Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam 25 saat yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: ...saya suka makan aiskrim...


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» ...saya suka makan aiskrim...

Please Mendaftar To Post


Oleh ...saya suka makan aiskrim...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 14:52


salam alaik..

saya tak tau sama ada tindakan saya ni betul atau tak.. ikutkan saya bukan lah jenis hantu aiskrim, to lately ni cuaca asyik lah panas.. bila tgahari tu Kalau da minum air sejuk pun rasa macam tak puas lagi..

so alterbatifnya saya makan lah aisrkrim..dan ternyata selain sedap ia juga mendinginkan.. slalin tu saya jadikan asikrim ni sebagai disert lepas makan tengah hari or malam..sebab, masa makan, macam-macam kia makan..petai lah..sambal lah..bawang lah..so saya rasa dengan memakan aiskrim ia sikit sebanyak dapat mengurangkan rasa tak selesa dan bau dalam mulut.. slain tu sebab ia dapat kurangkan rasa pedas masa makan tadi.. :D

alasan lain, atas cerita org yang gemuk (ceh, yang badan besar lah..haha) mereka ni selalu naik berat sebab selalu makan coklat dan aikrim..so atas dasar itu saya pun tak kisah itu makan aiskirm jugak memandangkan saya ni dalam kategori underweight..haha... tapi setiap kali makan tak lah banyak sangat..hanya 2 3 skoop saja..

TAPI, saya risau..sebenrnya aiskrim ni boleh mmbawa keburukan pada sistem dalam badan kita..ikutkan tak ada lah saya ni demam or slsema or batuk masa makan asikrim tu..Kalau time tu sure saya jauhinya..

so..bagaimana ek? ada apa-apa effect ke nanti dengan tabiat ni...?



anda pula bagaiamna? tak kan tak suka makan aiskrim?? :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 15:47


Betullah .. Wawa dan anak sulung dah jadi macam ketagih pula .. pantang dengar Aiskrim lalu atau jumpa aiskrim.. asyik nak beli saja.

Hm.. nowadays.., dah tau cara nak buat aiskrim, Wawa buat saja lah.. so, hari2 kami boleh makan aiskrimyang murah dan sedaaaaapppp :-D Yummy..yummy..

Hari ni Wawa makan aiskrim Jagung. Wawa buat 3 hari yang lepas. memang buat banyak-banyak sebab nak jimat..

Siapa2 yang nak buat aiskrim tu, senang saja..

Bahan2nya,

Coffemate dan susu coklat @ perisa yang anda inginkan.
Blender atau gaulkan guna mixer sampai nampak empuk, then simpan lah dalam peti ais..

Wawa baut aiskrim jagung pakai perisa jagung dan biji bertih jagung. dan.. sebab Wawa suka manis, Wawa tambah 3 sudu gula. Rasanya..sedap hingga menjilat sudu..! Fuih..!

Jom kita makan aiskrim buatan sendiri .. :-D

PS : sesiapa tak hendak gunakan Coffemate sebab boikot Yahudi, should b no problem kalau u all nak replace dengan susu tepung.. :-D


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-10 18:02


sedapnya dapat makan ais krim. nak juga :) hebat k.wawa ni, siap bagi resipi tu. kalau nak perisa vanila, nak buat macam mana kak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 20-02-10 18:37


uish...anda ni..org cerita pasal baik tak baik makan asikrim benayak..yang kalian ni cakap pasal resepi pula... (hehe...lepas ni i try wawa punya recepi)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 05:23


Aiskrim vanilla..? Campur saja perisa vanila, Nadia. Ha, kalau u all nak perisa coklat pula, campur dengan susu coklat.. Uih.. sedaaaaaaap. Aiskrim memang sedap.

Kalau nak struktur tu halus, blender lah lama sikit ye? sebenarnya senang saja buat aiskrim ni, tinggal lagi kita saja yang tak hendak cuba. Wawa yang tak pandai memasak pun boleh/berjaya buat, ni kan u all yang 'pro'.. :-D

:bunga: Syemarly, Akak suka makan aiskrim tapi kalau nak kaitkan aiskrim dengan obesiti rasanya... tak agaknya sebab Wawa belum lagi nak ke arah obesiti ni.. so, jom makan aiskrim buatan sendiri, compare tahn kita beli kat kedai. Kita juga yakin akan kebersihannya.. :kelip:


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 14:45


Pada 20-02-10 15:47 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Betullah .. Wawa dan anak sulung dah jadi macam ketagih pula .. pantang dengar Aiskrim lalu atau jumpa aiskrim.. asyik nak beli saja.

Hm.. nowadays.., dah tau cara nak buat aiskrim, Wawa buat saja lah.. so, hari2 kami boleh makan aiskrimyang murah dan sedaaaaapppp :-D Yummy..yummy..

Hari ni Wawa makan aiskrim Jagung. Wawa buat 3 hari yang lepas. memang buat banyak-banyak sebab nak jimat..

Siapa2 yang nak buat aiskrim tu, senang saja..

Bahan2nya,

Coffemate dan susu coklat @ perisa yang anda inginkan.
Blender atau gaulkan guna mixer sampai nampak empuk, then simpan lah dalam peti ais..

Wawa baut aiskrim jagung pakai perisa jagung dan biji bertih jagung. dan.. sebab Wawa suka manis, Wawa tambah 3 sudu gula. Rasanya..sedap hingga menjilat sudu..! Fuih..!

Jom kita makan aiskrim buatan sendiri .. :-D

PS : sesiapa tak hendak gunakan Coffemate sebab boikot Yahudi, should b no problem kalau u all nak replace dengan susu tepung.. :-D





salam,

bagus3 kak wawa handmade ditanggung dan dijamin halal suci dan bersih..... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 16:11


Assalamualaikum ..hmm..aiskrim memang sedap lebih-lebih lagi time musim panas ini...tapi better jangan kerap sangat makan sebab aiskrim yang kat beli tu mgandungi banyak bahan perisa yang tak baik selain kandungan gula yang tinggi..maybe effectnya kita tak tengok sekarang but soon who know..elok juga buat sendiri tapi kurangkan pgambilan gula...takut habis pula insulin dalam badan tu...kalau nak aiskrim yang sedap dan tak bagi effect kat kita selain d jamin halal..makan lah aiskrim HPA.. :-)


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 17:10


Pada 21-02-10 05:23 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Aiskrim vanilla..? Campur saja perisa vanila, Nadia. Ha, kalau u all nak perisa coklat pula, campur dengan susu coklat.. Uih.. sedaaaaaaap. Aiskrim memang sedap.

Kalau nak struktur tu halus, blender lah lama sikit ye? sebenarnya senang saja buat aiskrim ni, tinggal lagi kita saja yang tak hendak cuba. Wawa yang tak pandai memasak pun boleh/berjaya buat, ni kan u all yang 'pro'.. :-D

:bunga: Syemarly, Akak suka makan aiskrim tapi kalau nak kaitkan aiskrim dengan obesiti rasanya... tak agaknya sebab Wawa belum lagi nak ke arah obesiti ni.. so, jom makan aiskrim buatan sendiri, compare tahn kita beli kat kedai. Kita juga yakin akan kebersihannya.. :kelip:



terima kasih kak wawa. nanti nak cuba lah resipi ais krim ni :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 18:04


Saya pun suka makan aiskrim. Sedapnya makan bila cuaca panas ini..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 18:34


huhu...bagusnya kak wawa..more easier ek..hanya bland bahan2 tu saja.. erm..lain kali buat lah.. tapi persoalan yang menghantui saya tu tak ada sapa boleh jawab ke? memang best pun panas makan asikrim, tapi tak takut ke sakit sana sini nanti?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hidayattullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2009
Ahli No: 38772
Posting: 33

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-02-10 23:01


kalau takut, jangan makan....hahah

InsyaAllah..tak ada apa-apa lah....

ap yang kita semua tau, kandungn gula, perisa dan pewarna tu lah yang jadi sebabny sekarang ni... kalau kita buat sendiri, kita mesti guna bahan yang terbaik...berbanding yang kat kedai sebolehny nak kurangkan kos membuat sampe macam-macam bahan sampingannya...

***saya pun suka saangaaaaaaaaaaaaaatttt...makan aiskrim ni...coklat satu lagi...lebih-lebih lagi aiskrim coklat....hmmmmmmmmmmmm delicious! Alhamdulillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayattullahProfil   Hantar PM kepada hidayattullah   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 06:30


Pada 21-02-10 18:34 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

huhu...bagusnya kak wawa..more easier ek..hanya bland bahan2 tu saja.. erm..lain kali buat lah.. tapi persoalan yang menghantui saya tu tak ada sapa boleh jawab ke? memang best pun panas makan asikrim, tapi tak takut ke sakit sana sini nanti?



Masa anak sulung Wawa demam (waktu Berkhatan tahun lepas) Doktor bagi aiskrim. Katanya Aiskrim elok untuk budak-budak demam.

Semua budak yang demam dapat aiskrim tau? Ha.. siapa nak makan aiskrim percuma, pergilah demam dan warded kat Hospital Sg.Buloh ye..? dapat Aiskrim mangkuk Magnolia :kelip:


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 10:58


salam...sedapnya makan aiskrim.....em, saya dan em2...pun suka sangat makan aiskrim....lagi-lagi kalau tengah bersantai2.....hehe


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 12:28


i like a nestle chrunch icecream.. yum2.. makan tu satu hari xmakan nasi pun tak apa, hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 12:31


mat kool.. mat kool kawanku..
mari kita ikut mat kool..
main main selalu..
syoknya.. syoknya ada mat kool..

(siaran forum ini ditaja oleh aiskrim mat kool.. hehe.. iklan kejap..)

:-)

nak aiskrim beli sendiri..

:-D :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 13:04


saya memang suka sangat aiskrim....dulu masa di KUSZA,after class sebelum balik ke bilik,mesti singgah koperasi KUSZA beli aiskrim...lepas itu makan tepi jalan..

masa kerja di ipoh dulu, lepas sekolah mesti singgah kedai beli aiskrim...asalnya nak beli lauk untuk masak untuk makan mlm..kalau bukan turn masak pun, pesan saja kat kawan suruh belikan...

paling suka aiskrim coklat or aiskrim yang ada rasa masam2..
meleleh air liur ni........



Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 14:57


siapa suka makan aiskering??

hehe..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 15:21


yang pasti ais krim bukanlah jawapan yang sesuai untuk menghilangkan rasa dahaga dan untuk kesihatan..benda manis ni mudah sangat jadi dahaganya..

syemarly kena selalu minum air masak banyak-banyak..
cuaca panas ini,mudah saja nak demam..
minum lah air masak yang sejuk.. perghhh lega rasa tekak.. :D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 17:14


Pada 22-02-10 15:21 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

yang pasti ais krim bukanlah jawapan yang sesuai untuk menghilangkan rasa dahaga dan untuk kesihatan..benda manis ni mudah sangat jadi dahaganya..

syemarly kena selalu minum air masak banyak-banyak..
cuaca panas ini,mudah saja nak demam..
minum lah air masak yang sejuk.. perghhh lega rasa tekak.. :D



sekali sekala tidaklah mengapa..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 18:49


salam alaiykh...
sebut pasalais krim ana juga ketogari peminat aiskrim.... tak boleh masuk kedai supermarket @ pun runcit aiskrim..tak dapat beli yang mahal harga 20 sen pun jadi lah... dan untuk dapat aiskrim yang sihat beli lah AISKRIM RADIX halal lagi suci..(^_^)


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 22:27


makan saja.. jangan makan selalu dah lah :)


-----------------
no pain..no gain..


Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101933 saat. Lajunya....