Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 20 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Papadom


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Papadom

Please Mendaftar To Post


Oleh Papadom

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 12:24


Popadom atau papadum ialah sejenis keropok nipis dan rangup yang berasal dari India. Popadom biasanya dihidangkan sebagai tambahan sajian di India dan Pakistan, di samping juga dijadikan pembuka selera atau snek yang boleh dicelup dengan bawang hiris, catni, perencah dan sebagainya.

Di sesetengah tempat di India, popadom mentah (kering tetapi tidak dipanggang) digunakan dalam penyediaan masakan kari dan sayuran. Popadom ada pelbagai saiznya, yang kecil boleh dimakan sebagai kerepek snek sementara yang besar boleh dijadikan pembalut makanan.

Perkataan "popadom" berasal dari bahasa Tamil iaitu pappaṭām (பப்படம்;).

Nama-nama lain bagi papdom :

papad, pappad, pappard, pappadom, pappadum, popadam, pompadum, poppadam, poppadom, appadum, appalum, appala,
appoll, papari,     pamporo....


/


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

BintuAbdullah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2009
Ahli No: 38478
Posting: 9

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 12:30


papadom memang sedap..buat penambah selera,makan dengan nasi..


-----------------
Bonda Anis


Bookmark and Share

    


  Member Information For BintuAbdullahProfil   Hantar PM kepada BintuAbdullah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 12:45


erm..sejak kecik wan saya selalu goreng pepedom untuk makan dengan nasi..sedap..rangup..start by that makan nasi saya mesti ekne ada benda-benda yang rangung sama ada kerepek ke atau keropok..sumtimes tumpi dan rempeyek pun boleh jadi makan dengan nasi..huhu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nhuda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2009
Ahli No: 38441
Posting: 47

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 16:30


wahh, sedapnya papadom...suka sangat makan papadom dengan nasi briyani ala2 makan keropok keping dengan nasi goreng atau bihun goreng.


-----------------
-- koleksi nasyid


Bookmark and Share

    


  Member Information For nhudaProfil   Hantar PM kepada nhuda   Pergi ke nhuda's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 12:25


sedap sangat..tapi jarang lah dapat makan...ikut mood juga nak makan walaupun sedap..haha


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 13:08


papadom sedap makan dengan nasi beriyani, nasi bukhari, nasi tomato, nasi minyak.. memang dah ngam dah tu..
kalau nasi goreng, sedap makan dengan keropok biasa tu saja..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 00:08


Pada 02-12-09 12:24 , dziaulhaq posting:

!!! QUOTE !!!


Nama-nama lain bagi papdom :

papad, pappad, pappard, pappadom, pappadum, popadam, pompadum, poppadam, poppadom, appadum, appalum, appala,
appoll, papari,     pamporo....



suka sangat pappadom...
rangup saja :terliur: :terliur:

pamporo...............macam pelik saja bunyi :-D :-D


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 11:24


makan papadom memang best tapi filem dia merepek... hehehe


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 01:25


Saya pun suka makan papadom ... sedap ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

ziyan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24835
Posting: 48
Dari: KL

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 08:52


papadom ni diperbuat daripada apa ye? tepung saja ke??


-----------------
something that seems good is not always good 4 us..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyanProfil   Hantar PM kepada ziyan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102259 saat. Lajunya....