Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: pakain renang muslimah....betul ke menepati syarak?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» pakain renang muslimah....betul ke menepati syarak?

Please Mendaftar To Post


Oleh pakain renang muslimah....betul ke menepati syarak?

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:22


dunia fesyen kini telah mula mengambil tempat wanita-wanita muslim...namun persoalannya ialah...adakah pakaiain renang muslimah seperti yang dipertontonkan menepati syarak.....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:29


Pada 30-12-09 13:22 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

dunia fesyen kini telah mula mengambil tempat wanita-wanita muslim...namun persoalannya ialah...adakah pakaiain renang muslimah seperti yang dipertontonkan menepati syarak.....?


tersenyum juga saya...

burqani namanya...kalau tak silap saya.

ia memang agak melekat ke badan sebab mengambil kira kesesuaian dan keselamatan untuk acara renang. saya tiada masalah dengan pakaian renang muslimah ni. tapi saya sangat bermasalah jika ia dipakai di kolam renang yang bercampur lelaki dan wanita.....
saya setuju jika burqani ni dipakai di kolam renang khusus untuk wanita sahaja...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 16:05


To me, ok saja pakai baju renang tu. dan berenang d UIA. Tertutup kawasan kolam renangnya. khas untuk muslimah sahaja. 1st time pergi memang kena sound sebab pakai baju renang biasa but then mereka introduce baju renang 'muslimah'.. Ok juga lah, siap 'tutup kepala' lagi.

Best dan rasa selesa sangat bila berenang dengan baju tu..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

sahabat_jr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16855
Posting: 40
Dari: Kg. Bandar DiRaja

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 13:07


pada saya, masih lagi belum menepati syarak.
lihat... dipakai sebelum masuk kedalam air nampak sedikit 'sopan'.
m
tapi jika masuk kedalam air dan menjadi basah, bukankah ia akan melekat mengikut tubuh? /
hmm.. musykil ni?
antara beberapa burqini yang lain...
/ /
/


-----------------

KELAB BELIA MERDEKA : http://www.anakmorib.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_jrProfil   Hantar PM kepada sahabat_jr   Pergi ke sahabat_jr's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 13:30


maaf bertanya....

perlu ke letak gambar-gambar tu semua?
macam tak berapa nak elok saja....

rasanya kalau ceritakan saja tanpa letak gambar..org dah boleh bayangkan dah agaknya...

~sekadar berpesan..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 14:58


tu yang saya kata.....tak boleh pakai ditempat terbuka, kalau dikalangan wanita sahaja ok lah....

memang pakaian mandi agak mengikut tubuh, tak mungkin pakaian mandi dar i fesyen gaun atau baju kurung.
kalau berseluar dan baju longgar sekalipun tapi bila basah tetap melekat juga. jadi muslimah tak boleh mandi tempat org awam....tak sesuai


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 15:02


kalau nak mandi atau berenang... berenanglah ditempat yang tertutup..yang terlindung dari pandangan lelaki..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 02:09


Pada 31-12-09 15:02 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak mandi atau berenang... berenanglah ditempat yang tertutup..yang terlindung dari pandangan lelaki..


betul betul betul...

sebagai tambahan, sesama wanita pun ada aurat juga, as long aurat itu terpelihara, tak semestinya kena tutup kepala saja... sebab sesama wanita rambut itu bukan aurat, tapi ada aurat lain... saya rasa semua tahu agaknya =)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 02:28


Pada 08-01-10 02:09 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 15:02 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak mandi atau berenang... berenanglah ditempat yang tertutup..yang terlindung dari pandangan lelaki..


betul betul betul...

sebagai tambahan, sesama wanita pun ada aurat juga, as long aurat itu terpelihara, tak semestinya kena tutup kepala saja... sebab sesama wanita rambut itu bukan aurat, tapi ada aurat lain... saya rasa semua tahu agaknya =)



yang terencat akal saja mandi tutup kepala saja.....

saya rasa 'pakaian mandi muslimah' yang diperkenalkan sudah memenuhi kehendak syarak dan 'lulus' jika dipakai dikalangan muslimah sahaja.

cuma kena hati-hati takut wanita berseselera songsang pun join sama....tu saja.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 03:22


Pada 08-01-10 02:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


yang terencat akal saja mandi tutup kepala saja.....

saya rasa 'pakaian mandi muslimah' yang diperkenalkan sudah memenuhi kehendak syarak dan 'lulus' jika dipakai dikalangan muslimah sahaja.

cuma kena hati-hati takut wanita berseselera songsang pun join sama....tu saja.


salam,

akak, org yang terencat pun takkan terfikir nak buat macam tu :lol:

point saya cuma, kalau sesama wanita tak wajib menutup kepala (tapi kalau nak tutup juga tak salah, mungkin lebih baik atau berhati-hati, terpulang)...

dan sesama wanita, masih ada aurat lain yang perlu dijaga (antara pusat dan lutut), contohnya memakai "bikini" walaupun sesama wanita tapi aurat terdedah juga. takut yang tidak utama diutamakan, sebaliknya yang utama pula diabaikan, itu saja...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 09:07


Pada 08-01-10 03:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-10 02:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!


yang terencat akal saja mandi tutup kepala saja.....

saya rasa 'pakaian mandi muslimah' yang diperkenalkan sudah memenuhi kehendak syarak dan 'lulus' jika dipakai dikalangan muslimah sahaja.

cuma kena hati-hati takut wanita berseselera songsang pun join sama....tu saja.


salam,

akak, org yang terencat pun takkan terfikir nak buat macam tu :lol:

point saya cuma, kalau sesama wanita tak wajib menutup kepala (tapi kalau nak tutup juga tak salah, mungkin lebih baik atau berhati-hati, terpulang)...

dan sesama wanita, masih ada aurat lain yang perlu dijaga (antara pusat dan lutut), contohnya memakai "bikini" walaupun sesama wanita tapi aurat terdedah juga. takut yang tidak utama diutamakan, sebaliknya yang utama pula diabaikan, itu saja...

wassalam.


isu di sini 'burqini' bukannya bikini

memang lah tak boleh pakai bikini. ... confirm.
Namun, biarpun aurat sesama muslimah tu antara pusat dengan lutut, gamak ke depa mandi pakai seluar bermuda.....yang terencat akal saja yang buat begitu sekalipun tak salah di sisi syarak. :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 09:16


ye kak, sebab tu saya ada sebut "sebagai tambahan"...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 09:17


alohh, ada tambah menambah pulokk... ok lah tu.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 09:27


sorry to say, saya tengok warga2 ukhwah semenjak 2menjak ni "emo" semacam saja... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 09:57


maaf,
nak masuk celah..
ni pandangan peribadi tentang pakaian renang muslimah ni..
kalaulah nak mandi bersama wanita muslim saja,kawasan pun bertutup..
rasanya tak perlu pun pakai pakaian muslimah ni ye tak...??

sejak bila pulak sesama wanita muslim kena kasi bungkus terus..
pakai lengan pendek, tak tutup kepala..berseluar panjang..macam tak ada masalah saja kan?

unless ada wanita bukan Islam... itu pun saya kurang arif tentang aurat dengan non muslim women ini...kalau dah sebijik dengan lelaki batas auratnya.. sebagaimana rasa tak boleh nak pakai pakaian renang muslimah ni depan lelaki..macam tu jugak lah depan non muslin women kan?


by the way, berapa anggaran kos untuk pakaian renang muslimah ni ye?
untuk makluman siapa yang berminat lah kiranya


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 12:11


Pada 08-01-10 09:27 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

sorry to say, saya tengok warga2 ukhwah semenjak 2menjak ni "emo" semacam saja... :-?



ye ke ?...ngeh...ngeh...

biasalah tu sejuk panas sejuk panas.... :lol:

kalau ada yang cucuh...menyala
kalau ada yang letak ais....cool saja..

apa-apa pun...... tegur menegur tu penting sekalipun pahit

.....macam majun...pahit tapi berkhasiat :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 12:18


Pada 08-01-10 09:57 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

maaf,
nak masuk celah..
ni pandangan peribadi tentang pakaian renang muslimah ni..
kalaulah nak mandi bersama wanita muslim saja,kawasan pun bertutup..
rasanya tak perlu pun pakai pakaian muslimah ni ye tak...??

sejak bila pulak sesama wanita muslim kena kasi bungkus terus..
pakai lengan pendek, tak tutup kepala..berseluar panjang..macam tak ada masalah saja kan?

unless ada wanita bukan Islam... itu pun saya kurang arif tentang aurat dengan non muslim women ini...kalau dah sebijik dengan lelaki batas auratnya.. sebagaimana rasa tak boleh nak pakai pakaian renang muslimah ni depan lelaki..macam tu jugak lah depan non muslin women kan?


by the way, berapa anggaran kos untuk pakaian renang muslimah ni ye?
untuk makluman siapa yang berminat lah kiranya



eni'
burqini tu direka bukan sekadar untuk tutup aurat tapi kesuaian dan keselamatan untuk berenang.

!!! QUOTE !!!

pakai lengan pendek, tak tutup kepala..berseluar panjang..macam tak ada masalah saja kan?


kalau yang rambut panjang susah jugak....mengerbang-ngerbang dalam air....lebih elok pakai cekop kepala...

kalau pakai t-shirt, boleh tersingkap ketika berenang....kalau silap hari bulan boleh terdedah aurat juga.

seluar panjang yang longgar tak sesuai kerana berat dan menyukarkan aktiviti renang...

ni penilaian saya saja lah...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 12:27


kalau dari keselamatan dan kesesuaian memang tak dapat dinafikan..
tapi kalau bab aurat tu.. macam tak ada masalah agaknya..
pakaian renang bukan muslimah pun ada yang menutup2..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 12:42


Pada 08-01-10 12:27 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

kalau
pakaian renang bukan muslimah pun ada yang menutup2..



iya ke ?... saya ingat burqini tu pakaian renang muslimah, bikini tu pakaian renang non muslim....ada 'kini' lain lagi ke eni :-?


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 13:31


banyak rangkaian pakaian renang ni kak..

burqini-seperti apa yang kita lihat di atas
bikini- pakaian renang 2 keping.. seperti yang kita maklum

swimming suits- haa... ini yang ada banyak pesen..
dari yang dua keping tiga keping.atau sekeping macam spiderman.. nak letak gambar takut ada yang pedih mata..hehe
kita cuma pilih dan beli...

boleh pilih seluarnya...
-seluar pendek habis, pendek atas lutut, pendek bawa lutut, paras separuh betis dan hingga ke buku lali...
bajunya..
-baju tanpa lengan, lengan pendek..lengan hingga siku..lengan panjang.. baju paras pinggang, paras punggung.. dan paras peha..

dan baju ini dipadankan dengan swimming cap, rupanya seperti anak tudung... tapi nampaklah lehernya nanti..tapi kalau sesama perempuan..apa nak di kisahkan ye tak..

walaubagaimana pun kosnya tidaklah murah..
beli satu persatu bilat total up..apa yang saya beli mencecah RM250
nak cerita banyak-banyak nanti org pandang slack pada saya pula kak..
saya sendiri mempunyai sepasang swimming suit yang bukan burqini dari zaman bujang lagi.
cuma akui.. slack sikit kat bahagian swimming cap..tapi sekarang dah ada dijual tudung renang untuk dipadan kan dengan pakaian renang tadi.. so selamatlah saya. :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 15:16


wakaka.....gelak besar saya eni....

tapi rasanya...hmmmm...burqini lebih menawan sebab nampak ladylike sikit...ngeh ngeh...

namun saya belum membelinya....tiada tempat yang sesuai untuk mengenakannya....tempat mandi kat sini bercampur laki perempuan....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 17:45


alamak..jangan lah gelakkan saya..


dulu zaman2 muda trang tang tang tu.. saya berenang kat kompleks sukan ipoh.. erm..bercampur tapi penjaga situ kenal saya jadi selalunya saya tak pakai pun pakaian renang.. hehe.. pakai seluar biasa dengan tshirt saja..tapi saya tak berenang brutal2 jadi taklah terselak2... :P

sekarang ni saya berenang di kolam renang dalam rumah kawan saja sekarang ni.. huhu
tapi tulah kena set timing dulu..tak boleh nak terjah ikut suka jiwa..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 18:15


hmmm ok lah tu...dah cuba 'hijrah' bagus lah....

sebenarnya saya tak pandai berenang.....teringin sangat nak berenang....nak belajar, tak ada pulak yang anjurkan kelas renang muslimah sahaja kat sini...yang ada cuma kedai gunting rambut muslimah....

hhmmm saya nak cuba ajukan cadangan pada Boss HPA.....agaknya lah dia rasa 'kasihan' kat muslimah yang nak berenang ni dan buat kolam serta kelas renang kat kami..... bolehlah saya bergaya dengan burqini....wohohoho...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-10 10:51


myhoney, Nak berenang, pegilah kat UIA. bayar RM4 saja untuk berenang.. 'Burqini' 2 harganya sekitar RM120-150. Boleh beli kat pintu masuk kolam renang 2.. (Female Sport Complex) hihi .. bawa pelampung sekali. takut tenggelam pula nanti.. gurau saja :-D


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-10 15:45


jauhnyaaaa..... nak berenang sampai nak kena pergi UIA....sedang saya diutara....huhuhu


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-10 23:56


Pada 08-01-10 15:16 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

wakaka.....gelak besar saya eni....

tapi rasanya...hmmmm...burqini lebih menawan sebab nampak ladylike sikit...ngeh ngeh...

namun saya belum membelinya....tiada tempat yang sesuai untuk mengenakannya....tempat mandi kat sini bercampur laki perempuan....


salam,
akak ni nak tutup aurat ke atau nak kelihatan menawan ni... :sopan:

kih kih kih, just joking...

thanks to puan mimi_eniliana kerana memperjelaskan lagi maksud saya...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 00:30


Pada 11-01-10 23:56 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-10 15:16 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

wakaka.....gelak besar saya eni....

tapi rasanya...hmmmm...burqini lebih menawan sebab nampak ladylike sikit...ngeh ngeh...

namun saya belum membelinya....tiada tempat yang sesuai untuk mengenakannya....tempat mandi kat sini bercampur laki perempuan....


salam,
akak ni nak tutup aurat ke atau nak kelihatan menawan ni... :sopan:

kih kih kih, just joking...
.


kedua-dua sekali .... menutup aurat dan menawan.

tak lah membawa maksud menawan di mata ibnu musa, tapi menawan pada hati saya....

rasanya tak wajar tutup aurat tapi serebeh...selekeh....serabai.... atau 'serabut' .... nghe3x


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 11:16


Mestilah nak 2 dalam 1 kan kak myhoney, alah membeli menang memakai. Lagipun nak berenang di tempat perempuan sahaja kan. Renang ni bagus untuk orang ada Athma tapi sehingga saat ni belum belajar berenang lagi..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 11:21


Hanan, awak pegilah UIA ti sekali sekala.. Ala, kalau bawa pelampung pun tak apa.. :-) tak ada org nak gelakkan. Tapi Wawa tengok, rata-rata yang berenang kat UIA 2 international students. Ada lah malaysians but a few lah..

Sorry myhoney, Wawa baru tau awak org utara..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-10 12:03


Pada 12-01-10 11:21 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Hanan, awak pegilah UIA ti sekali sekala.. Ala, kalau bawa pelampung pun tak apa.. :-) tak ada org nak gelakkan. Tapi Wawa tengok, rata-rata yang berenang kat UIA 2 international students. Ada lah malaysians but a few lah..

Sorry myhoney, Wawa baru tau awak org utara..



saya betolkan sikit ....

lahir di narathiwat, besar di kelantan...menetap sekarang di Kedah.... 8-)


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-01-10 15:56


Wanita pakai burqa mungkin dikenakan denda RM3,500

PARIS: Wanita Muslim yang menutup sepenuhnya anggota badan berkemungkinan didenda 750 euro (RM3,500) berdasarkan satu draf rang undang-undang yang dibentangkan pemimpin majoriti Parlimen negara itu, Jean-Francois Cope, di sini semalam. Cope yang memimpin parti pemerintah UMP memberitahu majalah mingguan lah Figaro bahawa wanita yang memaksa isteri mereka memakai burqa atau niqab boleh dikenakan denda lebih berat.

“Undang-undang itu adalah mengenai isu keselamatan. Langkah dicadangkan melarang seseorang menutup muka di tempat awam dan di tepi jalan kecuali ketika majlis kebudayaan atau pesta khas,” kata Cope kepada majalah itu.    Draf undang-undang itu akan dibentangkan dua minggu lagi dan akan dibahaskan di Parlimen selepas pilihan raya wilayah selepas Mac depan, katanya lagi.

Cope yang ketika ini berkempen untuk menggantikan Nicolas Sarkozy sebagai calon berhaluan kanan untuk jawatan presiden pada 2017, berkata burqa mesti diharamkan sebagai mempertahankan hak wanita.
“Kita boleh mengukur kemodenan masyarakat menerusi caranya melayan dan menghormati wanita,” katanya. Pada masa ini, kalangan politik Perancis berbelah bagi sama ada mengharamkan burqa dengan parti Sosialis menentangnya tetapi pada masa sama tidak menggalakkan wanita Muslim menutup anggota badan sepenuhnya.

Kementerian Dalam Negeri berkata, hanya 1,900 wanita memakai burqa di Perancis.

Sumber : Berita Harian, 08/01/2010

Ulasan mykhilafah: Ketakutan Barat Kepada Islam

Inilah wajah sebenar kuffar Barat kepada Islam dan umat Islam. Pelbagai cara dilakukan oleh ahli politik mereka untuk terus menekan dan menindas kehidupan umat Islam. Perancis sebagai salah sebuah negara yang kononnya menyanjung tinggi dan memperjuangkan idea kebebasan dan hak asasi manusia telah menonjolkan wajah hodoh mereka yang sebenarnya. Mereka mencuba dengan pelbagai cara dan pendekatan untuk terus menjadikan Islam dan umatnya sebagai sasaran kebencian di kalangan masyarakat. Pelbagai alasan dan helah dikemukakan untuk menjustifikasi apa yang sebenarnya tersimpan di dalam diri musuh-musuh Allah ini. Apakah alasan yang rasional dan konkrit bahawa burqa yang dipakai oleh seseorang muslimah itu terkait dengan isu keselamatan? Bukankah itu hanyalah semata-mata dalih yang diada-adakan? Nampaknya sekali lagi golongan sekular kuffar pada hari ini menggunakan pendekatan politik busuk mereka untuk menjayakan agenda jahat bagi memadamkan cahaya Allah SWT:

“Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (ugama Islam) dengan mulut mereka, sedangkan Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian)”. .

Disebalik kesombongan mereka, golongan kuffar ini tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya menentang Sang Pencipta yang telah menciptakan mereka. Amat hina dan lemahnya tindakan mereka. Benarlah firman Allah SWT:

“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi "orang dalam" (yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya”. .

Hanya Khilafahlah yang akan membela Islam dan umat Islam dari terus dijadikan sasaran kebencian Barat. Sudah saatnya Khilafah itu berdiri.

www.mykhilafah.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-01-10 13:06


erm... apakah kaitan burqa dengan burqani ?

burqa ni kalau tak silap saya tudung yang dipakai tutup semua muka yang macam selalu di tengok dalam TV di kebanyakan negara arab memakainya.

burqani pulak baju renang muslimah.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 14:24


Kalau pakaian begini...berenang dengan lelaki boleh timbul fitnah....

Nak mandi laut tu memang tak boleh lah... swimming pool pun kena make sure semua perempuan..


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-10 14:50


Pada 13-01-10 13:06 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

erm... apakah kaitan burqa dengan burqani ?

burqa ni kalau tak silap saya tudung yang dipakai tutup semua muka yang macam selalu di tengok dalam TV di kebanyakan negara arab memakainya.

burqani pulak baju renang muslimah.



ada perkaitannya jika dipandang dengan matahati ....

pokok kepada persoalan ialah pemakaian menutup aurat dikalangan muslimah, walau dalam situasi mana sekalipun.

maknanya, untuk tulisan wuzara itu, mungkin dimaksudkan bahawa usaha muslimah2 untuk menjaga syariat dan menutup aurat mereka sering dicemburui dan di pandang dengki oleh musuh2 Allah ....dan dicari pelbagai alasan untuk menyekat/menghalangnya.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 09:38


zaman sekarang macam-macam ye.....saya rasa lain kali....buat kolam renang kat rumah..........mandilah sepuasnya.......buat apa mandi pun nak p jauh-jauh.....hehehe...Kalau tak masin air tu...buh lah garam banyak-banyak...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-01-10 07:14


cikgu azhar kos nak buat kolam renang tu tinggi....lebih-lebih lagi maintenance untuk selenggara kolam....takut-takut air kolam renang kita jadi warna ijau ....lepas itu ada 2 , 3 ekor berudu yang berenang Kalau tak mampu selenggara kolam...

susah2 sangat mandi saja kat bilik air kat rumah sendiri...tak payah pergi kolam renang....
Kalau tak silap saya basah jugak kan ...same saja pergi kolam renang....habis cerita.....
betul tak??
ke tak betul??

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 08:20


Pada 27-01-10 07:14 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

cikgu azhar kos nak buat kolam renang tu tinggi....lebih-lebih lagi maintenance untuk selenggara kolam....takut-takut air kolam renang kita jadi warna ijau ....lepas itu ada 2 , 3 ekor berudu yang berenang Kalau tak mampu selenggara kolam...


:-D :-D :-D :-D

!!! QUOTE !!!

susah2 sangat mandi saja kat bilik air kat rumah sendiri...tak payah pergi kolam renang....
Kalau tak silap saya basah jugak kan ...same saja pergi kolam renang....habis cerita.....
betul tak??
ke tak betul??


:-D :-D :-D :-D

pergi kolam bukan setakat nak basah...tapi nak berenang...

saya kemukakan cadangan pada seorang korporat di sg petani supaya wujudkan kolam renang untuk muslimah, memandangkan dia bercadang menubuhkan gym untuk muslimah...kolam renang lebih baik rasanya..

dia kata ...bagus jugak buat kolam renang....
hmmm...harap-harap impian saya jadi kenyataan


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-01-10 10:16


nice idea.....

tapi wujudkan sekali kolam renang untuk muslimin.....

kang buat kat muslimah saja ,muslimin nak berenang kat mana ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 11:43


boleh juga wujudkan yang asing2.....tapi jangan sebelah menyebelah ye...bahaya...iyalah zaman sekarang ni.....rambut sama hitam tapi hati lain-lain......mana tau ada pula yang 'gatal'...zaman sekarang ni..macam-macam hal boleh berlaku...kadang-kadang tak masuk akal....ni lah tanda kiamat........

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 18:55


Pada 27-01-10 10:16 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

nice idea.....

tapi wujudkan sekali kolam renang untuk muslimin.....

kang buat kat muslimah saja ,muslimin nak berenang kat mana ...


muslimin tak susah...kat kolam udang pun boleh berenang...kat tasik shah alam....kat mana-mana tempat awam yang ada kolam dan air..

aurat kalian tak seketat aurat muslimah ...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 23:56


soal pakaian ni rasanay tak perlu dibahaskan.
yang perlu dibahaskan adalah aurat wanita itu.
apabila kita faham apa itu aurat wanita maka fahamlah kita dengan tuntutan2 yang perlu.. kan3?


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 12:54


Pada 31-12-09 13:30 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

maaf bertanya....

perlu ke letak gambar-gambar tu semua?
macam tak berapa nak elok saja....

rasanya kalau ceritakan saja tanpa letak gambar..org dah boleh bayangkan dah agaknya...

~sekadar berpesan..



Salam.,:-)

terlebih dahulu ana ingin mohon maaf ye.,
banyak sungguh pendapat sahabat-sahabat kita, ada yang boleh diterima
dan yang the rest bukan tak boleh nak diterima.. tetapi harus dikaji, bukan salah mereka tetapi daya tarikan atau pengaruh yang dibawa oleh zionis (golongan yahudi)

ana setuju pendapat diatas, maaf ye kepada sahabat_jr,
jika tidak keberatan minta tolong delete kembali gambar diatas boleh?
tak berapa elok untuk dipandang.,
sakit mata dan rasa tak menepati langsung dengan kehendak PENCIPTA yang telah menciptakan panduan asas untuk wanita muslimah.

for me, buat apa lah burqani ni ke, apa ke,
ikut dalam AL-QURAAN., wanita dikehendaki
menutup aurat mereka dengan pakaian labuh yang longgar, tidak nipis (apalagi melekat).

Kenapa dunia canggih ini boleh wujud pelbagai kemudahan ye..,
termasuk seperti burqani, inilah dianya pengaruh barat, percaya atau tidak, nak dinafikan atau tidak, sedar dan tidak sedar sebenarnya, pengaruh zionis ni cuba untuk menjatuhkan islam dan umatnya dengan pelbagai cara, tudung pun ada jual (nipis lagi jarang), makanan sedap2 (tapi ada unsur syubhah), apalagi dengan ideologi yang dibawa ke dalam negara islam.. dan banyak lagi disamping hiburan dan didikan yang tersedia ada kini.

kita seharusnya peka,
berenang itu ada kebaikannya, tetapi kena ke dengan cara begini:-?

apa yang dilihat, pakaian yang dipamerkan itu belum lagi menepati syariat islam. memang tutup aurat, tetapi lihat sajalah.. menampakkan bentuk badan, jadi adakah perkara ini perlu dipandang lemah dan diabaikan saja,,.

entahlah..kalau bagi ana sendiri pun, segan jugak nak berpakaian begitu walaupun dengan wanita muslimah apalagi dengan no-muslim.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 12:07


dalam ruangan ini kita mmbicarakan tentang apakah pakaian renang ini mnepati syarak...mungkin bagi kita ia salah..tapi kita sedang mmbicarakan tentang khilaf.....maknanya dari sudut teknikal....ada tak sesiapa boleh dapatkan pandangan dari ulamak...atau ustaz yang benar-benar faham....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 21:59


Pada 27-01-10 18:55 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-01-10 10:16 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

nice idea.....

muslimin tak susah...kat kolam udang pun boleh berenang...kat tasik shah alam....kat mana-mana tempat awam yang ada kolam dan air..

aurat kalian tak seketat aurat muslimah ...



Susah ni kak, kalau muslimin berenang kat kolam udang, udang pula nak berenang kat mana nanti hehehe..sekadar selingan :-D



-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141333 saat. Lajunya....