Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 20 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: TAHNIAH!bumiputra menguasai 70% tender terbuka di pulau pinang


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» TAHNIAH!bumiputra menguasai 70% tender terbuka di pulau pinang

Please Mendaftar To Post


Oleh TAHNIAH!bumiputra menguasai 70% tender terbuka di pulau pinang

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 10:35


!!! QUOTE !!!

Malays winning majority of Penang open tender jobs

PENANG, Jan 31 – Some 70 apa cent of two state firm’s open tenders have been won by Malay contractors, showing the community to be as competitive as others, Penang Chief Minister Lim Guan Eng (pic) said today

He said Malay contractors won 16 out of 23 tender awards, or 70 apa cent, from the Penang Development Corporation(PDC) and 44 out of 66 or 67 apa cent of contracts issued by the Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang(PBAPP) in open tenders since Pakatan Rakyat took over Penang in March 2008.

“The performance by Malay contractors in an open tender system with non-Malays proves that Malay contractors can compete with others and win tender awards on their own merit,” Lim said in a statement today.

The DAP secretary-general has been advocating open tenders under his “Competency, Accountability and Transparency” (CAT) programme since becoming chief minister although Umno and Malay rights groups accuse him of sidelining the community.

“Clearly it is not the race that is an issue but failed policies that encourage dependency especially when it helps Barisan Nasional maintain the status quo and its grip on power,” he added, referring to the ruling Barisan Nasional (BN) federal government.

Lim accused the BN of instituting policies that “stifles initiative, creativity, hard work, drive and productivity which benefited only the few BN cronies at the expense of entire country”.

“For instance, a 30 apa cent quota of publicly listed shares were reserved for Malays but only a few benefited as many ordinary Malays never received shares from the Federal government,” he added.

But the chief minister expressed regret that there were allies within PR Penang “is aligned with BN in opposing efforts to implement an open tender system and CAT governance”, referring to Bayan Baru MP Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim, who had criticised his administration.

“We must remain steadfast as we are backed by results. The Penang state government has been able to turn a projected deficit of RM35 million in 2008 budget to a record surplus of RM88 million.

“A projected deficit of RM40 million in 2009 Budget has been turned around to record a surplus of RM77 million.

“In fact, the 2009 budget surplus would have been a record RM92 million were it not for the payment of RM14.7 million as a result of the Tang Hak Ju land scam of the previous administration,” he said.

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/51463-malays-winning-majority-of-penang-open-tender-contractsmalays-winning-majority-of-penang-open-tender-jobs



!!! QUOTE !!!

Guan Eng: 70 peratus tender terbuka dikuasai Bumiputera

KUALA LUMPUR, Jan 31 — Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menolak dakwaan kontraktor Melayu dipinggirkan dari memperoleh kontrak menerusi sistem tender terbuka yang diamalkan negeri itu sejak Mac 2008.

Kata beliau, tanggapan bahawa orang Melayu tidak boleh bersaing dengan kontraktor bukan Melayu melalui sistem tender terbuka adalah salah sama sekali.

“Sejak kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan, Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang telah melaksanakan 23 tender terbuka di mana 7 (30%) daripada 23 dimenangi oleh kontraktor bukan Melayu dan baki 16 (70%) dimenangi oleh kontraktor Melayu.

sambung....
http://www.themalaysianinsider.com/index.php/bahasa/51480-guan-eng-70-peratus-tender-terbuka-dikuasai-bumiputera



syabas inilah dia persaingan sihat yang sepatutnya wujud dalam merebut tender2 kerajaan negeri ataupun persekutuan....


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 02-02-10 13:03


tender terbuka ke tertutup ke jarang company melayu yang dapat kalau dapat just guna nama saja. ni bukan cerita pasal di pulau pinang tapi seluruh malaysia. macam company lama aku dulu, entah macam mana boleh dapat taraf bumiputra sedngkan tokey besar bangsa yang satu lagi tu.. rupa-rupanya dia duduk bayar seseorang just untuk guna nama saja, tiap-tiap bulan bayar kwsp...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 02-02-10 16:16


kalau berani cubalah rasdin bagi senarai 16 syarikat melayu tersebut. kebanyakan ali baba saja tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 02-02-10 20:21


=) statement yang teramat lucu daripada syeikh rashdin..

dia ni tak tau apa yang dah berlaku di pulau pinang sekarang ni..dok tau copy paste saja..


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 13:25


salam
ni lah statistik dari kerajaan negeri pulau pinang berkenaan dakwaan yang peniaga melayu menjadi target oleh majelis bandaran, jika benar statistik ni mana pula bukti DPMM pulau pinang yang mengatakan peniaga melayu menjadi sasaran? dan sampai sekarang DPMM PP masih belum keluarkan bukti yang mengatakan Guan Eng meminggirkan melayu.Saya bukan nak sokong Guan Eng, saya pun nak berarak "SEDAQ" juga , tapi saya nak bukti yang Guan Eng menzalimi melayu dulu.


KERAJAAN NEGERI PAKATAN RAKYAT MENOLAK DASAR PERKAUMAN

DALAM ISU TINDAKAN PENGUATKUASAAN





(I)         TINDAKAN PENGUATKUASA PEJABAT DAERAH DAN TANAH TIMUR LAUT TAHUN 2008 HINGGA 2010





Tahun


Melayu
Cina
India
Tidak Diketahui

2008
3
2
1
2

2009
4
3
2
4

2010
2
0
0
0

Jumlah
9 (39%)
5 (22%)
3 (13%)
6 (26%)








(II)        TINDAKAN PENGUATKUASA PEJABAT DAERAH DAN TANAH BARAT DAYA TAHUN 2008 HINGGA 2009





Tahun


Melayu
Cina
India
Tidak Diketahui

2008
0
0
0
0

2009
0
5
2
0

Jumlah
0 (0%)
5 (71%)
2 (29%)
0 (0%)










(III)     TINDAKAN PENGUATKUASA MAJLIS PERBANDARAN PULAU PINANG



(a)        Tindakan Penguatkuasaan (PTK) Penjaja Tanpa Lesen Mengikut Pecahan Kaum (MPPP)



Tahun


Melayu
Cina
India
Jumlah

2008
785 (38%)
1,082 (52%)
196 (10%)
2,063

2009
815 (29%)
1,727 (62%)
247 (9%)
2,789

Jumlah
1600 (33%)
2809 (58%)
443 (9%)
4,852




Rumusan



(1)        Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang tidak pernah mengeluarkan dasar untuk mensasarkan mana mana kaum dalam tindakan penguatkuasaan.



(2)        Statistik menunjukkan tindakan penguatkuasaan diambil atas pertimbangan tidak pematuhan Undang Undang dan Undang Undang Kecil dan BUKAN atas pertimbangan kaum.



(3)        Tidak ada kaum yang menikmati immuniti daripada tindakan penguatkuasaan. Isu sebenar adalah tidak pematuhan bukan perkauman (non compliance). Di seluruh Negeri Pulau Pinang, ada banyak kes tidak pematuhan yang masih belum ditangani.



(4)        Dakwaan Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang bahawa Melayu dipinggirkan tidak benar


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-02-10 13:41


Apalah gunanya jika hukum Islam terus dipinggirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105465 saat. Lajunya....