Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
isa777_musa: 1 jam, 27 minit yang lalu
zam_rizal: 9 hari yang lalu
wanja: 19 hari yang lalu
MTMKi: 27 hari yang lalu
Kang: 27 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: hatiku menangis..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» hatiku menangis..

Please Mendaftar To Post


Oleh hatiku menangis..

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 21:45


hati sekarang tak keruan..iman pun skejap naik, skejap turun..
hati sedih bila tau ada gosip tentang saya..
gosip saya dengan seorang muslimin tu..yang mengatakan kami ada brkawan "special" dan sekarang paling mngejutkan saya, bila muslimin tu pun dapat tahu sebab kawan brcakap secara terbuka.. ya Allah..sedih saya, saya tak ada langsung perasaan kat muslimin tu, dan hanya sebagai kawan sekuliah saja...
mungkin muslimin tu selalu bertanya tentang asignment pada saya.., kalau ada apa-apa muslimin tu selalu refer saya berbanding kawan-kawan lain...saya hanya brtegur dalam kuliah, itu mungkin yang menjadi buah mulut dan modal perbualan kawan-kawan... saya sedih sangat-sangat dan tambah malu sangat-sangat..sekarang ni saya banyak diam saja.. malah saya brsikap dingin dengan muslimin tu.. saya selalu mgelak dr muslimin tu brcakap dengan saya..saya rasa ini mungkin jalan terbaik.. saya tahu, muslimin perasan dengan perubahan sikap saya..saya harap dia faham dengan situasi saya.. dia tak bersalah dalam hal ini..mungkin saya yang silap..

saya takut sangat-sangat tergolong dalam golongan yang nabi katakan yang "fitnah yang besar trhadap kaum adam adalah datangnya dr kaum hawa"..
ana takut sangat-sangat....

ya Allah..kuatkanlah imanku, berikanlah ku ketenangan hati dalam menempuh dugaanmu yang besar ini... berikanlah ku jalan penyelesaian trhadap masalah ini.. ameenn..

sahabat-sahabat semua..saya amat2 perlukan pendapat dan sokongan anda semua.. saya semakin buntu..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 22:55


Bismillah....

Salam ya ukht...:-)

dont be sad....

pendapat saya.....biarkan orang berkata apapun..yang penting kita tahu kita tak bersalah....

mulut orang kita nak mampu nak tutup...diamkan saja....

saya pernah berhadapan dengan fitnah yang lebih teruk lagi dr ni..dan sampai sekarang 'mulutnya' masih saya tak dapat nak tutup....

apa yang saya lakukan..diamkan saja...buat tak tahu...Kenapa kita nak susahkan hati sendiri dengan perangai org? sampai satu saat dia akan berhenti sendiri fitnahkan kita....

apa yang paling penting kat sini..utamakan pandangan Allah pada kita..kalau kita tak buat silap..apa yang perlu kita risaukan? Bukankah Allah tu Maha Mengetahui segala yang tersirat dan tersurat?

sabar ya...banyakkan doa...
banyak mengadu dan merintih pada Allah...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 00:25


assalamualaikum..
tanda Allah sayang pada kita ialah Allah akan uji hamba2Nya...
Allah sayang pada hambaNya yang bersabar...
ana yakin enti boleh mengatasinya..
berdiam lebih baik dr menyakiti hati sesiapa...
itu yang ana selalu lakukan..
yang penting kita tau mana yang baik dan buruk..
banyakkan sabar ye..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 04:27


Pada 01-01-10 22:55 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah....

Salam ya ukht...:-)

dont be sad....

pendapat saya.....biarkan orang berkata apapun..yang penting kita tahu kita tak bersalah....

mulut orang kita nak mampu nak tutup...diamkan saja....

saya pernah berhadapan dengan fitnah yang lebih teruk lagi dr ni..dan sampai sekarang 'mulutnya' masih saya tak dapat nak tutup....

apa yang saya lakukan..diamkan saja...buat tak tahu...Kenapa kita nak susahkan hati sendiri dengan perangai org? sampai satu saat dia akan berhenti sendiri fitnahkan kita....

apa yang paling penting kat sini..utamakan pandangan Allah pada kita..kalau kita tak buat silap..apa yang perlu kita risaukan? Bukankah Allah tu Maha Mengetahui segala yang tersirat dan tersurat?

sabar ya...banyakkan doa...
banyak mengadu dan merintih pada Allah...



sahabatku nurizmi (team masa jkkonvo uum)..

syukran ya ukht..

saya setuju dengan ukht..mungkin brdiam diri adalah jalan terbaik..
tapi untuk brhenti brfikir tu akan memakan masa.. sebab saya jenis yang "thinker'..
mungkin ini ujian yang besar yang Allah beri pada saya..
sebaik-baik tempat penyerahan adalah pada Allah..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 04:31


Pada 02-01-10 00:25 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
tanda Allah sayang pada kita ialah Allah akan uji hamba2Nya...
Allah sayang pada hambaNya yang bersabar...
ana yakin enti boleh mengatasinya..
berdiam lebih baik dr menyakiti hati sesiapa...
itu yang ana selalu lakukan..
yang penting kita tau mana yang baik dan buruk..
banyakkan sabar ye..



insyaAllah ukht..
saya pun brharap saya dapat mengatasinya..
cuma hati ini masih sedih sangat-sangat..
syukran ukht..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 09:10


hehe...mari saya jawab... saya rasakan..ia mmberi benefit kepada muslimin tu..dan nampknya ada seolah-olah ingin mengambil ruang dan peluang yang entah bagimna boeh terbuka..Kalau benar dia ingin menjauh fitnah lantaran telah mengetahui gosip liar tu,tak seharusnya dia datang ketemu dengan anda...maaf..jawapan kontra sikit d yang lain..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 12:21


Pada 03-01-10 09:10 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...mari saya jawab... saya rasakan..ia mmberi benefit kepada muslimin tu..dan nampknya ada seolah-olah ingin mengambil ruang dan peluang yang entah bagimna boeh terbuka..Kalau benar dia ingin menjauh fitnah lantaran telah mengetahui gosip liar tu,tak seharusnya dia datang ketemu dengan anda...maaf..jawapan kontra sikit d yang lain..



kata-kata saudara tu mungkin ada betulnye...
walaupun ada kawan-kawan gosip depan muslimin tu, dia hanya trsenyum saja.. malah still mesej dan brtanya tentang asignment..
muslimin tu macam tak kisah tentang gosip tu..

tapi sebagai muslimat yang bertudung labuh, kadangkala brjubah ini, ia bawa imej tak baik pada saya.. orang akan brcakap-cakap di belakang..malah sekarang ramai yang dah tahu, walaupun ianya sekadar gosip..

jadi saya mengambil langkah brdiam diri dan menjauhkan dr muslimin tu..saya selalu mgelak dr brtembung dengan muslimin tu..malah brsikap sombong..

ya Allah..jauhkan aku dr fitnah dunia..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-10 16:49


nisa_iman

pada pandangan saya anda sedang dilanda fitnah yang pastinya dibisikkan ditelinga kawan-kawan anda oleh syaitan ...

justeru itu saya mencadangkan anda tutup pintu fitnah itu dengan beberapa cara..dan perlu dingtakan berdiam diri bukan caranya,

1. Doa pada Allah agar fitnah itu menjauh.
2. berhentikan berurusan assignment dengan lelaki tersebut..elakkan diri...awak tiada pilihan.
3. Kuatkan semangat...jangan risau kalau awak boleh maintain. manusia ni mudah lupa...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 12:44


Pada 01-01-10 21:45 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

hati sekarang tak keruan..iman pun skejap naik, skejap turun..
hati sedih bila tau ada gosip tentang saya..
gosip saya dengan seorang muslimin tu..yang mengatakan kami ada brkawan "special" dan sekarang paling mngejutkan saya, bila muslimin tu pun dapat tahu sebab kawan brcakap secara terbuka.. ya Allah..sedih saya, saya tak ada langsung perasaan kat muslimin tu, dan hanya sebagai kawan sekuliah saja...
mungkin muslimin tu selalu bertanya tentang asignment pada saya.., kalau ada apa-apa muslimin tu selalu refer saya berbanding kawan-kawan lain...saya hanya brtegur dalam kuliah, itu mungkin yang menjadi buah mulut dan modal perbualan kawan-kawan... saya sedih sangat-sangat dan tambah malu sangat-sangat..sekarang ni saya banyak diam saja.. malah saya brsikap dingin dengan muslimin tu.. saya selalu mgelak dr muslimin tu brcakap dengan saya..saya rasa ini mungkin jalan terbaik.. saya tahu, muslimin perasan dengan perubahan sikap saya..saya harap dia faham dengan situasi saya.. dia tak bersalah dalam hal ini..mungkin saya yang silap..

saya takut sangat-sangat tergolong dalam golongan yang nabi katakan yang "fitnah yang besar trhadap kaum adam adalah datangnya dr kaum hawa"..
ana takut sangat-sangat....

ya Allah..kuatkanlah imanku, berikanlah ku ketenangan hati dalam menempuh dugaanmu yang besar ini... berikanlah ku jalan penyelesaian trhadap masalah ini.. ameenn..

sahabat-sahabat semua..saya amat2 perlukan pendapat dan sokongan anda semua.. saya semakin buntu..



Salam

nisa, memang begitu rupanya kan bila cerita yang menjadi umpatan dan percakapan tersebar luas, lantaran fitnah sehingga menyebabkan diri tuannya sendiri terguris habis.

Ana pernah berhadapan situasi ini dulu di IPT, sama apa yang nisa alami, sehingga kan ana sendiri time tu rasa tak mahu langsung ada apa-apa assignment yang ber'group' dengan muslimin. Tapi dah kehendak lecturer, lagi pula kelas ramai muslimat, bertambah lagi kegelisahan bila terpaksa berhadapan dengan perkara sedemikian.

sampai kadang menangis, jadi takut nak berhadapan dengan muslimin tersebut. Mesti nak mengelat kalau nampak dia pun. Alhamdulillah, lama-lama ana tak tahu nak buat apa, minta bantuan rakan untuk menegur muslimin tersebut. Ada lagi seorang ni lagi, sampai sanggup pegang tangan kita (haih! ana bagi warning) lepas tu minta maaf, lama juga ana tak bertegur dalam kelas pun dengan dia, akhir2 dia yang malu (tu lah, dah tau kita ni tak macam yang lain, still langgar juga..kena lah siap2)

time kerja pun pernah berlaku lagi perkara begini (elok-elok jalan, orang menghadap depan..dia mengahap memandang kita sambil jalan, sampai langgar orang kat depan) nasib tak kena sound, rimas dengan sikap dan tingkah lakunya ana bagitahu human resource, minta maaf lah lepas tu.

lah ni, fikir-fikir balik tak nak kerja rasanya bagi mengelakkan sebarang fitnah dan ketidaksenangan hati dengan persekitaran. Berubah cita-cita dari akauntan kepada seorang guru. InsyaALLAH segalanya Dia Yang Menentukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1012 saat. Lajunya....