Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
the_brOtherz: 2 hari yang lalu
jasadkudisini: 10 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 12 hari yang lalu
isa777_musa: 12 hari yang lalu
zam_rizal: 21 hari yang lalu
wanja: 32 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Puasa Asyura 9 & 10 Muharram


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Puasa Asyura 9 & 10 Muharram

Please Mendaftar To Post


Oleh Puasa Asyura 9 & 10 Muharram

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-09 23:29


Sempena Asyura ni jagan lupa berpuasa pada 9 & 10 Muharram (yakni Sabtu dan Ahad ini)

Berikut saya sertakan beberapa artikel berkaitan Asyura & Karbala

ASYURA : RAIKAN DENGAN BERPUASA
http://akob73. blogspot. com/2009/ 01/harian- metro-9109- hari-asyura- rai.html

CINTA ASYURA DAN KARBALA
http://akob73. blogspot. com/2009/ 01/menjawab- artikel-cinta- asyura-dan. html

KONSPIRASI SYI'AH DALAM PERISTIWA KARBALA
http://akob73. blogspot. com/2008/ 06/konspirasi- syiah-dalam- peristiwa. html

PUASA SUNAT ASYURA HAPUS DOSA SETAHUN
http://akob73. blogspot. com/2008/ 12/akob-di- utusan-puasa- sunat-asyura- hapus.html


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 13:35


ummi, elok kita dakwahkan betul-betul tentang puasa sunat pada hari assyura...kat tempat saya lebih popular buat bubur asyuraa....merata org buat bubur asyura.....

dulu suka buat kat masjid....dah ada larangan depa pakat buat kat rumah pulak...kemudian pass kat jiran-jiran....

ni lah antara 'adat' yang susah nak dihapuskan...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 07:43


sebab orang suka makan kut dan dapat kumpul ramai-ramai buat bubur :berfikir:


alamak hari ni jiran sebelah ada kenduri kahwin


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 20:34


hhmmm...saya pun cuba berbaik sangka lagu tu lah sakinah, pujuk hati habaq kata depa tu saja nak berkumpul, bermasyarakat, bermesra sambil masak dan makan bubuq ramai-ramai...tentu dapat eratkan silaturrahim.
Tapi soalnya Kenapa di bulan muharram atau pada hari asyura ? Cuba suruh kacau bubuq pada bulan lain, takkan mahu nya depa buat.....bubuq nasik mungkin lah...itu yang saya tak berkenan .Tak ada lah saya langsung bubuh hukum HARAM...cuma amalan tu tak ada dalam sunnah.Takut jadi bida'ah pulak...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 21:13


Dah namanya bubur asyura kak..tentu tak dibuat hari lain :D
Pernah sekali saja makan. Tak suka pula rasanya..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 21:09


yang sunnah dan dapat pahala sunat ialah puasa pada hari asyura. bukan buburnya. kalau masak bubur untuk buat buka puasa dan beri pada jiran tetangga tanpa mengaitkan bahawa ia adalah sebahagian dari sunnah tak apa.

WA


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 08:46


Pada 26-12-09 21:13 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Dah namanya bubur asyura kak..tentu tak dibuat hari lain :D
Pernah sekali saja makan. Tak suka pula rasanya..



yang letak nama bubur asyura tu org kita lah yang pandai-pandai .....kononnya mengambil sempena masakan nabi nuh atas kapal yang campur makanan dan masak semua sekali...dalam masyarakat arab ada tak bubur asyura ?....tak ada rasanya...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 08:47


Pada 27-12-09 21:09 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

yang sunnah dan dapat pahala sunat ialah puasa pada hari asyura. bukan buburnya. kalau masak bubur untuk buat buka puasa dan beri pada jiran tetangga tanpa mengaitkan bahawa ia adalah sebahagian dari sunnah tak apa.

WA



setuju dengan ummi .. :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 11:28


Pada 25-12-09 13:35 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

ummi, elok kita dakwahkan betul-betul tentang puasa sunat pada hari assyura...kat tempat saya lebih popular buat bubur asyuraa....merata org buat bubur asyura.....

dulu suka buat kat masjid....dah ada larangan depa pakat buat kat rumah pulak...kemudian pass kat jiran-jiran....

ni lah antara 'adat' yang susah nak dihapuskan...



bukan sekadar kat masjid ataupun di rumah..
kat sekolah pun ada buat hari asyura.. masak bubur asyura.. hehe ni masa saya sekolah dulu lah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104501 saat. Lajunya....