Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57
  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: nasarudin tantawi:HT pulanglah ke palestin


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» nasarudin tantawi:HT pulanglah ke palestin

Please Mendaftar To Post


Oleh nasarudin tantawi:HT pulanglah ke palestin

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 20:09


HIZBU TAHRIR : PULANGLAH KE PALESTIN

Saya pernah 2 atau 3 kali dikunjungi oleh rakan - rakan dari Hizbu Tahrir . Sebahagiannya ada yang datang dari Kuala Lumpur bagi berbincang mengenai PAS dan Hizbu Tahrir bersama idealogi perjuangan masing - masing .

Mereka tanpa segan membawa salah seorang ahli PAS yang berjaya dibawa masuk ke dalam Hizbu Tahrir ke rumah saya .( pada anggapan saya ini sebagai satu tekanan psikologi justeru saya adalah ketua DPP Negeri Pahang . )

Mereka menjelaskan bahawa mereka dalam usaha bertemu dengan pimpinan PAS dan ahli - ahli PAS bagi memperkenalkan Hizbu Tahrir .

Pada waktu itu , saya tidak mempunyai kesempatan selesa untuk memberi penjelasan panjang lebar sehinggalah kini , saya lihat rakan - rakan Hizbu Tahrir masih mensasarkan ahli PAS .

Ramai sahabat ahli PAS bertemu saya dan mula memuji - muji Hizbu tahrir , sedang mereka masih baru dengan perjuangan Islam . Justeru itu saya rasa terpanggil untuk memberi ulasan yang ditujukan khas kepada sahabat - sahabat Ahli PAS terutamanya pemuda PAS .

Saya telah meminta sahabat karib saya Al fadhil Ustaz Ahmad Adnan Fadhil ( Ketua DPPN Perlis ) untuk turut sama membantu meneliti perkara ini dan mengemukakan pandangan untuk membuat ulasan dan penjelasan terhadap isu Hizbu Tahrir .

HIZBU TAHRIR ?

Tahun 1924 adalah tahun yang amat gelap dalam lembaran sejarah umat Islam. Pada tahun tersebut runtuhnya Institusi Khilafah yang merupakan Institusi Pemerintahan Islam yang telah menguasai dunia lebih 1000 tahun. Institusi yang diasaskan oleh Rasulullah s.a.w. itu dan bertukar tangan dari satu dinasti ke satu dinasti hinggalah kepada dinasti yang terakhirnya iaitu Turki Utsmaniyah, telah lenyap dari alam ini hasil perancangan rapi anasir-anasir jahat Yahudi dan Salibiyah Barat.

Dendam kesumat Yahudi dan Salibiyah berkurun-kurun lamanya akhirnya mencapai kejayaan apabila mereka berjaya melenyapkan penguasaan umat Islam ke atas dunia dengan kehancuran Institusi Khilafah itu. Bukan kerana serangan bersenjata mereka berjaya, tetapi hasil dari serangan pemikiran atau ghazwul Fikri. Ghazwul fikri yang mereka lancarkan berjaya mengikis semangat jihad dari jiwa dan hati sanubari umat Islam hingga tidak ada lagi pada mereka kekuatan untuk mempertahankan Institusi pemerintahan Islam itu.

Keruntuhan Institusi Khilafah tersebut membawa kepada penjajahan yang amat hebat kuasa-kuasa Impirealis Barat ke atas dunia Islam. Empayar umat Islam yang luas, yang asalnya bernaung di bawah satu pemerintahan iaitu pemerintahan al-Khalifah, setelah ditakluki dibahagi-bahagikan kepada negeri-negeri kecil. Semangat asabiyah dan perkauman ditanam dalam jiwa-jiwa umat Islam. Idealisme perjuangan yang berteraskan Islam telah ditukar kepada semangat perjuangan sempit berteraskan asabiyah dan perkauman. Umat Islam tidak lagi mementingkan Islam dan ummat, tetapi mementingkan bangsa dan tanah-air sendiri.

Undang-undang syari’ah dihapuskan dan digantikan dengan undang-undang Barat. Tidak tinggal dari ajaran Islam yang diamalkan melainkan saki-baki/cebisan-cebisannya sahaja yang berupa amalan-amalan yang berbentuk spiritual dan bersifat peribadi. Adapun ekonomi, politik, pemerintahan, pentadbiran Negara, pendidikan, mahkamah dan sebagainya semuanya memakai undang-undang Barat…

Umat Islam sejurus selepas keruntuhan Khilafah tersebut berada di dalam suasana yang amat membingungkan. Mereka hilang arah-tuju dan kekuatan untuk berhadapan dengan serangan bertubi-tubi kuasa-kuasa Barat berbentuk serangan pemikiran dan serangan bersenjata. Kalau dahulunya saf mereka dipimpin dan disatukan oleh Institusi Khilafah apabila berhadapan dengan serangan musuh-musuh mereka, tetapi kini Institusi tersebut telah lenyap. Umat Islam ibarat anak yang kematian ibu dan bapanya, tiada tempat untuk mengadu dan bergantung. Ribut dan badai yang melanda mereka tidak pernah menimpa generasi-generasi sebelumnya.

Umat yang dalam kebingungan itu lalu diselamatkan Allah S.W.T. dengan kehadiran tokoh-tokoh Islam seperti Jamaludin Al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh, Syeikh Rasyid Ridha, Syeikh Badi’uzzaman Said Nursi, Syeikh Mustafa Sobri, Imam Asy-Syahid Hasan Al-Banna, Imam Abul ‘Ala Al-Maududi, Syeikh Waliyullah Ad-Dahlawi dan sebagainya. Mereka adalah ulama’-ulama’ Islam yang muncul sebaik sahaja terjadi peristiwa keruntuhan Institusi Khilafah iaitu di saat-saat umat Islam amat menagihkan pemimpin-pemimpin yang dapat membimbing dan menentukan hala-tuju mereka.

Dengan kesedaran Tajdid yang kuat, ulama’-ulama’ ini menubuhkan Jama’ah-Jama’ah Islam dan mengajak umat Islam bersama-sama bersatu di dalam jama’ah untuk berjihad menegakkan kembali kedaulatan Islam dan mengembalikan semula Instiusi Khilafah yang runtuh itu.

Di Timur Tengah gerakan Tajdid yang paling berpengaruh dan antara terawal ialah yang dipelopori oleh Imam Hasan Al-Banna. Beliau mewarisi perjuangan yang diasaskan oleh tokoh-tokoh sebelumnya iaitu Jamaluddin Al-Afghani, Syeikh Muhammad Abduh dan juga Syeikh Rasyid Ridha. Tokoh-tokoh inilah yang membentuk aspirasi perjuangan beliau.

Tindakan bijak Imam Hasan Al-Banna ialah menghimpun pendokong-pendokong Islam dalam satu saf yang kemas dan tersusun. Beliau merasakan umat Islam tidak akan berjaya berhadapan dengan serangan-serangan kuasa Barat yang hebat itu jika mereka bergerak sendirian. Kerana itulah, beliau telah mengasaskan Jama’ah Ikhwan Muslimun pada tahun 1928 (empat tahun selepas kejatuhan Institusi Khilafah).

Imam Hasan al-Banna menyedari bahawa kegagalan umat Islam mempertahan Institusi Khilafah adalah berpunca dari hilangnya kefahaman agama dan semangat jihad dari aqal dan hati sanubari mereka. Kerana itulah, penumpuan pertama beliau ialah membina semula kefahaman Islam yang benar dalam pemikiran umat Islam dan membangunkan kembali semangat jihad dalam jiwa dan hati sanubari mereka.

Sesungguhnya Imam Hasan Al-Banna dan jamaah Ikhwanlah antara paling awal bergerak untuk menghidupkan kembali Institusi Khilafah. Bukan sekadar menghidupkannya dari sudut rangka dan binaannya, tetapi dari sudut rohnya iaitu jiwa umat Islam yang menjadi pendokong kepada Institusi tersebut.

Hizbu Tahrir


Sejarah di atas sengaja kita ungkitkan kembali supaya umat Islam yang hidup hari ini mengetahui hakikat sebenar bagaimana bermulanya gerakan tajdid Islami di saat-saat awal keruntuhan Khilafah. Gerakan Tajdid terus bermula sebaik sahaja Institusi Khilafah mengalami keruntuhan iaitu di awal kurun ke 20, bukan bermula dari tahun 50 an.

Di antara fokus utama gerakan Tajdid pada ketika itu ialah untuk menghidupkan kembali Institusi Khilafah yang runtuh walupun ia belum menampakkan kejayaannya hingga hari ini. Setelah itu, barulah gerakan tajdid ini merebak ke seluruh dunia, bukan sahaja di kawasan-kawasan di sekitar Timur Tengah atau Asia Barat, tetapi juga ke sebelah Asia Tenggara. Penubuhan PAS juga adalah hasil pengaruh gerakan tajdid tersebut.

Sejarah tersebut menyangkal dakwaan pendokong-pendokong Hizbu Tahrir yang cuba berbangga kononnya Hizbu Tahrirlah pelopor gerakan menghidupkan kembali Institusi Khilafah, sedangkan realiti sebenarnya Hizbu Tahrir hanya wujud 20 tahun setelah kejatuhan Institusi Khilafah. Kalau benar Hizbu Tahrir adalah pelopor, kewujudannya tentulah lebih awal dari jama’ah-jama’ah yang lain termasuklah Ikhwan Muslimun. Atau sekurang-kurangnya ia seangkatan dengan jama’ah-jama’ah tersebut.

Namun, termaktub dalam lembaran sejarah bahawa kewujudan Hizbu Tahrir amat jauh terkebelakang dari kewujudan jama’ah-jama’ah yang lain terutamanya Ikhwan. Ikhwan muncul empat tahun selepas kejatuhan Institusi Khilafah iaitu tahun 1928, sedangkan Hizbu Tahrir muncul 25 tahun selepas kewujudan Ikhwan. Dalam perlumbaan, angka 25 adalah angka yang amat jauh kebelakang untuk diistilahkan sebagai pelopor atau perintis.

Dari segi usia, sebenarnya Hizbu Tahrir lebih muda dari PAS. PAS bermula sejak tahun 1948 lagi dengan nama Hizbul Muslimin yang ditubuhkan pada 14 Mac 1948 di Gunung Semanggol. Perjuangannya ketika itu ialah sebagai gerakan dakwah dan pembebasan tanah air dari penjajah Inggeris yang didokongi oleh para ulama’ Islam. Akan tetapi Hizbul Muslimin telah diharamkan oleh British lima bulan kemudiannya iaitu pada bulan ogos 1948.

Walaupun begitu, aktiviti Hizbul Muslimin diteruskan sehingga tertubuhnya PAS pada 24 Nov. 1951. Adapun Hizbu Tahrir, ia lahir pada tahun 1953. Ia diasaskan oleh oleh Syeikh Taqiuddin An-Nabhani di al-Quds, Palestin. Tarikh kewujudan Hizbu Tahrir ini adalah berdasarkan maklumat dari buku-buku yang ditulis oleh pendokong-pendokong Hizbu Tahrir sendiri.

Kita tidak tahu apa faktor sebenar


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 20:37


salam..

seronok aku bila baca artikel ni...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 21:30


Pada 25-12-09 20:37 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

seronok aku bila baca artikel ni...
lagi seronok bila kita baca hujah2 yang akan disampaikan oleh ahli HT dan jika boleh bawa syabab2 HT berforum disini ;-) :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 22:28


Pada 25-12-09 21:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-12-09 20:37 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

seronok aku bila baca artikel ni...
lagi seronok bila kita baca hujah2 yang akan disampaikan oleh ahli HT dan jika boleh bawa syabab2 HT berforum disini ;-) :-)aku tunggu saja ... :welcome: :welcome:Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-09 09:22


hihi seronoknya dia...
yang seorang petik tulisan lama Nasrudin Tantawi,
yang seorang lagi memang dasar terkutuk batu api,
kalau setakat nak tegakkan benang yang basah,
sampai diubah hukum Allah.
Mereka menolak minhaj nabi, tetapi mengambil minhaj demokrasi Plato.
Kemudian memberikan pelbagai dalil, alasannya maslahah.
Dalam hukum Allah itu ada maslahah, bukan mengubah hukum kerana maslahah.
Inilah gaya orang dah kalah hujah, seorang petik cerita lama, yang seorang batu api. Yang seorang sebenarnya PKR sekular, yang seorang pulak konon sokong parti Islam, tapi sampai sekarang tak ada hujah, macam si dungu yang tak faham agama, sekadar jadi batu api.

Si sekular tag team dengan batu api... memang menjadi.

p/s: kalau tak salah, artikel tersebut pernah diposting diukhwah dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 10:19


Pada 26-12-09 09:22 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

hihi seronoknya dia...
yang seorang petik tulisan lama Nasrudin Tantawi,
yang seorang lagi memang dasar terkutuk batu api,
kalau setakat nak tegakkan benang yang basah,
sampai diubah hukum Allah.
Mereka menolak minhaj nabi, tetapi mengambil minhaj demokrasi Plato.
Kemudian memberikan pelbagai dalil, alasannya maslahah.
Dalam hukum Allah itu ada maslahah, bukan mengubah hukum kerana maslahah.
Inilah gaya orang dah kalah hujah, seorang petik cerita lama, yang seorang batu api. Yang seorang sebenarnya PKR sekular, yang seorang pulak konon sokong parti Islam, tapi sampai sekarang tak ada hujah, macam si dungu yang tak faham agama, sekadar jadi batu api.

Si sekular tag team dengan batu api... memang menjadi.

p/s: kalau tak salah, artikel tersebut pernah diposting diukhwah dulu.


iyakah dah ada????jika ada harap mod boleh bagi link topik tu..

menolak minhaj nabi????PAS sudah nyatakan yang mereka konsisten dengan islam walaupun metod dah berubah sejak PRU12

tentang maslahah saya tak tahu jika wuzaraa faham konsep mafsadah tu.......tapi yang saya nampak memang betul apa yang nasarudin tantawi cakap yang HT menggelongsor dari atas ke bawah saja sedangkan ia sepatutnya dari bawah ke atas...


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-09 11:26


Wahai cik Rashdin, membicarakan tentang mafsadat kita juga tak boleh lari dari masolih. Anda mempertikai kefahaman saya ye, apa kata kita berhujah pemahaman konsep masolih dan mafsadat. Baru kita sendiri dan para pembaca boleh nilai konsep siapa yang benar. Setakat baru belajar sikit-sikit, dah nak berlagak buat apakan... jom hujahkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 21:54


salam..

best jugak ek ada orang gelar aku batu api..aku tak kisah pun..HT lah katakan..anywhare thanks bagi gelaran tu kat aku..

pulanglah ke palasti...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 19:14


Islam hidup bukan dengan semangat Jihad semata-mata tapi Islam hidup dengan Kefahaman Ilmu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 08:13


Pada 26-12-09 11:26 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Wahai cik Rashdin, membicarakan tentang mafsadat kita juga tak boleh lari dari masolih. Anda mempertikai kefahaman saya ye, apa kata kita berhujah pemahaman konsep masolih dan mafsadat. Baru kita sendiri dan para pembaca boleh nilai konsep siapa yang benar. Setakat baru belajar sikit-sikit, dah nak berlagak buat apakan... jom hujahkan.


jangan emosi sangat sang jurutera yang berilmu tinggi...
8-)


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 09:11


dalam kaedah usul feqh yang asas
asal suatu perkara itu harus
suatu perkara dalam hal selain ibadat adalah harus
melainkan ada datangnya pengharaman dalil dari alquran dan sunnah
maka ia harus selagi konsepnya tidak menyalahi islam.

contoh : apa hukum makan coklat? harus sebab tak menyalahi syarak.
maka selama itu ia harus walaupun bukan ISlam yang buat dan asaskan.tapi kena lah halal coklat tu. tapi kita ada opsyen lah nak makan yang Muslim buat.


p/s : terbagi contoh cekelat pula.. :D pendapat..correct if me wrong


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-09 09:43


Pada 29-12-09 09:11 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

dalam kaedah usul feqh yang asas
asal suatu perkara itu harus
suatu perkara dalam hal selain ibadat adalah harus
melainkan ada datangnya pengharaman dalil dari alquran dan sunnah
maka ia harus selagi konsepnya tidak menyalahi islam.

contoh : apa hukum makan coklat? harus sebab tak menyalahi syarak.
maka selama itu ia harus walaupun bukan ISlam yang buat dan asaskan.tapi kena lah halal coklat tu. tapi kita ada opsyen lah nak makan yang Muslim buat.


p/s : terbagi contoh cekelat pula.. :D pendapat..correct if me wrongapa yang anda maksudkan dengan 'perkara', benda atau perbuatan?
dalam ushool fiqh, ia mempunya kaedah hukum yang berbeza.

hukum asal perbuatan manusia, terikat dengan hukum syara'.
hukum asal bagi benda adalah halal, kecuali ada dalil yang mengharamkannya.

bagi kes makan coklat ni,
hukum asal makan adalah harus, sedangkan hukum coklat adalah halal selagi tiada yang haram.
Maka, hukum makan coklat adalah halal.

saya dah bahas tentang kedua-dua kaedah fiqh ini dahulu.

p/s: topik begini saya suka, Rashdin bagaimana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-09 09:46


Pada 29-12-09 08:13 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-12-09 11:26 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Wahai cik Rashdin, membicarakan tentang mafsadat kita juga tak boleh lari dari masolih. Anda mempertikai kefahaman saya ye, apa kata kita berhujah pemahaman konsep masolih dan mafsadat. Baru kita sendiri dan para pembaca boleh nilai konsep siapa yang benar. Setakat baru belajar sikit-sikit, dah nak berlagak buat apakan... jom hujahkan.


jangan emosi sangat sang jurutera yang berilmu tinggi...
8-)manusiakan akasia, pasti mempunyai emosi.
ilmu ni takdalah tinggi mana, sekadar pemahaman asas untuk mampu memahami hukum syara' dan beramal dengannya. cuma kekadang terpancing dengan sifulan yang kurang cermat dalam berhujah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 09:46


Salam,

Kaedah fiqh yang anta sebutkan tu akasia adalah hukum asal bagi benda (al asyi'a).

Sedangkan kaedah fiqh bagi perbuatan (af'al) ialah hukum asal bagi perbuatan adalah terikat dengan hukum syara', tidak boleh melakukan sesuatu perbuatan selama-mana tiada dalil syara' berkaitan dengannya.

Berkaitan contoh yang anta beri, mengenai coklat ia terikan dengan hukum al asyi'a. Oleh kerana tiada dalil yang mengharamkannya maka hukum memanfaatkannya adalah harus (mubah). Mengenai 'makan' pula ia terikat dengan kaedah af'al, dalil syara' membolehkan kita melakukan perbuatan 'makan' seperti ayat al Quran yang menyebut 'makan dan minumlah (kulu wasrabu).

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 12:23


hmmm
bagaimana dengan perbuatan yang lain pula?
kita tukarkan kepada perbuatan pilihanraya ke, demokrasi ke yang menjadi topik hangat ... bagaimana dengan kaedah2 nya?


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 13:34


Pada 26-12-09 11:26 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Wahai cik Rashdin, membicarakan tentang mafsadat kita juga tak boleh lari dari masolih. Anda mempertikai kefahaman saya ye, apa kata kita berhujah pemahaman konsep masolih dan mafsadat. Baru kita sendiri dan para pembaca boleh nilai konsep siapa yang benar. Setakat baru belajar sikit-sikit, dah nak berlagak buat apakan... jom hujahkan.baik saja.......asalkan tiada apa-apa masalah.......asalkan ada ilmu boleh hujahkan ;-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 14:04


Pada 29-12-09 09:43 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-12-09 09:11 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

dalam kaedah usul feqh yang asas
asal suatu perkara itu harus
suatu perkara dalam hal selain ibadat adalah harus
melainkan ada datangnya pengharaman dalil dari alquran dan sunnah
maka ia harus selagi konsepnya tidak menyalahi islam.

contoh : apa hukum makan coklat? harus sebab tak menyalahi syarak.
maka selama itu ia harus walaupun bukan ISlam yang buat dan asaskan.tapi kena lah halal coklat tu. tapi kita ada opsyen lah nak makan yang Muslim buat.


p/s : terbagi contoh cekelat pula.. :D pendapat..correct if me wrongapa yang anda maksudkan dengan 'perkara', benda atau perbuatan?
dalam ushool fiqh, ia mempunya kaedah hukum yang berbeza.

hukum asal perbuatan manusia, terikat dengan hukum syara'.
hukum asal bagi benda adalah halal, kecuali ada dalil yang mengharamkannya.

bagi kes makan coklat ni,
hukum asal makan adalah harus, sedangkan hukum coklat adalah halal selagi tiada yang haram.
Maka, hukum makan coklat adalah halal.

saya dah bahas tentang kedua-dua kaedah fiqh ini dahulu.

p/s: topik begini saya suka, Rashdin bagaimana?ya saya pun suka kerana memberi laluan pada HT untu berbahas secara baik dengan ramai forumer disini......

yang semua forumer mahu tahu macam mana HT mahu praktikkan apa yang disebut dan diperjuangkan selalu ke dalam pentadbiran negeri dan juga persekutuan dalam negara ini????ada komen????


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 08:06


Buat mereka yang suka menghalalkan yang haram atau mengharamkan yang halal dengan alasan maslahah mahupun mafsadat, tulisan ini saya kongsikan bersama. Semoga kalian tidak terus bergelumang mengubah2 hukum Allah. Kredit saya berikan kepada penulis blog ini.Polemik Akal Membenarkan Yang Haram
http://bahrulfikri.wordpress.com
Posted by thinker on 29/12/2009


Suasana sedikit tegang. Dua orang sahabat sedang bertikam lidah mengutarakan pendapat. Ia tidaklah layak disebut diskusi, mungkin debat adalah slot yang tepat pada malam itu. Tepatnya ketika selesai selesai solat Isya’ berjemaah. Semuanya gara-gara berawal dari curhat seorang teman kepada temannya yang diminta saran bagi persoalan yang sedang dihadapinya. Soalannya ringkas, iaitu berkenaan hukum seseorang membuat pinjaman Bank untuk sebuah pernikahan. Adakah boleh atau tidak? Satu persoalan yang memerlukan jawapan. Sang penanya melontarkan dalam keadaan bersahaja kepada sahabatnya yang sedang menulis di hadapan laptopnya.

”Hakim, pinjaman yang dilakukan dengan bank pada saat ini, kebanyakannya Haram, kerana aqadnya bathil dan mengandungi riba… ”.

Dengan spontan ia lekas memotong kata-kata sahabatnya itu…

”Habis tu, kalau nak beli kereta, rumah, buat bisnes semua tu… kan pakai pinjaman Bank, habis tu Haramlah!”

Keadaan yang pada mulanya agak biasa-biasa sahaja, akhirnya menjadi tegang kerana yang bertanya tidak mengharapkan jawapan yang sedemikian rupa. Dia mahukan jawapan yang sesuai dengan kemahuannya. Jika begitu, mengapa mahukan pendapat orang lain, tatkala dia hanya berpegang kepada akal dan pendapatnya semata? Aneh!

”Iya, jelas Haram”. Sambut Amin simple. Tapi… Hakim masih tidak puas dengan jawapan sahabatnya itu.

”Tapi. Aku rasa pendapat kau ni syadid Min. Memang betul ia Wujud riba, tapi ianya boleh ambik sebab ia satu keperluan”. Hakim menangkis jawapan sahabatnya yang dicapnya sebagai syadid dalam berpendapat.

”Seks itu satu keperluan juga. Tapi… apakah lalu zina diperbolehkan dengan alasan ’satu keperluan’”??? Amin malas memberi hujah akademik dan terlalu tinggi kepada temannya yang dianggapnya sangat mentah dalam memahami agama. Mungkin analogilah yang paling berkesan, agar sahabatnya itu mencerna pemahaman yang murni.

“Eh, kau mana boleh samakan dengan benda tu Min. Tak sama”.

”Jelaskan pada aku, part mana yang tak sama”. Wajah dan riak Amin masih tenang, walau ia seakan kecewa dengan alasan-alasan sahabatnya yang hanya ingin menang sendiri dalam berpendapat, tanpa disokong nas syar’e.

”Min. Aku memang tak sepandai engkau dalam bab agama. Tapi. Aku pernah dengar yang ia diperbolehkan. Malah Majlis Fatwa kata boleh. So, kau tak boleh kata Haram”. Hakim seakan yakin dengan hujahnya. Senyuman tampak terukir pada wajahnya. Riaknya bersinar… ia yakin dengan senjatanya yang dianggap ampuh.

“Malang sekali umat manusia, jika suatu hari kelak, wujud fatwa yang menyatakan bab.. itu diperbolehkan, ARAK itu dihalalkan, ZINA itu sah-sah saja. Lalu, masyarakat yang jahil seperti kita menerimanya bulat-bulat tanpa pertimbangan al-Quran dan as-Sunnah. Hakim, cukuplah. Aku tidak mahu hal ini berlarutan. Cukuplah aku mengatakan padamu, bahawa pegangan kita adalah al-Quran dan as-Sunnah, dan apa-apa yang lahir dari keduanya. Dan bukan yang lain. Hatta, kalau bapak aku sendiri berpendapat, dan ia menyimpang dari agama… pasti akan aku TOLAK! Kerana agama menolaknya. Bukan semata-mata aku atau emosiku”.

Amin seakan tidak memberi ruang Hakim berbicara… ia menambah hujahnya…

“Hakim… untuk apa kita hidup… jika hanya akal-akal kita yang meletakkan status boleh dan tidak, baik atau buruk, halal dan haram, pahal dan dosa… syurga dan neraka. Apakah kita mampu Hakim? Apakah kau boleh berhadapan dengan Allah Azza Wajallah kelak dengan hujah engkau yang tidak ada dasarnya? Jika kau dapat menjawab di hadapan Allah kelak dengan alasan kolotmu itu…. silakan dengan pendapatmu… Wahai dinding dan meja tulisku, saksikanlah bahawa aku telah menyampaikan!”.

Amin seakan cuba menyentuh emosi sahabatnya dengan teknik yang biasa ia gunakan ketika berdiskusi dengan sesiapa.

“Habis tu… macam mana dengan rumah orang tua engkau sekarang. Aku tak yakin, yang mereka beli dengan cash. Mesti ada pinjaman bank jugak kan!”

”Iya, JELAS. Memang ada Riba dan Haram! Dan aku tak menafikannya. Aku takkan mengatakan ianya boleh, hanya semata kerana orang tuaku melanggar syariah. Yang halal itu tetap halal, dan yang haram itu tetap haram, dan itulah yang aku pertahankan. Begitu juga dengan engkau hakim… pinjaman bank untuk kereta engkau itu, adalah salah kerana aqadnya bathil. Bukankah nabi pernah bersabda yang diriwayatkan al-lmam al-Bukhari dan Muslim.:

Amin mengambil kitab yang tersusun di atas mejanya. Terpapar sebuah kitab kecil yang tertulis “Arbai’en Nawawi – Hadis 40”. Diselaknya muka surat 10. Dibacakanlah hadis ke-6 daripada sekian hadis yang terisi di dalamnya.

Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer .a. رضي الله عنهما beliau berkata. Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati”.

Daripada hadis di atas, jelaslah bahawa setiap perkara yang halal, sudah terang lagi bersuluh dari ayat Al-Quran dan Hadis bahawa ia adalah halal, dan begitu jugalah perkara yang haram juga, ia sudah dijelaskan didalam Al-Quran dan Hadis. Contoh perkara yang haram seperti berzina, minum arak, berjudi, riba dan yang seumpamanya. Yang menjadi masalah masyarakat sekarang ialah, tidak tahu samaada perkara ini halal atau haram, sehinggakan masing-masing dengan ijtihad masing-masing, tanpa menggunakan ilmu hanya sekadar aqal semata-mata. Sebagai contoh, bercouple. Kalau diberitahu pada pasangan yang bercouple, bahawa haram berdua-duaan tambahan dalam keadaan mabuk bercinta, mesti kebanyakan depa akan cakap, “Hai! kami mana buat apa pun… yang haramnya berzina. Kami mana berzina pun” hmm…mungkin depa tak pernah dengar larangan Allah supaya Jangan Hampiri Zina..sebab tu depa ingat yang haram hanya zina..so..kita yang tahu lah yang patut jelaskan pada depa…tapi yang paling menyedihkan hati bila orang yang ada ilmu, yakni tahu tentang haramnya terlibat dalam perkara-perkara yang menjurus ke arah zina.

Kamu benci dengan perbuatan zina Hakim? Tanya Amin spontan… di sela-sela penjelasannya yang panjang lebar.

Dahi Hakim berkedut, matanya terpacang seakan-akan terpanah dengan soalan yang baru ditujukan padanya itu.

“Ergh… ”

“Aku yakin engkau membencin zina, walau engkau tidak menjawabnya. Kerana Zina itu sendiri merupakan salah satu dosa besar, dan pelakunya bakal diazab dengan azab yang pedih kelak di akhirat. Ketahuilah Hakim… bahawa dosa bagi yang menerima dan memberi riba adalah sama seperti Zina! Tidakkah kau sedar akan hal itu? Zina…. Naudzubillah Min Dzalik, semoga kita terhindar dari perbuatan terkutuk itu”.

Mata Hakim tertunduk… seakan pecundang di medan perang. Ia habis akal. Senjata yang baru saja diasah seakan retak dipahat azimat, yang datangnya dari hujah-hujah tajam sahabat di hadapannya itu.

“Baiklah Amin. Aku hormati pandangan dan pendirian engkau itu. Tapi. Aku akan minta penjelasan dari ustaz aku. InsyaAllah. Aku akan berjumpa engkau satu hari nanti. Assalamualaikum….”.

Hakim berlalu pergi… dirinya seakan membawa misi dan visi seorang yang tidak mahu kalah dalam pertarungan. Ia seakan watak Hang Jebat yang menentang Hang Tuah sampai ke titisan terakhir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 08:14


persoalan : Kenapa artikel ni nak pertikai Fatwa yang dikeluarkan?
walhal yang membuat fatwa adalah2 mufti2 yang diakui ilmu nya...


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 08:29


Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 08:56


Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


So semua mufti-mufti yang ada tak berguna lah ek..hanya musti HT yang pandai dan berguna...mana dalil ????Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 09:00


Pada 30-12-09 08:56 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


So semua mufti-mufti yang ada tak berguna lah ek..hanya musti HT yang pandai dan berguna...mana dalil ????Sorrylah bro, berhujah dengan beruk mungkin lebih baik dari melayan anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 11:59


Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.wuzaraa kena faham dalam proses nak lantik mufti2 pun sekarang kena lalu proses saringan supaya memastikan orang-orang mereka saja yang pegang jawatan ni.tapi tak semua yang tunduk seperti bekas mufti selangor dan penasihat agama istana negara hasan din al hafiz....

ni antara kerja si tua kerala...banyak sudah kemusnahan yang dia buat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 13:47


Pada 30-12-09 09:00 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:56 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


So semua mufti-mufti yang ada tak berguna lah ek..hanya musti HT yang pandai dan berguna...mana dalil ????Sorrylah bro, berhujah dengan beruk mungkin lebih baik dari melayan anda.


jika teguran boleh diterima..

maaf, anda wajar mengenali makna sabar wuzara, perlu dijawab jika anda ada jawapannya....berdiam jika ia tindakan lebih munasabah supaya ia tidak meletakkan anda ditahap yang rendah. Saya sangat sedih melihat anda semakin tidak mampu menjaga bahasa ketika berlawan pandangan.Ia boleh turut menyinggung rasa org lain yang turut membacanya.

kalau teringin sangat melepas geram, guna pm sahaja....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 13:58


Pada 30-12-09 13:47 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 09:00 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:56 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


So semua mufti-mufti yang ada tak berguna lah ek..hanya musti HT yang pandai dan berguna...mana dalil ????Sorrylah bro, berhujah dengan beruk mungkin lebih baik dari melayan anda.


jika teguran boleh diterima..

maaf, anda wajar mengenali makna sabar wuzara, perlu dijawab jika anda ada jawapannya....berdiam jika ia tindakan lebih munasabah supaya ia tidak meletakkan anda ditahap yang rendah. Saya sangat sedih melihat anda semakin tidak mampu menjaga bahasa ketika berlawan pandangan.Ia boleh turut menyinggung rasa org lain yang turut membacanya.

kalau teringin sangat melepas geram, guna pm sahaja....dengan makhluk tu mana ada kami berlawan pandangan. Jika saya terangkan baik-baik pun, dia sekadar membalas sinis, bukan untuk berbincang baik, kecuali menyakitkan hati.

akak boleh lihat, saya menggunakan pendekatan berbeza kepada orang yang berbeza. Dengan makhluk tu, dia tak mengeluarkan hujah tetapi hanya ayat2 sinis mencari pasal. Kita terangkan baik-baik pun begitu juga balasannya. InsyaAllah kepada mereka yang lebih terbuka, pendekatan saya berbeza. Saya akui pendekatan saya kepada makhluk tersebut bukanlah yang paling baik, sekadar jawapan buat keceluparannya. Saya rasa tidak adil kerana beberapa posting saya yang sebegitu, menafikan cara penyampaian saya diwaktu lainnya. Sedangkan tidakkah akak boleh perhatikan cara batu api itu memberi komentar, dimana hujah dan sikap hormatnya? Apa pun nasihat agar lebih bersabar itu saya terima secara terbuka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 14:00


Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


pertamanya, saya tak pernah jumpa lagi fatwa mengatakan tok janggut pengganas. Ketika di alam sekolah dahulu, kami diberitahu tok janggut berjuang menentang penjajah.Sampai kini tok janggut tetap dijulang sebagai pejuang tanah air yang menentang penjajahan....boleh tahu sapa mufti Kelantan tu ?

keduanya, soal riba..
saya kira memang sudah ada usaha-usaha yang dilakukan bagi menyediakan kemudahan kepada muslimin untuk turut serta meraih kekayaan dan kehidupan yang baik di negara kita, dalam kekangan sistem ekonomi yang dikuasai kapitalis, mencari kebersihan total adalah sangat mustahil, maka diperkenalkan sistem pembiayaan islamik kepada orang-orang islam. Kerajaan menubuhkan panel syariah dalam sistem perbankan kita. Mereka inilah mengkaji dan mencadangkan usaha-usaha yang mungkin di pihak bank dan kita juga bagi membolehkan muslim berpeluang memiliki harta. Jika tidak, pihak lain pula termasuk apek2 yang kaya raya akan lebih menokok harta dan menjadikan muslim semakin hina dan miskin pula.

apakah perbankan Islam di negara kita pun tak sah juga ???


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 14:08


Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


oh bermakna semua yang makan gaji hatta di perkhidmatan hal ehwal Islam, JAKIM, Jabatan AGama, jabatan Mufti, Mahkamah Syariah semua kira sekular lah? semua buat kerja ikut telunjuk sekular?
wah besar nya tuduhan dan fitnah.. secara tak langsung ramai yang terasa ni dalam forum ni sebab majoriti buat kerja dakwah ikhlas nak tegakkan syiar walaupun makan gaji tak berapa sen dengan kerajaan berbanding dengan saudara wuzaraa yang gaji jurutera sangat-sangat banyak dan mewah berbanding pegawai2 agama s17 s27 dll....

saudara wuzaraa di gaji oleh sapa? :bye:


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 14:13


Pada 30-12-09 09:00 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:56 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


So semua mufti-mufti yang ada tak berguna lah ek..hanya musti HT yang pandai dan berguna...mana dalil ????Sorrylah bro, berhujah dengan beruk mungkin lebih baik dari melayan anda.


Jawapan orang yang terdesak...terime kasih untuk jawapan tu...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 14:17


Pada 30-12-09 14:00 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


pertamanya, saya tak pernah jumpa lagi fatwa mengatakan tok janggut pengganas. Ketika di alam sekolah dahulu, kami diberitahu tok janggut berjuang menentang penjajah.Sampai kini tok janggut tetap dijulang sebagai pejuang tanah air yang menentang penjajahan....boleh tahu sapa mufti Kelantan tu ?

keduanya, soal riba..
saya kira memang sudah ada usaha-usaha yang dilakukan bagi menyediakan kemudahan kepada muslimin untuk turut serta meraih kekayaan dan kehidupan yang baik di negara kita, dalam kekangan sistem ekonomi yang dikuasai kapitalis, mencari kebersihan total adalah sangat mustahil, maka diperkenalkan sistem pembiayaan islamik kepada orang-orang islam. Kerajaan menubuhkan panel syariah dalam sistem perbankan kita. Mereka inilah mengkaji dan mencadangkan usaha-usaha yang mungkin di pihak bank dan kita juga bagi membolehkan muslim berpeluang memiliki harta. Jika tidak, pihak lain pula termasuk apek2 yang kaya raya akan lebih menokok harta dan menjadikan muslim semakin hina dan miskin pula.

apakah perbankan Islam di negara kita pun tak sah juga ???lah kak... orang kelantan pun tak tahu ke? nanti saya dapatkan tajuk buku tu, ia thesis master yang dibukukan, saya beli kedai buku jaafar rawwas, KB. dalam buku tersebut disertakan sekali salinan surat, fatwa, pengumuman dan notis dari sultan kelantan, british, khalifah uthamaniyah dan juga mufti kelantan pada masa tu.

pasal riba' ni kak, kita hanya boleh dapat kebenaran, jika bersikap neutral. kalau kita bersikap cenderung untuk menyokong ulama2 yang menghalalkan 'perbankan islam' yang ada di Malaysia ini, maka nescaya mudahlah kita cenderung untuk mengikutnya kerana ia selari dengan kehendak kita. akak boleh baca tulisan UZAR sendiri yang mengakui islamik banking ini hanya diterima baik di Malaysia dan Indonesia, sedangkan di asia selatan seperti Pakistan dan timur tengah, ia jelas difahami haram. Maaflah kak, saya tak berminat sangat nak bincang bab riba' dengan akak, pasal saya dah tahu akak cenderung berhukum mengikut maslahah, andai kata ia haram sekalipun tetapi jika ada keperluan maka ia diperbolehkan, ingat lagi perbincangan kita pasal riba'PTPTN dulu, ia cukup menyedihkan saya. Nanti bertambah sedih saya,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 14:20


Pada 30-12-09 14:08 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


oh bermakna semua yang makan gaji hatta di perkhidmatan hal ehwal Islam, JAKIM, Jabatan AGama, jabatan Mufti, Mahkamah Syariah semua kira sekular lah? semua buat kerja ikut telunjuk sekular?
wah besar nya tuduhan dan fitnah.. secara tak langsung ramai yang terasa ni dalam forum ni sebab majoriti buat kerja dakwah ikhlas nak tegakkan syiar walaupun makan gaji tak berapa sen dengan kerajaan berbanding dengan saudara wuzaraa yang gaji jurutera sangat-sangat banyak dan mewah berbanding pegawai2 agama s17 s27 dll....

saudara wuzaraa di gaji oleh sapa? :bye:
Saya cakap secara baik dan jelas, saya hanya merujuk kepada mufti dan ulama' yang mengikut telunjuk kerajaan. Saya tidak generalize kepada kakitangan yang lain. Saya rasa takwilan anda kepada penulisan saya agak keterlaluan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 15:59


!!! QUOTE !!!


lah kak... orang kelantan pun tak tahu ke? nanti saya dapatkan tajuk buku tu, ia thesis master yang dibukukan, saya beli kedai buku jaafar rawwas, KB. dalam buku tersebut disertakan sekali salinan surat, fatwa, pengumuman dan notis dari sultan kelantan, british, khalifah uthamaniyah dan juga mufti kelantan pada masa tu.


benar, memang ketika pemberontakkan tok janggut tu British memaksa Sultan ishtiharkan tok janggut pengganas. Di sebabkan tok janggut membawa roh jihad dalam penentangannya, golongan agama juga turut dipaksa mengatakan tok janggut pengganas dan penderhaka.....tapi org kita tak berpandangan sedemikian...sampai sekarang. Tak pa, wuzara boleh kongsi tajuk buku ni dengan saya.....mungkin masih ada di jaafar rawas

!!! QUOTE !!!

pasal riba' ni kak, kita hanya boleh dapat kebenaran, jika bersikap neutral. kalau kita bersikap cenderung untuk menyokong ulama2 yang menghalalkan 'perbankan islam' yang ada di Malaysia ini, maka nescaya mudahlah kita cenderung untuk mengikutnya kerana ia selari dengan kehendak kita. akak boleh baca tulisan UZAR sendiri yang mengakui islamik banking ini hanya diterima baik di Malaysia dan Indonesia, sedangkan di asia selatan seperti Pakistan dan timur tengah, ia jelas difahami haram. Maaflah kak, saya tak berminat sangat nak bincang bab riba' dengan akak, pasal saya dah tahu akak cenderung berhukum mengikut maslahah, andai kata ia haram sekalipun tetapi jika ada keperluan maka ia diperbolehkan, ingat lagi perbincangan kita pasal riba'PTPTN dulu, ia cukup menyedihkan saya. Nanti bertambah sedih saya,...


eh sedih pulak ? saya pernah silap cakap ke ?

elok jugak lah.....saya nampak wuzara ni syadid sangat bab-bab begini.
saya dah bertanya ramai ustaz tentang hal riba ini....sebenarnya mereka bukanlah mengambil keharusan dan keringanan bertujuan memudahkan hukum agama.....pendapat yang dipakai dan digunakan dalam keperluan yang bersangatan dan jika diperhaluskan ia ada kaitan dengan maksud agama juga.

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 16:13


Pada 30-12-09 15:59 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!!!! QUOTE !!!

pasal riba' ni kak, kita hanya boleh dapat kebenaran, jika bersikap neutral. kalau kita bersikap cenderung untuk menyokong ulama2 yang menghalalkan 'perbankan islam' yang ada di Malaysia ini, maka nescaya mudahlah kita cenderung untuk mengikutnya kerana ia selari dengan kehendak kita. akak boleh baca tulisan UZAR sendiri yang mengakui islamik banking ini hanya diterima baik di Malaysia dan Indonesia, sedangkan di asia selatan seperti Pakistan dan timur tengah, ia jelas difahami haram. Maaflah kak, saya tak berminat sangat nak bincang bab riba' dengan akak, pasal saya dah tahu akak cenderung berhukum mengikut maslahah, andai kata ia haram sekalipun tetapi jika ada keperluan maka ia diperbolehkan, ingat lagi perbincangan kita pasal riba'PTPTN dulu, ia cukup menyedihkan saya. Nanti bertambah sedih saya,...


eh sedih pulak ? saya pernah silap cakap ke ?

elok jugak lah.....saya nampak wuzara ni syadid sangat bab-bab begini.
saya dah bertanya ramai ustaz tentang hal riba ini....sebenarnya mereka bukanlah mengambil keharusan dan keringanan bertujuan memudahkan hukum agama.....pendapat yang dipakai dan digunakan dalam keperluan yang bersangatan dan jika diperhaluskan ia ada kaitan dengan maksud agama juga.

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??Masalah riba' ini saya kira bukan sekadar pemahaman, tetapi ketaqwaan. Sememangnya dalam ekonomi yang bersandarkan riba' hari ini, untuk mengelak dari riba' umpama memegang bara api, tetapi itulah hakikat kehidupan hari ini yang pernah dikhabarkan nabi. Pembahasan keharaman riba' semua orang akui qath'ie, tetapi untuk melaksanakannya adalah perkara yang sangat sukar. Sebenarnya apa yang perlu diperbetulkan? Jawapan yang mampu saya beri adalah, ketaqwaan kita untuk berhukum dengan hukum Allah mengatasi segalanya kerana takutnya kita kepada siksa neraka Allah. Jadi ia bukan syadid, tetapi perkara asas sekadar meninggalkan keharaman, itu saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 16:20


Pada 30-12-09 15:59 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??masyaAllah.... dahulu orang-orang Arab Jahiliah, menyamakan riba' dengan jual beli. Sekarang, ramai orang bersikap jika tak ambil riba' maka tak boleh beli rumah, kereta, belajar, dll. Oleh itu mereka cuba menghalalkannya dengan pelbagai dalih, antaranya maqasid syariah, perbankan Islam dll. Cukuplah ayat Allah ini buat peringatan bagi kita:

“Orang-orang yang makan riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila keadaan mereka yang demikian itu, adalah disebabkan mereka Berkata (berpendapat), “Sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba,” padahal Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya, lalu terus berhenti (dari mengambil riba), maka baginya apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum datang larangan); dan urusannya (terserah) kepada Allah. Orang yang kembali (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya”. (Al Baqarah: 275).

tanya sikit kak, akak pun ambil riba' ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-09 16:30


لَعَنَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ آكِلَ الرِّباَ وَمُوْكِلَهُ وَكَاتِبَهُ وَشَاهِدَيْهِ, وَقَالَ: هُمْ سَوَاءٌ
“Rasulullah saw melaknat orang memakan riba, yang membayar riba, penulisnya, dan dua orang saksinya. Belia bersabda; Mereka semua sama”. (hari Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 16:31


Pada 30-12-09 16:20 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 15:59 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??masyaAllah.... dahulu orang-orang Arab Jahiliah, menyamakan riba' dengan jual beli. Sekarang, ramai orang bersikap jika tak ambil riba' maka tak boleh beli rumah, kereta, belajar, dll. Oleh itu mereka cuba menghalalkannya dengan pelbagai dalih, antaranya maqasid syariah, perbankan Islam dll. Cukuplah ayat Allah ini buat peringatan bagi kita:

“Orang-orang yang makan riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila keadaan mereka yang demikian itu, adalah disebabkan mereka Berkata (berpendapat), “Sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba,” padahal Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya, lalu terus berhenti (dari mengambil riba), maka baginya apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum datang larangan); dan urusannya (terserah) kepada Allah. Orang yang kembali (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya”. (Al Baqarah: 275).

tanya sikit kak, akak pun ambil riba' ke?


langsung tidak menepati kehendak soalan...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:00


!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:04


Pada 30-12-09 20:00 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.


Cukai jalan dan cukai tanah bukan salah satu dari amalan demokrasi ke..cukai kan haram...dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... :-D :-D :-D :-DBookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 20:45


Pada 30-12-09 16:30 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

لَعَنَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ آكِلَ الرِّباَ وَمُوْكِلَهُ وَكَاتِبَهُ وَشَاهِدَيْهِ, وَقَالَ: هُمْ سَوَاءٌ
“Rasulullah saw melaknat orang memakan riba, yang membayar riba, penulisnya, dan dua orang saksinya. Belia bersabda; Mereka semua sama”. (hari Muslim)habis wuzaraa,saya ni merupakan peminjam ptptn masa belajar dulu macam mana?????benda tu dah tak dapat nak elak jadi saya kena pakai juga.....

begitu juga dengan sistem2 yang lain di sekeliling kita secara kita sedar atau tidak adakah semua ada share dosanya????benda yang tak boleh dielak tak boleh nak cakap apa.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 23:26


Pada 30-12-09 20:04 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:00 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.


Cukai jalan dan cukai tanah bukan salah satu dari amalan demokrasi ke..cukai kan haram...dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... :-D :-D :-D :-DItu masalah lain, jangan campur adukkan dengan masalah riba'.

Negara yang mengamalkan sistem percukaian kapitalisme telah melakukan keharaman kerana mengambil harta dari rakyat tanpa kebenaran syara'. Menjadi tanggung jawab kaum muslimin untuk mencabut sistem ini hingga ke akar umbinya dengan menegakkan Khilafah!

Berkenaan hukum rakyat membayar cukai kepada negara kafir ini, bagaimana pula keadaan mereka, berdosa atau tidak?

Menurut pandangan kami, mereka berdosa jika redha dengan cukai tersebut. Bagi yang tidak redha mereka tidak berdosa kerana para sahabat pernah berdagang di luar negara Islam dan mereka dikenakan cukai oleh negara tersebut, tetapi Rasulullah mendiamkan perkara itu dan tidak menghalang sahabat dari berdagang ke negara kafir.

Wasalam.

p/s:- Demokrasi sistem pemerintahan bukan sistem ekonomi, oleh itu adalah tidak tepat unutk mengaitkan masalah percukaian dengan demokrasi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 08:25


Pada 30-12-09 23:26 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:04 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:00 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.


Cukai jalan dan cukai tanah bukan salah satu dari amalan demokrasi ke..cukai kan haram...dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... :-D :-D :-D :-DItu masalah lain, jangan campur adukkan dengan masalah riba'.

Negara yang mengamalkan sistem percukaian kapitalisme telah melakukan keharaman kerana mengambil harta dari rakyat tanpa kebenaran syara'. Menjadi tanggung jawab kaum muslimin untuk mencabut sistem ini hingga ke akar umbinya dengan menegakkan Khilafah!

Berkenaan hukum rakyat membayar cukai kepada negara kafir ini, bagaimana pula keadaan mereka, berdosa atau tidak?

Menurut pandangan kami, mereka berdosa jika redha dengan cukai tersebut. Bagi yang tidak redha mereka tidak berdosa kerana para sahabat pernah berdagang di luar negara Islam dan mereka dikenakan cukai oleh negara tersebut, tetapi Rasulullah mendiamkan perkara itu dan tidak menghalang sahabat dari berdagang ke negara kafir.

Wasalam.

p/s:- Demokrasi sistem pemerintahan bukan sistem ekonomi, oleh itu adalah tidak tepat unutk mengaitkan masalah percukaian dengan demokrasi.


ohhh..masalah lain..macam tu pulak..kira cukai tak apa lah...ribah haram lah ek..ht ohhhhh ht.....Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 10:03


Pada 31-12-09 08:25 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 23:26 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:04 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:00 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.


Cukai jalan dan cukai tanah bukan salah satu dari amalan demokrasi ke..cukai kan haram...dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... :-D :-D :-D :-DItu masalah lain, jangan campur adukkan dengan masalah riba'.

Negara yang mengamalkan sistem percukaian kapitalisme telah melakukan keharaman kerana mengambil harta dari rakyat tanpa kebenaran syara'. Menjadi tanggung jawab kaum muslimin untuk mencabut sistem ini hingga ke akar umbinya dengan menegakkan Khilafah!

Berkenaan hukum rakyat membayar cukai kepada negara kafir ini, bagaimana pula keadaan mereka, berdosa atau tidak?

Menurut pandangan kami, mereka berdosa jika redha dengan cukai tersebut. Bagi yang tidak redha mereka tidak berdosa kerana para sahabat pernah berdagang di luar negara Islam dan mereka dikenakan cukai oleh negara tersebut, tetapi Rasulullah mendiamkan perkara itu dan tidak menghalang sahabat dari berdagang ke negara kafir.

Wasalam.

p/s:- Demokrasi sistem pemerintahan bukan sistem ekonomi, oleh itu adalah tidak tepat unutk mengaitkan masalah percukaian dengan demokrasi.


ohhh..masalah lain..macam tu pulak..kira cukai tak apa lah...ribah haram lah ek..ht ohhhhh ht.....Saya telah mendatangkan hujah saya mengapa cukai yang dipaksakan oleh undang-undang perekonomian kapitalis tanggungannya terletak atas bahu negara. Oleh itu bagi rakyat yang terzalimi yang membayarnya dalam keadaan tidak redha atasnya maka mereka tidak berdosa.

Saya kata riba' dan cukai tidak sama sebab dari aspek muamalah, riba' adalah teransaksi antara rakyat dengan rakyat (dalam berapa kes juga dengan negara), tetapi cukai transaksinya hanya antara rakyat dengan negara. Selain dari itu cukai adalah bayaran terhadap harta, pendapatan, barangan dan perkhidmatan yang digunakan atau dimiliki oleh rakyat. Sementra riba' pula adalah lebihan bayaran yang dikenakan ke atas pinjaman.

Oleh itu perlecehan anda terhadap pandangan kami hanya menunjukkan kecetekan pemahaman anda dalam memahami fakta yang diperbincangkan. Berdasarkan itu, saya bersetuju denga saudara wuzara berkenaan peranan anda di sini hanya sekadar menjadi BATU API yang berfungsi untuk menyalakan api permusuhan di forum ukhwah ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 10:28


ok.. jika semua org Islam mencabut benda ni dari akar umbi, dan tertegaknya khilafah, masti ada seorang yang menjadi khalifah. ini lah perjuangan HT?

soalan : bagaimana hendak memilih khalifah jika HT cakap pilihanraya demokrasi semua haram.. semua umat Islam bersatu bawah HT.. sapekah yang jadi ketua? macammana nak dipilih?


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 10:40


Umat boleh mengangkat dari kalangan mereka yang memenuhi syarat-syarat kelayakan. Untuk pemahaman lebih lanjut sila klik http://mykhilafah.com/hizib-ebook/TheRulingSystemInIslam.pdf

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 10:56


Pada 31-12-09 10:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 08:25 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 23:26 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:04 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:00 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.


Cukai jalan dan cukai tanah bukan salah satu dari amalan demokrasi ke..cukai kan haram...dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... :-D :-D :-D :-DItu masalah lain, jangan campur adukkan dengan masalah riba'.

Negara yang mengamalkan sistem percukaian kapitalisme telah melakukan keharaman kerana mengambil harta dari rakyat tanpa kebenaran syara'. Menjadi tanggung jawab kaum muslimin untuk mencabut sistem ini hingga ke akar umbinya dengan menegakkan Khilafah!

Berkenaan hukum rakyat membayar cukai kepada negara kafir ini, bagaimana pula keadaan mereka, berdosa atau tidak?

Menurut pandangan kami, mereka berdosa jika redha dengan cukai tersebut. Bagi yang tidak redha mereka tidak berdosa kerana para sahabat pernah berdagang di luar negara Islam dan mereka dikenakan cukai oleh negara tersebut, tetapi Rasulullah mendiamkan perkara itu dan tidak menghalang sahabat dari berdagang ke negara kafir.

Wasalam.

p/s:- Demokrasi sistem pemerintahan bukan sistem ekonomi, oleh itu adalah tidak tepat unutk mengaitkan masalah percukaian dengan demokrasi.


ohhh..masalah lain..macam tu pulak..kira cukai tak apa lah...ribah haram lah ek..ht ohhhhh ht.....Saya telah mendatangkan hujah saya mengapa cukai yang dipaksakan oleh undang-undang perekonomian kapitalis tanggungannya terletak atas bahu negara. Oleh itu bagi rakyat yang terzalimi yang membayarnya dalam keadaan tidak redha atasnya maka mereka tidak berdosa.

Saya kata riba' dan cukai tidak sama sebab dari aspek muamalah, riba' adalah teransaksi antara rakyat dengan rakyat (dalam berapa kes juga dengan negara), tetapi cukai transaksinya hanya antara rakyat dengan negara. Selain dari itu cukai adalah bayaran terhadap harta, pendapatan, barangan dan perkhidmatan yang digunakan atau dimiliki oleh rakyat. Sementra riba' pula adalah lebihan bayaran yang dikenakan ke atas pinjaman.

Oleh itu perlecehan anda terhadap pandangan kami hanya menunjukkan kecetekan pemahaman anda dalam memahami fakta yang diperbincangkan. Berdasarkan itu, saya bersetuju denga saudara wuzara berkenaan peranan anda di sini hanya sekadar menjadi BATU API yang berfungsi untuk menyalakan api permusuhan di forum ukhwah ini.


perlu aku kesah anda cakap aku batu api..riba haram cukai dibolehkan pulak kata HT...aku faham yant tu...terime kasih...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:05


Pada 31-12-09 10:40 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Umat boleh mengangkat dari kalangan mereka yang memenuhi syarat-syarat kelayakan. Untuk pemahaman lebih lanjut sila klik http://mykhilafah.com/hizib-ebook/TheRulingSystemInIslam.pdf


tapi...mesti juga nanti ada pemilihan kalau ada 2-3 yang layak...
nak tak hendak mesti ada demokrasi.. ataupon kita kata kan syura...
bukan sama ke konsep?


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:07


Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


bagaimana pulak nanti jika ada keluar fatwa mengenai HT..
tak tahu lah bagaimana respon...


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:13


Pada 31-12-09 10:56 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 10:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 08:25 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 23:26 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:04 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 20:00 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

cuma saya tertanya-tanya.... apakah benar wuzara dan sahabat HT yang lain benar-benar dapat melepaskan diri 100% dari riba..... tak berumah dan berkeretakah mereka ??


Salam,

Saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan ini.

Tak mengambil riba' tak bererti kita tak berumah dan berkereta.

Kita boleh tinggal di rumah sewa dan menggunakan kereta second hand (yang boleh dibeli dengan harga tunai sebab murah).

Kalau nak merasa rumah sendiri boleh kumpul duit pelahan2. Ana sendiri beli tanah lot harganya hanya RM 18,000 lepas tu bayar ansuran (dah habis pun bayar). Wuzara sendiri pakai kereta second hand (bayar tunai) buantan perancis lagi...punya lah besar kalau pergi program HT boleh bawa orang satu taman lagi! :)

Tak pakai riba' pun?...di mana ada kemahuan di situ ada jalan...insya'Allah.

Wasalam.


Cukai jalan dan cukai tanah bukan salah satu dari amalan demokrasi ke..cukai kan haram...dimana ada kemahuan disitu ada jalan.... :-D :-D :-D :-DItu masalah lain, jangan campur adukkan dengan masalah riba'.

Negara yang mengamalkan sistem percukaian kapitalisme telah melakukan keharaman kerana mengambil harta dari rakyat tanpa kebenaran syara'. Menjadi tanggung jawab kaum muslimin untuk mencabut sistem ini hingga ke akar umbinya dengan menegakkan Khilafah!

Berkenaan hukum rakyat membayar cukai kepada negara kafir ini, bagaimana pula keadaan mereka, berdosa atau tidak?

Menurut pandangan kami, mereka berdosa jika redha dengan cukai tersebut. Bagi yang tidak redha mereka tidak berdosa kerana para sahabat pernah berdagang di luar negara Islam dan mereka dikenakan cukai oleh negara tersebut, tetapi Rasulullah mendiamkan perkara itu dan tidak menghalang sahabat dari berdagang ke negara kafir.

Wasalam.

p/s:- Demokrasi sistem pemerintahan bukan sistem ekonomi, oleh itu adalah tidak tepat unutk mengaitkan masalah percukaian dengan demokrasi.


ohhh..masalah lain..macam tu pulak..kira cukai tak apa lah...ribah haram lah ek..ht ohhhhh ht.....Saya telah mendatangkan hujah saya mengapa cukai yang dipaksakan oleh undang-undang perekonomian kapitalis tanggungannya terletak atas bahu negara. Oleh itu bagi rakyat yang terzalimi yang membayarnya dalam keadaan tidak redha atasnya maka mereka tidak berdosa.

Saya kata riba' dan cukai tidak sama sebab dari aspek muamalah, riba' adalah teransaksi antara rakyat dengan rakyat (dalam berapa kes juga dengan negara), tetapi cukai transaksinya hanya antara rakyat dengan negara. Selain dari itu cukai adalah bayaran terhadap harta, pendapatan, barangan dan perkhidmatan yang digunakan atau dimiliki oleh rakyat. Sementra riba' pula adalah lebihan bayaran yang dikenakan ke atas pinjaman.

Oleh itu perlecehan anda terhadap pandangan kami hanya menunjukkan kecetekan pemahaman anda dalam memahami fakta yang diperbincangkan. Berdasarkan itu, saya bersetuju denga saudara wuzara berkenaan peranan anda di sini hanya sekadar menjadi BATU API yang berfungsi untuk menyalakan api permusuhan di forum ukhwah ini.


perlu aku kesah anda cakap aku batu api..riba haram cukai dibolehkan pulak kata HT...aku faham yant tu...terime kasih...Siapa kata cukai diperbolehkan? Cukai tetap haram untuk diterapkan oleh Negara, cuma bagi individu yang terpaksa membayarnya dalam keadaan tidak redha ada dalil yang membolehkan.

Faham atau tidak! Atau anda ada masalah untuk membaca?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:14


Pada 31-12-09 11:05 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 10:40 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Umat boleh mengangkat dari kalangan mereka yang memenuhi syarat-syarat kelayakan. Untuk pemahaman lebih lanjut sila klik http://mykhilafah.com/hizib-ebook/TheRulingSystemInIslam.pdf


tapi...mesti juga nanti ada pemilihan kalau ada 2-3 yang layak...
nak tak hendak mesti ada demokrasi.. ataupon kita kata kan syura...
bukan sama ke konsep?Baca dan fahami dulu kitab yang saya lampirkan baru komen.

Sudah baca atau belum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:16


Pada 31-12-09 11:07 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


bagaimana pulak nanti jika ada keluar fatwa mengenai HT..
tak tahu lah bagaimana respon...Agama ini bukan menurut fatwa para mufti tetapi berdasarkan apa yang ditetapkan Allah melalui wahyu yang terkandung di dalam al Quran dan as Sunnah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:45


fatwa tu sudah tentu dibuat berdasarkan Al-Quran dan as Sunnah..
takkan dibuat ikut sesedap rasa.
tapi tak perlu nak heboh2 dulu :) tunggu dan lihat.


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 11:56


Pada 31-12-09 11:45 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

fatwa tu sudah tentu dibuat berdasarkan Al-Quran dan as Sunnah..
takkan dibuat ikut sesedap rasa.
tapi tak perlu nak heboh2 dulu :) tunggu dan lihat.Kalau tak dibuat sesedap rasa takkanlah Tok Janggut difatwakan sebagai penderhaka oleh Mufti Kelantan dahulu, juga takkanlah Syiekhul Islam Turki mengeluarkan fatwa melucutkan jawatan Khalifah dari Sultan Abdul Hamid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-09 12:16


Pada 31-12-09 10:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!Oleh itu perlecehan anda terhadap pandangan kami hanya menunjukkan kecetekan pemahaman anda dalam memahami fakta yang diperbincangkan. Berdasarkan itu, saya bersetuju denga saudara wuzara berkenaan peranan anda di sini hanya sekadar menjadi BATU API yang berfungsi untuk menyalakan api permusuhan di forum ukhwah ini.


Salam...

Sebab tu saya katakan lebih baik bercakap dengan beruk dari layan spesies macam ni. FM, kita jelaskan macamana pun dia akan buat-buat tak faham, dan putar belit, kemudian komen yang bukan-bukan. Saya pun tak tahu Kenapa dia jadi macam tu, takkanlah PAS ajar jadi begitukan...???!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 12:30


Pada 31-12-09 12:16 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 10:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!Oleh itu perlecehan anda terhadap pandangan kami hanya menunjukkan kecetekan pemahaman anda dalam memahami fakta yang diperbincangkan. Berdasarkan itu, saya bersetuju denga saudara wuzara berkenaan peranan anda di sini hanya sekadar menjadi BATU API yang berfungsi untuk menyalakan api permusuhan di forum ukhwah ini.


Salam...

Sebab tu saya katakan lebih baik bercakap dengan beruk dari layan spesies macam ni. FM, kita jelaskan macamana pun dia akan buat-buat tak faham, dan putar belit, kemudian komen yang bukan-bukan. Saya pun tak tahu Kenapa dia jadi macam tu, takkanlah PAS ajar jadi begitukan...???!!!


siapa yang putar belit aku ataupun kau...kejap haram kejab tak haram..macam biskut chipmore...pandai ek HT keluar dalil..kau boleh jamin ke semua ahli HT tak ada yang bayar riba....

p/s: lepas ni semua ahli HT nak beli rumah bayar cash money..kaya gila...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 12:50


Pada 31-12-09 12:30 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 12:16 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 10:03 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!Oleh itu perlecehan anda terhadap pandangan kami hanya menunjukkan kecetekan pemahaman anda dalam memahami fakta yang diperbincangkan. Berdasarkan itu, saya bersetuju denga saudara wuzara berkenaan peranan anda di sini hanya sekadar menjadi BATU API yang berfungsi untuk menyalakan api permusuhan di forum ukhwah ini.


Salam...

Sebab tu saya katakan lebih baik bercakap dengan beruk dari layan spesies macam ni. FM, kita jelaskan macamana pun dia akan buat-buat tak faham, dan putar belit, kemudian komen yang bukan-bukan. Saya pun tak tahu Kenapa dia jadi macam tu, takkanlah PAS ajar jadi begitukan...???!!!


siapa yang putar belit aku ataupun kau...kejap haram kejab tak haram..macam biskut chipmore...pandai ek HT keluar dalil..kau boleh jamin ke semua ahli HT tak ada yang bayar riba....

p/s: lepas ni semua ahli HT nak beli rumah bayar cash money..kaya gila...Bila masa kami kata kejap haram kejap tak haram? HT adalah salah satu parti Islam yang paling konsisten dalam perjuangannya mendaulatkan syariah dan berpegang kepadanya, anda boleh menghalusi sejarah kami jika anda ikhlas.

Tentang jaminan semua ahli HT tak ada bayar riba' itu masalah lain yang kita perbincangkan adalah masalah hukum riba'. Untuk pengetahuan HT akan memecat atau mengantung keahlian seseorang ahlinya jika terbukti ia terlibat dengan riba'.

Tentang 'kaya gila', alhamdulillah syabab2 HT majoriti mempunyai perkerjaan yang baik kami bersyukur dan redha dengan apa yang telah direzekikan kepada kami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-09 14:51


Bila PAS kata HUDUD wajib, UMNO kata masyarakat majmuk, ia belum sesuai.
BIla HT kata riba' haram, geng-geng PAS kat ukhwah kata, sakarang ini halal kerana kemaslahatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-09 15:19


Pada 31-12-09 12:50 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!Tentang 'kaya gila', alhamdulillah syabab2 HT majoriti mempunyai perkerjaan yang baik kami bersyukur dan redha dengan apa yang telah direzekikan kepada kami.


Ini bukan masalah kaya atau miskin, ini masalah ketaqwaan. Jika benar-benar beriman, insyaAllah nyawa pun sanggup kita galangkan untuk Islam dari kita mengubah hukum tuhan dengan memberi pelbagai alasan kemaslahatan.

Masa saya masih belajar dahulu, apabila bercakap tentang riba', pakcik saya sampai mencabar, " sekarang kau belum kerja, nanti kau dah bekerja. Aku nak tengok kau buat ke tak pinjaman bank nanti beli kereta, rumah". Saya juga pernah dicabar oleh seorang kawan sedemikian. Saya juga sering bertemu dengan ustaz-ustaz yang mengatakan riba' sekarang diperbolehkan dengan alasan terpaksa.

Cabaran sebenar datang bila saya dah bekerja. Saya memulakan kerjaya dengan sebuah syarikat eloktronik antarbangsa 3 hari selepas dapat result thesis. Pekerja dikilang itu saja melebihi 2000 orang, pastinya kereta jadi topik bualan biasa. Saing mulakan kerja adalah seorang technician yang bekerja dibawah saya. Beberapa bulan kerja beliau telah membeli sebuah proton wira (masa tu wira masih kira boleh tahan lagi lah). Ramai kawan-kawan dan saudara mara memerli dan bertanya bila pula saya nak membeli kereta, adakala saya jelaskan adakalanya saya diamkan saja. Saya minta emak doakan agar saya dapat beli kereta. Tiba-tiba ada seorang kawan menemui saya, dia ada 3 kereta. Salah satu dia suruh pakai, nanti dah ada duit bayarlah. Tapi saya keberatan kerana kereta tersebut saya tak berapa confident untuk bawa balik kg di Kota Bahru. Tak lama kawan itu datang lagi, menawarkan kereta yang kedua, yang ini saya memang suka. Alhamdulillah, saya dah ada kereta, macam tak percaya.Memang sukar sikit berdua kerja berkongsi kereta. Buat sekian lama, isteri saya memandu kereta dan saya membawa motosikal saja ke kerja, hujan lebat pun redah saja.. Sampai menimbulkan kepelikan dikalangan pekerja-pekerja. Awal tahun ini saya dah isteri berbincang untuk membeli kereta, tapi duit simpanan taklah banyak mana, tapi kalau untuk buat deposit Estima lebih dari cukup rasanya. Apa pun sekali lagi saya minta emak doakan agar boleh beli kereta kedua. Alhamdulillah dapat juga akhirnya. Saya berkongsi sedikir pengalaman saya bukan untuk menunjuk-nunjuk, tetapi agar jadi motivasi bagi mereka yang ikhlas nak hindarkan diri dari riba'. Kita wajib percaya Allah akan menolong mereka yang yang menjaga agamanya dan malah akan meneguhkan kedudukan kita. Apalah kiranya kehidupan dunia ini berbanding syurga Allah yang luasnya seluas langit dan bumi, mahukan kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 15:32


tersenyum jugak saya ....dari cerita HT pulang ke Palestina sampailah ke cerita riba dan kisah wuzara dengan keretanya.

Tahniah untuk anda....keberuntungan yang tidak dimiliki oleh semua orang.

ada pengajaran bermakna buat kita semua...semua.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 15:48


Pada 31-12-09 15:32 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

tersenyum jugak saya ....dari cerita HT pulang ke Palestina sampailah ke cerita riba dan kisah wuzara dengan keretanya.

Tahniah untuk anda....keberuntungan yang tidak dimiliki oleh semua orang.

ada pengajaran bermakna buat kita semua...semua.siapa yang mulakan cerit pasal riba dan kereta wuzaraa ni pun saya tak tau kak...Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-09 16:02


Pada 31-12-09 15:32 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

tersenyum jugak saya ....dari cerita HT pulang ke Palestina sampailah ke cerita riba dan kisah wuzara dengan keretanya.

Tahniah untuk anda....keberuntungan yang tidak dimiliki oleh semua orang.

ada pengajaran bermakna buat kita semua...semua.saya rasa cerita pasal riba di topik ini, akak mahani yang mula bertanya. betulkan? Pada saya asalkan untuk Islam, permudahkan saja. Buat apalah nak dibincang dithread yang lain, sedangkan jalan ceritanya dah ada disini. Bukankah sikap pendakwah itu sentiasa mencari ruang dakwah. Sayangnya kak mahani, ada orang yang cuba menangguk di air keruh. Saya berdentam dentum beza pendapat dengan akak selama ini tak pernah sikit pun simpan dihati, kerana saya rasa masih terjaga adabnya walau mungkin tersimpang disini sana. Tapi dengan mamat seorang tu, apa yang diperjuangkannya tak lebih dari menyalakan api permusuhan sesama Islam, tanpa hujah tetapi lebih kepada amarah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 16:02


tak pernah pulak dengar tok janggut tu pengganas. HT saja yang mengatakan tok janggut tu pengganas.

tak boleh nak samakan ekonomi diri kita dengan orang lain. gaji setiap pekerja tak sama. gaji besar boleh lah simpan duit cecepat. yang gaji kecik bila lah nak cukup duit nak simpan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 16:08


Pada 31-12-09 16:02 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah pulak dengar tok janggut tu pengganas. HT saja yang mengatakan tok janggut tu pengganas.

tak boleh nak samakan ekonomi diri kita dengan orang lain. gaji setiap pekerja tak sama. gaji besar boleh lah simpan duit cecepat. yang gaji kecik bila lah nak cukup duit nak simpan.


Aduh hai...apa kena dengan awak ni bezita tiba-tiba saja tuduh HT kata Tok Janggut tu pengganas? HT tak tuduh Tok Janggut as Syahid itu pengganas, yang kami sampaikan dan pertikaikan di sini ialah fatwa Mufti Kelantan ketika itu yang menfatwakan Tok Janggut as Syahid itu sebagai penderhaka.

Soal gaji kecil atau besar bukan alasan untuk menghalalkan riba'!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-09 16:19


Pada 31-12-09 16:08 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 16:02 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah pulak dengar tok janggut tu pengganas. HT saja yang mengatakan tok janggut tu pengganas.

tak boleh nak samakan ekonomi diri kita dengan orang lain. gaji setiap pekerja tak sama. gaji besar boleh lah simpan duit cecepat. yang gaji kecik bila lah nak cukup duit nak simpan.


Aduh hai...apa kena dengan awak ni bezita tiba-tiba saja tuduh HT kata Tok Janggut tu pengganas?


FM, mungkin enta kena explain guna bahasa jawa halus kat dia. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-10 11:30


FM,adakah konsisten jika serang manhaj orang lain dalam berjuang????adakah konsisten jika menyerang TGNA dalam isu melayu sertai DAP dan juga isu sedekah????adakah konsisten jika hanya sekadar menulis dalam SN tapi tidak turut serta berganding bahu dalam menangani isu semasa???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-10 19:57


Pada 02-01-10 11:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

FM,adakah konsisten jika serang manhaj orang lain dalam berjuang????adakah konsisten jika menyerang TGNA dalam isu melayu sertai DAP dan juga isu sedekah????adakah konsisten jika hanya sekadar menulis dalam SN tapi tidak turut serta berganding bahu dalam menangani isu semasa???Rashdin,
boleh terangkan minhaj PKR. Adakah ia digali dari minhaj nabi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:25


oops selalu terlupa nak letak link...ni link yang saya maksudkan

http://ustaznasrudin-tantawi.blogspot.com/2006/04/hizbu-tahrir-pulanglah-ke-palestin.html


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:27


Pada 02-01-10 19:57 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-10 11:30 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

FM,adakah konsisten jika serang manhaj orang lain dalam berjuang????adakah konsisten jika menyerang TGNA dalam isu melayu sertai DAP dan juga isu sedekah????adakah konsisten jika hanya sekadar menulis dalam SN tapi tidak turut serta berganding bahu dalam menangani isu semasa???Rashdin,
boleh terangkan minhaj PKR. Adakah ia digali dari minhaj nabi?ada baca anwar punya blog tak????di blog dia ada sebut dan juga diweb pkr tu sendiri

http://www.keadilanrakyat.org/index.php?option=com_content&view=article&id=162&Itemid=307&lang=en


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-03-10 14:42


Rashdin,

Dasar begitu selari dengan Islam ke?
Sekular bro...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 14:45


tiada pun apa yang diperjuangkan oleh PKR dalam URL tersebut mengatakan mahu menngamalkan undang-undang Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 17:28


Pada 24-03-10 14:42 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Rashdin,

Dasar begitu selari dengan Islam ke?
Sekular bro...


Pada 24-03-10 14:45 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

tiada pun apa yang diperjuangkan oleh PKR dalam URL tersebut mengatakan mahu menngamalkan undang-undang Islamanda berdua baca habis tak?????


!!! QUOTE !!!

    
1. Membentuk masyarakat yang adil dan negara yang demokratik, progresif dan bersatu-padu;
    
2. Menyemai rasa hormat untuk sistem Raja Berperlembagaan, memperkukuhkan Demokrasi Berparlimen dan menyokong hak dan kuasa rakyat, serentak dengan usaha berterusan untuk meningkatkan rangka politik negara sesuai dengan harapan dan kepentingan rakyat;
    
3. Mengasaskan dan menyemai kedaulatan undang-undang, media dan kehakiman yang bebas serta institusi keselamatan yang mendaulatkan prinsip-prinsip professionalisme;
    
4. Menjamin kebebasan berfikir, bersuara, bergerak, berhimpun dan berpersatuan untuk semua;
    
5. Mendaulatkan Islam sebagai agama Persekutuan sambil menjamin hak bukan Islam untuk beragama dan berfikir, dan untuk memperkembangkan peranan agama dan nilai-nilai sejagat demi menegakkan kebenaran, keadilan, tatacara berakhlak, kemanusiaan dan kemuliaan insan;
    
6. Menjamin Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi, sambil menjamin hak semua warganegara mengguna, mempelajari dan dididik dalam bahasa-bahasa lain; dan menyemai pembangunan kebudayaan dan kesenian Islam berasaskan unsur-unsur penting warisan kebudayaan yang ada di negara ini;

    
7. Memperkembangkan sistem Persekutuan yang adil, bertanggungjawab dan demokratik yang mengimbangi kepentingan negeri-negeri dengan kuasa kerajaan Persekutuan;
    
8. Memperkasakan kemuliaan insan, nilai-nilai keinsanan dan budaya penyayang, mendaulatkan hak asasi manusia, dengan komitmen teguh terhadap prinsip kewibawaan dan akauntabiliti dalam bidang-bidang ekonomi, politik dan pentadbiran;
    
9. Membentuk ekonomi yang adil dan dinamik, yang mementingkan pertumbuhan dan juga pengagihan yang saksama, yang bebas daripada ketidakadilan, yang tidak bertepatan dan pembaziran, sambil mengatasi kemiskinan dan mencegah kekayaan tertumpu pada satu-satu pihak;
    
10. Menjamin, berasaskan prinsip keadilan, kedudukan kaum Melayu dan Bumiputera di Sabah dan Sarawak digunakan semata-mata untuk meningkatkan status sosio-ekonomi mereka yang miskin dan terpinggir, dan keperluan yang saksama dibuat untuk golongan miskin dan terpinggir bukan Melayu dan bukan Bumiputera, ke arah mencapai keadilan untuk perpaduan nasional;
    
11. Memberikan kemudahan sosial seperti pendidikan, kesihatan, perumahan, dan kenderaan awam pada kos berpatutan sesuai dengan tanggungjawab sosial kerajaan, terutamanya buat kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana;
    
12. Memperkembangkan dan melindungi hak bekerja, gaji yang saksama, keselamatan di tempat kerja dan kualiti kehidupan untuk semua;
    
13. Memperkukuhkan kedudukan wanita dalam masyarakat, menyemai dan melindungi hak-hak dan kepentingan mereka dan menjamin yang mereka dapat menikmati status sama rata dan tidak menjadi mangsa diskriminasi dan eksploitasi;
    
14. Menyemai hak belia dan pembangunan penuh potensi mereka dan menjamin penglibatan bermakna belia dalam segala lapangan kehidupan;
    
15. Membaiki mutu kehidupan Orang Asal sambil menghormati adat resam mereka, melaksanakan program pembangunan yang sesuai menerusi perundingan dengan mereka, dan melindungi hak mereka ke atas Tanah Adat mereka;
    
16. Melindungi alam sekitar daripada kerosakan, mengelakkan pencemaran sambil meningkatkan kualiti alam sekitar dan memastikan pembangunan bersifat lestari;
    
17. Menggalakkan sistem antarabangsa yang saksama dan demokratik, melaksanakan dasar luar yang bebas dan beretika, membina persekitaran yang sesuai untuk masyarakat bermaklumat yang boleh menghadapi cabaran globalisasi sambil menolak unsur-unsur proses globalisasi yang mengancam kepentingan rakyat, negara dan umat manusia, dan melindungi ekonomi, politik dan keselamatan negara daripada dikiblatkan kepada kepentingan kuasa-kuasa besar dunia.

-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 18:42


Baru-baru ni dapat info HT buat seminar kat Bangi....
kat www.mykhilafah.com

Macamana program?

tak dapat join sebab dah duduk jauh... :(


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 23:17


Pada 30-12-09 14:17 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


pasal riba' ni kak, kita hanya boleh dapat kebenaran, jika bersikap neutral. kalau kita bersikap cenderung untuk menyokong ulama2 yang menghalalkan 'perbankan islam' yang ada di Malaysia ini, maka nescaya mudahlah kita cenderung untuk mengikutnya kerana ia selari dengan kehendak kita. akak boleh baca tulisan UZAR sendiri yang mengakui islamik banking ini hanya diterima baik di Malaysia dan Indonesia, sedangkan di asia selatan seperti Pakistan dan timur tengah, ia jelas difahami haram. Maaflah kak, saya tak berminat sangat nak bincang bab riba' dengan akak, pasal saya dah tahu akak cenderung berhukum mengikut maslahah, andai kata ia haram sekalipun tetapi jika ada keperluan maka ia diperbolehkan, ingat lagi perbincangan kita pasal riba'PTPTN dulu, ia cukup menyedihkan saya. Nanti bertambah sedih saya,...


1. saya masih tidak faham dengan pendirian kamu terhadap perbankan islam..apakah kamu masih mengganggap perbankan islam juga tidak islamik??jika anggapan kamu begitu, sila sertakan artikel UZAR yang kamu baca mengenai perbankan islam di malaysia dan asia selatan..

2. apakah semua ahli HTEE belajar di IPT tidak menggunakan PTPTN yang dikatakan RIBA???

3. Bagaimana pula dengan ahli HTEE yang belajar di negara2 barat seperti yang di war-warkan teman-teman HTEE sebelum ini. adakah mereka TIDAK LANGSUNG menggunakan sistem perbankan barat yang sangat rendah kemungkinanya bank tersebut mengamalkan sistem islam???adakah mereka tidak menyimpan duit di bank?tidak menggunakan perkhidmatan bayaran yuran pgajian melalui bank2???


Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-03-10 00:57


Aduhai Acok,... anda sekadar mengulangi soalan yang sama diajukan oleh sahabat-sahabat dari PAS sebelum ini. Mungkin ada boleh minta jawapannya dari ibnu_musa atau kak myhoney. Kalau desperate sangat nak riba' tu jangan sampai tanya sedemikian rupa. Dah banyak kali dibicarakan di sini, tetapi nampaknya kalian memang nak halalkannya, dengan pelbagai alasan, walhal ia jelas qathie tsubut wa dilalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 08:26


rashdin : kalau dasar yang diperjuangkan tu sama sahaja degnan dasar ayng diperjuangkan oleh UMNO sekarang. tiada bezanya.

tiada pun ayat didalam "perlembagaan" PKR tersebut mengatakan akan menjalankan undang-undang islam nberdasarkan Al_quran dan Hadis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 10:10


Pada 25-03-10 08:26 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

rashdin : kalau dasar yang diperjuangkan tu sama sahaja degnan dasar ayng diperjuangkan oleh UMNO sekarang. tiada bezanya.

tiada pun ayat didalam "perlembagaan" PKR tersebut mengatakan akan menjalankan undang-undang islam nberdasarkan Al_quran dan Hadis.umno perjuangkan melayu jadi islam dalam parti hanyalah topeng jika tak Kenapa ulama pun sanggup dibunuh,dicerca dan etc....

habis yang mendaulatkan islam tu apa pula????pada perkara 5 tu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 10:19


mendaulatkan islam..sama sahaja macam dalam perlembagaan malaysia. Islam sebagai agama rasmi.. UMNO juga turut berjuang dengan matlamat mendaulatkan Islam. tapi tak taulah apa yang berjaya didaulatkan.

begitu juga PKR hendak mendaulatkan Islam. tapi pada dasarnya sekarang tiada apa yang berjaya didaulatkan hatta didalam PKR pun tiada nampak kedaultan tersebut .

+end+

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-10 10:24


Pada 25-03-10 10:19 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

mendaulatkan islam..sama sahaja macam dalam perlembagaan malaysia. Islam sebagai agama rasmi.. UMNO juga turut berjuang dengan matlamat mendaulatkan Islam. tapi tak taulah apa yang berjaya didaulatkan.

begitu juga PKR hendak mendaulatkan Islam. tapi pada dasarnya sekarang tiada apa yang berjaya didaulatkan hatta didalam PKR pun tiada nampak kedaultan tersebut .

+end+umno berjaya bunuh ulama.......rasanya bezita jarang dengar ceramah2 pr di semua tempat.....jika tak mendaulatkan islam,masakan tidak boleh bawa DAP duduk semeja sekali sedangkan sebelum ni tidak boleh???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 17:32


Pada 30-12-09 08:29 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Mufti2 tersebut adalah ulama'2 yang digaji pemerintah sekular, dan mereka hanya mengeluarkan fatwa yang selari dengan aspirasi golongan sekular. Mereka tidak lebih dari sekadar ulama' pemerintah dengan Gred JUSA A. Dahulu Mufti Kelantan juga pernah mengeluarkan fatwa bahawa Tok Janggut adalah pengganas, ia tidak diketahui oleh ummat. Sehingga hari ini, golongan ini terus menjadi alat pemerintah di banyak negeri umat Islam untuk mengelirukan umat Islam dengan mengeluarkan fatwa yang tidak menggangu perjalanan ideologi kapitalisme.


saya setuju dengan penyataan ini.sangat setuju.terima kasih Tuan wuzaraa.

pada semuanya,berbincang dengan baik.akhir2 ini forum ini agak keras sekali penyataannya dari ahli-ahli forum.adalah lebih baik dan molek jika perbezaan pendapat disalurkan dengan kata kata yang baik.maaf salah silap


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-03-10 18:26


Pada 24-03-10 23:17 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

]

1. saya masih tidak faham dengan pendirian kamu terhadap perbankan islam..apakah kamu masih mengganggap perbankan islam juga tidak islamik??jika anggapan kamu begitu, sila sertakan artikel UZAR yang kamu baca mengenai perbankan islam di malaysia dan asia selatan..Acok,

Ini linknya..http://www.zaharuddin.net/content/view/192/101/

Ada satu lagi penulisan UZAR, yang membandingkan BBA dengan musyarkah almutanaqisoh. Disitu Uzar menyatakan dengan lebih jelas lagi. Mungkin anda boleh cari di laman web beliau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 21:17


Pada 30-03-10 18:26 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!Acok,

Ini linknya..http://www.zaharuddin.net/content/view/192/101/

Ada satu lagi penulisan UZAR, yang membandingkan BBA dengan musyarkah almutanaqisoh. Disitu Uzar menyatakan dengan lebih jelas lagi. Mungkin anda boleh cari di laman web beliau.


Terima kasih,,saya akan cuba baca dan fahami nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 22:01


Pada 30-12-09 14:17 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!akak boleh baca tulisan UZAR sendiri yang mengakui islamik banking ini hanya diterima baik di Malaysia dan Indonesia, sedangkan di asia selatan seperti Pakistan dan timur tengah, ia jelas difahami haram.


1. saya cuma mahu menyebut sedikit sahaja mengenai artikel UZAR..memang pendapat ulama2 malaysia berbeza dengan pendapat ulama timur tengah, tetapi UZAR sendiri kata bahawa mereka (ulama arab)

''lebih suka untuk mengutamakan konsep-konsep lain yang lebih menepati objektif Shariah menurut ijtihad mereka seperti Ijarah, Musharakah dan lain-lain.''

dari pernyataan ini tidak pula kata BBA cara MALAYSIA itu HARAM,,tetapi mereka lebih merasakan ada kaedah2 lain yang lebih sesuai dengan maksud asal BBA itu..

2. Cuma point terakhir UZAR adalah berbunyi sebegini

Bagaimanapun adalah tidak adil untuk menuding jari terhadap perbankan Islam sahaja tanpa mengetahui bahawa bank-bank Islam ini terhalang dan dihalang oleh pelbagai sebab dan sudut yang diluar bidang kuasanya.

3. cuma saya terkilan bilamana ada individu2 yang suka menuduh bank2 islam di malaysia mengamalkan riba dan sebagainya..sedangkan dia sendiri tidak tahu apa kaedah pengoperasian bank di malaysia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-10 10:27


soalan mudah, adakah dalam ekonomi Islam diperlukan bank sebagaimana praktik hari ini?
Apakah Islam menggunakan debt based money system hingga perlu ada bank sebegini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 13:51


Pada 31-03-10 10:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

soalan mudah, adakah dalam ekonomi Islam diperlukan bank sebagaimana praktik hari ini?
Apakah Islam menggunakan debt based money system hingga perlu ada bank sebegini?tak ada bank...mana nak simpan duit????macam mana nak kita menguruskan kewangan kita?????


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 05-04-10 14:35


Pada 05-04-10 13:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-10 10:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

soalan mudah, adakah dalam ekonomi Islam diperlukan bank sebagaimana praktik hari ini?
Apakah Islam menggunakan debt based money system hingga perlu ada bank sebegini?tak ada bank...mana nak simpan duit????macam mana nak kita menguruskan kewangan kita?????ha.....
macam mana ek?
ada sesiapa boleh terangkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 18:45


Pada 05-04-10 13:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-10 10:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

soalan mudah, adakah dalam ekonomi Islam diperlukan bank sebagaimana praktik hari ini?
Apakah Islam menggunakan debt based money system hingga perlu ada bank sebegini?tak ada bank...mana nak simpan duit????macam mana nak kita menguruskan kewangan kita?????rasanya Din kena baca history bila munculnya bank2 di dunia...

jadi kalau dah dapat info tu, maksudnya sebelum ada bank, orang gunakan apa boleh terjawab


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 09:59


pernah dengar dalam ceramah mengenai HT di bangi, bersalaman laki dan wanita serta berlaga pipi dibenarkan dalam HT.... mohon penjelasan sahabat HT dalam ni..


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-10 10:44


Pada 06-04-10 09:59 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

pernah dengar dalam ceramah mengenai HT di bangi, bersalaman laki dan wanita serta berlaga pipi dibenarkan dalam HT.... mohon penjelasan sahabat HT dalam ni..Perbezaan pandangan tentang hukum berjabat tangan antara lelaki dan wanita adalah ikhtilaf ulama' sejak lama dulu. Mazhab Hanafi memberikan persyaratan tentang jabat tangan ini dengan tidak menimbukkan syahwat, juga antara muda dan tua.

Dalam Mazhab Syafie, ada pandangan yang membenarkan, juga dengan syarat tidak menimbulkkan syahwat. Ada qaul dalam mazhab syafie yang melarang berjabat tangan. Mazhab Maliki melarang secara mutlak. Sedangkan mazhab Hanbali membenarkan jabat tangan bagi orang tua.

Manakala dikalangan ulama' temporari, Albani mengharamkan jabat tangan antara lelaki dan wanita, manakala Al Qaradhawy membenarkan dengan syarat tidak menaikkan syahwat dan fitnah. Pandangan HT dalam perkara ini adalah diperbolehkan selagi tidak menaikkan syahwat dan fitnah.

Fitnah-fitnah terhadap HT begitu banyak. Fitnah itu ada datang dari pemerintah timur tengah, gerakan2 yang rapat dengan pemerintah dan ada juga gerakan2 yang berbeza pandangan dengan HT. Tuduhan HT membenarkan berlaga pipi, perzinaan, pornografi dan pergaulan bebas adalah fitnah yang sangat melampau. Seringkali pernyataan HT ditakwilkan dengan hasad mereka sendiri.

HT ada mengeluarkan kitab yang membahas hukum2 interaksi lelaki dan wanita, Kitab Nizamul Ijtimaei (boleh dapatkan di Pustaka Indonesia, Wisma Yakin). Sesiapa yang mengikuti halaqah HT akan dibahaskan kitab ini. Ia adalah pandangan rasmi HT berkenaan hukum yang berkaitan interaksi lelaki dan wanita, maka sesiapa pun boleh ketahui dengan jelas pandangan HT berkenaan perkara ini, dan melihat betapa hinanya mereka yang melemparkan fitnah kepada HT.

p/s: Dahulu ada seoarang cendekiawan Muslim yang terkenal sering menjaja fitnah anak-anak pengasas HT, Syeikh Taqiyudin, tidak memakai tudung sehingga ramai yang percaya. Rupanya, semua anak Syeikh Taqiyudin adalah lelaki. Memang hina orang yang bawa fitnah begini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-10 19:12


harap prasangka buruk sesama gerakan islam kita jauhkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-10 22:47


Pada 23-05-10 19:12 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

harap prasangka buruk sesama gerakan islam kita jauhkan..


ya achok,

patutnya sesama ahli gerakan islam walau dari kelompok mana pun, saling dekat mendekati dan bahu membahu ......


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

aisha_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 14.06.2010
Ahli No: 39986
Posting: 5
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 20:50


perasan tak.. ? apa-apa saja yang dibincangkan kalau ada kaitan dengan politik akan jadi kucar kacir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisha_humairaProfil   Hantar PM kepada aisha_humaira   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 16-06-10 23:25


Pada 16-06-10 20:50 , aisha_humaira posting:

!!! QUOTE !!!

perasan tak.. ? apa-apa saja yang dibincangkan kalau ada kaitan dengan politik akan jadi kucar kacir..


Sekarang ni golongan yang berdakwah sekadar membicara soal spiritual, akhlaq, haid dan nifas mungkin pun dah saling bid'ah membid'ah sampai takfir sekalipun.
Dakwah Islam dalam kerangka politik, menyebabkan kita perlu berbenturan dengan pemikiran dan sistem kufur sediada. Jika tidak relakan saja kekufuran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.192141 saat. Lajunya....