Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: kawin bukan melayu.....tak ada lelaki melayu dah ke????


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» kawin bukan melayu.....tak ada lelaki melayu dah ke????

Please Mendaftar To Post


Oleh kawin bukan melayu.....tak ada lelaki melayu dah ke????

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-10 13:28


golongan artis wanita sering mengambil lelaki mat saleh sebagai teman hidup........mostly banyak yang bertahan seperti anita serawak dll......tapi bila artis kawin dengan org melayu.....berakhir dengan perceraian......pada pandangan muslimah terutamanya....jika diberi pilihan....lelaki melayu atau mat saleh atau pak hitam :-o :-o :-o mana pilihan????deme kata mat saleh lebih setia.....org melayu suka pasang lain....ish...ish...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-10 14:15


Pada 11-01-10 13:28 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

golongan artis wanita sering mengambil lelaki mat saleh sebagai teman hidup........mostly banyak yang bertahan seperti anita serawak dll......tapi bila artis kawin dengan org melayu.....berakhir dengan perceraian......pada pandangan muslimah terutamanya....jika diberi pilihan....lelaki melayu atau mat saleh atau pak hitam :-o :-o :-o mana pilihan????deme kata mat saleh lebih setia.....org melayu suka pasang lain....ish...ish...


puteh ka itam ka....melayu ka mat saleh ka ..... bukan ukuran. Yang paling utama pilih lelaki beriman....mereka akan setia ...

setia bukan maksudnya tak kawin dua tiga...tapi setia dengan tidak mensesiakan amanah Allah utknya (isteri)

pendapat skupang dua dari saya..

:-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-10 15:01


Pada 11-01-10 14:15 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



setia bukan maksudnya tak kawin dua tiga...tapi setia dengan tidak mensesiakan amanah Allah utknya (isteri)

pendapat skupang dua dari saya..

:-D



Setuju.
Bagus lah Puan ni, boleh menerima konsep dengan poligami dengan terbuka. Tahniah saya ucapkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-10 15:09


untunglah sesiapa yang beristerikan myhoney.. :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 00:23


Pada 11-01-10 15:01 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-10 14:15 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



setia bukan maksudnya tak kawin dua tiga...tapi setia dengan tidak mensesiakan amanah Allah utknya (isteri)

pendapat skupang dua dari saya..

:-D



Setuju.
Bagus lah Puan ni, boleh menerima konsep dengan poligami dengan terbuka. Tahniah saya ucapkan.


saya tidak mampu menentang sesuatu yang diizinkan agama, cuma berdoa Allah tidak mengujinya ke atas saya.... 8-)

Sebaiknya ikut sunnah.... Rasulullah tak madukan isteri pertama... :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 00:24


Pada 11-01-10 15:09 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

untunglah sesiapa yang beristerikan myhoney.. :-)



aminn ....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 10:31


Erm..Honestly, Wawa tengah dalam proses nak kenal hati budi seseorang. Orangnya jauh nun di UAE Dubai. Umur sebaya. Duda tapi tak ada anak.

Bukan tak hendak lelaki Melayu tapi sengaja cari bangsa asing. Nak jadi macam Angelina Jolie agaknya? Dapat anak pelbagai variasi. agaknya?? Hihi..

Ok, ni pandangan Wawa. kawan-kawan Wawa yang kahwin dengan lelaki bukan Melayu sebab mereka banyak $$ dan tak berapa kisah bab dara. In fact, mereka loving sangat. Lelaki bukan Melayu pun, kebanyakannya serius dan bertanggungjawab. Sambil minum air-boleh merantau ke negara org..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 12:12


Pada 12-01-10 10:31 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Erm..Honestly, Wawa tengah dalam proses nak kenal hati budi seseorang. Orangnya jauh nun di UAE Dubai. Umur sebaya. Duda tapi tak ada anak.

Bukan tak hendak lelaki Melayu tapi sengaja cari bangsa asing. Nak jadi macam Angelina Jolie agaknya? Dapat anak pelbagai variasi. agaknya?? Hihi..

Ok, ni pandangan Wawa. kawan-kawan Wawa yang kahwin dengan lelaki bukan Melayu sebab mereka banyak $$ dan tak berapa kisah bab dara. In fact, mereka loving sangat. Lelaki bukan Melayu pun, kebanyakannya serius dan bertanggungjawab. Sambil minum air-boleh merantau ke negara org..



yang penting kita betulkan niat. Kawin bukan untuk sehari dua...bukan untuk dapat anak lawa, bukan juga teringin nak merantau.... tapi kawin kerana nak beramal dengan kehendak agama.

:bunga:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 12:24


Assalamualaikum

Pada pendapat saya tiada perbezaan antara bangsa melayu dengan bangsa lain..Dalam mencari pasangan hidup perlulah dikaji betul-betul untuk mengelakkan masalah di kemudian hari.


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

snickers
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.12.2009
Ahli No: 38878
Posting: 23
Dari: SweetHomeAlabama

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 12:35


!!! QUOTE !!!

Bukan tak hendak lelaki Melayu tapi sengaja cari bangsa asing. Nak jadi macam Angelina Jolie agaknya? Dapat anak pelbagai variasi. agaknya?? Hihi..
Angelina Jolie tak berkahwin dengan bangsa asing. Most of her children are the adopted child during her visit to the poorest country.

Bookmark and Share

    


  Member Information For snickersProfil   Hantar PM kepada snickers   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 12:48


carilah orang yang beragama.. itu yang diajar Rasulullah kepada kita semua.. keturunan, harta dan kecantikan itu bukanlah keutamaan.. bukankah begitu??

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 13:57


salam,
jodoh boleh cari dan pilih, tapi bukan kita yang tentukan..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 14:58


Pada 12-01-10 12:48 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

carilah orang yang beragama.. itu yang diajar Rasulullah kepada kita semua.. keturunan, harta dan kecantikan itu bukanlah keutamaan.. bukankah begitu??

:-)



hmm..betul..

nak tambah sikit...
apapun bangsa, lihatlah pada agamanya..sebab hidup kita bukan hanya di unia sahaja...biarlah perkahwinan tu beri keberkatan untuk akhirat sama..

then...

sebagai muslimah perlu kita ingat, suami bukanlah matlamat hidup kita yang sebenar....tapi adalah 'alat' untuk kita menuju akhirat..semoga dengannya kita mampu mengorak hidup dengan penuh berkat...insyaAllah.


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 15:10


Pada 12-01-10 14:58 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-10 12:48 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

carilah orang yang beragama.. itu yang diajar Rasulullah kepada kita semua.. keturunan, harta dan kecantikan itu bukanlah keutamaan.. bukankah begitu??

:-)




then...

sebagai muslimah perlu kita ingat, suami bukanlah matlamat hidup kita yang sebenar....tapi adalah 'alat' untuk kita menuju akhirat..semoga dengannya kita mampu mengorak hidup dengan penuh berkat...insyaAllah.



carilah orang yang pandai mengamalkan ugamenya..

benar juga, suami dan keluarga modal terbesar bagi isteri untuk kesyurga...

dan juga modal terbesar bagi suami ke neraka (kalau salah bimbing)
fikir-pikirkan lah..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 13:50


biarlah mereka nak kahwin dengan orang bukan melayu.. bukan tidak mahu, tapi mungkin mereka ada sebab tersendiri dalam memilih.. ada kata nanti dapat anak yang cantik atau segak.. kan ada banyak contoh artis yang berasal dari mak dan ayah yang berlainan bangsa ni.. macam maya karin.. (tu saja contoh yang saya tahu.. hehe.. )

ada kata nanti anak tu bijak pandai.. sebab jauh.. kan kalau kahwin dengan saudara terdekat (contoh sepupu) anaknya kurang bijak.. kata orang lah..

satu lagi sebab dakwah.. kan dah dapat muslimkan orang bukan melayu tu (kalau asal non-muslim lah).. kita yang selalu mengata orang dalam forum ni pun belum tentu dapat islamkan seorang bukan melayu bukan muslim.. sekurang2nya dia ada seorang.. (soal pasangan tukar agama kepada islam semata-mata kerana nak kahwin tu bab lain..)

sekadar pandangan saya yang tak berapa jauh.. :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 19:39


Pada 12-01-10 12:12 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-10 10:31 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Erm..Honestly, Wawa tengah dalam proses nak kenal hati budi seseorang. Orangnya jauh nun di UAE Dubai. Umur sebaya. Duda tapi tak ada anak.

Bukan tak hendak lelaki Melayu tapi sengaja cari bangsa asing. Nak jadi macam Angelina Jolie agaknya? Dapat anak pelbagai variasi. agaknya?? Hihi..

Ok, ni pandangan Wawa. kawan-kawan Wawa yang kahwin dengan lelaki bukan Melayu sebab mereka banyak $$ dan tak berapa kisah bab dara. In fact, mereka loving sangat. Lelaki bukan Melayu pun, kebanyakannya serius dan bertanggungjawab. Sambil minum air-boleh merantau ke negara org..



yang penting kita betulkan niat. Kawin bukan untuk sehari dua...bukan untuk dapat anak lawa, bukan juga teringin nak merantau.... tapi kawin kerana nak beramal dengan kehendak agama.

:bunga:



tak terfikir nak nikah dalam masa terdekat. Cukuplah ditipu sebelum ni .. nak kawan-kawan dulu.. then baru buat survey. INSYA ALLAH ..

Kata org, time tengah 'laku' ni, jangan tolak jodoh so better Wawa hargai peluang yang ada. Wawa fikir, kahwin sebab perlu..anak-anak Wawa perlukan Ayah yang sentiasa guard mereka. Anak sulung Wawa ALHAMDULILLAH, Ayahnya dah kembali bertanggungjawab.. :-) Syukur...


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-10 14:03


Pada 12-01-10 15:10 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-10 14:58 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-10 12:48 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

carilah orang yang beragama.. itu yang diajar Rasulullah kepada kita semua.. keturunan, harta dan kecantikan itu bukanlah keutamaan.. bukankah begitu??

:-)




then...

sebagai muslimah perlu kita ingat, suami bukanlah matlamat hidup kita yang sebenar....tapi adalah 'alat' untuk kita menuju akhirat..semoga dengannya kita mampu mengorak hidup dengan penuh berkat...insyaAllah.



carilah orang yang pandai mengamalkan ugamenya..

benar juga, suami dan keluarga modal terbesar bagi isteri untuk kesyurga...

dan juga modal terbesar bagi suami ke neraka (kalau salah bimbing)
fikir-pikirkan lah..



ye.tak cukup sekadar pandai agamanya sahaja...tapi tidak mengamalkannya..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-10 15:10


Pada 13-01-10 19:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-10 12:12 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-10 10:31 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Erm..Honestly, Wawa tengah dalam proses nak kenal hati budi seseorang. Orangnya jauh nun di UAE Dubai. Umur sebaya. Duda tapi tak ada anak.

Bukan tak hendak lelaki Melayu tapi sengaja cari bangsa asing. Nak jadi macam Angelina Jolie agaknya? Dapat anak pelbagai variasi. agaknya?? Hihi..

Ok, ni pandangan Wawa. kawan-kawan Wawa yang kahwin dengan lelaki bukan Melayu sebab mereka banyak $$ dan tak berapa kisah bab dara. In fact, mereka loving sangat. Lelaki bukan Melayu pun, kebanyakannya serius dan bertanggungjawab. Sambil minum air-boleh merantau ke negara org..



yang penting kita betulkan niat. Kawin bukan untuk sehari dua...bukan untuk dapat anak lawa, bukan juga teringin nak merantau.... tapi kawin kerana nak beramal dengan kehendak agama.

:bunga:



tak terfikir nak nikah dalam masa terdekat. Cukuplah ditipu sebelum ni .. nak kawan-kawan dulu.. then baru buat survey. INSYA ALLAH ..

Kata org, time tengah 'laku' ni, jangan tolak jodoh so better Wawa hargai peluang yang ada. Wawa fikir, kahwin sebab perlu..anak-anak Wawa perlukan Ayah yang sentiasa guard mereka. Anak sulung Wawa ALHAMDULILLAH, Ayahnya dah kembali bertanggungjawab.. :-) Syukur...



apa cerita ni che din ? :-o

sapa wawa ?...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-10 15:20


Pada 14-01-10 15:10 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


apa cerita ni che din ? :-o

sapa wawa ?...


off topik:

SNMA= wawa



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-10 15:50


--Iklan--

SNMA : Siti Nor Makwa Abdullah (wawa_83) --Nickname dulu tak tau password sebab org dah tukar2..

-> Guna Nickname Rashdin kejap sebab Wawa tak boleh log in. rupa-rupanya sebab ejaan salah.. jangan marah ek? Rashdin dah ada yang punya ke dalam ukhwah.com ni? :-)

---------------------------------------------------------------------------------

Mengenai topik ni, adakalanya kita kena respect pilihan org sebab lain org, lain pendapat dan pendirian mereka.

jangan tak tahu, kadang-kadang kita amat naif dalam menilai hati budi org, kita tengok org 2 alim, lembut kata2nya, hafal Qur'an ETC, tak semestinya dia 'beriman' seperti yang kita fikir.

Perempuan perlu lebih hati-hati sekarang ni, jangan sebab kita fikir lelaki 2 alim, baik then kita pun percaya yang dialah 'suami idaman muslimah'. Huh..! Disgusting BUT! tak semua lelaki sama.. yang baik dan ikhlas 2, teruskanlah buat baik. jangan riak sampai akhirnya, mudah saja syaitan pesongkan hati 2 daripada berpegang pada tali ALLAH SWT.

Ha, cerita pasal nikah org negara asing ni, hati-hati! Sindiket dadah/barang-barang haram ni sengaja dibawa keluar/masuk melalui kita (perempuan2 malaysia) so...jangan lah sebab cinta u all jadi bodoh..diperbodohkan. kalau ada saja lelaki yang nak peralatkan u all, either lelaki asing @ lelaki melayu kita ni ke, quit saja lah.. better sayang family daripada mencintai org lelaki yang tak berguna. :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-10 16:45


Assalamualaikum bagi akak lah perkahwinan ni adalah jangka masa panjang bak kata honey kita kawin bukan untuk cari anak cantik dan lawa (yang penting lawa budi bahasa dan pekerti tak guna muka lawa tapi hampeh) tak guna bersuami ada $$$ banyak tapi tak bahagia (sebab $$ cuma lah kebahagian didunaiwi saja, tak disangkal ini $$$ itu penting tapi keimanan, keikhlasan dan keagamaan tu juga penting kerana dengan adanya itu secara tak langsung rezeki akan datang) tapi pelikan Kenapa org kata poligami tu tak bagus.

rasanya macam bagus. ada sesiapa kat sini yang dah berpoligami kalau ada boleh lah syer2.

cuba kita pikirkan tak ke kita rasa jemu hari2 tengok muka yang sama. :-D hehehe saja nak buat org marah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-10 19:37


wah k limah.
dah fikir untuk berpoligami ke.
cayalah k limah.
saya akan sokong k limah 120%.
hihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 09:56


Assalamualaikum myway heheehe dah sudah pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 10:04


Pada 15-01-10 09:56 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum myway heheehe dah sudah pun.


kak limah, apa yang dah sudah??? :-o :-o :-o :-o


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 10:24


Pada 15-01-10 09:56 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum myway heheehe dah sudah pun.


:-o no berapa limah kita ni ?


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 10:35


Pada 14-01-10 16:45 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum bagi akak lah perkahwinan ni adalah jangka masa panjang bak kata honey kita kawin bukan untuk cari anak cantik dan lawa (yang penting lawa budi bahasa dan pekerti tak guna muka lawa tapi hampeh) tak guna bersuami ada $$$ banyak tapi tak bahagia (sebab $$ cuma lah kebahagian didunaiwi saja, tak disangkal ini $$$ itu penting tapi keimanan, keikhlasan dan keagamaan tu juga penting kerana dengan adanya itu secara tak langsung rezeki akan datang) tapi pelikan Kenapa org kata poligami tu tak bagus.

rasanya macam bagus. ada sesiapa kat sini yang dah berpoligami kalau ada boleh lah syer2.

cuba kita pikirkan tak ke kita rasa jemu hari2 tengok muka yang sama. :-D hehehe saja nak buat org marah.


tak tau nak cakap ..... dua kakak saya dimadukan ... saya tak berapa berkenan melihat perjalanan rumahtangga yang amalkan poligami ni ...

dalam ayat keizinan poligami pun Allah adresskan sungguh-sungguh...Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu)
maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau memadailah dengan hambahamba
perempuan yang kamu miliki. Itu adalah lebih dekat (untuk mencegah)
supaya kamu tidak melakukan kezaliman'

lelaki kena ukur kemampuan ...sedang kemampuan yang mereka gariskan seringkali bersifat kebendaan juga hubungan badan .... tentang tanggungan untuk 'meyelamatkan isteri dan anak-anak dari api neraka' adakah benar-benar dilunaskan ?...tu yang jadi persoalan ...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 11:53


nak mencelah sikit..

kata doktor Juanda Jaya, kalau seorang lelaki tidak mampu memberitahu isterinya dia nak kahwin lagi itu bermakna satu tanda lelaki itu tidak mampu berpoligami


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 13:23


Pada 15-01-10 11:53 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

nak mencelah sikit..

kata doktor Juanda Jaya, kalau seorang lelaki tidak mampu memberitahu isterinya dia nak kahwin lagi itu bermakna satu tanda lelaki itu tidak mampu berpoligami



:-D :-D :-D

ramai lah yang tak mampu tapi dah berpoligami...sebab ramai yang kawin dulu kemudian baru 'terpecah tembelang' kat isteri....

maknanya kalau dia tak boleh didik isteri pertama untuk redha dengan poligami...itu tanda dia belum selesai dalam hal 'mendidik isteri.'... jadi janganlah nak tambah isteri lagi.... :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 13:26


Pada 15-01-10 10:24 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-10 09:56 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum myway heheehe dah sudah pun.


:-o no berapa limah kita ni ?



haha.. kak limah ni...
buat suspen pulak dia..

ramai yang tanya tu... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wardah_hannani
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2010
Ahli No: 38921
Posting: 10
Dari: port dickson

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 17:10


saya rasa omputih ke , melayu ke, pak itam ke, bukan ukuran...

yang penting ada agama dan jalankan kehidupan berkeluarga yang disarankan oleh agama islam dan ikut sunnah rasulullah , insyaallah harmoni rumah tangga...

cuma pandangan sahaja (walhal belum berkahwin)...

:malu: :malu: :malu: :malu: :malu:

Moga Allah permudahkan SEGALA urusan hidupku...:) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_hannaniProfil   Hantar PM kepada wardah_hannani   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-10 19:24


Pada 15-01-10 13:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-10 10:24 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-01-10 09:56 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum myway heheehe dah sudah pun.
:-o no berapa limah kita ni ?
haha.. kak limah ni...
buat suspen pulak dia..ramai yang tanya tu... :-D
yelah k limah..apa yang udahnye.
gossiping kat portal muslimahlah npknye.
hihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-01-10 12:00


Assalamualaikum eee segan nak cakap. tapi jangan salah paham dan kalau tak boleh ikut cara akak jangan sesekali cuba tau.

ok terus terang akak isteri no 2. akak kawin atas kebenaran isteri beliau. dia datang merisik dan dia datang meminang.

ok punya cara senang. akak kawin bukan kerana harta. rasanya cukup setakat itu. nanti org kata riak pula. tapi akak terima suami sadanya. jangan salah paham semasa baru kenal suami akak jujur dia pergi tau sapa dia dan segala-galanya. sebab tu akak pilih dia kerana dia jujur.

anak dia anak akak. tentang kewangan tu suka hati dialah. yang penting bagi akak ialah perbelanjaan anak-anak.

* nak jadi seperti lilin berbakti untuk org lain. tapi hakikatnya amat susah banyak dugaan dan cabaran. so nasihat akak kepada mereka yang tak boleh jangan sesekali ikut ya. hehehehe bahaya.

sebenarnya seronok kerana punya keluarga yang besar terutama bila berhari raya. seronok kerana jumpa suami seminggu sekali. rasa rindu lebih sedikit.

yang sedih ialah pandangan masyarakat kerana kita diangap sebagai perampas. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-01-10 12:19


Pada 16-01-10 12:00 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum eee segan nak cakap. tapi jangan salah paham dan kalau tak boleh ikut cara akak jangan sesekali cuba tau.

ok terus terang akak isteri no 2. akak kawin atas kebenaran isteri beliau. dia datang merisik dan dia datang meminang.

ok punya cara senang. akak kawin bukan kerana harta. rasanya cukup setakat itu. nanti org kata riak pula. tapi akak terima suami sadanya. jangan salah paham semasa baru kenal suami akak jujur dia pergi tau sapa dia dan segala-galanya. sebab tu akak pilih dia kerana dia jujur.

anak dia anak akak. tentang kewangan tu suka hati dialah. yang penting bagi akak ialah perbelanjaan anak-anak.

* nak jadi seperti lilin berbakti untuk org lain. tapi hakikatnya amat susah banyak dugaan dan cabaran. so nasihat akak kepada mereka yang tak boleh jangan sesekali ikut ya. hehehehe bahaya.

sebenarnya seronok kerana punya keluarga yang besar terutama bila berhari raya. seronok kerana jumpa suami seminggu sekali. rasa rindu lebih sedikit.

yang sedih ialah pandangan masyarakat kerana kita diangap sebagai perampas. :-(


insyaAllah bahagia kalau kena caranya...

seronok dengar cerita akak ni..:-)

orang kat luar ni xmerasai apa yang sedang kita rasai..hanya yang mengalami sahaja yang mengetahui..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-10 12:32


Wah, ada isteri poligamis di sini...bagusnya dan terima kasih sudi berkongsi pengalaman di sini :-)


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-01-10 21:57


baruku tau kak limah.:)
baguslah k limah.
pedulikan apa org kata.
yang penting diri k limah sendiri.
may all happiness be with you kak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-01-10 09:42


Pada 16-01-10 12:00 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

* nak jadi seperti lilin berbakti untuk org lain. tapi hakikatnya amat susah banyak dugaan dan cabaran. so nasihat akak kepada mereka yang tak boleh jangan sesekali ikut ya. hehehehe bahaya.

sebenarnya seronok kerana punya keluarga yang besar terutama bila berhari raya. seronok kerana jumpa suami seminggu sekali. rasa rindu lebih sedikit.


haa... poligami kalau kena pada cara memang sweet..
tapi memang kena jelas.. kalau tak reti buat, jangan buat....
bukan kecik perkara yang jadi galang ganti.. masa depan anak-anak.. emosi anak-anak... emosi isteri2.. emosi akaun bank suami(nak harapkan dari isteri2, lelaki juga punya ego.. kalau ego tinggi lebih baik jangan try)..

tapi part jumpa seminggu sekali tu.. sedih pula rasa.. huhu..mungkin ada yang suka situasi begitu..
sekali sekala bejauhan boleh lah agaknya.. tapi kalau tiap-tiap minggu, saya sendiri macam tak sanggup :P


ok berbalik kepada lelaki bukan melayu...
dulu nyaris2 mendirikan rumahtangga dengan seorang lelaki berketurunan tunisia..tapi sudah menjadi warga perancis..
bermula sebagai chatting biasa sampailah dia benar-benar serius.. menemui ayah saya untuk meminta izin datang meminang..
status seorang duda anak tiga...
malah bakal menjaga kesemua anaknya kalau tidak ex-wife nak rebut, ex-wife nak masuk kristian masa tu..
terus saya jadi rela saja... rasa macam bertanggungjawab pula nak selamatkan budak-budak ni.. walaupun hati ada rasa serba salah,sebab kena ikut dia balik perancis..
maka atas nasihat bestfren.. memang betul-betul lah masa tu..dengan istikharahnya, solat hajatnya... iyalah kalau apa-apa jadi.. perancis bukannya dekat..
lepas tu..tiba-tiba ex wife membatalkan hasrat untuk menjadi kristian.. dan kembali kepada Islam, waktu tu.. dia mencadangkan poligami.. tapi ketika itu saya rasa saya perlu membenarkan 100% masanya diberikan kepada wife untuk bimbing sang isteri.. lagi pula.. saya juga kena fikirkan perasaan org tua.. takkan mereka seronok bila anak sulung mereka sudahla jauh.. jadi isteri kedua pula..
manakala sang suami tentu2 akan melebihkan masa bersama anak-anak kesayangan... oleh itu.. saya pun tarik diri..
hehehe... soal melayu atau tidak, kalau dah namanya jodoh...
walaupun berkeras ..namanya juga jodoh.. :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 13:13


kawin bangsa lain pun ok.....makan pun sodap

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 13:36


Pada 17-02-10 13:13 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

kawin bangsa lain pun ok.....makan pun sodap


Tak kesahlah bangsa apa..janji..islam


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 22:30


salam...kalau dah jodoh nak buat macam mana tak kan nak tolak..nanti tak pasal2 dapat title andartu..


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 08:31


erm... kalau kahwin bukan wanita melayu bagaimana pulak? boleh masuk bab perbincangan pula? hehehe


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 09:15


kahwin bukan wanita melayu?? hmm.. ada banyak contoh.. di kalangan artis lah senang nak nampak.. nak bincang boleh tak bincang pun tak mengapa.. baca posting sebelum ni saja pun lebih kurang sama.. haha..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 09:32


Pada 17-02-10 13:13 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

kawin bangsa lain pun ok.....makan pun sodap


Apo yang sodap cikgu? huhuh..
macam saya dan wife kena ambil masa nak sesuai kan diri dengan makanan masing-masing. huhuh
zaujah jenis tak boleh pedas, tapi bila da kahwin dengan org n9, pergi mano2 pun podeh manjang..huhuh..
kadang-kadang kecian kalau pergi kenduri kahwin, kompom masak lomak pedas2 terhidang. huhu


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 11:17


Salam....
Pada saya Kenapa nak cari susah kahwin dengan bangsa asing, tak kira lah dari negara mana pun. Kalau si suami kena cekup di hantar balik negeri kan banyak masalah, fikir lah dulu, Kalau ikut suami balik negeri pun susah juga, sakit pening mak ayah kita susah lah nak menjenguk....Janganlah nak salahkan jodoh.... sebab kita diberi pilihan, kita yang tentukan pilihan kita.

Walupun lain bangsa tapi masih warga malaysia kan senang.


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

    


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:37


tu yang masuk secara haram...carilah yang datang secara sah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 13:52


macam-macam hasrat dan keinginan manusia zaman sekarang ni ye.. melayu tapi nak kahwin bukan melayu.. nak makan makanan bukan melayu.. nak pakai pakaian bukan melayu.. nak raya perayaan bukan melayu.. nak jadi bukan melayu terus pun ada.. macam-macam lah..

(dunia semakin kompleks atau makhluk atas dunia tu yang mengkomplekskan diri mereka sendiri??
kata dunia: ' Kenapa aku pula yang terlibat?? aku tetap begini.. manusia lah yang nak menyusahkan diri mereka sendiri.. tapi cuba letak kesalahan pada aku pulak..)

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 22:31


Pada 14-01-10 15:50 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!


Mengenai topik ni, adakalanya kita kena respect pilihan org sebab lain org, lain pendapat dan pendirian mereka.

jangan tak tahu, kadang-kadang kita amat naif dalam menilai hati budi org, kita tengok org 2 alim, lembut kata2nya, hafal Qur'an ETC, tak semestinya dia 'beriman' seperti yang kita fikir.

Perempuan perlu lebih hati-hati sekarang ni, jangan sebab kita fikir lelaki 2 alim, baik then kita pun percaya yang dialah 'suami idaman muslimah'. Huh..! Disgusting BUT! tak semua lelaki sama.. yang baik dan ikhlas 2, teruskanlah buat baik. jangan riak sampai akhirnya, mudah saja syaitan pesongkan hati 2 daripada berpegang pada tali ALLAH SWT

Ha, cerita pasal nikah org negara asing ni, hati-hati! Sindiket dadah/barang-barang haram ni sengaja dibawa keluar/masuk melalui kita (perempuan2 malaysia) so...jangan lah sebab cinta u all jadi bodoh..diperbodohkan. kalau ada saja lelaki yang nak peralatkan u all, either lelaki asing @ lelaki melayu kita ni ke, quit saja lah.. better sayang family daripada mencintai org lelaki yang tak berguna. :-)



Salam.,

ana tertarik dengan kata wawa pada ayat yang ana boldkan diatas.,
ada betul apa yang wawa utarakan.

for me., 1st thing important is Agama dan Ketakwaan serta Iman pasangan yang hendak dipilih, bagaimana pula akhlaknya dengan ibubapa dan orang disekelilingnya, adakah dia mampu membimbing si isteri, sanggup bertolak ansur dan berbincang dalam setiap aspek.


mungkin juga ada yang berpendapat, lelaki melayu mudah untuk menyatakan poligami, mudah untuk melafazkan cerai... masa bercinta bukan main lagi serasi dan macam-macam lah.. yang garam pun dikata gula apatah lagi yang pahit, dikatakannya manis, tambahan pula yang salah pun dikatakan betul. betul tak?:-)

jawapan ana, Wallahua'lam. terpulang kepada diri individu tersebut.. either malay or mamak or foreign couple, apa yang lebih utama adalah sejauhmana bekalan ilmu dan amalan yang dihalusi dan dipraktikkan dalam kehidupan.

Cintailah insan yang mencintai ALLAH dan RasulNYA dengan sepenuh dan seikhlas hati, InsyaALLAH.. semuanya akan jadi terbaik, bahagia kekal hingga ke syurga.

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 10:07


sama sama lah kita tanya diri kita...tanya iman didada....adakah solat istikharah kita diterima tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 14:01


bagus juga kahwin berlainan bangsa... selain mengembangkan tali persaudaraan, kita juga dapat menyebarkan agama islam.... akak saya bakal berkahwin seorang lelaki iban yang berasal dari sabah dan sahabat saya dah 2 tahun berumah tangga dengan seorang lelaki mat salleh... mereka bahagia dan sebahagian keluarga mereka turut memeluk agama islam.... lelaki melayu???? masih laku jika mereka berkualiti dari aspek personaliti dan gentleman....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 21:11


Pada 11-01-10 14:15 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-01-10 13:28 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

golongan artis wanita sering mengambil lelaki mat saleh sebagai teman hidup........mostly banyak yang bertahan seperti anita serawak dll......tapi bila artis kawin dengan org melayu.....berakhir dengan perceraian......pada pandangan muslimah terutamanya....jika diberi pilihan....lelaki melayu atau mat saleh atau pak hitam :-o :-o :-o mana pilihan????deme kata mat saleh lebih setia.....org melayu suka pasang lain....ish...ish...


puteh ka itam ka....melayu ka mat saleh ka ..... bukan ukuran. Yang paling utama pilih lelaki beriman....mereka akan setia ...

setia bukan maksudnya tak kawin dua tiga...tapi setia dengan tidak mensesiakan amanah Allah utknya (isteri)

em....very open minded.....myhoney.....hehe

:-D




-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 21:19


saja saja tu untuk memvariasikan keturunan...hehe. so dekat mana-mana pun atau luar negara ada juga keturunan melayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 13:34


Pada 19-02-10 21:19 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

saja saja tu untuk memvariasikan keturunan...hehe. so dekat mana-mana pun atau luar negara ada juga keturunan melayu...


saya sokong!!! contohnya Cape Town..... sampai sekarang mereka pun beraya makan rendang dan ketupat walapun yang melayu nya nenek moyang mereka.... tapi tradisi telah berjaya diturunkan kepada anak cucu mereka...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-10 11:57


asalkan islam sudah.. yang boleh membawa dan membimbing ke syrga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-05-10 02:22


Pada 11-01-10 13:28 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

golongan artis wanita sering mengambil lelaki mat saleh sebagai teman hidup........mostly banyak yang bertahan seperti anita serawak dll......tapi bila artis kawin dengan org melayu.....berakhir dengan perceraian......pada pandangan muslimah terutamanya....jika diberi pilihan....lelaki melayu atau mat saleh atau pak hitam :-o :-o :-o mana pilihan????deme kata mat saleh lebih setia.....org melayu suka pasang lain....ish...ish...


Saya rasa lelaki melayu, lebih-lebih lagi yang hidup dizaman sekarang ini ... ramai yang suka main kayu 10 .... salah satu contoh, berita yang keluar di Harian Metro, isteri dan kekasih suami berperang di hospital ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.147581 saat. Lajunya....