Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 35 minit yang lalu


Komputer dan IT
Topik: .: Macam mana nak buat blog :.


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» .: Macam mana nak buat blog :.

Please Mendaftar To Post


Oleh .: Macam mana nak buat blog :.

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 00:08


Bismillahirrahmanirrahim

AlhamdulilLah, tergerak hati nak buka topik ini sebab bila taip di google update setakat ini ada 6230000 result berkaitan topik ini di enjin google..

Ok, just berkongsi...

Blog adalah satu jenis web yang dikategorikan sebagai online journal atau pun online diary. Blog telah pun lama bertapak di internet sebagai satu medium untuk seseorang individu atau organisasi itu untuk memaparkan penulisan yang berkisar tentang kisah hidup, luahan rasa, berita, catatan perjalanan/pengembaraan, mempromosikan produk/servis, resume dan seterusnya untuk suka-suka sama seperti diari elektronik lah lebih kurang..

Selalunya di Malaysia dan di benua Chihuahua.. ada 2 khidmat blog yang agak popular iaitu;

1) blogger.com
2) wordpress.com (my paberet)..

Insya-ALLAH, kalau masa mengizinkan.. saya akan reply entri.. cara-cara mudah nak buat blog secara free.. tanpa perlu beli domain dalam topik ni.. Insya-ALLAH.

Tuuunngggggguuuuu...     :-P

AlhamdulilLah.


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 11:50


Bismillahirrahmanirrahim

Ok, update... Wed, 10 Feb 2010..

===============================================

Part 1: Macam mana nak create blog guna blogger.com FREE

Ok, jangan risau.. saya cuba terang perlahan-lahan.. kalau boleh saya guna ayat yang tak terlalu 'techie' sangat.. biasa-biasa saja.. :-P

Ada 3 langkah mudah nak create blog..
1) Buka Akaun ---->> 2) Nama Blog ------>> 3) Pilih template

Hmm, mudah saja ek..??


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 12:02


rasa-rasanya 80% ahli ukhwah yang aktif, mmpunyai blog..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 12:16


===============================================
Part 1: 1) Buka akaun blogger..
===============================================

Ok, let start..

1) Pertamanya kena ada gmail akaun.. kalau dah sedia ada tak mengapa, tapi kalau tak ada dan nak buka yang baru sila klik disini.. gmail.com dan klik pada butang Create an account (cuba tengok pada sebelah kanan penjuru bawah browser).. :-)

2) Untuk buka akaun blogger sila copy dan paste url ni pada browser anda www.blogger.com/start Klik buttom oren Create A Blog.. Hmm, page ni juga akan datang anda akan guna untuk login masuk.. sama macam anda login ukhwah lebih kurang..

* lepas ni kalau ada gambar-gambar saya akan provide link sahaja.. supaya tak memberatkan server ni..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 12:17


!!! QUOTE !!!

rasa-rasanya 80% ahli ukhwah yang aktif, mmpunyai blog..


Terima kasih, ikhwah Islam.. topik ni untuk yang baki 20% itu.. :)


.. termasuk yang masih mencari cara buat blog di enjin carian google.my .. Tak semua tahu buat blog (ecxpecely contohnya umur 37 ke atas.. or tak ada background it dan sebagainya..)

Maybe kalau ada masa dan rezeki, baru saya masuk topik beli domain untuk blog, plug-in, drupal.. bla-bla.. Insya-ALLAH, tapi saya tak janji ye..

Hmm, fokus topik ni memang umum.. untuk yang masih cari maklumat buat blog..


~Harap bermanfaat, insya-ALLAH~

terima kasih..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 13:05


saya tidak ada blog... he he he he


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 13:08


Pada 10-02-10 12:17 , al_Muddathsir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

rasa-rasanya 80% ahli ukhwah yang aktif, mmpunyai blog..


Terima kasih, ikhwah Islam.. topik ni untuk yang baki 20% itu.. :)


.. termasuk yang masih mencari cara buat blog di enjin carian google.my .. Tak semua tahu buat blog (ecxpecely contohnya umur 37 ke atas.. or tak ada background it dan sebagainya..)

Maybe kalau ada masa dan rezeki, baru saya masuk topik beli domain untuk blog, plug-in, drupal.. bla-bla.. Insya-ALLAH, tapi saya tak janji ye..

Hmm, fokus topik ni memang umum.. untuk yang masih cari maklumat buat blog..


~Harap bermanfaat, insya-ALLAH~

terima kasih..

Ooo..batol..betul..betul..
kak mimi salah seorang dari yang 20% tu.
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 22:24


Terima kasih ikhwan_islam, mimi_eliana dan kawan-kawan yang mengikuti topik ni..

Sebenarnya walaupun sekarang tengah hot dengan micro-blogging seperti twitter, social media macam facebook dan youtube, dll..

Jangan terkejut kalau ada yang tak ada blog.. kadang-kadang sebabnya tak ada masa (komitmen kerja or belajar, dll)..

off topik kejap..

Just share pernah dengar blogstarz..? blog yang dulu hangat kat Malaysia.. sekarang dah tutup.. kasihan.. nak buat blog saja kena bayar rm99.. kalau wordpress dan blogger free saja.. nak upgrade serendah usd15.. AlhamdulilLah..


link2Link1


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 22:48


Bismillahirrahmanirahim


ok... update .. 10 Feb 2010 Rabu 11:11 pm

===============================================
Part 1: 1) Buka akaun blogger..
===============================================

Ok, sambungan.. (Hmm saya dah create dummy akaun gmail.. just nak refresh buka akaun blogger.. )


3) Kalau anda follow step 2).. Anda akan jumpa macam ni..
If you already have a Google account perhaps from Gmail, Google Groups, or Orkut, please sign in first

ok.. terus masuk short-cut.. Tekan link please sign in first dan sign-in guna akaun gmail baru tadi.. termasuk password gmail.

Kemudian masukkan Display name dan klik Email notifications kalau mahu notification, dan klik Acceptance of Terms

End of part 1 (blogger) AlhamdulilLah..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 23:13


Owhh... man..!!


Saya dapat error message: Error.. sebab cookies disable..

tak mengapa jangan panik.. kalau anda dapat error yang sama cuba close browser dan follow sekali lagi step 2) dan 3).. Insya-ALLAH clear..

Kalau tak ada masalah.. terus masuk Part 2: Name Your Blog.. AlhamdulilLah..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 23:24


===============================================
Part 1: 2) Nama blog (blogger)
===============================================


AlhamdulilLah.. Tahniah..!!! Bravo.. anda dah masuk part 2.. :-P..


ok.. masukkan Blog Title dan Blog Address .. Contohnya..

Blog Title : Catatan tekanan kerja harianku..
Blog Address : http://chihuahua.blogspot.com
(* just contoh sahaja dan ini bukan blog saya ye.. :) )

Pastikan anda klik Check Availability

Kalau keluar error: Sorry, this blog address is not available

Maknanya nama tersebut dah diambil orang.. jangan risau gunakan nama lain macam chihuahuahua.blogspot atau chihuahuahua98.blogspot dan sebagainya..



Tips: Maksud domain http://chihuahua.blogspot.com maknanya orang kena klik chihuahua.blogspot.com untuk sampai pada blog anda.. Jadi cadangan saya gunakan nama yang ringkas & mudah diingat..



Insya-ALLAH, ada masa nanti saya tunjukkan macam mana nak upgrade dari contohnya http://chihuahua.blogspot.com kepada chiki.com dengan cara yang mudah..

Ok, klik button Continue.. setel part 2..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 23:33


===============================================
Part 1: 3) Pilih Template (blogger)
===============================================

1)AlhamdulilLah.. pilih template dan tekan continue..
Dan akan keluar message Syabas.. Your blog has been created!

AlhamdulilLah, setel.. tak mengapa jangan risau ada cara untuk tukar template.. tapi itu kemudian ye..

2) Click Start Blogging..Part ni anda digalakkan untuk explore.. try and error.. dan jangan lupa recorrect..

Happy blogging.. !! :-P

p/s: tekan 'view blog' untuk tengok hasil blog anda.. dan pastikan anda sign out selepas setel berblogging..


K, kalau ada apa-apa soalan.. boleh reply di topik ni atau pm saya..


Harap bermanfaat, insya-ALLAH..

AlhamdulilLah..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 07:27


Pada 10-02-10 22:24 , al_Muddathsir posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih ikhwan_islam, mimi_eliana dan kawan-kawan yang mengikuti topik ni..

Sebenarnya walaupun sekarang tengah hot dengan micro-blogging seperti twitter, social media macam facebook dan youtube, dll..

Jangan terkejut kalau ada yang tak ada blog.. kadang-kadang sebabnya tak ada masa (komitmen kerja or belajar, dll)..

off topik kejap..

Just share pernah dengar blogstarz..? blog yang dulu hangat kat Malaysia.. sekarang dah tutup.. kasihan.. nak buat blog saja kena bayar rm99.. kalau wordpress dan blogger free saja.. nak upgrade serendah usd15.. AlhamdulilLah..


link2Link1



betul-betul..saya pun tak ada blog lagi..memang sibuk dengan kerja saja...tapi teringin juga nak buat..
thank you al_Muddathsir sebab sudi megajar kami2 yang tak pandai lagi ini..hehe..


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 08:36


Pada 10-02-10 13:08 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!



Ooo..batol..betul..betul..
kak mimi salah seorang dari yang 20% tu.
:-)


tau tak mengapa...

Pada 10-02-10 22:24 , al_Muddathsir posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih ikhwan_islam, mimi_eliana dan kawan-kawan yang mengikuti topik ni..

Sebenarnya walaupun sekarang tengah hot dengan micro-blogging seperti twitter, social media macam facebook dan youtube, dll..

Jangan terkejut kalau ada yang tak ada blog.. kadang-kadang sebabnya tak ada masa (komitmen kerja or belajar, dll)..




yang sebenarnya memang tidak begitu terkejut..
saya mempunyai keinginan untuk membuat blog namun atas sebab ingin memulakan online bussines..bukan untuk dijadikan diari terbuka atau tempat melepaskan perasaan mahupun melampiaskan bakat2 terpendam mengarang sajak atau gurindam..hehe

namun satu-satunya reason Kenapa saya tak buat blog adalah kerana malas nak godek2 macam mana nak buat blog ni..
sebenarnya kalau kita belek slow2.. google here and there, kita boleh dapatkan cara untuk membuat blog ni, namun atas rasa gerun kerana belum ada blog pun saya dah rasa sangat lalai dok menatap forum2 tempat org gebang kedai kopi, ketupat2, membicarakan dan menjatuh hukum sendiri macam dialah PST(profeser serba tahu), facebooking..bila direnungkan.. 80% dari yang dibaca tu satu pun tak boleh guna.. setakat baca org meraban ikut hebat masing-masing.. hehehe...
apatah lagi kalau dah ada blog? huu..kang ada yang makan nasi bungkus pula
sebelum ni website company saya dah ada, tapi itu official web yang mana telah dibuat oleh staf saya..kalau nak harapkan saya memang harapan sajalah..


it is good for someone for no reason of gaining profit berkongsi ilmu sebegini..sesiapa yang dah hebat tentang blog boleh lah suntik apa-apa yang anda tahu..bukan menghalang niat murni sahabat kita ni untuk berkongsi ilmu..
manakala bagi yang tak buat blog atas alasan tak reti..
haa..ni org dah siap suap ni... anda tinggal nak ngappp saja..maka tak ada alasan tak retila sepatutnya...


**ngee...nak buat ke tak ni..buat ke tak...buat ke tak...hihihihi


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 10:13


AlhamdulilLah..

Terima kasih hafieza25, mimi_eniliana, dan kawan-kawan yang mengikuti topik ni..

Owhhh... Selain buat elektronik diari guna blog.. Jom kita survey tengok kalangan orang-orang yang kreatif buat blog dan jana wang.. (sesiapa nak tambah, boleh reply topik dan letak link, mekaseh..).


Blogger

DnrCollection
MudahToysKidz
QalesyaKidz
Allureana

** Kalau notice semua ada blogspot.com kat belakang.. Tapi yang saya terkejut.. mereka pandai market produk di mudah.my.. AlhamdulilLah.. kretip lagi inovatip..


Wordpress

IrfanKhairi
GobalaKrishnan
VinceTan
SaifulSham
AmmarZahar
Amirol
Majalahim
Rosalind
TeenageMoneyGenius


** Ada sebahagian link yang saya beri adalah link yang saya selalu lawat untuk tujuan network.. study & research.. dan lain-lain..



AlhamdulilLah.. menarik ek..??


Ok, Harap bermanfaat dan boleh memberi inspirasi, Insya-ALLAH..



p/s: mimi_eniliana.. AlhamdulilLah.. lamanya tak dengar cerita mimi_eniliana. Akak masih running lagi company IT design ..?? Moga sukses berpanjangan selalu kak ye..? Insya-ALLAH.. :-P


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 10:38


saya suka wordpress.. macam best saja.. saja menghabiskan space dalam online. hahaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 21:57


Bismillahirrahmanirahim


Hmm, saya baru lepas google, cari maklumat sekejap..

Then bila arrive pada majalahim.com... terus-terang banyak maklumat bermanfaat dan free..

Cuba check Majalahim ed2.. page 27..

Ada grafik dan penerangan untuk buka akaun blogger..

Harap bermanfaat..

AlhamdulilLah..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 08:30


!!! QUOTE !!!

p/s: mimi_eniliana.. AlhamdulilLah.. lamanya tak dengar cerita mimi_eniliana. Akak masih running lagi company IT design ..?? Moga sukses berpanjangan selalu kak ye..? Insya-ALLAH.. :-P



ayarkk.. akak tak pernah buka company IT, kalau akak buka company IT dah tentu2 akak hebat buat blog... akak buat kerja buruh kontrak saja. kerja yang org kita segan nak buat kena berpanas2.hihihi..
tak adalah al_Muddathsir, company akak cuma buat kerja road safety construction :)


ni akak ingat nak buat bisnes sampingan saja mengisi masa lapang sambil buat tabungan untuk cuti2 dunia..hihihi...
insyaAllah, kalau tak ada aral awal bulan depan akak nak pergi jalan-jalan kat kawasan perindustrian muslim di thailand untuk mencari produk yang sesuai untuk di bawa masuk ke malaysia.. sementara tu , memang molek sangat lah kalau akak mula setting blog ni.. memang sangat-sangat kena dengan timing adik mengajar..sebab tu akak follow dari awal tapi masih belum mula buat.. mungkin mlm ni nak mula ..sebab ini pun sambil akak menaip minit untuk mesyuarat petang karang..

nanti kalau akak dah mula buat...bersedia lah dengan soalan-soalan tanpa henti dari akak..hehehhee... akak ini buta IT sikit..so memang banyak lah soal nanti .. :P


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 09:36


salam,

blog dan blogger ....... bagus2 .... banyak nasihat dan pengajaran yang kita akan dapat bila dapat ikhwan2 yang mengajak ke arah kebaikan ..... banyak yang kita akan belajar dan dapat bila berblog ni..... dulu tak tau sekarang tahu..... blog juga salah satu medan dakwah..... dahwah dalam ertikata yang luas..... blog juga tempat saya meluahkan emosi saya yang kalau cerita kat orang , tidak semua orang memahami..... DIA Maha Mengetahui

apa-apa pun...gunakan ia untuk kebaikan, jangan salah gunakannya ..... so, fikir fikirkanlah....

selamat berblog kepada semua bakal2 BLOGGER......

senyuk sokmo :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 10:22


Bismillahirrahmanirrahim


Terima kasih mimi_eniliana, nordalily, dan kawan-kawan yang mengikuti topik ni..


!!! QUOTE !!!

nanti kalau akak dah mula buat...bersedia lah dengan soalan-soalan tanpa henti dari akak..hehehhee... akak ini buta IT sikit..so memang banyak lah soal nanti .. :P



AlhamdulilLah, sangat-sangat dialu-alukan.. :welcome: Jangan risau, mana-mana yang boleh saya kongsikan, saya reply.. mana-mana jawapan yang saya tak tahu.. saya google dan tanya kawan-kawan it lain, insya-ALLAH!

Cadangan saya, kalau akak nak try.. cuba buka satu akaun blogger dan satu akaun wordpress.. Bukan apa lagi mudah nak paham, then akak boleh buat comparison sendiri.. mana yang akak lebih comfort.. (lagipun blog ni user-friendly).

tips: buat 1st time blog ini memang kena banyak sabor sikit.. :-P



AlhamdulilLah..

p/s: Saya baru lepas update entri 'Cara nak buat transaksi online tanpa kad kredit'


AlhamdulilLah, ada rezeki & keadaan mengizinkan, saya buat entri cara nak create wordpress daripada sumber free & berbayar. Insya-ALLAH kalau keadaan mengizinkan..

~ Harap bermanfaat, insya-ALLAH~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 05:21


nice info

mungkin @al_Muddathsir boleh bagi link untuk tutorial secara video pula..

kat youtube rasanya banyak juga video tutorial nak buat blog sampai lah ke perkara yang lebih advance..

khas untuk mereka yang agak kurang gemar nak membaca.. :-P


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 09:43


Bismillahirrahmanirrahim

AlhamdulilLah! Menarik idea tu sazuwi...

Betul juga sebab saya notice mesti ada kalangan ukhwahrian yang lagi minat nak tengok video sebab lagi mudah nak faham.. (huhhuh, saya sendiri bukan peminat youtube.. lambat gaban streaming.. compare metacafe..).

Maybe saya akan ambil masa sikit untuk sort, google, cari maklumat yang sesuai terutama dalam youtube, etc..

Kalau ada sesiapa nak membantu, AlhamdulilLah.. sangat dialu-alukan.. :welcome:

Insya-ALLAH!


AlhamdulilLah..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 12:37


Salam..

thanks al_Muddathsir..sekarang saya dah ada blog sendiri..cuma terkial2 lah macam mana nak mencantikkan blog saya..kalau nak tukar screen saver nya boleh ke??macam mana ek??
hihi..almaklum lah baru belajar..


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 15:44


Bismillahirrahmanirrahim


AlhamdulilLah hafieza25.. Syabas.. cepat juga ek explore blogger..

!!! QUOTE !!!

cuma terkial2 lah macam mana nak mencantikkan blog saya..kalau nak tukar screen saver nya boleh ke??macam mana ek??


Ni nak tukar template (background) blog ke..?? Ok cuba follow instruction kat bawah ni ye..

1) Ok, pertamanya cuba login ke guna gmail Login Blogger

2) Bila dah masuk dashboard klik Layout --->> Pick New Template

3) Pilih mana-mana template dan tekan button 'Save Template'

4) Tekan view blog.. Ok setel.. (make sure logout lepas setel ber'blogging') :-P



Tips 1: Dalam dashboard tu, ada column posting ( ada Edit post, Edit Pages, Comment Moderation). Gunanya untuk posting contoh news, kisah terbaru dan lain-lain.. Fiza boleh edit comment daripada blogger lain & edit posting-posting lama.

Tips 2 : Column layout pula ada 'page element', 'Fonts & Colours', 'Edit HTML', & 'Pick New Template**'
Ok jangan pening kepala, yang ini berguna untuk ubah susunatur blog..

* Cuba explore column layout, cuba ubah 'page element' kemudian tekan view blog.. Nanti akan nampak beza hasilnya.. :-P


Tips 3 : Cuba explore youtube tutorial.. klik sini How to create a blog with Blogger

Selamat mencuba & semoga bermanafaat.. Insya-ALLAH!


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 16:00


===============================================
Kaedah lain untuk menukar 'Template blog (blogger)'
===============================================

Ok, AlhamdulilLah.. saya baru testing satu blog.. cuba tengok sampel.. junk09bot

Ini kaedah lain untuk menukar template menggunakan sumber percuma..

1) Ok, untuk tukar template blog menggunakan ScrappinBlogs, klik link ini, kemudian.. sila baca instructionnya terlebih dahulu..

!!! QUOTE !!!

To apply any of our backgrounds, follow the following steps:
(REQUIRED)


1. Sign in to Blogger. This will take you to your Dashboard.

2. Under the blog you wish to change the background for, click on Layout.

3. Click "Pick New Template" (tab in the top left corner)

4. For best results Select the "mimina" or "minima lefty" The PLAIN WHITE minima templates ~ Click "Save"

5. Next go back to your "Page Elements" page (tab in top left corner)

6. Next, Click 'Add a Gadget'.

7. You are now in the 'Add a Gadget' screen. Scroll down to where it says 'HTML/JavaScript'. Next to that, click on the (+) sign.

8. You will see a large empty box, paste the entire HTML code of the layout you wish to have in that blank space.

9. Click 'Save'.
Source


2) Just follow instruction, dan update template sama macam dalam instructions.. senang ek.. :-P


============================================
Atau boleh cuba sumber free yang lain.. Boleh cuba
Google tengok sumber free yang lain untuk blog anda..

Contoh lain.. FreeTemplates


Tips 1 : Pastikan ada buat backup template sebelum update.. Cara nak buat backup.. pergi pada layout-->> Edit Html -->> klik Download Full Template..

Kalau tersilap edit dan sebagainya.. just klik balik Upload Template





Lastly, kalau tak dapat jugak update template.. boleh reply dalam, topik ni, insya-ALLAH.. ramai boleh berkongsi dan membantu.. Insya-ALLAH! :welcome:


Kalau detail nak tanya lagi boleh jenguk disini..
Help Center



~ Harap Bermanfaat, Insya-ALLAH! ~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 18:10


salam,


al_muddathsir..... kamu bagus bangat sih.... :) ...baik bangat kamu....terima kasih...
akhirnya saya sudah dapan tukar templete blog pada blog saya...:) ...hepy bangat sih.... syukran ye....:)...

senyum sokmo :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-10 23:31


Hmm, sama-sama nordalily..

Silap template mana pula ini...??
Lama sangat godek blog ini.. :P


AlhamdulilLah..


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 09:42


salam...

Suka nak tahu cara buat blog TAPI....

berblogging tu tak tahu lah boleh dapat kepuasan / pun tak...

????????????????


-----------------
moshi-moshi....
watashi wa kaisi desu...
from the sister city of kasaoka city okayama...hehee..
senegara dengan Doraemon,Ultraman etc


Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 11:55


Pada 10-02-10 00:08 , al_Muddathsir posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahirrahmanirrahim

AlhamdulilLah, tergerak hati nak buka topik ini sebab bila taip di google update setakat ini ada 6230000 result berkaitan topik ini di enjin google..

Ok, just berkongsi...

Blog adalah satu jenis web yang dikategorikan sebagai online journal atau pun online diary. Blog telah pun lama bertapak di internet sebagai satu medium untuk seseorang individu atau organisasi itu untuk memaparkan penulisan yang berkisar tentang kisah hidup, luahan rasa, berita, catatan perjalanan/pengembaraan, mempromosikan produk/servis, resume dan seterusnya untuk suka-suka sama seperti diari elektronik lah lebih kurang..

Selalunya di Malaysia dan di benua Chihuahua.. ada 2 khidmat blog yang agak popular iaitu;

1) blogger.com
2) wordpress.com (my paberet)..

Insya-ALLAH, kalau masa mengizinkan.. saya akan reply entri.. cara-cara mudah nak buat blog secara free.. tanpa perlu beli domain dalam topik ni.. Insya-ALLAH.

Tuuunngggggguuuuu...     :-P

AlhamdulilLah.



bagus topik ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 22:18


Bismillahirrahmanirrahim

AlhamdulilLah, terima kasih Kaisi, Addey, & kawan-kawan yang mengikuti topik ni..


Ada ukhwahrian pm tanya saya.. bagaimana nak nak beli domain blog?

Ok, saya ringkaskan.. straight to da point.. Tak perlu pening kepala.. Untuk beli domain blog, ada 2 cara;

1) Upgrade direct dari contohnya sasuka.wordpress.com terus ke sasuka.com (upgrade direct dari dashboard wordpress.com).. kos USD14.97 setahun.

2) Beli web hosting daripada hosting provider contohnya Fivio.com atau Hostgator dan install wordpress guna fantatisco atau DirectAdmin contohnya..


==============================================



AlhamdulilLah, ini adalah reply pm daripada 'orang kuat Fivio'... :-P

!!! QUOTE !!!

Setakat ini Fivio.com tidak menggunakan Cpanel sebaliknya ada DirectAdmin yang lebih ringkas dan mudah. Dalam DirectAdmin ada Installtron sebagaimana Fantastico di dalam Cpanel, jikalau mahu install Wordpress dan lain-lain.




Untuk sesiapa yang nak beli web hosting daripada Fivio.com amat dialu-alukan..

Dan just nak berkongsi, saya pernah beli web hosting daripada Hostgator... Dan nak install wordpress mengunakan Fantatisco.. agak teknikal sikit..

Hmm, cuma pengalaman guna hostgator ni saya bagi 4 bintang, untuk customer servisnyer.. Hari ni email problem, selalunya dalam 24 jam solve, AlhamdulilLah..

Ok, untuk yang nak mencuba pertama kali saya cadangkan guna kaedah 1, lebih mudah dan user friendly..

Cuba maintain satu domain dulu..

p/s: Sesiapa nak tahu cara nak buat pembelian online tanpa guna kredit kad.. boleh klik disini DebitTopup..


~Harap bermanfaat pada semua.. Insya-ALLAH~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 22:47


Bismillahirrahmanirrahim

==============================================
Part 2: Cara Nak buat blog guna wordpress.. free
==============================================


Ok, saya ringkaskan..


Register Akaun ==>> Check email & update Profile ==>> Verify email ==>> Login & Posting



Boleh terus start & klik disini.. Register




Saya rekemen youtube video tutorial..

Micko tutorial (cute suara budak ini :-P )..

How to make and use a wordpress blog basic

dan satu lagi..

How to Create a Blog Post in Wordpress



p/s: Hmm, kalau ada apa-apa pertanyaan or tak clear dan sebagainya, boleh pm/reply dalam topik ni, insya-ALLAH!


~ Harap bermanfaat untuk semua, insya-ALLAH!~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 23:49


Ok.. ada rezeki saya update entri_bonus.. 'Bagaimana nak buat blog.com menggunakan hosting provider' **..


Cuma harapan saya para ukhwahrian doakan kesihatan dan dimurah rezeki saya selalu.. Ameen Ya Rabbal A'lameen..

Insya-ALLAH, ada kelapangan masa dan ruang saya akan luangkan masa reply dalam topik ini.. Insya-ALLAH..

Pesanan saya untuk first time blog, guna yang free dahulu.. then baru jump ke web hosting berbayar..


** Saya akan update entri_bonus guna hostgator.. Sebab saya dah terbiasa guna fantatisco dalam hostgator.. Kalau ada sesiapa nak share info hosting lain guna DirectAdmin contohnya boleh reply dalam topik ni..



~ Harap bermanfaat pada semua ~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

muhdevori
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38634
Posting: 26
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 17:42


salam..
tak ada ke thread untuk kongsi blog..
teringin jugak nak singgah blog2 ahli-ahli ukhwah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhdevoriProfil   Hantar PM kepada muhdevori   Quote dan BalasQuote

cgu_NAM
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2009
Ahli No: 38890
Posting: 16
Dari: tawau

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 08:16


Jom belajar buat blog...saya dah buat Alhamdulillah berjaya anda bila lagi....http://www.sharimi.com/jombuatblog/index.php?ref=cikguasiah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cgu_NAMProfil   Hantar PM kepada cgu_NAM   Pergi ke cgu_NAM's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 10:23


Bismillahirrahmanirrahim


Terima kasih cgu_NAM, muhdevori, dan sahabat-sahabat..

!!! QUOTE !!!

tak ada ke thread untuk kongsi blog..
teringin jugak nak singgah blog2 ahli-ahli ukhwah..


Hmm, kalau semua pun macam 'biarlah rahsia' saja blognya..

Tak mengape, its ok.. Kalau diari elektronik.. memang patut limit private_access (maksudnya tak publish ke public)..

Tapi kalau yang buat untuk aim residual income..

Boleh tengok contoh blog saya.. AlhamdulilLah, baru create mingu lepas.. AlhamdulilLah..

www.getforit.blogspot.com & satu lagi Health1World.wordpress.com (baru create semalam)..


Tips 1: Cuba explore adsense dalam dashboard blogger (Anda kena sign in akaun google adsense terlebih dahulu - just login guna gmail username & password saja).

Tips 2: Saya dapatkan fresh content daripada free artikel directory.. contoh ArticleBase & lain-lain lagi.... Pastikn anda baca 'term & condition'.. Sebab kalau nak 'copy paste' kena letak nama & link penyumbang artikel tersebut..

Tips 3: Register trusted affiliate program (Affiliate ni maksudnya setiap orang yang beli produk tersebut, anda sebagai agen akan dibayar komisyen..).. Contoh mudah.. IMC Affiliates, Irfan Khairi Affiliate, PayDotCom.com, dll..

Tips 4: Setiap kali update entri/posting baru.. pastikan anda 'ping' di Pingoat & Pingomatic Ini untuk memudahkan blog anda dijumpai di enjin carian..

Tips 5: Kemaskini & sebarkan melalui social media contohnya folkd.com, twitter.com, facebook.com, dan lain-lain..

Tips 6: Submit url blog anda ke enjin carian, contohnya Url Submitter & banyakkan reciprocal link or backlink..

Tips 7: Nak buat monetize guna blog kena bersabar, selalu update content.. (sentiasa ulang step 2-5).. Sebab blog cara ni passive income (maknanya agak lambat nak monetize..).. Kalau nak cepat boleh guna google adwords, dan beli/update domain blog..

Harap selebihnya boleh google & explore, beli buku rujukan, attend seminar, beli ebook, dan lelain.. sebab berkemungkinan, apa yang saya tulis dalam entri ni, tak 'valid', 2, 3 tahun akan datang.. sebab it tak dapat nak jangka..



p/s: Owhh, lupa pulak ... nak promote sikit.. Sifoo maya saya.. buat seminar percuma 'Perniagaan Automatik dari rumah'.. boleh klik sini.. Rahsia & Jgn bagitau Orang Lain..!!.. :-P


Sesiapa nak berkongsi, sila tambah mana yang terlebih terkurang.. Harapnya semakin bermanfaat topik ini.. insya-ALLAH!


~ Harap bermanfaat pada semua, insya-ALLAH! ~


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-03-10 17:11


dah create satu akaun blog tapi masih belum letak apa-apa...
hehe.. insyaAllah akan luangkan lebih masa untuk study macam mana nak construct blog yang menarik :)

http://mimisdesign.blogspot.com/


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 13:59


yeah! memang senang nak buat blog kan?
saya ada banyak blog tapi content tak ada.
mungkin saya cepat ptus ase kut..
pas buat blog ini,.tak jadi..
tukar blog lain..
hahaha
macam Apa..


-----------------
Gaia Online anime roleplaying community


Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 14:44


Salam

Apa ya kebaikan ada blog ni? :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 16:29


erm..teringin juga nak buat..tapi tak ada masa sangatla...huhu..


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

al_Muddathsir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39247
Posting: 74

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-10-10 23:58


Bismillahirrahmanirrahim


Buat sahabat-sahabat semua.. pohon maaf sebab lama tak update topik..

Sekadar makluman.. dengan ini saya menutup topik ini.

Bagi yang inginkan maklumat lanjut tentang perniagaan 'Proven Home Based Business' saya linkkan disini (saya dah mengikuti program ni lebih 5 tahun, AlhamdulilLah)..


www.netpreneur.biz
www.imcbiz.info
www.imscp.info



Salam ukhwah,
Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad :.
.: Allahumma Solli A'lah Sayyidina Muhammad:


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_MuddathsirProfil   Hantar PM kepada al_Muddathsir   Pergi ke al_Muddathsir's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-10 14:17


Assalamualaikum

Buat apa pula nak tutup topik ni..kan ada manfaat untuk perbincangan bagi yang nak mulakan langkah menulis dan berkongsi bahan ilmiah.

Bagi yang berminat untuk buat blog dan hasrat untuk dapatkan panduan..bolehlah ke laman ini. klik SINI - Laman : MaRi BiNa BLog > maribinablog.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-10 10:24


Assalamualaikum, perbincangan ni memang bagus,
tapi apa kata, salah seorang dari kita cuba buat blog yang mengajar bagaimana nak buat blog kat situ, sebab dalam blog boleh letak gambar dan macam-macam lagi yang memudahkan untuk kita belajar buat blog tu, terima kasih...
sekadar memberi cadangan.....

*ada blog, tapi untuk sendiri, kalau nak ajar orang tak pandai sangat*
hehehehe


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-10 14:56


Assalamualaikum

En Usop79 & Sohabat/ti,

Ada... laman yang mengajar cara buat blog.
Lengkap dan mudah faham.

Selain daripada laman Maribinablog.blogspot.com yang sinar beri diatas, ada lagi satu laman yang berkongsi atau membuat tutor..

KLIK SINI DAN TEROKAI LEBIH LUAS LAGI MENGENAI CARA MEMBUAT BLOG ANDA! - neodmarco.blogspot.com

Semoga membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-10 15:49


2 kali sudah buat blog..tapi tak sempat nak update & kadang-kadang segan pula nak mnulis blog..kurang berbakat menulis..masih bertatih lagi,,moga satu hari nanti ana dapat sumbngkn sesuatu melalui penulisan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-10 08:48


syukran sinarabadi.... nanti boleh lah ana tengok blog tu...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-10 13:37


hampir 3 tahun berblogging..akhirnya baru dapat beli hosting dan domain sendiri.. kepada yang nak belajar buat blog bolehlah PM saya.. :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-10 13:57


Pada 03-04-10 14:44 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Apa ya kebaikan ada blog ni? :)



banyak kebaikan jika kena pada tempatnya.. bila sesuatu yang baru kita tempuh dalam kehidupan dan kita nak kongsikan kepada semua orang, blog adalah tempatnya untuk kita berkongsi..jemput datang ke blog saya dengan klik banner di bawah.. selamat datang :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131473 saat. Lajunya....