Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
More care, less hate
-- Dari Filem Reading Room

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 132
Ahli: 0
Jumlah: 132




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 34 hari yang lalu
Kang: 53 hari yang lalu
lidah-penghunus: 55 hari yang lalu
muslimin23: 63 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: SAMBUNG belajar atau TERUS kerja?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» SAMBUNG belajar atau TERUS kerja?

Please Mendaftar To Post


Oleh SAMBUNG belajar atau TERUS kerja?

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 01:21


:-? :bunga:
Ya ALLAH, izinkan lah diri penulis ini dapat sambung belajar Ya ALLAH. insya-ALLAH

------------ :bunga: ---------maksud tulisan saya di atas ialah nilai hujah saya dalam membuka bual bicara. Saya berpendapat betapa seronok lagi waktu belajar berbanding dengan waktu kerja!!

Anda fikir bagaimana? Anda nak kerja sangat kan bila baru graduat? Kenapa ya :-o :-o :-o

Lagi sebagai tambahan, saya rasa bila sudah bekerja, kita akan rasa cepat pula penat, masa untuk mendengar 'kegiatan ISLAM' dan masa menjadi cukup terhad.

Bila sudah berkeluarga dan ada anak macam saya pula, saya rasa masa untuk diluangkan dengan mereka menjadi seakan singkat dan cepat berlalu. ALLAHU AKHABR! Justeru, saya suka memilih untuk BELAJAR lagi dan lagi.

Saya tak pasti tuan/puan bagaimana pula, mari cerita sini... :berfikir:

moga penulis sihat dan semangat menulis lagi. insya-ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 10:16


orang yang bekerja ingin mencari sumber kewangan..
bukan saja-saja nak memenatkan badan...
demi sesuap nasi...
kalau dah berkeluarga ia merupakan tanggungjawab untuk mencari rezeki...
kalau mampu untuk meneruskan pembelajaran alangkah bagusnya...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 10:28


Belajar sampai ke liang lahad ke? Habis tu siapa nak tanggung keluarga? Belajar tinggi sebagai alat untuk mendapat kerja yang lebih baik, bukan sebab nak melepaskan diri dari bekerja. Kalau lelaki malas bekerja bukan lelakilah namanya.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 23:30


Betul tu hanan. Umi sedih kerana ramai lelaki hari ini mengambil peluang di atas kerjaya isteri. Ada yang bagi pelbagai alasan untuk mengelak dari bekerja contohnya gaji kecil, tak cukup bayar duit minyak, duduk rumah lebih save .... alahai .... apa nak jadi (teringat lagu S M Salim).

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 09:13


Pada 20-11-09 23:30 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Betul tu hanan. Umi sedih kerana ramai lelaki hari ini mengambil peluang di atas kerjaya isteri. Ada yang bagi pelbagai alasan untuk mengelak dari bekerja contohnya gaji kecil, tak cukup bayar duit minyak, duduk rumah lebih save .... alahai .... apa nak jadi (teringat lagu S M Salim).

Wallahuta'ala a'lam bissawab


alamak umi, macam tu ke? sedih saya dengor ni. Saya memang nak sambung belajar sebab isteri saya lebih tinggi kelulusan dari saya. so, saya nak compete dia. insya-ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 15:40


pada saya kan..better study terus before kerja..da kerja banyak pula komitemennye.. lebh2 lagi Kalau da kawin lagi lah payah..bukan lah saya kata kawin tu satu bebanan tapi study tu lah yang terbeban..pasal komitemn kita seharusnya terarah pada keluarga semata-mata...bebandaing org bujang tak ada apa yang mhalangnya kecuali pilihannya samda kerja atau study lagi...

saya sampi kini masih teringin nak study lagi lepas degree sejak 2 tahun lalu...tapi tak kesampaian..isnyaallah lusa konvo untuk diploma pula...tapi rasa nak study tu masih ada...sementara tak kawin lagi nak jugak capai hajat ni...tapi sebab da kerja terasa banyak komitmen lain kena hadapi...so jangan lah jadi macam saya jika anda memang kaki study :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 11:25


Pada 21-11-09 09:13 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-11-09 23:30 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Betul tu hanan. Umi sedih kerana ramai lelaki hari ini mengambil peluang di atas kerjaya isteri. Ada yang bagi pelbagai alasan untuk mengelak dari bekerja contohnya gaji kecil, tak cukup bayar duit minyak, duduk rumah lebih save .... alahai .... apa nak jadi (teringat lagu S M Salim).

Wallahuta'ala a'lam bissawab


alamak umi, macam tu ke? sedih saya dengor ni. Saya memang nak sambung belajar sebab isteri saya lebih tinggi kelulusan dari saya. so, saya nak compete dia. insya-ALLAH


baguslah kalau nak sambung belajar...
harap tak abaikan tanggungjawab...
janganlah nak belajar semata-mata kerana nak melebihi isteri...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 12:00


Assalammualaikum... bagi pendapat saya... kita sebagai manusia tidak dapat lari daripada menjadi tua dan kita tidak daripada MATI.
daripada ayat di atas, gezerg juga akan faham bukan? gezerg tak dapat lari melalui alam pekerjaan. apa yang anda belajar di ipta or ipts, anda akan mengaplikasikan nya di dunia pekerjaan. jangan sekali-kali menunding jari ke arah dunia pekerjaan sebagai masalah anda. saya baru bekerja 3 bulan dan saya masih mampu mengetahui pelbagai perkembangan dunia islam di luar. internet kan ada... dunia sekarang dah di hujung jari bukan?


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 23-11-09 13:36


salam...bagi ana,tiada salahnya kalau kita menyambung pelajaran,yang penting niat tu mesti ikhlas kerana Allah s.w.t...Ilmu yang dituntut kerana hanya untuk memperbaiki taraf hidup pun tak kena juga kalau niat tu tidak berlandas pada yang satu...sebab kita kena sedar golongan yang menuntut ilmu ini adalah golongan yang digelar ibnu sabil,golongan yang mati di dalam menuntut ilmu pun dikira jihad jugakan...

     bagi si suami yang ada keluarga agaknya tak salah untuk menuntut ilmu asalkan kedudukan isteri dan anak-anak tak terabai..contohnya Imam ghazali yang menuntut ilmu bagi mendalami imu tasawuf sanggup meninggalkan isteri tanpa meninggalkan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa dan anak-anak...

     Menuntut ilmu tu tak salah ke liang lahad...tapi yang penting nafkah dan tanggungjawab tu tak dilupakan...tapi tak semestinya ilmu tu mesti diambil di menara gadingkan...?ilmu pun boleh dituntut secara tak langsung juga...mungkin melalui pembacaan atau pergi ke majlis2 atau forum ilmu...hendak seribu daya tak nak seribu dalih...

     Hidup biar kaya dengan ilmu,jangan kaya dengan harta benda sahaja....

moral of the story:- tak mahu menuntut ilmu bagaikan daging dalam frezer , lagi lama dalam peti ais,lagi beku dan keras daging tu...jadi nak goreng pun tak sedap....biar hidup macam minyak kalau dibuang dalam api,lagi marak apinya...macam tu lah perumpamaan menuntut ilmu...lagi berilmu lagi tinggi darjatnya di sisi Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:30


Melepaskan jawatan tetap dalam kerajaan 2 tahun yang lepas untuk sambung study timbul sedikit penyesalan dek kerana menghadapi masalah seperti kewangan. Hanya mengharapkan pinjaman dan tabungan masa kerja dulu untuk masa sekarang ini sudah tiada lagi. Bukan menidakkan rezeki yang diberikan cuma ingin mencari sesuatu yang pastinya untuk kepuasan diri dan meningkatkan pengetahuan.

Masa kerja memang seronok, setiap bulan ada sahaja gaji yang masuk. Walaupun berjawatan rendah namun tetap bersyukur. Sekarang ini cuma menghabiskan saki baki pengajian untuk tempoh 2 tahun lagi. Sama ada bergelar pendidik mahupun selayaknya apa yang pengajian yang dipelajari. Apa pun, semasa study memang seronok. Dapat mengetahui pelbagai pengetahuan.

Paling penting adalah keikhlasan dalam melakukan sesuatu sama ada kerja ataupun belajar. Semuanya akan mendapatkan ganjaran yang setimpal. Harap diusahakan sepenuhnya.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:32


Pada 23-11-09 18:30 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Melepaskan jawatan tetap dalam kerajaan 2 tahun yang lepas untuk sambung study timbul sedikit penyesalan dek kerana menghadapi masalah seperti kewangan. Hanya mengharapkan pinjaman dan tabungan masa kerja dulu untuk masa sekarang ini sudah tiada lagi. Bukan menidakkan rezeki yang diberikan cuma ingin mencari sesuatu yang pastinya untuk kepuasan diri dan meningkatkan pengetahuan.

Masa kerja memang seronok, setiap bulan ada sahaja gaji yang masuk. Walaupun berjawatan rendah namun tetap bersyukur. Sekarang ini cuma menghabiskan saki baki pengajian untuk tempoh 2 tahun lagi. Sama ada bergelar pendidik mahupun selayaknya apa yang pengajian yang dipelajari. Apa pun, semasa study memang seronok. Dapat mengetahui pelbagai pengetahuan.

Paling penting adalah keikhlasan dalam melakukan sesuatu sama ada kerja ataupun belajar. Semuanya akan mendapatkan ganjaran yang setimpal. Harap diusahakan sepenuhnya.




jika bekerja memang liat sikit nak sambung kan sebab dah ada duit...tapi Kenapa tak dapat pencen ye masa sambung belajar???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:38


saya-rin tak kan snang2 boleh letak jawatan ek? unless kerja kontrak..atau maybe permanent tapi tak sah jawatan lagi..atau....ishk..tak tau lah saya.. yang pasti masa belajar memang seronok...huhu..dan esok saya akan bkonvo untuk kali ke dua...kali ke3, 3 tahun lagi insyaALLAH.. :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:38


Pada 23-11-09 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-09 18:30 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!





jika bekerja memang liat sikit nak sambung kan sebab dah ada duit...tapi Kenapa tak dapat pencen ye masa sambung belajar???

pencen apa bendanya. tau ke pencen tu apa? bila diberikan? kalau tau baguslah. kakitangan awam diberikan pilihan sama ada untuk meneruskan KWSP semasa awal-awal kerja atau memilih skim pencen selepas disahkan jawatan. saya pilih kwsp dan pengeluarannya terhad walaupun ada pengeluaran khusus untuk pendidikan. Itu pun kena menepati syarat-syarat yang ditetapkan.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:42


Pada 23-11-09 18:38 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

saya-rin tak kan snang2 boleh letak jawatan ek? unless kerja kontrak..atau maybe permanent tapi tak sah jawatan lagi..atau....ishk..tak tau lah saya.. yang pasti masa belajar memang seronok...huhu..dan esok saya akan bkonvo untuk kali ke dua...kali ke3, 3 tahun lagi insyaALLAH.. :D

yup, tak sah jawatan lagi dan masa tu semua syarat sudah dipenuhi untuk disahkan. namun disebabkan masalah birokrasi dan kelambatan pengurusan menyebabkan semua tu tak dapat diselesaikan. Hubungi JPA kata tak boleh lagi, nak tunggu 4 bulan lagi untuk disahkan. Itu baru disahkan, ni nak minta lagi permohonan untuk belajar lagilah masa makin panjang. Macam rakan sekuliah juga, dapat cuti tanpa gaji. Itupun dia dah lama disahkan, dah lama kerja.. faham-faham sajalah macam mana sistem pengurusan. Ambil keputusan untuk meletak jawatan disebabkan pendaftaran masuk U dalam masa terdekat. Minta tangguh tak boleh sebab program yang ditawarkan baru. Mungkin kalau dapat disahkan jawatan boleh dapat cuti tanpa gaji atau cuti separuh gaji bergantung kepada tempoh perkhidmatan.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:44


Pada 23-11-09 18:38 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-09 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-09 18:30 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!





jika bekerja memang liat sikit nak sambung kan sebab dah ada duit...tapi Kenapa tak dapat pencen ye masa sambung belajar???

pencen apa bendanya. tau ke pencen tu apa? bila diberikan? kalau tau baguslah. kakitangan awam diberikan pilihan sama ada untuk meneruskan KWSP semasa awal-awal kerja atau memilih skim pencen selepas disahkan jawatan. saya pilih kwsp dan pengeluarannya terhad walaupun ada pengeluaran khusus untuk pendidikan. Itu pun kena menepati syarat-syarat yang ditetapkan.



ooo kwsp......berapa limit yang kwsp bagi untuk kegunaan pendidikan???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 18:50


Pada 23-11-09 18:44 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-09 18:38 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-09 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-09 18:30 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!





jika bekerja memang liat sikit nak sambung kan sebab dah ada duit...tapi Kenapa tak dapat pencen ye masa sambung belajar???





ooo kwsp......berapa limit yang kwsp bagi untuk kegunaan pendidikan???

tak kan tak tahu agaknya kwsp macam mana. ada 2 akaun bahagi 60% untuk akaun 1 dan 40% untuk akaun 2 daripada jumlah duit dalam kwsp tu., akaun 1 rasanya boleh ambik pun ikut permohonan2 dalam akaun tu. akaun 2 beberapa jenis pengeluaran ditetapkan. LImit tu saya dah tak ingat dah, saya dah ambik awal masuk U hari tu hampir 80% duit untuk pengeluaran pendidikan sahaja.

untuk keterangan lebih lanjut, sila layari www.kwsp.gov.my ...terima kasih..hehe


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 19:02


!!! QUOTE !!!

tak kan tak tahu agaknya kwsp macam mana.



mak ai saya-rin...relax lah..macam moody saja :-P

btw thank you atas in4 tu... saya pun tak tahu actually... :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 20:16


Pada 23-11-09 19:02 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

tak kan tak tahu agaknya kwsp macam mana.



mak ai saya-rin...relax lah..macam moody saja :-P

btw thank you atas in4 tu... saya pun tak tahu actually... :-D

bukan moody tapi peliknya dengan saudara rashdin tu. biasalah orang politik ni banyak isu dia tau,lagi-lagi berkenaan dengan kerajaan. kwsp tu lagi lah..hehe..jangan dipolitikkan pula posting saya ni wahai saudara rasdhin, berbalik kepada tajuk saja.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aku_blackgiant
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2009
Ahli No: 38353
Posting: 6
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 20:27


salam...ana sokong sangat-sangat pendapat saudagar senja...anta dah rungkaikan kseluruhan punca2 tersebut..rs2 nya,tak d apa-apa lagi yang antum semua nak mempertikaikan..saudagar senja dah jelaskan dengan mendalam..ummi pun mesti setuju dengan pendapat ana kan....

syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_blackgiantProfil   Hantar PM kepada aku_blackgiant   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 22:29


salam
ada baik kita belajar sebelum bekerja,bekerja disamping tu boleh belajar,belajar biarlah ke hujung nyawa...bukan nyawa ikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 22:30


Pada 23-11-09 12:00 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum... bagi pendapat saya... kita sebagai manusia tidak dapat lari daripada menjadi tua dan kita tidak daripada MATI.
daripada ayat di atas, gezerg juga akan faham bukan? gezerg tak dapat lari melalui alam pekerjaan. apa yang anda belajar di ipta or ipts, anda akan mengaplikasikan nya di dunia pekerjaan. jangan sekali-kali menunding jari ke arah dunia pekerjaan sebagai masalah anda. saya baru bekerja 3 bulan dan saya masih mampu mengetahui pelbagai perkembangan dunia islam di luar. internet kan ada... dunia sekarang dah di hujung jari bukan?



ya saya faham. terima kasih dengan nasihat saudara.

Ilmu yang ada belum cukup, menyebabkan saya kejar pelbagai perkara. salah juga saya ni.

Ya ALLAH ampunilah diriku yang sering menulis tetapi alpa dengan kemewahan dan kehendak dunia. Ya ALLAH bantulah kami semua dalam menghadapi dugaan MU. Ya ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 22:35


Pada 23-11-09 13:36 , Saudagar_Senja posting:

!!! QUOTE !!!

salam...bagi ana,tiada salahnya kalau kita menyambung pelajaran,yang penting niat tu mesti ikhlas kerana Allah s.w.t...Ilmu yang dituntut kerana hanya untuk memperbaiki taraf hidup pun tak kena juga kalau niat tu tidak berlandas pada yang satu...sebab kita kena sedar golongan yang menuntut ilmu ini adalah golongan yang digelar ibnu sabil,golongan yang mati di dalam menuntut ilmu pun dikira jihad jugakan...

     bagi si suami yang ada keluarga agaknya tak salah untuk menuntut ilmu asalkan kedudukan isteri dan anak-anak tak terabai..contohnya Imam ghazali yang menuntut ilmu bagi mendalami imu tasawuf sanggup meninggalkan isteri tanpa meninggalkan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa dan anak-anak...

     Menuntut ilmu tu tak salah ke liang lahad...tapi yang penting nafkah dan tanggungjawab tu tak dilupakan...tapi tak semestinya ilmu tu mesti diambil di menara gadingkan...?ilmu pun boleh dituntut secara tak langsung juga...mungkin melalui pembacaan atau pergi ke majlis2 atau forum ilmu...hendak seribu daya tak nak seribu dalih...

     Hidup biar kaya dengan ilmu,jangan kaya dengan harta benda sahaja....

moral of the story:- tak mahu menuntut ilmu bagaikan daging dalam frezer , lagi lama dalam peti ais,lagi beku dan keras daging tu...jadi nak goreng pun tak sedap....biar hidup macam minyak kalau dibuang dalam api,lagi marak apinya...macam tu lah perumpamaan menuntut ilmu...lagi berilmu lagi tinggi darjatnya di sisi Allah


nasihat yang baik. Saya sendiri memang nak sambung belajar kerana: jika boleh nak isteri tinggal di rumah dan jaga anak anak dengan sepenuh masa.

Yang kedua, agar saya yang menulis ini dapat bertukar kerjaya kepada mendidik generasi muda. Yakni insya-ALLAH lebih mudah 'memberi' daripada saya hanya mendengar mereka 'bermasalah'. Dakwah insya-ALLAh lebih mudah sampai kerana ada 'orang'nya.

Sesungguhnya, apa yang sahabat beri saya ambil dan cuba jadikan ikhtibar :-D    :-D

Moga penulis sihat dan terus menulis benda yang berfaedah untuk kepentingan umat ISLAM....Ya ALLAH, Ya ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

panglimalarut
Warga Rasmi
Menyertai: 23.11.2009
Ahli No: 38372
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 06:55


Kepada gezerg..teruskan usaha murnimu! dah belajar nanti jangan main-main pula...tuntut ilmu ni mesti ikhlas...dan lawan ikhlas adalah jemu...! jadi berusaha lah tanpa mengenal erti jemu ya...ana pun nak sambung study...!doakan kejayaan ana juga!

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglimalarutProfil   Hantar PM kepada panglimalarut   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 09:06


Pada 23-11-09 20:27 , aku_blackgiant posting:

!!! QUOTE !!!

salam...ana sokong sangat-sangat pendapat saudagar senja...anta dah rungkaikan kseluruhan punca2 tersebut..rs2 nya,tak d apa-apa lagi yang antum semua nak mempertikaikan..saudagar senja dah jelaskan dengan mendalam..ummi pun mesti setuju dengan pendapat ana kan....

syukran..


Peliknya.. sahabat-sahabat bagi pandangan dikata mempertikaikan..

--------

Moga gezerg dapat membuat keputusan yang terbaik. Ramai saja yang sambung belajar terus malah ramai juga yang buat part time. Yang penting tanggungjawab kepada keluarga tak terabai. Tapi jangan pula sesekali merasakan kerja itu penghalang untuk berdakwah dan sebagainya. Kerja itu perlu bukan sahaja untuk diri dan keluarga kita, malah kalau boleh dapat membangunkan ekonomi umat Islam sekali.

Saya sendiri pun ada niat nak sambung belajar secara part time tapi tunggu kewangan kukuh dahulu.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 15:49


semuanya bergantung pada diri sendiri.....kawan saya pun ramai yang dah berhenti belajar kerana nak kerja dan buka perniagaan sendiri...selalunya disebabkan desakan untuk berkahwin cepat huhuhuhu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-09 20:25


saya sekarang ni pun belajar sambil kerja.memang penat lah sikit sb saya balik kerja penat,lepas itu nak study pula..mula-mula ni memang penat rasanya..tapi cuba kuatkan semangat dan ada sokongan dr husband,insyaallah saya harap dapat buat yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

aku_blackgiant
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2009
Ahli No: 38353
Posting: 6
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 00:26


urm...saudari hanan,maaf lah...ana tersilap tulis...buat sahabat-sahabat,ana minta maaf juga ye..ana tak d niat pun nak mempertikaikan apa-apa...ana minta maaf sangat-sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_blackgiantProfil   Hantar PM kepada aku_blackgiant   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 09:23


Sama-sama blackgiant. Salah faham kecil saja itu.. :)


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aku_blackgiant
Warga Rasmi
Menyertai: 22.11.2009
Ahli No: 38353
Posting: 6
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 21:59


sala hanan....syukran sngat2...urm,ana ada sesuatu nak tanya..ana suka sngat2 lman ini..tapi ana tak faham..macam mana ana nak ssuaikan dari?ana rasa mcn ana seorang j yang on lman ini..hanan boleh tolong ana kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_blackgiantProfil   Hantar PM kepada aku_blackgiant   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 23:22


kesedaran untuk belajar, rasanya org lain ....lainlah rasanya. PAHAM ke? begini; kalau kita dapat result tak berapa ok, kita akan rasa keperluan untuk belajar demi mendapat tempat 'lebih' tinggi dalam kerjaya. Bagi yang dapat result agak baik, mereka merasa 'tangga' untuk menggapai cita-cita lebih tinggi mudah dicapai.

so, menjadi sebuah kesimpulan saya, keperluan belajar bukan semata untuk mencapai cita-cita dunia, tetapi ialah persediaan untuk akhirat kelak.

Saya sedar, dengan ilmu, saya akan mendapat 'tempat' lebih di universiti atau sekolah2. jika masih di takuk lama, minta maaf lah....siapa nak jemput saya untuk bagi 'kuliah' motivasi dll. its about to show bebudak atau audience tentang 'kehebatan' org yang dijemput untuk bercakap.

err macam tu saya rasa.

Jika dikurnia sihat dan panjang umur, saya gezerg insya-ALLAh akan sambung belajar.
ALLAHU AKHBAR
apa-apa isu terkini saya akan maklum pada sahabat 'maya' di sini ya.


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142436 saat. Lajunya....