Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: racist nya


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» racist nya

Please Mendaftar To Post


Oleh racist nya

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 17:19


Salam...

saya tak tau nak post issue ini kat mana.. tapi nak luahkan pasaan ini..
Kenapa chinese suka besifat perkauman.. saya sangat tak faham.. even though mereka ada kelemahan apa-apa.. saya tak pernah merendah2 kan bangsa mereka di depan mereka, atau bercakap sumthing yang mengguris prasaan.. kita kan duduk sesama jadi pandai2 lah give dan take.. hormat bangsa dan agama orang.. kat tempat kerja saya ini.. my mata selalu kata melayu tu, melayu ini.. dan kalau ada apa-apa aktiviti yang mlibtkn banyak melayu tak hendak involve.. hina sangat melayu ini pada mereka.. sedangkan kita yang malay ini tak ambil port lsng kalau program tu banyak chinese ke apaa.. saya tak faham apa persepsi yang mereka tanam tentang orang melayu dalam hati dan sanubari mereka.. gram ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 19:56


siang tadi turun KL kejap, masa nak naik ke stesen LRT Pasar Seni saya ternampak tulisan conteng di dinding ketika menaiki eskalator berkaitan dengan melayu.saya da lupa contengan tersebut sebab sibuk layan hp. tapi lebih kepada perkaumanlah. siapa lah yang menconteng tu, sebelum ni tak ada pun sebab acap kali juga lalu di sana.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 17-12-09 01:46


Pada 16-12-09 17:19 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

saya tak tau nak post issue ini kat mana.. tapi nak luahkan pasaan ini..
Kenapa chinese suka besifat perkauman.. saya sangat tak faham.. even though mereka ada kelemahan apa-apa.. saya tak pernah merendah2 kan bangsa mereka di depan mereka, atau bercakap sumthing yang mengguris prasaan.. kita kan duduk sesama jadi pandai2 lah give dan take.. hormat bangsa dan agama orang.. kat tempat kerja saya ini.. my mata selalu kata melayu tu, melayu ini.. dan kalau ada apa-apa aktiviti yang mlibtkn banyak melayu tak hendak involve.. hina sangat melayu ini pada mereka.. sedangkan kita yang malay ini tak ambil port lsng kalau program tu banyak chinese ke apaa.. saya tak faham apa persepsi yang mereka tanam tentang orang melayu dalam hati dan sanubari mereka.. gram ini...


Tak jelas sangat apa masalahnya di sini ? Lagi satu jangan lah gereralisasi kesemuanya sedangkan mungkin chinese yang kat tempat saudari kerja sahaja .

Saya pun terlibat dalam kerja dengan chinese tapi tidak ada lah menampakkan perkauman . Kami dalam bisnes takaful . Malah ada sifat bantu membantu dan memberi semangat dalam bekerja . Jadi kena tengok betul-betul apa masalahnya .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 11:56


Pada 17-12-09 01:46 , alhikam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-09 17:19 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

saya tak tau nak post issue ini kat mana.. tapi nak luahkan pasaan ini..
Kenapa chinese suka besifat perkauman.. saya sangat tak faham.. even though mereka ada kelemahan apa-apa.. saya tak pernah merendah2 kan bangsa mereka di depan mereka, atau bercakap sumthing yang mengguris prasaan.. kita kan duduk sesama jadi pandai2 lah give dan take.. hormat bangsa dan agama orang.. kat tempat kerja saya ini.. my mata selalu kata melayu tu, melayu ini.. dan kalau ada apa-apa aktiviti yang mlibtkn banyak melayu tak hendak involve.. hina sangat melayu ini pada mereka.. sedangkan kita yang malay ini tak ambil port lsng kalau program tu banyak chinese ke apaa.. saya tak faham apa persepsi yang mereka tanam tentang orang melayu dalam hati dan sanubari mereka.. gram ini...


Tak jelas sangat apa masalahnya di sini ? Lagi satu jangan lah gereralisasi kesemuanya sedangkan mungkin chinese yang kat tempat saudari kerja sahaja .

Saya pun terlibat dalam kerja dengan chinese tapi tidak ada lah menampakkan perkauman . Kami dalam bisnes takaful . Malah ada sifat bantu membantu dan memberi semangat dalam bekerja . Jadi kena tengok betul-betul apa masalahnya .


salam

saya tak mengatakan semua chinese racist.. of course bergantung juga pada skope pekerjaan u.. kalau ditmpat saya... di admin.. 50 orang chinese, melayu 2 orang sahaja termasuk saya... saya tak kata semua same but ada yang menunjukkan sifat tak suka malay trng terangan.. tu yang saya tak suka tu... padehal kita tak buat salah apa-apa pun.. kalau kita boleh menghormati bangsa dan agama mereka, Kenapa ada secara trng trgn memperlekehkn bangsa dan agama kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 13:16


pada pandangan saya semua bangsa ada sikap racist tersendiri.
semuanya berperangai sama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-12-09 13:58


salam...

islam menolak sama sekali perkauman...

tapi nak buat macam mana, politik Malaysia masih tebal sifat perkaumannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 14:04


Pada 16-12-09 17:19 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

saya tak tau nak post issue ini kat mana.. tapi nak luahkan pasaan ini..
Kenapa chinese suka besifat perkauman.. saya sangat tak faham.. even though mereka ada kelemahan apa-apa.. saya tak pernah merendah2 kan bangsa mereka di depan mereka, atau bercakap sumthing yang mengguris prasaan.. kita kan duduk sesama jadi pandai2 lah give dan take.. hormat bangsa dan agama orang.. kat tempat kerja saya ini.. my mata selalu kata melayu tu, melayu ini.. dan kalau ada apa-apa aktiviti yang mlibtkn banyak melayu tak hendak involve.. hina sangat melayu ini pada mereka.. sedangkan kita yang malay ini tak ambil port lsng kalau program tu banyak chinese ke apaa.. saya tak faham apa persepsi yang mereka tanam tentang orang melayu dalam hati dan sanubari mereka.. gram ini...


salam..
pedulikan saja lah apa yang mereka nak kata..
jangan dilayan sangat mereka-mereka yang racist ini..

apa yang penting..
gunakanlah setiap peluang yang ada pada awak..
majukan diri ke hadapan..
biar terbuka mata mereka yang racist ini..

kalau rasa sakit hati,
jauhkan diri dari situassi tu..
insyaAllah, boleh nya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 15:36


terima kasih soleha...

saya bukan apa.. saya asik pendam saja prasaan saya..
mula-mula ingat macam biasa saja.. tapi kalau hri2 dengar macam panas hati juga kan..
tkperla.. yang penting kita uat kerja kita bebaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 15:36


terima kasih soleha...

saya bukan apa.. saya asik pendam saja prasaan saya..
mula-mula ingat macam biasa saja.. tapi kalau hri2 dengar macam panas hati juga kan..
tkperla.. yang penting kita uat kerja kita bebaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 13:10


itu lah juga pengalaman hidup yang saya ras bekerja dengan cina ni mereka memang rasis ...gaji bagi bangsa mereka bagi lebih ..org melayu kurang...kena marah lagi tu...bangsa mereka ...mereka tak marah seteruk mereka marah kita...itu belum lagi mereka jadi PM...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 13:37


fikir dan renungkan lah...jika mereka bakal jadi perdana menteri...kalau cina muslim tak apa juga...ini cina bukan islam...memang lah tak semua...bukan rasist atau membeza-bezakan antara org islam dan kafir...memang lah perbuatan tersebut tak baik...tapi jika dah kena batang hidung sendiri tahan ke...sampai bila harus bersabar...tapi itu lah hakikatnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 13:40


habis melayu ni lagilah rasis dan ada yang perangai zionis pula macam mana?????

topik tak kena langsung!!!!


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-12-09 08:41


sedar ataupun tak kita juga sebenarnya racis....cuma kita semua sahaja yang tidak perasan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-09 11:58


Assalamualaikum semua...terlebih dahulu kak limah nak taulah ira kerja kat mana. kawawan kl atau klang. ok akak dah berpengalaman bekerja dengan bangsa cina ni selama 23 tahun. tak dinafikan bahawa memang 60% kaum cina yang races. akak juga setuju kata rashidin dan muslim memang kita org melayu pun ada yang races tetapi tidaklah begitu obvious sangat macam mereka.

kat tempat akak bekerja ni ramai cina dan india. cina dan india ni berlawan nak rebut pangkat. org melayu ni macam padi dalam beras boleh dikira. tapi akak senang saja nak lawan mereka ni. kerja dengan tekun, amanah, saling membantu mereka walaupun mereka races. tapi dalam ketawa dan senyum akak kena kan mereka balik. agar mereka sedar sapa mereka.

allhamdullillah mereka kalah dengan akak. sebenarnya ira macam kata hala tadi. ira jangan dok fikir masalah mereka races dah tentu mereka menang kerana u ada berapa kerat saja. tapi u fikir macam mana nak lebih berjaya dari mereka agar boss u nampak u ada kat dalam group tu. mungkin selama ni org melayu kat situ dok diam saja agaknya tu sebab mereka tak sedar yang ada bangsa lain kat situ. sebab cina ni memang macam tu mereka kalau org malayu yang pasif alamatnya sampai bila lah dia akan tak nampak.

tapi setelah beberapa lama akak bekerja akak tau Kenapa org cina races tak mahu ambil org malayu atau india dalam group mereka.

org melayu terkenal dengan malas, hasad dengki dan cemburu pas tu tikam org dari belakang tu sebab org cina tak suka

org inda pun sama. kelulusan tak banyak mana tapi cakap dunia tu dia boleh buat. tapi sebenarnya hampas.

akak kata begini kerana akak bekerja dengan jepun so mereka juga cakap apa yang akak cakap.

terus terang akak cakap akak lebih suka bekerja dengan cina dari melayu atau india. dan boss juga suka cina dari kedua-dua kaum tadi. bukan apa tak suka dengan sikap berdengki hati. kita kalau nak maju buangkan sikap tu tapi dengki dengan cara positif.

akak ada seorang boss cina sehingga saat ni kami macam adik beradik. dia selalu menziarahi akak sewaktu sihat dan sakit.

untuk rakan ukhwah selalu kena ingat kalau mereka ni tak buat macam tu adakah org kita akan maju. kita tak akan sedar dan terus leka silap-silap hari bulan negara pun boleh terjual. tengok saja kerajaan kita. nasib baik ada dap, pakatan dan pas. kalau tak ada adakah mereka peka akak rasa zioniss pun kalah sebab tak ada sapa yang sedar kan mereka. so ingatlah bagi jenerasi muda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-09 14:56


terpulang lah pada individu masing2x....untuk menilainya...apa yang saya katakan adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri...kita pernah ke baca akhbar mereka ..kita tak tahu bahasa mereka ...tu yang mereka boleh cakap suka hati tentang kita...banyak lah saya dengar cerita ni bukan setakat diri saya sahaja kawan rapat saya pun dah terkena ..takkan lah kita nak bersabar sahaja sepanjang masa...ada kalanya kita perlu pertahankan diri kita juga...tak tahu lah kalau mereka disini yang tidak bersetuju dengan apa yang saya katakan ni...kita hanya nampak org melayu UMNO sahaja rasis tapi kita terlupa...bangsa lain lebih rasis daripada kita...
siapa yang rugi ???agama dan bangsa kita juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-09 14:59


Pada 22-12-09 08:41 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

sedar ataupun tak kita juga sebenarnya racis....cuma kita semua sahaja yang tidak perasan..



Kenapa bila kita kata begini kita pulak dikatakan rasis? mereka lagi lah rasis dalam diam tanpa kita sedari pun...kita saja yang masih tak sedar...aper2x pun yang hak pasti akan mengatasi yang batil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 10:46


apabila kita ingin menegakkan kebenaran begini lah jadinya...yang hak disembunyikan dan yang batil di paparkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 19:09


Pada 21-12-09 13:40 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

habis melayu ni lagilah rasis dan ada yang perangai zionis pula macam mana?????

topik tak kena langsung!!!!



salam~

topik tak kena tu masalah bagi awak ke...

:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-12-09 19:13


tiap-tiap bangsa ada yang agak tebal sifat perkaumannya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 19:14


anyway, saya cuma meluahkan prasaan saya saja.. tak perlulah ambil hati sangat.. sebab semua orang hidup dalam lingkungan manusia yang berbeza.... so cara pun berbeza.. saya tak pandang semua chinese macam tu.. cuma, ada masanya bila terasa jadi lah masuk dalam topik ini.. kalau tak suka, leave it~

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 06:47


Ira, kita do'alah semoha gagasan 1Malaysia yang PM kita perkenalkan ni akan semakin baik dilaksanakan. Wawa pernah juga jadi mangsa 'perkauman' ni tapi 2 mungkin balasan pada Wawa yang pernah memikirkan status kaum sebelum bertindak menghulurkan bantuan suatu ketika dulu.

Kebanyakan org cina suka pada aktiviti yang dapat untung/duit. dan biasanya org melayu dikaitkan dengan sikap malas, tidak menepati masa dan banyak mengumpat. Kalau kita nak maju, ada baiknya kita contohi Cina berjaya @ Jepun membina. memang bangga jadi orang Melayu tapi lebih baik jika kita jadi org yang berguna, kan?


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 08:24


Assalamualaikum betul tu wawa. org cina dan jepun tak suka melayu kerana tu semualah. bila diberi kerja suka tanguh2 pas tu kata sibuk sedangkan masa dihabiskan sembang2 lepas tu phd kuat sangat.nak jatuhkan orang no 1 in the world.

kita nak berjaya ikut contoh org cina bila diberi kerja buat sesungguh hati. itu sebab Kenapa ramai dikalangan penggangur tu org melayu kita. cuba tengok org cina yang baru habis belajar mereka laku macam pisang goreng. Kenapa akak berani cakap macam tu kerana akak ni hari so itu yang mereka beritahu bila mereka maukan pekerja.

so adik-adik dan rakan-rakan sekalian mana yang masih belajar tu jadikan lah apa yang saya cakap ni sebagai panduan kalau nak cari kerja tunjukkan minat dan kreativiti anda. walaupun memang tak semua org malay macam tu tapi kebanyakan begitu.

* bak kata pepatah: kerana susu santan binasa kerana satu semua binasa. :berfikir: betulkan pepatah ni. kalau tak betul maaflah ya. sebab sekolah dulu sekolah org putih :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 09:07


Pada 30-12-09 08:24 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum betul tu wawa. org cina dan jepun tak suka melayu kerana tu semualah. bila diberi kerja suka tanguh2 pas tu kata sibuk sedangkan masa dihabiskan sembang2 lepas tu phd kuat sangat.nak jatuhkan orang no 1 in the world.

kita nak berjaya ikut contoh org cina bila diberi kerja buat sesungguh hati. itu sebab Kenapa ramai dikalangan penggangur tu org melayu kita. cuba tengok org cina yang baru habis belajar mereka laku macam pisang goreng. Kenapa akak berani cakap macam tu kerana akak ni hari so itu yang mereka beritahu bila mereka maukan pekerja.



setuju dengan kak limah..
apa yang patut kita buat, setelah kita tahu di mana kelemahan kita.kita perbaiki, tiada manusia yang sempurna tapi bila mana sedar di mana silap, teruslah perbetulkan.

terserah apa juga pandangan org atas apa yang saya bakal nyatakan di sini..(nak anggap menunjuk-nunjuk, jahat atau apa saja)
sebetulnya, saya mempunyai sebuah perusahaan atas sebab perusahaan ini dimulakan oleh keluarga saya.
after grad i did work in this company. tapi tak ada feel lah konon..biasalah ayat budak-budak sekarang.. kalau kerja mesti yang kena dengan minat lah apelah..kemudian setelah setahun macam tu baru terasa banyak kerja yang dah dibuat sambil lewa...
barulah insaf dan bersungguh2 buat kerja semula...

kemudian ditakdirkan bertemu jodoh,
azam nak jadi surirumah selama beberapa bulan..
tapi kemudiannya jadi malas bila stay di rumah..
mungkin cepat bosan bila tinggal seorang
kemalasan ini..bertukar kepada kebosanan..mulalah rutin saya mengadap laptop sepanjang hari..
masak, kemas rumah setakat yang perlu saja..
mengadap forum2.. maaf kata hampir 80% topik forum hanyalah bebelan membazir semata-mata..tiada input berguna..
kemudian terjumpalah kawan lama, saudara tak jadi... saudara jauh..sembang2 selalu..
dah bawa kepada rutin baru... MENGUMPAT...
mengumpat ni..kalau dibuat oleh orang-orang yang Allah tak sayang, sampai bila pun tak habis...
tapi bila Allah sayang, akan diturunkan alasan supaya akhirnya kita akan berhenti melakukannya..
alhamdulillah, bagaimana entah..putaran2 cerita umpatan..walau pun kita cuba konon-konon melakukan misi memperbetulkan, akhirnya sedebik tertempek balik ke muka..
difitnah, dipandang macam jahat sangat, sejahat2 manusia lah kiranya...kalau org tu jatuh tergolek tengah jalan pun..manusia ni lah yang jahatnya...walhal tak ada kena mengena pun..huhuhu
tapi syukur.. penghinaan itu.. diterima dengan satu pengajaran.. jangan mengumpat... :P

sikit demi sedikit, alhamdulillah dapatlah menyingkirkan habit buruk tergolek depan tv mengadap laptop sambil bercerita kedai kopi itu dan ini..
walaupun mungkin masih ada yang tiba-tiba muncul lalu merefresh semula cerita, i hope dengan batuan Allah, saya dapat hindarkan diri..

yang lagi best, kadang-kadang ketika tengah ber ym..tiba-tiba nak terjerlus masuk cerita yang tak sepatutnya..tiba-tiba ym putus.. sama ada yang Allah merencanakannya atau sahabat ym sendiri sedang membantu saya mengelak dari menyambung cerita, kedua-duanya saya sambut dengan lapang dada...

bila direnung balik...
seandainya masa yang diambil untuk melepak sambil bercerita itu ini saya manfaatkan dalam syarikat, tidak mustahil pencapaian syarikat dua kali ganda dari sekarang..

pengajarannya..bila org kata kita dalah itu dan ini.. kaum kita silap itu dan ini, kita buktikan yang kita boleh... bukannya melenting lalu meloncat marah, panas..dan sebagainya..seolah-olah kita mengiyakan pula pertuduhan itu..
wallahualam

company saya masih mengekalkan mengambil 100% pekerja melayu muslim..alhamdulillah ada yang memang tip top hasil kerjanya..tapi tak kurang jugak yang tip top ambil MC...hehehe


semoga semua menjadi semakin baik,cemerlang dan terbilang..
ambil pengajaran, kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi akhirat dan dunia...

wasalam


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 10:40


harap sangat saya dapat kerja dengan syarikat bumiputera muslim ...senang hati sikit semua nya melayu..islam...entah lah dah ras trauma kerja dengan bangsa lain ni yang bukan islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 10:58


Wawa perasan 1 perkara bab-bab 'racist' ni, perasan tak, bangsa yang berjaya ni selalunya berkerjasama? :-) Misal kata, kalau kita nak beli barang kat kedai mereka, bila 1 kedai ni tak ada, mereka akan cari geng2 mereka yang ada jual barang yang kita nak 2 seboleh mungkin. Rather than kebanyakan peniaga melayu, bila kita nak 1 benda. dengan mudahnya jawapan mereka "tak ada, Kak".. Uih .. boringnya.. macam tak ada inisiatif untuk gain money/profit. At least, u try to findout Baby.. u juga yang dapat manfaatnya nanti. Ruginya jadi 'Pemalas' .. Alahai ..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

    


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12028 saat. Lajunya....