bute 2 parents saya datang nak ambil saya...saya lari nyorok dalam hutan...
saya ptot taat pada husband saya..tapi at the same time kalau parents tak halalkn evrythin,,,,bagaimana ye????sebab saya dari kecil prents yang juga...so bagaimana ye???
benda ni yang buat saya pning...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 00:27


wah...so complicated....
cop..cop..
ni just pendapat saya saja...
sekarang tak payah pening kpale fikir parents tak halalkan kew...or yang lain-lain..
yang penting sekarang... puan nya kandungan....
tolonglah,, usahakan apa saja agar baby tak abortion....
dan kalau boleh lari....pergi report kat polis ke or minta tolong kat mana-mana badan yang mpertahankan hak wanita,,,,,
pengguguran secara sengaja tanpa sebab yang munasabah Adalah HARAM dan BERDOSA BESAR,,,,,
please puan....puan dah besar..dah jadi isteri org,,bukan lagi remaja muda lagi yang perlu bergantung sepenuhnya pada parents...tolong fikir secara matang..and berusaha sedaya mungkin.....


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-10 09:18


Sila rujuk kes kepada pakar dan ahli agama.

Boleh ke ibu bapa tidak halalkan segala nya kerana ikut suami?

Ibu bapa memegang amanah untuk menjaga dan mendidik anak selagi mana anak perempuan itu tidak berkahwin.

Dan apabila sudah berkahwin.seluruh tanggujawap ibu bapa diserahkan pada suami.

Saya menunggu ahli dan pakar agama untuk menjawap persoalan ini sebagai perkongsian ilmu.

Terima Kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 09:19


erm...saya dah buat keputusan nak lari dari rumah parents saya...thank you atas nasihat saudara/i semua....doakan saya berjye m'pertahankan baby dalam perut saya & perkahwinan saya ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 13:19


Pada 25-02-10 09:19 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

erm...saya dah buat keputusan nak lari dari rumah parents saya...thank you atas nasihat saudara/i semua....doakan saya berjye m'pertahankan baby dalam perut saya & perkahwinan saya ini...


Saya sangat simpati atas apa yang jadi pada awak..gd luck..1stly selamatkan baby itu..itu rezeki Allah..cari husband awak & dapatkan perlindungan kat mana-mana..jangan duduk 1 kawasan dengan parents awak itu..your dad berpengaruh bsar kat situ...parent awak cakap xhalalkan makan minum awak pun sebab of terlalu mrah..1 day mereka akan terima semula awak&maafkan awak..cuma sekarang ini mereka tgah panas hati dengan awak..take your time untuk kembalikan penerimaan mereka..buat masa ini jangan desak mereka untuk accept your husb.pergi daftar pernikahan u'll di tempat lain..1 malaysia ni banyak lagi cawangannye..sekarang tanggungjawab awak under husband ok..remeber that.Good luck 2 u..


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 14:42


Pada 23-02-10 19:11 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

salam...saya ada masalah problem..nak mintk pendapat semua lah..
apa ptot saya buat bila parents suruh saya cerai dengan husband??
perkahwinan saya ni tak dapat restu lah..
ptot tak saya cerai atau ptot saya stay dengan husband saya?? :cry:


Apa masalah yang melanda saudari?Sebaiknya minta pendapat dan fikir masalah yang dihadapi dengan mendalam.Kasihan dengan anak-anak yang inginkan kasih sayang daripada ibubapa apatah lagi pada zaman yang semakin mencabar ini.

Fikirkan :-)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 15:22


Pada 25-02-10 00:27 , nadia_khalit posting:

!!! QUOTE !!!

wah...so complicated....
cop..cop..
ni just pendapat saya saja...
sekarang tak payah pening kpale fikir parents tak halalkan kew...or yang lain-lain..
yang penting sekarang... puan nya kandungan....
tolonglah,, usahakan apa saja agar baby tak abortion....
dan kalau boleh lari....pergi report kat polis ke or minta tolong kat mana-mana badan yang mpertahankan hak wanita,,,,,
pengguguran secara sengaja tanpa sebab yang munasabah Adalah HARAM dan BERDOSA BESAR,,,,,
please puan....puan dah besar..dah jadi isteri org,,bukan lagi remaja muda lagi yang perlu bergantung sepenuhnya pada parents...tolong fikir secara matang..and berusaha sedaya mungkin.....



ini yang saya maksudkan.. nak abort tu apoimentnya minggu depan.. dah dekat sangat.. tak sempat nak pergi panjat pejabat kaunseling,jumpa dr fadzilah ke.. nak suruh suami tunjuk kebaikan,kemampuan atau apa-apa ke.. itu semua dah tak sempat.. dah..

sorry to say...time2 macam ni lah.. kena pergi ke tempat2 persatuan kuat yang agak cari glamour dalam mempertahankan wanita.. minta tolong sisters in Islam ke.. dato' shahrizat ke..
atau sesiapa saja..

wish u all the best.. can i know setinggi mana jawatan ayah anda dalam polis?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 08:48


Pada 25-02-10 09:19 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

erm...saya dah buat keputusan nak lari dari rumah parents saya...thank you atas nasihat saudara/i semua....doakan saya berjye m'pertahankan baby dalam perut saya & perkahwinan saya ini...



Salam....

Mungkin ni lah saja jalan terakhir yang ada... demi untuk selamatkan baby tu....

Tapi jangan lah anggap masalah dah selesai, kenalah cuba perbaiki keadaan, banyakkan berdoa dan jangan lupa solat taubat, mohon keampunan dariNYA.

Semoga mendapat keampunan dan kebahagiaan dariNYA, Insya'allah.... Amin. :roll:


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-10 16:14


Pada 25-02-10 09:19 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

erm...saya dah buat keputusan nak lari dari rumah parents saya...thank you atas nasihat saudara/i semua....doakan saya berjye m'pertahankan baby dalam perut saya & perkahwinan saya ini...


mrs_shakiera...

kuatkan semangat....
setiap yang berlaku ada hikmahnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-10 16:32


Pada 24-02-10 23:35 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

sorry 2 say lah kan..pjbt agame tempat saya ni main duit..husband saya dah pergi pjbt agame nak daftr kawin kteorg ni tapi kes ni boleh tutup bila ayah saya pergi jumpa seorang ustaz kat pjbat agame ni...(sorry lah kalau ada orang-orang pjabat agame kat sini..)saya pun pelik boleh jadi begini..saya try pergi tanya lawyer syarie dia cakap tak boleh suka-suka hati tutup kes..except org yang buat report 2 tarik balik..in this case husband saya yang buat report,,dia tak pernah tarik kes 2..so???


tapi takkan semua pejabat agama ayah awak boleh beli. begitu kaya betul ayah awak ni... :berfikir:


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

    


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-10 18:53


Salam..,

SUBHANALLAH, simpati pun ada, tapi dalam masa yang sama rasa sedih,
ukhti muda dari ana, menurut apa yang pernah ana tempuhi dengan rakan-rakan dan melalui pembacaan, kesannya jika sesuatu perkara yang dilakukan tanpa redha ibubapa memang sukar nak dapat keberkatan dari ALLAH.

ujian dan cabaran yang ukhti lalui kini adalah impak daripada kegagalan diri ukhti untuk mengendalikan diri dan emosi ukhti. apa yang penting sekarang terima dengan hati yang redha, kembali padaNYA.

berapa lama ukhti kenal dengan suami? pernah melakukan solat sunat istikharah sebelum melangsungkan pernikahan? ukhti semua ini takkan terjadi jika kita mengikut kepada syariat dan ketetapan Islam dalam mencari pasangan hidup.


ukhti, jangan letakkan 100% harapan bahawa perkahwinan yang dijalankan tanpa restu kedua ibubapa akan bahagia hingga ke akhir hayat, pasti pelbagai liku2 yang akan dijalani.

SEKARANG, semua itu dah berlalu dan situasi yang bakal datang terpaksa juga diharungi sama ada mahu/tidak.. tetapi ukhti.. apakata ukhti cuba cara ini. Wallahua'lam, sekadar memberi pendapat. Maaf jika ada kekurangan.


ukhti, percaya dan harapkan pada cinta manusia hanya sementara waktu sahaja, kerana ianya tidak kekal.. hatta suami ukhti pun, berbaliklah kepada CINTA ILAHI. walaubagaimanapun, sekarang ukhti sudah menjadi isteri.. hak ukhti tanggungjawab suami dan hak suami tanggungjawab ukhti.


ukhti cari suami.. berbincang kembali apa yang telah dilakukan sebelum ini salah, pasti yang dilakukan ini adalah dari nafsu dan emosi waktu remaja ukhti. Apalagi bersalahan disisi agama, lakukanlah solat taubat secara berjemaah dengan suami, berdoa..,mohon kemaafan dari Pencipta terlebih dahulu,


perbanyakkanlah berdoa, mohon keampunan dan petunjuk dariNYA. mohon agar hati bubapa disejukkan. ukhti, 22 tahun mereka menjaga ukhti. pasti dalam luka mereka.. setiap ibubapa inginkan yang terbaik untuk ana, tetapi sejauhmana kekayaan mereka pun, tidak suatu pun yang boleh jamin untuk bahagia ke hujung nyawa., apa yang important is doa mereka.

anak yang dikandung itu anugerah ALLAH, bukan mudah orang dah berkahwin nak dapatkan zuriat, pertahankanlah hak anak itu, lahirkan dan besarkannya dengan baik. InsyaALLAH.

ukhti, buat sementara waktu., berhijrahlah ketempat yang jauh sikit buat SEMENTARA waktu, bukan selamanya tau. Dalam masa tersebut, minta nasihat dan bantuan dari pakcik, makcik atau ustaz untuk pergi ke rumah ukhti untuk melembutkan dan menenteramkan hati ibubapa, yang penting.. ukhti berdoa agar hati mereka dilembutkan untuk menerima kehadiran suami ukhti.

INSYAALLAH, suatu hari nanti pasti terbuka juga hati ibubapa ukhti.. kerana ibubapa, selama mana pun kemarahan mereka kepada anaknya, pasti suatu hari yang panas akan menjadi sejuk. Yakin dengan bantuan dan janji ALLAH. SENTIASA DEKATKAN DIRI UKHTI KEPADA PENCIPTA YANG AGUNG TERLEBIH DAHULU YE.

Lagi 1, :-) perbanyakkan selawat., banyak2kan ye, sebelum berdoa, semasa duduk saja, diwaktu susah/senang, sebelum tidur.. INSYAALLAH semuanya akan menjadi baik.

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 21:05


SiNaRaBaDi, orang-orang macam ni, perlu motivasi daripada mereka-mereka yang dah berpengalaman.. :-)

Sepertinya, awak layak menasihati dia.. Teruskan usahamu,. Dik.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 10:53


salam semua....thank you atas nasihat semua tapi bagi saya semua 2 dah tak ada mkne sebab saya baru keguguran.kandungan saya tak kuat.memang saya sangat-sangat sedih.mungkin tak ada rezeki saya kali ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 11:58


Kahwin lari idea siapa? Awak ke suami? Semua yang terjadi pasti ada hikmahnya. Bawalah bersabar. Berdoa untuk masa depan yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 12:08


Pada 10-03-10 10:53 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua....thank you atas nasihat semua tapi bagi saya semua 2 dah tak ada mkne sebab saya baru keguguran.kandungan saya tak kuat.memang saya sangat-sangat sedih.mungkin tak ada rezeki saya kali ni.


Salam.,

ukhti, ada hikmah semua ini. teruskan doamu ye.:-)
anggap kesedihan dan dugaan ini ujian dari ALLAH untuk menebus dosa2 kamu sebahagiannya didunia.

Terima ianya dengan ikhlas dan redha,
mudahan2 akan ada yang lebih baik untuk dirimu akan datang,
InsyaALLAH, may b next time u will get the better..
DIA Maha Mengetahui Segala Sesuatu Yang Tersirat,
tetapkan hatimu untuk mohon petunjuk dariNYA.k. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 12:58


mrs. shakiera.... dengar nasihat akak
biarkanlah apa family u buat nak saman pun buatlah. dalam masa yang sama u sembahyang dan berdoa agar suami dan u serta anak selamat. sebab lari tu bukan perkara betul malahan menyusahkan u dan suami serta kandungan. beri keluarga u puas hati atas apa yang mereka buat. tapi kalau dia suruh gugurkan kandungan tu akak tak setuju. apa u perlu buat u tarik nafas panjang2 agar segala masalah u lepas. ok u cuba berjumpa dengan ibu u pilih lah waktu yang sesuai . tetapi sebelum u berjumpa mak mlm tu u cuba buat sembahyang tahjud,istiharah dan u berzikir banyak-banyak. dari mlm sampai masa u nak bertemu dengan ibu u hati u jangan lepas ucapkan subhanallah walhamdullilah allah huakbar. jangan putus-putus. akak pasti dengan doa ni hati ibu u akan lembut. sebab niat u baik untuk tidak mengugurkan kandungan. u cakap baik-baik dan u minta tolong dengan mak u agar tidak mengugurkan kandungan atas sebab dosa. cukuplah atas dosa yang dah u buat sebelum ini. u mohon agar u diberi peluang untuk jaga anak ni. insyallah akak doakan semoga u berjaya. anyway boleh tak pm akak.

sejahat ibu rasanya bila u cakap dengan lembut dia pasti cair. tapi u kena ingat semasa u berbincang dengan ibu jangan sesekali u tinggikan suara. kalau boleh u rendahkan diri dan suara. kalau u tengok dia dah mula marah u stop jangan menjawab lebihkan diam. tapi minta akak jangan lah u lari. itu tak menyelesaikan masalah. percayalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 10-03-10 13:03


taat perinth Allh dan suami...semoga ada jalan keluar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 14:19


Assalamualaikum,

lah...dah gugur ke ?? sayang nyee..baru saja nak ambil jadi anak angkat saya...tak ada rezekila pulak...

Mrs shakiera,
sebelum ini saya juga mempunyai masalah yang sama dengan puan, cuma bezanya suami saya org berada & saya ini anak yatim..

Terus terang saya katakan yang saya mempunyai masalah dengan mentua..
Saya akui saya bukanlah menantu pilihan..tapi sepanjang 8 tahun perkahwinan saya, telah pelbagai usaha yang saya lakukan untuk mengambil hati mentua...kesemua cadangan di atas sdahpn saya lakukan..

Hubungan saya dan suami tidak ada masalah...silapnya hnylah kerana saya bukan menantu pilihan..Kami berkahwin atas dasar suka sama suka..tapi saya tak tahu yang sebenarnya keluarga suami tidak merestui perkahwinan kami pada masa itu..saya baru tahu yang mentua saya pernah menuduh saya mengandungkan anak luar nikah, sb masa tu kami muda & mentah..( saya 23 suami 25 )..kalau saya tahu tak hingin saya kahwin..cuma suami yang merahsiakan nya..So perkahwinan saya pun berlangsung...hingga kini...??? (minta2 kekal lah- dah ada anak 2 )

Dan akhir2 ini suami saya ada mengatakan yang dia diberi pilihan oleh keluarganya smaada memilih saya @pun keluarganye sendiri....
Bgaimn hati & perasaan saya hanya Allah yang tahu....
Kini saya dalam dilema..smaada ingin meneruskan p'kahwinan ini @ menurut saja kemahuan keluarganya..
Bukankah islam telah meletakkan darjat yang tinggi terhadap seorang ibu jika d banding isteri..??

Suami masih syangkan saya dan anak-anak....& saya tidak sekali2 menyalahkannye..
Dan saya telah menasihatkan dia agar memilih keluarganya dan menceraikan saya..
saya tahu saya tak layak masuk syurga apatah lagi mencium baunya...tapi salah & dosakah perbuatan saya ini??

sebelum suami saya outstation, saya telah pergi ke pejabat agama dan membuat permohonan cerai..walaupun berat rasa hati...saya lakukan jua dengan seyuman d wajah..suami hampa dengan perbuatan saya...adakah saya dianggap derhaka?? memang saya mahu suami menganggap yang saya beria-ia..kerana saya tak mahu fikirannye runsing..apatah lagi di chop sebagai anak yang derhaka pada kedua org tuanya...

Kini setelah suami keluar outstation,..saya amat rasakan sangat kehilangan suami..
Ya Allah...apa yang telah hambamu lakukan ini!! Menyakiti hati suami sendiri..tak dapat saya bayangkan apa yang bakal terjadi dengan hidup saya & anak-anak selepas ini..

Buat Mrs_shakiera, harap tabah ya..

Mengenai soalan "pasal parent tu.. Dia nak apa snarnya"?

Sama seperti saya..apa sebenarnya parent nak ?? Soalan ini sering bermain d fikiran saya, .. suami adalah anak yang sulung..Mempunyai 2 adik prmn dibwhnya..boleh d katakan mereka dr kalangan orang berada..

Mereka merasakan yang kehadiran saya hanya memisahkan anak dengan ibubapanya..& hanya tahu mengikis harta anaknya.. Mentua juga sering menuduh suami saya takutkan isteri..melebihkan isteri & melalaikan tanggungjawab pada ibubapa...
pada diri ini..apa lah yang saya ada..ibubapa dah lama bercerai..& saya di juga oleh Arwah atuk, tmbahn rupa saya yang kurang menarik di mata mereka, seorang yang rendah & mungkin kerana penampilan saya yang agak kampung jika dibandingkan dengan keluarga mentua yang sentiasa up to date.

saya faham akan situasi ini..& sebagai orang baru dalam keluarga suami, saya telah berusaha bersungguh2 menjalankan tangungjawab sebagai mentu dan isteri yang baik. Sepanjang perkahwinan belum pernah llg saya meminta2 dengan suami..kerana sebelum saya berkahwin saya tlhpun mydiakan keperluan bagi diri saya sprt..duit, barang rumah, kereta..hinggakan tak terlintas d fikiran saya untuk minta duit nafkah bulanan saya pada suami...apatah lagi merasainya..pada saya nafkah tu tak perlu, kerana saya bekerja dan mampu.. saya tak tahu niat mentua, Kenapa mereka ingin memishkan saya..sehingga snggup mengatakan yang saya mengikis duit anaknya.

Pernah satu hari ayah mentua panggil saya di hadapan semua keluarganya..ketika tu saya demam ..tiba-tiba dia meminta gaji bulanan saya beri padaNya..kerana dia rasa anaknya telah banyak menghabiskan harta kerana saya..& menjaga anak-anak ketika km keluar bekerja..walhal cuma 2 minggu saja keluarga mentua menjaga anak.. saya enggan memberikan spertimn yang d kehendakinya..entah....salahkah perbuatan saya itu????? Ibubpa kandung saya pun tak pernah meminta2..bagi saya itu hak saya..(salah kah p'buatan saya??)

saya masih bersabar lagi jika semua barang rumah saya dan kereta di ambil oleh mentua..atas alasan adik nya yang ke2 itu (janda anak 2) & lebih memerlukannya..Suami saya memujuk & berkata akan mengantkn dengan yang baru..tapi tak sangka saya di tuduh mengikis harta pula..
pada hari itu saya bercakap smbl tersedu sedan menahan tangis..suami mententeramkan saya..& memujuk agar saya banyak bsbr..& dia berjanji akan memberikan wang tambahan pada keluarganya 2 tak ganda..tapi jwpan yang di terima bahawa suami saya takutkan bini..& akhirnya seperti selalu..saya di tuduh yang bukan-bukan..

Hubungan saya dan suami tidak ada masalah...silapnya hnylah kerana saya bukan menantu pilihan.. tak cantik, tak menawan, pakai tudung, kolot..(mungkin itu yang d fikirkan) saya juga kurang pandai berbahasa eng d rumah..Dan akhir2 ini suami saya ada mengatakan yang dia diberi pilihan oleh keluarganya smaada memilih saya @pun keluarganye sendiri....
Bgaimn hati & perasaan saya hanya Allah yang tahu....
Kini keluarga mentua menganggap saya telah d ceraikan oleh suami..& mereka berbangga dengan nya..

Untuk perngetahuan teman-teman semua, saya telahpun m'buat permohonan untuk pembatalan cerai yang saya pohon dahulu...saya akur, cinta saya masih tebal pada suami..saya telah nyatakan hasrat saya pada suami untuk bersama lagi & semoga dapat menerima saya kembali. walaupun suami dalam dilema, tetp dia gembira dengan keputusan ini..dengan syarat agar hubungan ini d RAHSIAkan..

Dan saya, berjanji untuk membaiki kelemahan diri..Sentiasa Bersabar & berdoa untuk kehagiaan keluarga tercinta...Segala yang berlaku biarlah ia berlalu...Walaupun kelurga mentua menganggap saya telah diceraikan..tapi "hubungan suci @ terlarang" ini tetap bersemi dengan mekar tanpa mereka ketahui...

Semoga satu masa nanti mereka dapat menerima kehadiran saya dan anak-anak....
Dan kami sekeluarga hidup dalam harmoni & di berkati...Amin..

Dan istimewa buat semua teman, panduan dan nasihat amat saya perlukan..Bantu2lah saya..saya amat perlukan kata-kata hikmah yang boleh memujuk perasaan dan hati saya...cukuplah dengan membri semangat jiwa...agar saya tenang menghadapi semua dugaan ini...

Adess...nak share story terbabas cita sendiri pulak..Harap maaf yee...

pada pendapat saya, "kita" ini terlalu istimewa ciptaaNYA...sb tu ramai orang dengki...huhuhuhuu...

"Hidup ni pelikkan"??


Amin..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 15:35


Pada 10-03-10 14:19 , CapGurl posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

lah...dah gugur ke ?? sayang nyee..baru saja nak ambil jadi anak angkat saya...tak ada rezekila pulak...

Mrs shakiera,
sebelum ini saya juga mempunyai masalah yang sama dengan puan, cuma bezanya suami saya org berada & saya ini anak yatim..

Terus terang saya katakan yang saya mempunyai masalah dengan mentua..
Saya akui saya bukanlah menantu pilihan..tapi sepanjang 8 tahun perkahwinan saya, telah pelbagai usaha yang saya lakukan untuk mengambil hati mentua...kesemua cadangan di atas sdahpn saya lakukan..

Hubungan saya dan suami tidak ada masalah...silapnya hnylah kerana saya bukan menantu pilihan..Kami berkahwin atas dasar suka sama suka..tapi saya tak tahu yang sebenarnya keluarga suami tidak merestui perkahwinan kami pada masa itu..saya baru tahu yang mentua saya pernah menuduh saya mengandungkan anak luar nikah, sb masa tu kami muda & mentah..( saya 23 suami 25 )..kalau saya tahu tak hingin saya kahwin..cuma suami yang merahsiakan nya..So perkahwinan saya pun berlangsung...hingga kini...??? (minta2 kekal lah- dah ada anak 2 )

Dan akhir2 ini suami saya ada mengatakan yang dia diberi pilihan oleh keluarganya smaada memilih saya @pun keluarganye sendiri....
Bgaimn hati & perasaan saya hanya Allah yang tahu....
Kini saya dalam dilema..smaada ingin meneruskan p'kahwinan ini @ menurut saja kemahuan keluarganya..
Bukankah islam telah meletakkan darjat yang tinggi terhadap seorang ibu jika d banding isteri..??

Suami masih syangkan saya dan anak-anak....& saya tidak sekali2 menyalahkannye..
Dan saya telah menasihatkan dia agar memilih keluarganya dan menceraikan saya..
saya tahu saya tak layak masuk syurga apatah lagi mencium baunya...tapi salah & dosakah perbuatan saya ini??

sebelum suami saya outstation, saya telah pergi ke pejabat agama dan membuat permohonan cerai..walaupun berat rasa hati...saya lakukan jua dengan seyuman d wajah..suami hampa dengan perbuatan saya...adakah saya dianggap derhaka?? memang saya mahu suami menganggap yang saya beria-ia..kerana saya tak mahu fikirannye runsing..apatah lagi di chop sebagai anak yang derhaka pada kedua org tuanya...

Kini setelah suami keluar outstation,..saya amat rasakan sangat kehilangan suami..
Ya Allah...apa yang telah hambamu lakukan ini!! Menyakiti hati suami sendiri..tak dapat saya bayangkan apa yang bakal terjadi dengan hidup saya & anak-anak selepas ini..

Buat Mrs_shakiera, harap tabah ya..

Mengenai soalan "pasal parent tu.. Dia nak apa snarnya"?

Sama seperti saya..apa sebenarnya parent nak ?? Soalan ini sering bermain d fikiran saya, .. suami adalah anak yang sulung..Mempunyai 2 adik prmn dibwhnya..boleh d katakan mereka dr kalangan orang berada..

Mereka merasakan yang kehadiran saya hanya memisahkan anak dengan ibubapanya..& hanya tahu mengikis harta anaknya.. Mentua juga sering menuduh suami saya takutkan isteri..melebihkan isteri & melalaikan tanggungjawab pada ibubapa...
pada diri ini..apa lah yang saya ada..ibubapa dah lama bercerai..& saya di juga oleh Arwah atuk, tmbahn rupa saya yang kurang menarik di mata mereka, seorang yang rendah & mungkin kerana penampilan saya yang agak kampung jika dibandingkan dengan keluarga mentua yang sentiasa up to date.

saya faham akan situasi ini..& sebagai orang baru dalam keluarga suami, saya telah berusaha bersungguh2 menjalankan tangungjawab sebagai mentu dan isteri yang baik. Sepanjang perkahwinan belum pernah llg saya meminta2 dengan suami..kerana sebelum saya berkahwin saya tlhpun mydiakan keperluan bagi diri saya sprt..duit, barang rumah, kereta..hinggakan tak terlintas d fikiran saya untuk minta duit nafkah bulanan saya pada suami...apatah lagi merasainya..pada saya nafkah tu tak perlu, kerana saya bekerja dan mampu.. saya tak tahu niat mentua, Kenapa mereka ingin memishkan saya..sehingga snggup mengatakan yang saya mengikis duit anaknya.

Pernah satu hari ayah mentua panggil saya di hadapan semua keluarganya..ketika tu saya demam ..tiba-tiba dia meminta gaji bulanan saya beri padaNya..kerana dia rasa anaknya telah banyak menghabiskan harta kerana saya..& menjaga anak-anak ketika km keluar bekerja..walhal cuma 2 minggu saja keluarga mentua menjaga anak.. saya enggan memberikan spertimn yang d kehendakinya..entah....salahkah perbuatan saya itu????? Ibubpa kandung saya pun tak pernah meminta2..bagi saya itu hak saya..(salah kah p'buatan saya??)

saya masih bersabar lagi jika semua barang rumah saya dan kereta di ambil oleh mentua..atas alasan adik nya yang ke2 itu (janda anak 2) & lebih memerlukannya..Suami saya memujuk & berkata akan mengantkn dengan yang baru..tapi tak sangka saya di tuduh mengikis harta pula..
pada hari itu saya bercakap smbl tersedu sedan menahan tangis..suami mententeramkan saya..& memujuk agar saya banyak bsbr..& dia berjanji akan memberikan wang tambahan pada keluarganya 2 tak ganda..tapi jwpan yang di terima bahawa suami saya takutkan bini..& akhirnya seperti selalu..saya di tuduh yang bukan-bukan..

Hubungan saya dan suami tidak ada masalah...silapnya hnylah kerana saya bukan menantu pilihan.. tak cantik, tak menawan, pakai tudung, kolot..(mungkin itu yang d fikirkan) saya juga kurang pandai berbahasa eng d rumah..Dan akhir2 ini suami saya ada mengatakan yang dia diberi pilihan oleh keluarganya smaada memilih saya @pun keluarganye sendiri....
Bgaimn hati & perasaan saya hanya Allah yang tahu....
Kini keluarga mentua menganggap saya telah d ceraikan oleh suami..& mereka berbangga dengan nya..

Untuk perngetahuan teman-teman semua, saya telahpun m'buat permohonan untuk pembatalan cerai yang saya pohon dahulu...saya akur, cinta saya masih tebal pada suami..saya telah nyatakan hasrat saya pada suami untuk bersama lagi & semoga dapat menerima saya kembali. walaupun suami dalam dilema, tetp dia gembira dengan keputusan ini..dengan syarat agar hubungan ini d RAHSIAkan..

Dan saya, berjanji untuk membaiki kelemahan diri..Sentiasa Bersabar & berdoa untuk kehagiaan keluarga tercinta...Segala yang berlaku biarlah ia berlalu...Walaupun kelurga mentua menganggap saya telah diceraikan..tapi "hubungan suci @ terlarang" ini tetap bersemi dengan mekar tanpa mereka ketahui...

Semoga satu masa nanti mereka dapat menerima kehadiran saya dan anak-anak....
Dan kami sekeluarga hidup dalam harmoni & di berkati...Amin..

Dan istimewa buat semua teman, panduan dan nasihat amat saya perlukan..Bantu2lah saya..saya amat perlukan kata-kata hikmah yang boleh memujuk perasaan dan hati saya...cukuplah dengan membri semangat jiwa...agar saya tenang menghadapi semua dugaan ini...

Adess...nak share story terbabas cita sendiri pulak..Harap maaf yee...

pada pendapat saya, "kita" ini terlalu istimewa ciptaaNYA...sb tu ramai orang dengki...huhuhuhuu...

"Hidup ni pelikkan"??


Amin..



Salam ukhti Capgurl.,:-)

Hidup ni..memang pelik-pelik saja ukhti,
lain orang, lain macam ragamnya..
hanya orang yang BERSABAR dan TENANG saja
yang mampu melalui hari2 berikutnya.
(dunia ini lumrahnya memang dengan mengejar kemewahan pangkat, nama dan harta. Akhirat jua yang KEKAL ABADI)

ALHAMDULILLAH, syukur ukhti dikurniakan
peribadi yang begini sabar dengan ujian kehidupan dan BOLEH BERTOLERANSI dengan pihak MENTUA.

tetapi ukhti..,

adakah perceraian itu merupakan jalan terakhir?
isteri minta diceraikan... bukankah HARAM?
jika ya dibenarkan pun, dalam mana keadaannya,
iaitu suami menganiaya isteri dengan fizikal ataupun tidak memberi nafkah, maka dibolehkan untuk isteri minta cerai. Namun pasangan dinasihati juga untuk mengikuti kaunseling bersama, untuk menjernihkan keadaan.ye kan?:-)

menurut kisah ukhti ni, ana terharu juga.
baik hati., boleh korbankan perasaan, hati dan segalaNYA
demi kebahagiaan suami, sebabnya.. tak nak runsingkan suami.
SUBHANALLAH, isteri seperti mana lagi suami ukhti nak jumpa?
patut suami sayang tak nak cerai, sebab dia tahu.. dia ada isteri
yang punyai sifat mulia ini.

Lihat saja, bagaimana ukhti dengan suami saling menyayangi dan memahami. ukhti, jelaskan semua yang ukhti katakan "saya bukan menantu pilihan.. tak cantik, tak menawan, pakai tudung, kolot..(mungkin itu yang d fikirkan) saya juga kurang pandai berbahasa eng d rumah" bukan pandangan pertama suami ukhti untuk mengambil ukhti menjadi isteri, apa yang penting keIKHLASANnya untuk menjadikan ukhti suri Hatinya. "apa lah yang saya ada..ibubapa dah lama bercerai..& saya di juga oleh Arwah atuk, tmbahn rupa saya yang kurang menarik di mata mereka, seorang yang rendah & mungkin kerana penampilan saya yang agak kampung jika dibandingkan dengan keluarga mentua yang sentiasa up to date." Ini juga bukan keutamaan sisuami kan? ukhti menyedarinya atau tidak??? jadi Kenapa ukhti nak ambil langkah untuk perceraian pula....:-(

bukan bermakna cerai itu penyelesaiannya ukhti..

sebaliknya doa dan lakukanlah beberapa 'sedekah'. ukhti, secara nyata ana nyatakan: ukhti dan suami cuba letakkan duit dibwah bantal selama 3 hari, kemudian sedekah kan duit itu kepada mereka yang memerlukan, contoh-boleh beli makanan menggunakan duit itu tadi, dan disedekahkan (lakukan sendiri, lebih berkat). SEDEKAH mampu merawat dan mengubati segala masalah yang menimpa diri individu atau keluarga. Sepanjang yang ana lalui, family dan rakan-rakan ayah, saudara ibu dan sesiapa yang disekeliling ana mengamalkan yang ini, ALHAMDULILLAH.. so far, masalah yang ada MAMPU menjernihkan segala keadaaan. banyak ukhti, ana lihat dengan mata ana.. SEDEKAH MAMPU MENJADI hidup kita lebih berkat dan baik. Ikhlaskan hati untuk lakukannya, lakukanlah sekadar ukhti dan suami sahaja yang tahu. ayah ana juga selalu pesan yang ini kepada anak dan sesiapa sahaja yang minta dinasihati.

berkenaan nafkah pula ukhti sayang., ianya WAJIB
bagi seorang suami untuk mengeluarkannya,
samaada isteri perlu atau tidak.. suami MESTI beri nafkah,
ini yang dijelaskan didalam agama. sebab yang demikian ALLAH
telah berfirman dalam Surah An-Nur (tak silap ana), dikahwini wanita itu, jika kamu tiada berharta, ALLAH pasti akan memberi rezeki. Memberi Nafkah Zahir dan Batin tanggungjawab suami terhadap hak isteri. diterangkan dalam buku yang ana baca, walaupun isteri itu kaya, berkerja dan mampu,, suami WAJIB juga berikan nafkah, bukan berharap dari isteri. apa lagi ukhti ini.. berhak untuk ukhti menerima nafkah, bukan minta.. tapi memadailah suami mengetahuinya.

Semoga ALLAH memberkati diri ukhti,
teruskan istiqamah ye., ukhti ada satu kata-kata: cuba hayati ye.:-)
"jika kita menjawab/berbantah dengan orang yang sedang membantah dan bersoal jawab banyak sangat dengan kita, eloklah kita berdiam kerana bila kamu turut membalas penindasan itu..ianya hanya memperlihatkan dirimu yang lemah dan tidak bijak. BERSABAR dan BERTENANG lah, kerana suatu hari walau lambat macam manapun, mereka pasti akan sedar, mereka pasti akan malu dengan diri sendiri, mereka sendiri boleh buat penilaian dengan mata hati. Biarkanlah mereka itu, doakan mereka agar ALLAH lembutkan hati mereka dan dibuka pintu hati mereka untuk menerima kenyataan.

yang penting sekarang.. ukhti jalankan tanggungjawab ukhti dengan baik sebagai isteri kepada suami, ibu kepada anak-anak dan menantu kepada mentua (mentua seperti ibubapa kita juga..jadi maafkanlah segalanya kerana ALLAH), Mohon banyak-banyak petunjuk dan bantuan dariNYA ye. Mudah-mudahan akan ada jalan yang terbaik dan kehidupan yang lebih baik buat ukhti.

ukhtiku, sememangnya ALLAH dah tentukan "Lelaki Yang Baik Untuk Perempuan Yang Baik", begitu sebaliknya.Bahagia lah ukhti, tenangkan dirimu, hargai pemberianNYA dalam hidupmu, tak semua orang dan tak semua isteri/suami begini, tapi pasangan ni memang sangat-sangat bertuah dan jodoh dariNYA, jagalah ia sebaik mungkin ye.:bunga:

setakat ini yang mampu ana berikan. maaf atas segala kekurangan dan selebihnya hanya Milik ALLAH.

Wallahua'lam. :bye:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 17:43


Salam,

Terima kasihh sangat-sangat sb support kat saya..
Ada juga org sayang saya ya....huhuuhuhuu

...apa yang berlaku tu....biarlah berlalu..fikirkan sangat boleh sikit kepala saya...saya tengah cuba ceriakan hari2 saya ini....apa yang penting saya akan jaga anak saya elok-elok & beri ilmu sebaik-baiknya...InsyaAllah..

Ada juga saya dengar org simpan duit bawah bantal..lepas itu rumah terbakar habis semua...saya ingatkan sb tak ada acc @ jenis kedekut...hehehee..(Maaf salah sangka) rupanya ada maksud d sebaliknya...lah ini brula saya tahu ..(Minta maaf lagi...)

& InsyaAllah saya akan praktikkan segala info yang bguna...

Terima Kasih sekali lagi ya...

Wassalam

:)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 21:09


Pada 10-03-10 10:53 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua....thank you atas nasihat semua tapi bagi saya semua 2 dah tak ada mkne sebab saya baru keguguran.kandungan saya tak kuat.memang saya sangat-sangat sedih.mungkin tak ada rezeki saya kali ni.


puan banyak-banyak bersabar ye puan,,setiap yang berlaku ada hikmahnya..
zuriat adalah rezeki dari ALLAH.....
insyaALLAH ada rezeki nanti adalah....
puan jangan bersedeh ye..byk2kan bersabar..
tak mengapa,umur puan pun muda lagi...
the age for body 4 pregnant is 2o-30years old..
jadi puan ada masa lagi....
caiyok...


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 21:18


Pada 10-03-10 21:09 , nadia_khalit posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-10 10:53 , mrs_shakiera posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua....thank you atas nasihat semua tapi bagi saya semua 2 dah tak ada mkne sebab saya baru keguguran.kandungan saya tak kuat.memang saya sangat-sangat sedih.mungkin tak ada rezeki saya kali ni.


puan banyak-banyak bersabar ye puan,,setiap yang berlaku ada hikmahnya..
zuriat adalah rezeki dari ALLAH.....
insyaALLAH ada rezeki nanti adalah....
puan jangan bersedeh ye..byk2kan bersabar..
tak mengapa,umur puan pun muda lagi...
the BEST age for body 4 pregnant is 2o-30years old..
jadi puan ada masa lagi....
caiyok...




-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-03-10 21:21


Cik puan SiNaRaBaDi ini boleh jadi kaunselor lah...bagus2...hehehe..

!!! QUOTE !!!

"Hidup ni pelikkan"??


kadang-kadang rasa pelik jugak bila ujian datang tanpa disangka2..cuba lah berdoa agar terus tabah menghadapi segala ujian ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 22:19


Pada 10-03-10 21:21 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Cik puan SiNaRaBaDi ini boleh jadi kaunselor lah...bagus2...hehehe..

!!! QUOTE !!!

"Hidup ni pelikkan"??


kadang-kadang rasa pelik jugak bila ujian datang tanpa disangka2..cuba lah berdoa agar terus tabah menghadapi segala ujian ini.


Salam.,

en. hafeezul awak pun jadi macam rakan kita seorang ni..
cik ke puan, mana satu ni? untuk pengetahuan en.., saya
belum lagi berumah tangga, tapi tak mengapalah.. secara officialnya,
memang panggil macam ni juga ye?

InsyaALLAH.. ye ke kaunselor? syukran.:-)
mungkin.. saya menulis berdasarkan pengalaman hidup,
walaupun ada setengah masalah yang sahabat hadapi,
tak sama dengan yang saya hadapi, ALHAMDULILLAH saya masih mampu faham perasaan dan jiwa mereka. Tak berlaku pada diri saya, masyarakat disekeliling saya. bayangkan saja kalau kita berada ditempatnya.. sebab ni lah, "kita perlu menyanyangi orang lain seperti mana kita menyanyangi diri kita"


kalau dunia real ana cuba jadi macam ni,
banyak saja protes dan kata-kata yang ana terima,
hipokrit, nak tunjuk pandai, rasa diri yang betul dan macam-macam lah
sehingga kadang ana sendiri tak mampu nak tahan
kedukaan itu, even orang terdekat pun.. ada sesetengah saja boleh
terima, tapi ana tak salahkan mereka.. mungkin mereka belum
nampak Ciptaan Maha Agung, niat hati manusia.. manusia tak kan faham dan takkan dapat gambran pun, HANYA PENCIPTA & PENCINTA sahaja YANG LEBIH MENGETAHUI..

ALHAMDULILLAH, banyak yang menguji ana sebelum ini sebenarnya yang menguatkan diri ana kini. Semua ini dengan bantuanNYA Mudah-mudahan yang sedikit lagi rendah nilainya ini mampu membantu rakan-rakan lain. Ini saja sumbangan ana.

Apa jua kelemahan dari diri dan yang selebihnya datang dariNYA. Segala pujian dan penghargaan hanya MILIKNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

mrs_shakiera
Warga Rasmi
Menyertai: 23.02.2010
Ahli No: 39336
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 00:31


erm...memang saya minta sangat-sangat semoga apa yang terjadi ni ada hikmahnya...sekarang ni saya kena kuatkan semangat dan redha atas apa yang terjadi...sekarang ni tak tau nak cakap bagaimana rasa hati ni..dah lah baby dah tak ada..at least kalau ada suami 2 boleh lah jadi tempat mengadu..suami pun tak tau lagi pasal baby ni...sekarang ni rasa rindu sangat kat suami...tak tau nak cakap..dengan rasa tension duduk rumah ni..parents asyik perli..2 lah kawin lari lagi anak dalam perut 2 pun tak hendak hidup...yang paling tak tahan 2 parents boleh cakap bagus juga mati budak 2 tak ada nyusahkn aku...saya rasa macam hina sangat parents saya pandang baby saya 2...sekarang ni saya tak tau lagi better saya duduk dengan parents atau duduk dengan suami...bagaimana ye??kalau ikutkan rasa hati ni memang nak sangat balik kat suami...tambah pulak saya rasa bersalah tinggalkan suami saya macam 2 saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrs_shakieraProfil   Hantar PM kepada mrs_shakiera   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 07:47


tiba-tiba saya teringat kepada kisah lama seorang warga ukhwah yang bernama bintufurqan..
pada yang tahu..syhhhh...
pada yang tak tahu pun syhhh saja...

biar saja..

saja tak ada kerja buat iklan sekejap.. :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 07:54


mrs. syakeira...awak tak boleh duduk diam saja. sebab dengan cara macam tu lag fikiran awak terganggu dok fikir pasal anak dan suami. so cuba sibukan diri dengan kerja-kerja awak. dalam masa yang sama dalam dia awak boleh hubungi suami awak. pasal keluarga perli dan sebagainya tu buat pekak kan telinga saja. awak anggap itu dugaan dan cabaran hidup untuk awak. cuba awak fikir adakah dengan cara mengis boleh selesaikan masalah awak dan membuat keluarga awak diam. tak kan. so buat apa nak nangis lebih baik simpan air mata awak dan bangun dari tidur.

awak anggaplah anak awak juga simpati dengan awak kerana dia tak nak awak hidup sengsara dan awak patut bersyukur kerana anak yang pergi itu dapat membantu awak satu masa nanti. Ingatlah kejadian yang berlaku ini tertulis oleh ALLAH so redha. saya tau ramai akan kata tak kena bolehlah cakap. betul saya akui tapi dalam hidup saya , saya jadikan kekecewaan satu semangat untuk bangun. awak percaya tak saya 15 gagal bercinta tapi saya seronok kerana ianya memberi kejayaan dalam hidup saya :-D .kalau tak saya tak jadi macam sekarang.

mrs. syakeira jadikanlah segala rintangan ini sebagai satu motivasi dalam hidup awak. awak masih muda lagi. ok so saya doakan awak selamat dan berjaya kembali bersama suami tercinta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127296 saat. Lajunya....