Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 225
Ahli: 0
Jumlah: 225




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 17 jam, 57 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 24 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: MiNTa PeNDaPaT, BoLeH?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» MiNTa PeNDaPaT, BoLeH?

Please Mendaftar To Post


Oleh MiNTa PeNDaPaT, BoLeH?

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 00:03


AssaLamu'aLaikum semua ..

1) minta pendapat.. Apa yang harus 'A' buat, jika bekas suaminya 'B' tidak bayar/bagi nafkah pada anaknya?

2) Perlukah 'A' menuntut nafkah di Mahkamah? Bagaimana pula jika 'B' tidak ikhlas memberikan nafkah pada anaknya jika didesak/diperintah/diarahkan pihak Mahkamah? Apa hukum duit yang dimakan si anak A & B itu?

3) Jika si 'A' bertindak untuk tidak membuat apa-apa tuntutan bagi pihak anak, adakah si 'A' dikira zalim/aniaya si anak?

Sajer2 tanya .. tolong bagi pendapat ye? Nak PM terus pada Wawa pun boleh saja.. thank you :bunga: :bunga:


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 00:14


Waalaikumsalam

Bismillahirrahmanirrahim

!!! QUOTE !!!

2) Perlukah 'A' menuntut nafkah di Mahkamah? Bagaimana pula jika 'B' tidak ikhlas memberikan nafkah pada anaknya jika didesak/diperintah/diarahkan pihak Mahkamah? Apa hukum duit yang dimakan si anak A & B itu?



Hmm, pilihan 2 sesuai..
Selain cuba berdiri sendiri & berdikari insya-ALLAH..

Sekadar pandangan kecil cuma, tapi terlebih baik tanya pakar kaunseling.. huhuhuh.. :)

~ Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul ~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 00:52


Betul, umumnya ... kebanyakan Ibu tunggal lebih tabah/pasrah berusaha sendiri rather than mengahrapkan simpati org/nafkah si Ayah, tapi.. jika keperluan si anak ni kurang sempurna, adakah si Ibu ni akan dipertanggungjawabkan d akhirat kelak kerana tak pernah menuntut hak si anak?


(Eh .. confused pula, jam kat pc tunjuk 01.23am) :-?


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 10:22


Pada 13-02-10 00:03 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

AssaLamu'aLaikum semua ..

1) minta pendapat.. Apa yang harus 'A' buat, jika bekas suaminya 'B' tidak bayar/bagi nafkah pada anaknya?

2) Perlukah 'A' menuntut nafkah di Mahkamah? Bagaimana pula jika 'B' tidak ikhlas memberikan nafkah pada anaknya jika didesak/diperintah/diarahkan pihak Mahkamah? Apa hukum duit yang dimakan si anak A & B itu?

3) Jika si 'A' bertindak untuk tidak membuat apa-apa tuntutan bagi pihak anak, adakah si 'A' dikira zalim/aniaya si anak?

Sajer2 tanya .. tolong bagi pendapat ye? Nak PM terus pada Wawa pun boleh saja.. thank you :bunga: :bunga:



kena minta perintah mahkamah kerana ia adalah hak si anak...dan memang ada dalil yang sahkan kewajiban untuk beri nafkah ni....maka tak timbul ikhlas atau tidak....
macam solat lah...benda wajib buat...buat tak ikhlas tak ada lah pahala....

untuk soalan ke 3, jika keadaan si 'A' stabil dan kukuh serta dia tak buat tuntutan tak apa lah....perintah nafkah mesti diberikan untuk menjaga kepentingan bekas isteri dan anak-anak.....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098104 saat. Lajunya....