Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 24 minit yang lalu


Teka-Teki
Topik: Kenapa tak hidup ye..??


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» Kenapa tak hidup ye..??

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa tak hidup ye..??

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 13-10-09 16:40


Ada lah seorang pakcik tu nak tanam pisang, maka dia pergi lah ke kebunnya. Sekian lama menunggu, tak juga tumbuh-tumbuh. Tanam lah pulak belakang rumahnya, pun begitu. Kenapa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 16:47


sebab dia tanam bah pisang..
bagaimana lah nak hidup....
lain kali kena belajar ilmu sains..
tak boleh semberono sahaja.


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 16:49


tanam batang pisang da... bukan buahnya


-----------------
**lalai sesaat kadangkala boleh mencucurkan air mata seumur hidup**


Bookmark and Share

    


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 16:51


baru tanam mana nak tumbuh... tunggu lah sebulan..baru keluar pokoknya


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

rose_orkid
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2009
Ahli No: 37655
Posting: 19
Dari: N9

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 23:31


..sebab dia tanam buah pisang dan bukan batang pisang agaknya..tu yang tak tumbuh tu..agaknya lah..hihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_orkidProfil   Hantar PM kepada rose_orkid   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 14-10-09 10:14


Hehe, betul lah tu. Yang pakcik tu pergi tanam buah pisang, memang lah tak hidup. Ok, sambung cerita pulak.

Dahtu, ada lah orang memberitahu tentang hal itu kepada pakcik tersebut. Maka barulah pakcik itu mengerti bagaimana cara untuk menanam pisang. Dah ditanam batang pisang itu, tak jugak tumbuh-tumbuh. Tunggu lah jugak pakcik tu, dah 2 bulan tak tumbuh, Kenapa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 10:24


Errrk? Ada sambungan lagi? Patut kena pindah ke ruangan teka-teki berlanjutan...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 10:57


sebab tak siram air agaknya.. akhirnya mati pokok tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 11:15


salam..
pak ciktu tanam batang pisang...batang pisang yang dah ditebang...
tak ada akarnya/uratnya..

atau dia tanam batang pisang tu macam menanam mayat...tanam dalam keadaan dibaringkan...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-09 12:00


salam..
sian pakcik tu ye...dah tak hidup2 juga tu.... tanam lah pokok lain pulak. hehe.


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 15-10-09 11:08


bijak en. wildan. Memang pakcik tu tanam keseluruhan batang pisang tu, memang lah tak hidup. Memang kasihan lah pakcik tu, maklum lah, kat sekolah dulu tak belajar bab menanam pokok pisang katanya.

Maka ada lah seorang hamba Allah yang memberitahu kepada pakcik tersebut cara yang sebetulnya menanam pokok pisang. Maka tanamlah pakcik tersebut akan batang pisang dengan cara yang telah diajarkan.

Walau bagaimanapun, pokok itu tetap juga tak hidup-hidup sebagaimana yang dikehendaki oleh pakcik tersebut. Kenapa pulak ni ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 11:26


tanam batang pisang mana boleh hidup..

tananm anak pokok pisang bolehle hidup


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 12:23


salam...
ana ras menarik saja tekateki ini...
ana rasa mungkin sebab pakcik tu tanam semula pokok yang dia dah tanam dua bulan manalah nak hidup..
pokok tu dah reput agaknya....hehehee


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.092282 saat. Lajunya....