Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 59 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: ramai orang tak tahu mandi wajib


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ramai orang tak tahu mandi wajib

Please Mendaftar To Post


Oleh ramai orang tak tahu mandi wajib

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 10:59


salam..
ana ada banyak kemusykilan mengenai mandi wajib...
pertamanya kita kena tahu bahawa mandi wajib perlulah menggunakan air mutlak (air yang mengalir dan suci)
kenbanykan rumah sekarang ada yang menggunakan sistem kolah(tadahan).
jika kolah itu melebihi 2 kolah air nya bloeh digunakan untuk berwuduk dan mandi wajib...
tapi jika kolah tidak cukup atau melebihi 2 kolah kita tidak boleh menggunakan sebagai kegunaan untuk mandi wajib dan berwuduk.
melainkan memang kita semua yakin air didalam kolah itu betul-betul mutalk(tidak mustakmal)...

ana pernah bertanya kepada seorang ustaz mengenai permasalahan ini...
unstaz itu memberitahu ...
boleh menggunkan air mustakmal untuk pertama kalinya sekadar mandi membersihkan badan dan selepas itu bilaskan dengan air mutlak untuk seluruh badan jika seseorang itu berniat untuk mandi wajib...
jikalau berwuduk perlu dari sumber yang betul-betul mutlak.,,,
waalhualam...
betulkan ana jika ana tersalah.... :berfikir:


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 17:41


tak kan mandi biasa pun nak guna air mutlak agaknya...
macam biasa lah mandi bersihkan badan dulu...buang segala kotoran, gunalah air apa sekalipun. apa yang penting, mandi wajib, wajib guna air mutlak.


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 21:04


salam..
tetapi saudari ctmariani..tak semua orang alert tentang hal yang remeh ini...
ana berani buka topik ini disebabkan ramai kenalan ana yang main taram saja dalam mengangkat hada besar...
jika tidak sempurna maka tidak terangkat hadas tersebut...
waallahhualam...


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 14:19


memang...
ada sesetengaj tandas yang kolahnya kecil sahaja.
tak cukup pun 2 kolah..
so, memang xterangkat lah kan...
so, kita yang dah tau ni, kena lah btau pada mereka yang tak tahu dan tak alert
sekian...


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098365 saat. Lajunya....