Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: ceritakanlah pengalaman puasa di asrama atau kampus anda.


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» ceritakanlah pengalaman puasa di asrama atau kampus anda.

Please Mendaftar To Post


Oleh ceritakanlah pengalaman puasa di asrama atau kampus anda.

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 17:24


assalamualaikum.

di sini saya ingin menjemput tuan2 utk berkongsi bersama2 kenangan atau pengalaman berpuasa di asrama atau kolej kediaman iaitu suasana puasa yg jauh dari keluarga.

saya walaupun dah pun menamatkan pengajian tetapi bagi saya adalah satu pengalaman yg manis bila melalui bulan ramadan di kampus khususnya kolej kediaman. semasa puasa spt biasa saja iaitu kami dgn aktiviti pengajian, pergi ke kuliah, tuang kuliah dan sebagainya.

bila berbuka puasa kadang2 saya akan berbuka bersama2 rakan sekolej kediaman dan kadang2 saya akan berbuka bersama2 jemaah di surau. kalau dgn rakan2 sekolej kami biasanya akan beli juadah yg dijual dibazar ramadan di luar kampus. biasanya dlm pukul 6.00 ptg dah keluar dah beli sebab bazar ramadan kat sana memang sesak dgn pengunjung dari kalangan student dan civilian.

sewaktu tiba waktu berbuka kami akan berkumpul dlm bilik salah seorang rakan kami dan kami akan berbuka beramai2, disitu memang terasa keseronokkannya bila makan bersama2, juadah yg dibeli akan dikongsi bersama.

bila waktu solat terawikh pula selalunya saya akan solat disurau kolej je, kadang2 saya akan solat di masjid luar kampus. kalau terawikh di surau kolej kediaman memang penuh dgn jemaah, sampai pihak pengurusan buat satu khemah utk menampung kebanjiran jemaah hingga ke luar.

masa bulan yg mulia ni juga la saya kerap balik kerumah sebab lebih seronok lagi berbuka bersama keluarga. sebab rumah saya dekat je dan pasal rumah dekat ni juga, masa student lain sibuk nak beli tiket utk balik kampung, saya rilek je. tapi rasa tak best juga la sbb bila time cuti tu seronok je tengok student2 tunggu bas beramai2, meriah je mereka tapi yg saya ni pulak biasa je, start motor terus blah.

cerita pasal ramadhan ni juga macam biasa la, mesti ada cerita pasal mercun, jgn tak percaya, nama je student universiti, jurubicara umat tapi siap perang antara blok kolej tu, sampai pengetua kolej bagi amaran keras kat student yang main mercun. bukan setakat tu, ada yang lagi best tiap2 malam bedentum meriam buluh 56 kaliber

inilah serba sedikit pengalaman saya semasa berpuasa di kampus dulu. tuan2 kalau ada pengalaman cerita la di sini



-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 17:54


salam ramadhan utk semua...

pengalaman posa ek?? mmg best...mase ana kt kolej matrik dulu mmg seronok...b'buke dgn kwn2...kdg2 pihak kolej akan taja makan free di kafe...hmm..mmg sonok sgt sbb mkn free...

skrg ni kt kampus pulak masih lg seronok...kt swk ni b'buka awal dr semennjg..yg best housemate yg non-muslim pun b'posa dan b'buka posa sama2 kami... mmg seronok..di smpg tu kita niatkn utk b'dkwh kpd mereka..mana tahu..Allah bg hidayah pd mereka...

b'terawikh dan b'tadarrus sesama sahabat di surau...mmg terasa seronok.. cume agak sedih tu bila dh tiba hujung ramadhan...surau pun makin kurang jemaah...biasa la tu..

ok..ana ucapkan selamat b'buke utk semua...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

teja
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4765
Posting: 2
Dari: Penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-10-03 22:09


Assalamualaiku...

Tahun ni first time puasa jauh dengan keluarga. sayu jugak la masa hari pertama puasa. Maklum la...selama ni mak yg jaga makan minum. Kekadang buka puasa sorang2, hari tu makan free kat kafe kolej. Best la jugak. Anyway, selamat berpuasa pd semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tejaProfil   Hantar PM kepada teja   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 23:16


tadi dapat sms dari adik (Houri) yang sedang melalui minggu taaruf week di UIA Gombak... kasihan pula.. baru sehari berpuasa dah kena daftar.... katanya berbuka di tepi corridor aje..



-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-10-03 11:34


Assalamualaikum....
kenangan sambut puasa kat tempat srudy dulu memang seronok..........pukul 4 pagi kena bangun sahur kalau rajin turun dewan makan bersahur kat sana tapi kalau malas sahur kat bilik je.Tapi paling best waktu berbuka semua kena makan kat dewan makan lepas tue duduk satu meja dengan member satu bilik seronok....kalau hari takde class tue makan kat luar ngan member.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 11:40


cerita pasal sahur pulak, masa di kampus dulu saya sahur awal, pukul 1 dah sahur, bukan apa sbb kalau pukul 4 nanti takut2 tak bangun, kalau di rumah tu blh la mak kejutkan.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 30-10-03 12:26


puasa kat asramalah paling best......, first time kat mrsm time tu f1 buka reramai ngan member,, pastu time buka puasa ade buat dedication kat dewan makan..., time nak buka puasa student kene hias meja pasal meja sape paling cantik dapt hadiah.... pastu last skali last year time spm lagi best...walaupun tension exam...sbb ptg tu boleh keluar gi pasar ramadhan reramai ngan member...,, paling best skali time sahurlah.... semua muka tempejer ... sbb baru bgn tido.... waktu nak buka penuh meja dgn juadah berbuka...memang bestlah puasa kat hostel rasa cam nak jadi bebudak je balik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 13:04



Masa form one dulu, masa tu belum diwajibkan asrama lagi, jadi pelajar asrama tak ramai... pelajar aspuri hanya 14 orang sahaja....

masa tu pelajar aspurilah yang akan serve nasi untuk pelajar aspura sebab masa tu kami makan dalam dulang... dari bubuh nasi lauk dan hidang.. macam isterila pula..

kadang2 tu.. satu aspuri bangun lambat... bila pergi dewan.. tengok pelajar aspura serve teruk betul.. pakai cawanlah.. macam2.. kelakar bila teringat balik..



-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 14:25


mula menjejakkan kaki ke asrama adalah ketika masuk 'U' ni
pengalaman tu memang lain daripada yang lainlah
biasanya sahur mak adik yang kejutkan
tengok semua dah terhidang
tapi sekarang
uwaaaaaaaa kena buat sendiri semuanya
tapi yang bestnya berbuka kat surau dengan kawan-kawan
makan dalam satu talam
tak pernah buat pun dulu


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 17:00


Bila terkenangkan pengalaman berpuasa di asrama suatu ketika dahulu memang la kelakar..yelah nama pun bulan puasa..jalan pun slow motion je macam la tak makan 100 hari.. muka pun mcm tak cukup zat aje.. dlm kelas asyik manjang tidur aje.. takde cikgu masuk kelas tidor aje.. tp best ms berbuka la.. masak pun boleh tahan la.. mmg terangkat sampai nak tarawikh pun tak larat! ehhehe...ada sekali tu, geng kitorang minum air selasih..lps tu bijik bijik tu sembur kat budak perempuan..tension je budak perempuan tu..tp dia mmg popular la kat sekolah time tu..nakal nakal...
tp skrg dah insaf..sbb geng geng semua dah berpecah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

Jaydie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2450
Posting: 122
Dari: Wangsa Maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-10-03 17:11


terharu sungguh rasa di hati bila terkenangkan kenangan ketika berpuasa di kampus UIAM Gombak.

Dulu saya mendiami bilik E.2.8 Mahallat Assiddiq (Satu Blok dgn FarisHaQ). Saya sahur pada pukul 4.30 pagi di canteen. Siap pasang alarm clock kerana nak sahur.

Kemudian saya berbuka puasa di Masjid UIAM Gombak lah. Makan free lah sumbangan Wakaf Fund IIUM. Tiap-tiap hari berbuka puasa di Masjid.

Solat tarawikh juga di Masjid UIAM Gombak. Saya berjalan kaki sahaja semasa di kampus. Lepas solat tarawikh juga ada sedikit mureyh.





Bookmark and Share

    


  Member Information For JaydieProfil   Hantar PM kepada Jaydie   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 18:40


poqya dah lama puasa kat perantauan nih..mmg lama aaa..dulu sekolah kat asrama penuh 5 tahun..masuk masa form 1 hari first tuh mmg la ari puasa..sedih gak aaa...skrg lak dok puase kat utp..biasa je..takde apa2 yg berbeza...cuma suasana je laa yg berbeza..nnt nak dekat ngan raya poqya blk rumah- seminggu sebelum raya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 31-10-03 11:57


assalamualaikum...

ewah2 seronoknya dapat puasa di perantauan ... ana dari 1st sem sampailah sekarang belum rasa bpuasa di tempat org ... mungkin UKHWAH ngan MAK YANG TERSAYANG hinggaan puasa n raya bersama ANAK MAK la atakan .

Buat ABAH juga YANG DIKASIHI ... tapi nak rasa juga tentu kita akan lebih bersyukur dan menghargai juadah , masa dan keluarga yang TERCINTA kan ...

Berdoa RAMADHAN akan datang ana dapat berpuasa di sampir sahabat dan teman seperjuangan AMII .. INSYAALLAH

-----------------
Semoga diriku kembali ke pangkal jalan ILAHI -->aminnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 12:34


ee..seronotnya baca cerita org..
biasalahkan..bulan pose.
tp kalo cerita bab raya lagi best nih..

erm..pengalaman ana sama dgn mohd.
sama sgt2..
tp ana x rasa seronok masa f1 dulu..
yelah bdk2 lg.
time spm baru rasa seronot..
yelah sbb time 2 dah beso..
walaupun 1st time puasa kat tempat selain dr rumah..
tp best sbb bukak pose dgn kwn2..

ramadhan kali ni..sedih..
sbb dr awl saaaaampai 2 hr sblm raya ana kat perantauan..
tp x pe sbb tiap2 hr mak tepon..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

QIRANA
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2003
Ahli No: 4445
Posting: 15
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-10-03 13:01


assalamualaikum..

bagus jugak topik ni...

hari pertama saya berbuka di kolej...saya rasa sayu sangat sebab selama ni tak pernah berbuka tanpa keluarga disisi.....nasib baik ada teman2 disisi...walaupun tak semeriah suasana di rumah....tambah2 lagi masakan kafe amat berbeza dgn masakan mak di rumah....apa lagi...bertambah2 sedih la saya ni...tapi yg seronoknyer di kolej....petang2 kami boleh berkunjung ke bazar ramadhan berhampiran kolej....apa2 pun sekarang...kenangan berbuka di kolej bersama2 tetap dalam memori.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For QIRANAProfil   Hantar PM kepada QIRANA   Quote dan BalasQuote

aik
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4651
Posting: 3
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-10-03 13:12


first time puasa jauh ngan family masa f.5..tu pun tak rasa sngat,sebabnya ngan kengkawan..tu yg seronok..bangun sahur muka sememeh je p dewan makan.. tapi time bukak puasa..kumpul ramai2..seronok kalau diingat time skolah dulu..semuanya hepi..sekrang pun dah biasa puasa jauh ngan family..kadng2 teringt gak..terutamanya time berbuka tu..syahdu skit ingatkan mak masak apa kat umahkalau kat umah..time sahur mak mmg kejutkan..bangun2 juadah sahur dah tersedia..tapi kalau kat hostel..pandai2 sendiri laa..tp w/apapun..bukak puasa dgan family ke ..kawan2 ke..dua2 nye pun best...slmt berpuasa..semoga kedatangan ramadhan kali ini memberikan sinar yg bermakna buat semua..Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikProfil   Hantar PM kepada aik   Quote dan BalasQuote

izzatun_nisa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 883
Posting: 57
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-11-03 21:28


puasa kat asramalah yang apaling best...masa nak berbuka tu berebut-rebut beratur nak ambil makanan.juadah berbuka pulak kalau boleh tak cukup dengan apa yang asrama bagi.kadang-kadang tu sampai sanggup telefon mak suruh hantar makanan berbuka....seronok....

masa sahur pulak semua muka toya jer...maklumlah baru bangun tidur...kadang-kadang langsung tak bangun pasal tak dengar bunyi jam loceng...sedar-sedar dah azan subuh...so,redha jelah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzatun_nisaProfil   Hantar PM kepada izzatun_nisa   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 04:01


bercerita tentang pengalaman berpuasa di asrama,bagi ana adalah saat yang paling indah ketika berada di asrama dulu..kami waktu di sekolah tahfidz dulu,dibenarkan pulang ke rumah pada 25 ramadhan..bermakna 5 hari sebelum raya..bayangkanlah hari2 yang dilalui bersama ngan kenkawan semua..
ana mula masuk asrama sejak umur 11tahun..mula2 puasa di asrama,sedih la jugak..x dapat bukak puasa ngan mak ayah..yelah,bebudak lagi time tue!!lama2,barula terasa indah sumer tue..makan sedulang ngan kawan2,semayang terawih sensama..bila dah keluar nie,terasa rindu pulak ngan suasana dulu..selama 6 tahun,ana habiskan masa ana sepenuhnya di sana..ukhwah ngan kawan2 pun baik..
tahun nie,first timela kiranya ana first puasa sepanjang 6 tahun nie kat rumah sensama ngan keluarga..seronok memang seronok dapat bersama family..tapi,saat2 indah ngan kengkawan kat sana sentiasa terbayang2..
kalaulaa saat dan waktu tue boleh berulang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

hubbun_najah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.08.2003
Ahli No: 3124
Posting: 33
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 04-11-03 17:27


Akum...Pengalaman pose masa kat MRSM kuala berang dulu....hiihiihi...lawak nye tengok muke muke budak bangun sahur....Muka poyo je sume....
Time kat uia nih.....lagi tak best masa sahur makan roti je.....Malas nak turun beli makan....Yg pastinya....pose kat umah gak yg best....!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hubbun_najahProfil   Hantar PM kepada hubbun_najah   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 11:44


mmmm...
pengalaman..
hehhee..
sejak form 1...tahun 93..
di ASPUTRA...
puasa okie juga...
al maklum la byk kawan...
tak terasa penat sangat...aktiviti byk..
berbuka pun boleh tahan juga..
sebab kami diberikan kebebasan utk ke bazar ramadhan..tapi yg tak tahannya masa bersahur..
YA ALLAH..memang tak boleh masuk...
bukan nak menghina..
tapi makcik kantin tu masak memang tak sedap..
ramai yg tak bersahur..
kalo turun pun minum aje...
dan sampai la skang ni...
Zimi sahur dengan air suam aje..
begitulah seadanya..

p/s..diitm manjung..carlos,yoyo,abg,jins,zairey
kenangan malam tu memang best..
beli lauk beli air..
tapi nasi tak beli..meratah aje la..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nur_irah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4598
Posting: 7
Dari: Kelana Jaya, Petaling Jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-03 12:26


assalamualaikum..
puasa kat asrama mmg rasenyer paling best..walaupun sayer first time puasa kat asrama (yerlah..baru f1).. sebab ader tadarus.. lagi-lagi dengan senior.. masa tu mmg terasa rapat sgt dengan diorang .. so biler nak berpisah, sedih sangat.. maser hari last kami sekolah, buat majils khatam quran dan kami ader peretandingan memasak (ikut tingkatan) masa tulah pengalaman paling best.. ader yg air mata meleleh sebab potong bawang, lepas tu ramai jugak pelajar lelaki yg control macho biler buat kerja, sebab kekok.. rasanya sampai sini sajerla.. wassalam..


-----------------
"kesedihan tidak pernah membiarkan kebahagiaan datang sendirian ke hidup manusia... padahal seringkali kita tidak cukup persediaan untuk menikmatinya bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_irahProfil   Hantar PM kepada nur_irah   Pergi ke nur_irah's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1308
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 16:11


assalamualaikum.

pasal ni juga saya ada pengalaman sedih haru dan biru puasa kat kampus. puasa thn lepas yg mana masa tu dah la hujan, lebat gile punya hujan, nak keluar beli untuk berbuka mmg tak blh. yg tambah menyayat hatinya, air kat kolej pulak takde. uwaaa kalau tak blh la juga buka puasa minum air paip sementara tunggu hujan berenti. jawabnya pukul 8.30 malam baru kami berbuka puasa.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-11-03 16:29


aseronok bila di kenangkan time study dulu, berbuka kat bilik, makanan ambil kat dewan makan selalunya dapat lebih coz baik dgn makcik dewan makan tu. sahur 12-2 pagi tapi selalu sahur kat luar

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

mafish_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4287
Posting: 120
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 12:53


assalamualaikum........... sebut pasal buka pose ngan sahur ni , ingat mase kat metrik dulu....... first day pose, sahur ko5 , tapi makan nasi putih (kosong) satu polisterin ngan kerisik sebungkus , makan plak tu 5 org, eeeee mase tu teringat kat rumah........... so kat member2 yg sekali sahur pagi tu, ingat lah pengalaman ni sampai biler2..............wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mafish_84Profil   Hantar PM kepada mafish_84   Quote dan BalasQuote

safiee_iiu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2434
Posting: 339
Dari: 475, felda air tawar 1, 81920 kota tinggi, johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-11-03 17:30


rasanya,banyak sangat pengalaman saya kat asrama antaranya tertidur lepas asar sampai terlepas waktu buka,pastu kalau buka,buka ramai2 dengan kawan.itu je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiee_iiuProfil   Hantar PM kepada safiee_iiu   Pergi ke safiee_iiu's Website   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 13-11-03 17:45


kalau nak ceritakan pengalaman puasa tu memang saya rasa tak best la.Kat sini saya sorang jer,semua ahli keluarga saya ada kat utara nun jauh di sana tapi saya sorang2 jer kat sini,jadi bayangkan apa perasaan saya.Berbuka pun sorang2...cakap betul la,sepanjang Ramadhan ni tak pernah pun saya berteman bila berbuka.Dah 18 ramadhan ni bermakna dah nak masuk 18 kali saya berbuka dah bersahur sorang...betapa tak bestnya!!
mmg tak sabar saya nak balik umah hari khamis minggu depan tau tak...rindu sesangat kat keluarga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-03 16:53



hmm...daftar masuk kampus,terus minggu oreantasi,kebetulan bulan puasa.

Tak cukup tidur seminggu tu.Jadual padat.
bersahur dikejutkan pukul 12.00 mlm,semua wajib turun .Tak biasa sahur awal.dok kat rumah biasa pukul 5 lebih baru sahur.
Dikejutkan bangun subuh pukul 5.00pagi,terus tak balik bilik sampai lepas asar,sebab ada taklimat,dan lain2.Lepas tu,berkumpul 6.30ptg,utk ke Dewan Makan untuk berbuka puasa,terus tak balik bilik hingga selepas tarawih (ditambah dengan tazkirah + taklimat + ingatan dari fasilitator,mahunya pukul 11 mlm baru habis ).Begitulah seterusnya hingga habis minggu oreantasi.Pernah juga ditolak jadi imam tarawih


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-11-03 17:11


hmmm......best gak bukak pose kat asrama......bangun sahur tue pukul 4 pagi.......biasa nyer upper form yg kejutkan...biasa arr...lower form nie liat skit nak bangun.....maklumlah kalau kat rumah biasa nyer mak yang kejut....tapi nie dah second time pose kat hostel......kalau time berbuka tue....kadang2 tue makan seform....kdg2 sedorm....best laa..makanan kat dewan makan pun semakin banyak......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-03 05:22




best dan seronok
sahur makan kat dewan makan
buka posa sesama...
solat terawih jemaah kat musolla
>>sambest<<<

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

syaza_azzahra
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.08.2007
Ahli No: 30686
Posting: 43
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 17:15


salam..erm.best juga baca crta org.
masa frst time puasa kat asrama masa masuk uitm lah. mklumla tak pernah jauh dengan family. sekarang ni kali ke2 puasa kat asrama. yang risaunya takut tak bngun sahur. beli makanan sedap2 esknya buang saja...
ada sekali 2 kami 1 balik tak terjga. pdhl pasang 4 alarm clock termsk jam enset.
nasib baik kawan balik sebelah kejutkn...hehehe...itu saja lah..
wassalam...selamat berpuasa dan selamat berbuka!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaza_azzahraProfil   Hantar PM kepada syaza_azzahra   Pergi ke syaza_azzahra's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-09-07 17:27


Assalamualaikum...
pengalaman saya..hmm...puasa mengajar saya erti pengalaman.... :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-07 23:53


salam...
emm...pengalaman berpose kat u ini memang manis..dapat berpose ,berbuka dan bersahur dengan kawan-kawan.kalau nak bersahur tu,saya akan pergi beli mknn kat kafe dengan roomate xpon pergi sendiri saja...lebih kurang dalam pukul 12 mlm...lepas itu simpan untuk bangun sahur..kalau terasa macam tak selera nak makan masa sahur,kiteirg makan mlm itu juga..bangun pukul 4 untuk mnm air saja...lepas itu masa berbuka kadang-kadang pergi balik kawan,kadang-kadang kami berbuka kat surau kat blok sendiri...
sebut pasal terawikh,selalu pergi kat masjid kat usm itu...best sangat sebab berbilang bangsa ada..imam pula dr jenis yang hafaz..best sesangat...tapi nak akhir2 ramadhan selalu pergi semyg terawikh kat surau di blok2 kat desasiswa itu...kadang-kadang pergi blok k06,kadang-kadang k03.....he2...jangan tak tahu..ramadhan yang lepas siap pergi cari mercun dengan kawan kat kedai apek kat luar itu..kira macam seludup masuk mercun ...lepas itu bkr,main baling dengan anak2 student international kat desa itu...ha2..main dengan anak pak arab...tapi kena marah juga dengan student lain yang xsporting itu...hu2..
apa-apa pun kira best berpose kat u ini...oh manisnyer,manisnyer kenangan itu.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 22:55


huh..terlalu banyak pegamalan puasa d hostel..

di asrama sekolah (samttar/samtssass) seronok buka ramai-ramai..satu DM tu kecoh time ambil makanan..bila nak buka tu sarang baca doa yang lain aminkan bagai nak rumtuh DM..almaklumlah..dalam dewan tu da padat dengan kami yang tak sabar2 nak makan lagi tu..huhu..menu kami pula boleh lah spesel banding dengan hari2 biasa tu..

time di ukm pula tak kurang juga bestnya..tapi da tak meriah sangat lah sebab takat buka dengan member2 secourse dan sebilik or se kamsis saja..tak lebih 10 org lah...time ni makanan ikut suka kita...memasing punya menu..

huh..sungguh indah kala itu...sekarang.................................................semuanya takkan dirasai lagi unless Kalau saya sambung study lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-10-07 23:29


hari ni baru masak bubur kacang di hostel..habis lah kalau warden dapat tau..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 23:44


pertama kali berpuasa jauh dari keluarga bila mula-mula jejak kaki ke U.

dalam keadaan tak ada air(sebab kena catu / kena curi time panaskan kat pantri), mana lah nak dapat seteguk air untuk bersahur...

dengan penuh deraian air mata(ecce...) buka tutup pancur tandas kolej.... kaut air yang masih bertakung dalam tu pelan.. pelan.... asing sikit untuk solat subuh.. sikit lagi untuk buat bancuh minum...

bukan tak ada kawan-kawan... tapi semuanya berkenderaan.. mereka sahur di luar tak bagitahu... yang ada makanan pun makan senyap2....jadi kita(ana & sahabat seorang lagi) yang tak pernah duduk jauh dr mak ayah ni kena terima hakikat... selepas ini pastikan anak sendiri tak belajar erti kedekut & penting diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-10-07 23:54


Pada 01-10-07 23:29 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

hari ni baru masak bubur kacang di hostel..habis lah kalau warden dapat tau..hehe..

salam..

kenapa pula habis??

sebab warden nak sikit ke??.. :lol:


hhhmm...

puasa dikampus...
amat menyeronokkan...
sebab dapat makan dalam talam bersama sahabat..
kalau kat rumah, makan dalam pinggan.. :-D

seronok "berbuka puasa" di kolej...
tapi lagi seronok kalau "berpuasa" dirumah... :-o :roll:


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 02-10-07 07:29


Assalamualaikum

memang seronok pengalaman puasa kat kampus dulu. tambah pula dengan kawan-kawan. so suasana tu meriah lah sikit dengan kenakalan dan kekecohan kami... :-D tapi sekarang ni dah tak rasa begitu. sekarang ni kalau puasa pun seorang-seorang.. buka puasa pun seorang-seorang... terawih pun pergi seorang-seorang. raya nanti pun seorang-seorang agaknya. Sedih sangat-sangat... tapi tak apa... ana masih mampu lagi nak menahan perasaan ni.. :-(
[ Telah diedit oleh: syira_qistina pada 02-10-07 08:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 650
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 16:47


ana puasa kat uum ini..best..pergi masjid..tolong pihak masjid sediakan makanan berbuka.kadang-kadang saja berbuka kat bilik..letih juga,tapi best..berbuka ramai-ramai
tapi sahur selalu mgge saja..kalau mak tpn tanya sahur apa..cakap lah nasi kadang-kadang tu..takut sedih pulak org tua ana..dosa ke tipu macam tu ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-10-07 17:20


Assalamualaikum...
nak cerita pengalaman puasa kawan adik saya ni...
eloklah pulak si polan ni bangun ketika sedang berkumandangnya alunan dari ayat al-Quran lalu si polan ni tahu....
bahawa dia sudah hampir terlewat untuk sahurnya kali ini...
lalu dia terjun dari katil dan terus ke periuk nasinya untuk mengambil nasi yang sudah ditanak awal┬▓ malam tadi...
terus dia berfikir..aku telah terlewat ni...tak payah guna pinggan...ambil dengan tangan saja...sesuap pun cukuplah...
tanpa membazir waktu, lalu dikepalnya nasi dari dalam periuk dan terus disuakan ke mulutnya...
Allahu Akbar..teka...ooh..Tuhanku..ku sangkakan laungan azan...rupanya takbir imam yang sedang mahu ruku'...
lantas..tersedaklah si polan ini kerana mengetahui bahawa dia telah terlambat....
akibatnya, nasi itu pun tercekik di kerongkongnya....
apalagi....direngguk botol air di sebelah lalu ditelan semahu┬▓nya...
huh..lega rasanya...namun, dia tahu bahawa hakikat yang paling menyedihkan ialah dia tidak dapat berpuasa disebabkan kejadian tersebut pada hari itu...kasihan....
pengajarannya, set masa sahur baik┬▓..

inilah pengalaman kawan adik saya...bukan pengalaman puasa..tapi pengalaman tak puasa......huhu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-10-07 16:58


heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-07 17:22


Assalamualaikum
walaupun bulan ramadhan dah habis ana rasa tertarik pula dengan topik ni...nak kongsi lah juga berpuasa di kolej...
masa tu ana kat KISDAR atau sekarang dah tukar nama jadi KUIS.memang seronok sangat bila dikenang....mula-mula tu memang sedih maklum lah first time jauh dengan mak ayah.tapi dah lama tu jadi seronok pula.
kami sahur pada pukul 5.yang paling minimum kami makan adalah roti 3 keping setiap seorang dengan jem serta kurma (2 pun kalau ada).lepas itu berbuka pula kami ramai-ramai akan berkumpul di kafe untuk beli makanan.biasanya kami hanya beli lauk saja...nasi kami masak kat dalam ricecooker.kadang-kadang tu pesan saja kat kawan minta kawan belikan. :-D.solat tarawih pula kami memang tak pernah miss lah...1 asrama tak kira lelaki atau perempuan ikut serta...memang penuh sangat lah masjid masa 2...lepas tu kami buat tadarus quran.siapa dapat khatam akan diberi hadiah oleh pihak kolej.masa 2 lah kami berebut.
macam-macam lah aktiviti lagi...
lepas itu ana bertukar kolej setelah habis KUIS selama 3 tahun.ana pindah kat koleh dar al-hikmah.kat situ pun tak kurang bestnya.kami dok kat rumah sewa sebab tak ada asrama yang disediakan untuk kami jadi terpaksa berdikari sikit lah...kena masak,sediakan makanan dan macam-macam lagi...kebetulan ana dan ahli rumah ana dok berdekatan dengan surau jadi senang lah kerja kami...memang tak lepas lah kan.... :-D
kesimpulannya memang best sangat puasa kat kolej ni...jadi kepada sesiapa yang bakal masuk kolej atau u dan kena dok asrama jangan lah bersedih hati...memang seoronok sangat.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 17:37


pengalaman puasa..

suatu hari saya dan roomate sama-sama tidur lepas asar.
kira-kira 5.30 petang macam tu..
tidur mati..
bangun-bangun ya Allah dah 7.30 malam..hmm syukur tak terlepas maghrib


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 25-10-07 12:10


:-D seronok walaupun makan sekadar yang ada jeee..rindu dengan kawan222 :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 12:17


alhamdulillah...ana juga pengalaman yang nak dikongsi bersama...sepanjang berpuasa di kolej, alhamdulillah rasa seronok sangat dapat iftor same dengan roomate yang lain...dan mudah-mudahan suasana sebegini akan berkekalan di samping dapat mengeratkan ukhwah fillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-10-07 13:08


muntah teruk sebab ada gastrik..
2 hari muntah teruk, tengah-tengah masak terasa nak muntah..nasib baik tak hangus makanan..


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 25-10-07 13:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.167418 saat. Lajunya....