Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: iman????


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» iman????

Please Mendaftar To Post


Oleh iman????

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 23:19


bagi pendapt anta, bagaimana cara yang terbaik agar kita dapapt memantapkan iman kita supaya kita tidak mudah terpedaya dengan maksiat dunia...
lumrah manusia yang mempunyai nafsu dah mudah terpedaya dengan segala godaan dunia sehingga melepaskan akhirat ...
:berfikir:


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 07:57


syaitan takut kepada orang-orang yang ikhlas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 08:40


salam...
sentiasa ingat pada ALLAH...jika datang juga godaan..beristigfarlah..
ingtlah kita bukan selamanya didunia...dunia memang indah..seronok...semua tu hanya sementra..
muhasabah diri..insyaALLAH...


-----------------
puteri_adam


Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 08:47


memang susah nak pertahankan iman...makin meningkat umur...makin kuat dugaan...cakap pada diri sendiri kurangkan hal-hal yang menyumbang pada dosa...namun......

titik tolak nya ada pada diri sendiri..salah satu cara yang mungkin dapat membantu..bersahabatlah dengan mereka yang sentiasa mengingatkan kita pada hari akhirat apabila bersamanya...insyaAllah kita akan terdorong sama untuk menghidari kemungkaran Allah dan mencari redhaNya....


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 15:38


betul apa yang di perkatakan oleh anta semua..
tapi bagi ana...
amat susah untuk mempertahankannya...
maksud ana susah untuk melwan godaan itu...
kadang-kadang ana takut memikirkan godaan yag bakal memakan diri sendiri...


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 12:13


assalamualaikum....

saya sering mengingatkan diri saya tentang pepatah ini..

"tidak beriman seseorang jika tidak di uji"

tapi tak sure juga ini hadis...k apa. tapi ini nasihat seorang ustaz..pada teman saya dan kemudian dia sampaikan pada saya...
saya tak nafikan..setiap kita akan di uji..


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-09-09 14:38


ikhlas... sentiasa beritighfar... bermuhasabah diri.... wallahu a'lam


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-09 17:20


Iman itu adalah sinaran cahaya yang datang daripada Allah yang menerangi jalan hidup. Maksiat pula adalah noda hitam yang hanya menyebabkan kesengsaraan hidup di dunia dan akhirat.

Salah satu ajaran Islam yang dituntut kepada setiap Muslim ialah memelihara pandangan mata daripada segala larangan Allah.

Ini sejajar dengan perintah Allah dalam lewat firman-Nya yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad saw) kepada orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah at Mendalam Pengetahuan-Nya mengenai apa yang mereka kerjakan.

“Dan katakanlah kepada perempuan beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya ; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka...” – (Surah an-Nur, ayat 30-31)

Oleh sebab itu, pandangan mata terhadap sesuatu yang haram adalah di antara perangkap yang dipasang oleh syaitan untuk menyesatkan umat manusia. Inisbagaimana yang difahami melalui hadis Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesungguhnya pandangan mata itu adalah salah satu panahan yang amat berbahaya.
Sesiapa yang menundukkan pandangan matanya kerana takutkan Allah, nescaya Allah akan mengisi hatinya kemanisan iman.” – (Riwayat Tabrani)

Dengan menundukkan pandangan mata, nafsu seseorang Muslim akan terkawal rapi dalam suluhan iman yang hanya akan memimpinnya ke arah jalan yang diredai     Allah.

Oleh itu, jiwa manusia seharusnya disemai dan dibajai dengan amalan zikrullah, berdoa, membaca al-Quran, nasihat menasihat ke arah kebenaran, peringatan akan
seksa Allah yang amat pedih dan amalan lain yang boleh menyuburkan iman dan mendekatkan diri seseorang ke hadrat Allah.

di edit dari http://www.geocities.com/dppkepong/mantapkan_iman.htm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-09-09 14:11


boleh tak saya kata..saya jarang di uji?

ikutkan sebagai manusia tentunya banyak ujian yang terbentang depan mata..

tapi Kalau kira redha dan buat-buat tak tau..atau relax rasanya kita akan anggap tu bukan satu masalah..kan? malah boleh lah kita kata tu bukan ujian..tu kan satu cara kita pasrah dan redha dengan tuhan..tak terkesan dengan apa yang tertakdir atas kehidupan..jangan pulak mnyanggah dan merungut apa terjadi..kiranya anggap biasa-biasa saja..

tapi..takut jugak..bila saya kata kita tak lut dengan ujian entah-entah allah akan gandakan ujian kat kita bagaimana?? arghh...takkan pula kena ada sedkit rungutan sebagai tanda kita ni benar-benar teruji tuhan??


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-09-09 17:00


Iman tak dapat diwarisi dari seorang suami/ayah yang bertaqwa...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 26-09-09 17:05


Pada 25-09-09 14:11 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

boleh tak saya kata..saya jarang di uji?

ikutkan sebagai manusia tentunya banyak ujian yang terbentang depan mata..

tapi Kalau kira redha dan buat-buat tak tau..atau relax rasanya kita akan anggap tu bukan satu masalah..kan? malah boleh lah kita kata tu bukan ujian..tu kan satu cara kita pasrah dan redha dengan tuhan..tak terkesan dengan apa yang tertakdir atas kehidupan..jangan pulak mnyanggah dan merungut apa terjadi..kiranya anggap biasa-biasa saja..

tapi..takut jugak..bila saya kata kita tak lut dengan ujian entah-entah allah akan gandakan ujian kat kita bagaimana?? arghh...takkan pula kena ada sedkit rungutan sebagai tanda kita ni benar-benar teruji tuhan??



mungkin belum masa ujian itu datang pada kamu, tanda ujian itu adalah kita tak sanggup menghadapinya dan adakala sakit yang teramat sangat sehingga tak sanggup menahan kesakitan itu...namun atas dasar ALLAH MAHA BESAR maka kena lah hadapi segala rintangan itu..

kalau tak pernah rasa perasaan macam itu...belum sampai lagi masa itu..huhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-09-09 16:34


Pada 24-09-09 17:20 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!



Salah satu ajaran Islam yang dituntut kepada setiap Muslim ialah memelihara pandangan mata daripada segala larangan Allah.

Ini sejajar dengan perintah Allah dalam lewat firman-Nya yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad saw) kepada orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah at Mendalam Pengetahuan-Nya mengenai apa yang mereka kerjakan.

“Dan katakanlah kepada perempuan beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya ; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka...” – (Surah an-Nur, ayat 30-31)

Oleh sebab itu, pandangan mata terhadap sesuatu yang haram adalah di antara perangkap yang dipasang oleh syaitan untuk menyesatkan umat manusia. Inisbagaimana yang difahami melalui hadis Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesungguhnya pandangan mata itu adalah salah satu panahan yang amat berbahaya.
Sesiapa yang menundukkan pandangan matanya kerana takutkan Allah, nescaya Allah akan mengisi hatinya kemanisan iman.” – (Riwayat Tabrani)

Dengan menundukkan pandangan mata, nafsu seseorang Muslim akan terkawal rapi dalam suluhan iman yang hanya akan memimpinnya ke arah jalan yang diredai     Allah.


di edit dari http://www.geocities.com/dppkepong/mantapkan_iman.htm


saya sangt setuju dengan ummimq...
dengan menundukan pandgan....
tapi ummimq..bukan mudah untuk kita melawan nafsu..
k setiap penyakit ada ubat...
tapi penyakit nafsu ini amat payah diubati....
??????? :berfikir:


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 00:30


Assalamualaikum
bijak luangkan masa antara kerja/belajar,sosial/kehidupan dan yang paling utama luangkan masa bersama Allah.kurangkan pergaulan tanpa faedah.tambahkan masa bersamaNya.


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 104
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 13:58


nafsu makan,,,bagaimana nak kurangkan? selera waktu makan selalu besar...masya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 21:06


salam..
ana ada cara untuk kurangkan nafsu makan...
selalu berpuasa insyAllah...boleh berkurang nafsu makan...


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 08:28


Pada 25-09-09 14:11 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

boleh tak saya kata..saya jarang di uji?

ikutkan sebagai manusia tentunya banyak ujian yang terbentang depan mata..

tapi Kalau kira redha dan buat-buat tak tau..atau relax rasanya kita akan anggap tu bukan satu masalah..kan? malah boleh lah kita kata tu bukan ujian..tu kan satu cara kita pasrah dan redha dengan tuhan..tak terkesan dengan apa yang tertakdir atas kehidupan..jangan pulak mnyanggah dan merungut apa terjadi..kiranya anggap biasa-biasa saja..

tapi..takut jugak..bila saya kata kita tak lut dengan ujian entah-entah allah akan gandakan ujian kat kita bagaimana?? arghh...takkan pula kena ada sedkit rungutan sebagai tanda kita ni benar-benar teruji tuhan??



Bukankah semua yang berlaku di dunia ini adalah ujian? Bukan hanya kesedihan, kesusahan, kesakitan dan kehilangan tapi kesenangan juga adalah ujian..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nasrun_qalbi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 31989
Posting: 104
Dari: baiti jannati

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 10:22


Pada 08-10-09 21:06 , immukmin posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
ana ada cara untuk kurangkan nafsu makan...
selalu berpuasa insyAllah...boleh berkurang nafsu makan...



shukran atas tips yang saudara berikan...

bicara iman dan nafsu, masih bolehkah kita bezakan?

nafsu mengajak, iman menegah...

semoga IMAN kita lebih power dari NAFSU kita...

renungkan setiap hari, bicara2 IMAN dan bicara2 NAFSU kita... yang mana kita selalu menangkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasrun_qalbiProfil   Hantar PM kepada nasrun_qalbi   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 15:31


immukmin wrote -tapi ummimq..bukan mudah untuk kita melawan nafsu..
k setiap penyakit ada ubat...
tapi penyakit nafsu ini amat payah diubati....


nafsu ni bergantung kepada tahap keimanan kita biiznillah. Jadi cuba usahakan agar iman yang diumpamakan seperti bulan ada masa penuh dan ada masa sabit maka bila sabit tu banyaklah istighfar dan elak dari suasana yang boleh merudumkan lagi iman tu.

InsyaAllah dengan terus mencari ilmu agama anakanda akan dapat melaksanakan ibadah dengan ikhlas dan ittiba' . Kalau setakat ikhlas saja belum dapat mencapai tahap redha Nya tanpa ittiba'.

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 18:18


salam ..terimakasih ummiq...
semoga iman yang sudah tersemai bisa diup grade insyaAllah


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119715 saat. Lajunya....