Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: BeRBaLoiKaH BuKa PuaSa kat LuaR ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» BeRBaLoiKaH BuKa PuaSa kat LuaR ?

Please Mendaftar To Post


Oleh BeRBaLoiKaH BuKa PuaSa kat LuaR ?

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 21:26


salam alaik..

da 23 hari kita puasa..tentu perut da lali kan..kira da tak teringat sangat pasal makan lah masa siang hari kan...

tapi bila saja masuk asar maka otomatik lah perut kita bagi signal..huhu..akal pun turut sama fikir..nak makan apa hari ni ek?

maka akan banyak lah cadangan kat kepala ni pelbagai menu berbuka.. lagi advance ada yang da plan nak buka puasa kat tempat2 spesel...kira makan luar lah..

soalnye.. sejauhmanakah keberbaloiannya apabila berbuka kat luar yang menawarkan harga buffet? kat hotel2 biasala.. jarang dengan 20 30 rm.. tapi kat restoren2 biasa pun dalam 15 boleh lah dapat..semuanya bergantung pada menunya lah..

so..apa pandangan kalian ek.. suka sangat ke makan buffet tu.. Kalau makan tanpa buffet..kirenya ikut order kita tak apa lah agaknya sebab kita bayar apa yang kita makan.. Kalau buffet tu kita bayar kadang-kadang tak sama apa yang kita telah makan..Kenapa..andai pun tau sebabnya..

:-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 21:28


saya?

saya ni jenis cepat kenyang..so saya rasa macam tak sesuai lah saya makan buffet tu.. melainkan org belanja lah..tapi biasanay akan ada yang menyesal belanja saya sebab saya tak dapat nak makan banyak-banyak.. masa bbuka, segelas dua kira cukup lah...makan sekali round,,kuih seketul due..buah sepotong...selepas itu..bila da kenyang memang tak ada rasa langsung lah nak makan..so..nampak lah nanti membazir sedangkan bayarannya..mak datok..tak padan..huhu


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 21:39


tak berbaloi langsung...makannye sikit sangat tapi makanan yang terhidang...punyalah banyak...nak buat bagaimana kan...
rugi saja...lagipun duit yang dibayar untuk buffet tu boleh guna untuk benda lain...boleh buat 3 @ 4 kali makan tu...kesimpulannya,memang tak berbaloi.


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 13:34


kekadang berbaloi juga...nak tukar selera pula...eheh.


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 13:51


bagi yang tak gemar,memang akan kata tak berbaloi...tapi bagi orang yang sukakannya sudah tentu kata berbaloi...apapun terpulang pada individu tu sendiri...


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 14:16


Bulan puasa perut jadi kecik, kalau mengidam nak makan buffet better pergi bulan lain. Tapi kalau orang belanja memang berbaloi.. hehe


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 15:43


sesekali tu,boleh lah agaknya..

kalau nak kira berbaloi ke tidak.. pergi bazar ramadan pun banyak makanan yang tak berbaloi dengan harga..

oleh itu,masak lah sendiri... :D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 16:45


erm.. sometimes it nice to have buffet.. :)

sebagai seorang yang tak berapa hebat masak, adakalanya teringin juga nak makan benda-benda yang tak pandai masak...
kalau dah hebat sangat masak mengalahkan chef wan, baik saya kerja jadi chef 5 star hotel.. maklumla kita kan kurang chef yang beragama Islam kat hotel2 ni.. kadang-kadang bab halal ni kurang dititik beratkan ..fardhu ain itu kalau dapat tolong supervise...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_jr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16855
Posting: 40
Dari: Kg. Bandar DiRaja

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 16:52


buka puasa diluar, Buffet rata-rata RM 7 keatas untuk satu orang.... makan tak banyak pun...

tapi kalau buka puasa ramai-ramai dirumah, dapat jimat, eratkan hubungan keluarga, dapat rasa lauk jiran-jiran.... :-P


-----------------

KELAB BELIA MERDEKA : http://www.anakmorib.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_jrProfil   Hantar PM kepada sahabat_jr   Pergi ke sahabat_jr's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 17:39


Pada 13-09-09 21:28 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

saya?

saya ni jenis cepat kenyang..so saya rasa macam tak sesuai lah saya makan buffet tu.. melainkan org belanja lah..tapi biasanay akan ada yang menyesal belanja saya sebab saya tak dapat nak makan banyak-banyak.. masa bbuka, segelas dua kira cukup lah...makan sekali round,,kuih seketul due..buah sepotong...selepas itu..bila da kenyang memang tak ada rasa langsung lah nak makan..so..nampak lah nanti membazir sedangkan bayarannya..mak datok..tak padan..huhu



salam~

samalah dengan saya// masa bulan puasa makan nasi separuh pun dah cepat kenyang.. so far saya tak pernah pergi buka puasa buffet.. rugi sebab saya tak banyak makan pun nanti..... better order saja.. sampai kadang-kadang order pun nasi tak habis.. kucing punya rezeki lah jawab nya..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 20:09


Salam,

Saya memang jenis berbuka kat rumah dari kecik dulu sampai lah ni da kerja pun...cuma tu lah sejak saya da kerja ni saya kena ikut my bos buka puasa kat luar.nak taknak kena pergi lah kan.da tu orang belanja pula.rabu ni mybos buat jamuan berbuka.saya tengok menu yang dia pilih tu seorang rm40.mak aii...banyak lah juadahnye nanti.alhamdulillah,da rezeki kan.apa-apa pun,thank you bos!


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

faizira77
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37472
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-09-09 20:44


Pada 14-09-09 20:09 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Saya memang jenis berbuka kat rumah dari kecik dulu sampai lah ni da kerja pun...cuma tu lah sejak saya da kerja ni saya kena ikut my bos buka puasa kat luar.nak taknak kena pergi lah kan.da tu orang belanja pula.rabu ni mybos buat jamuan berbuka.saya tengok menu yang dia pilih tu seorang rm40.mak aii...banyak lah juadahnye nanti.alhamdulillah,da rezeki kan.apa-apa pun,thank you bos!



Salam,
Saya pun sebenarnya lebih suka buka kat rumah....bukan apa saya ni bukan boleh makan banyak sangat cepat kenyang......saya selalunya buka makan yang ringan2 saja kalau tak makan nasi pun saya tak kisah sangat.....kadang-kadang ada masanya saya buka juga kat luar itupun bila time gajilah.....saya rasa memang tak berbaloi....makan sikit saja tapi bayarannya boleh tahan.......saya rasa macam boleh makan untuk 2 atau 3 hari....apa-apa pun buka diluar tu terpulang pada individu sendiri kalau dia mampu selalulah makan diluar.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizira77Profil   Hantar PM kepada faizira77   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 14-09-09 22:02


lagi suka kalau makan buffet di luar bulan puasa. waktu lunch senang.. duduk kat situ dr pukul 12 sampai habis time lunch tu.. makan pun puas.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 06:02


Saya suka makan di luar! ini bukan bermaksud nak makan hari-hari..
Kalau tak mahu bankrap namanya..

sesekali merasa berbuka dengan pelbagai orang..melihat gelagat.. dan tak pasal-pasal dapat kenalan baru..

makanan dari yang jarang jumpa..sehingga yang selalu jumpa pun ada. Pendek kata kalau kita nak masak sendiri..mahu berkos-kos tingginya..

Lagipun, bila makan buffet bukannya kita nak kena makan sepinggan penuh..semangkuk penuh untuk satu lauk.. cukup sekadar kita ambil sikit-sikit tapi dapat merasa semua..

Pendek kata..ianya berbaloi jika ada bajet untuknya..:)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 13:17


Pada 15-09-09 06:02 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya suka makan di luar! ini bukan bermaksud nak makan hari-hari..
Kalau tak mahu bankrap namanya..

sesekali merasa berbuka dengan pelbagai orang..melihat gelagat.. dan tak pasal-pasal dapat kenalan baru..

makanan dari yang jarang jumpa..sehingga yang selalu jumpa pun ada. Pendek kata kalau kita nak masak sendiri..mahu berkos-kos tingginya..

Lagipun, bila makan buffet bukannya kita nak kena makan sepinggan penuh..semangkuk penuh untuk satu lauk.. cukup sekadar kita ambil sikit-sikit tapi dapat merasa semua..

Pendek kata..ianya berbaloi jika ada bajet untuknya..:)



setuju kak rumaisha... :-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 13:57


.. bagi aku berbaloi buka puasa di luar.. sebab aku boleh dikatakan hari2 berbuka puasa di luar.. "mm berbaloi".. hari ni pun akan berbuka puasa di luar lagi.. insyaAllah.. jom ke masjid ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-09 23:59


Aku selalu berbuka puasa kat luar, so jawapannya memang tak berbaloi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 05:55


Pada 16-09-09 23:59 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Aku selalu berbuka puasa kat luar, so jawapannya memang tak berbaloi...



e'eh..macam tu pula..? Kalau da tau tak berbaloi aphal boleh selalu buka kat luar ek.. :berfikir:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 09:26


Pada 15-09-09 06:02 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya suka makan di luar! ini bukan bermaksud nak makan hari-hari..
Kalau tak mahu bankrap namanya..

sesekali merasa berbuka dengan pelbagai orang..melihat gelagat.. dan tak pasal-pasal dapat kenalan baru..

makanan dari yang jarang jumpa..sehingga yang selalu jumpa pun ada. Pendek kata kalau kita nak masak sendiri..mahu berkos-kos tingginya..

Lagipun, bila makan buffet bukannya kita nak kena makan sepinggan penuh..semangkuk penuh untuk satu lauk.. cukup sekadar kita ambil sikit-sikit tapi dapat merasa semua..

Pendek kata..ianya berbaloi jika ada bajet untuknya..:)



betul tu....

macam ni baru lah boleh bertambah peniaga2 makanan Islam kat malaysia ni....kalau tak, alamat tutup kedai lah semuanya..
masak memang best, jimat dan sebagainya.. tapi macamlah teruk sangat kalau seseorang itu menyukai makan kat luar ni...

banyak positif yang kita boleh jumpa kalau kita berfikiran positif,

-boleh tengok gelagat manusia
-boleh merasa makanan yang maybe kita tak reti buat pun
-boleh merapatkan hubungan..(contoh yaa.. sehari 3 jam di dapur,masak,basuh kemas..boleh digantikan dengan acara memanjakan anak dan bapak kepada anak tersebut...kan best)
-boleh berehat, bagi tukang2 masak a.k.a surirumah
-boleh beri masa tambahan untuk buat lebih kuih raya.. maklumlah beli kuih raya lagi tak berbaloi...kekekekeke

dan yang paling penting.. bukan selalu.. kalau hari2 nak makan buffet, baru lah hampeh namanya :lol:
bak kata kak rumaisha.. berbaloi kalau ada bajet..
beli berlonggok2 kat bazar ramadhan lepas tu tak makan lagi membazir.. huhuhu

membazir amalan syaitan... kedekut amalan haji bakhil
larikkkkkkkkkkkk............. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 10:10


Pada 17-09-09 09:26 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!


membazir amalan syaitan... kedekut amalan haji bakhil
larikkkkkkkkkkkk............. :lol:


.. mampuihhhh :lol:.. ahaks.. sama pula aku gelak dengan si mimi gelak.. kiranya kita gelak berirama lah ek.. adoiii.. :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-09 09:21


Pada 17-09-09 05:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-09 23:59 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Aku selalu berbuka puasa kat luar, so jawapannya memang tak berbaloi...



e'eh..macam tu pula..? Kalau da tau tak berbaloi aphal boleh selalu buka kat luar ek.. :berfikir:



mungkin time buka puasa tu memang kat luar..
ataupun tak ada sapa nak masakkan kat rumah..
sebab tu berbuka di luar..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-09-09 23:51


Pada 25-09-09 09:21 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-09-09 05:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-09 23:59 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Aku selalu berbuka puasa kat luar, so jawapannya memang tak berbaloi...



e'eh..macam tu pula..? Kalau da tau tak berbaloi aphal boleh selalu buka kat luar ek.. :berfikir:



mungkin time buka puasa tu memang kat luar..
ataupun tak ada sapa nak masakkan kat rumah..
sebab tu berbuka di luar..



lah sebabnya bukan guna duit sendiri hatta transport pun free..so ikut sajalah penaja...kalau bayar sendiri alamatnye tak pergi lah...dan tak akan pergi agaknya...huhuhu...tak berbaloi mahal sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10408 saat. Lajunya....