Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 24 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Pendapat


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Pendapat

Please Mendaftar To Post


Oleh Pendapat

haidy
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2009
Ahli No: 37227
Posting: 6
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 12:19


Assalamualaikum

Di dada akhbar dan media massa melaporkan banyak kes bunuh setiap hari..adakah manusia sekarang sudah semakin kejam??apa pendapat anda??

Bookmark and Share

    


  Member Information For haidyProfil   Hantar PM kepada haidy   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 14:31


bismillah...

manusia semakin kejam....ganas...hilangnya simpati...belas kasihan...semuanya kerana apabila berjauhan dengan Allah...

hati yang mengawal akal serta tindakan tidak dikembalikan pada yang haq..
melantik sendiri nafsu sebagai raja pada diri...

akibatnya...
songsanglah tindakan...
tempanglah perbuatan...


*ingatan buat diri sendiri..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 14:46


Assalamualaikum...........
semua yang berlaku ini adalah balasan dan azab dari Allah..
manusia yang menjadi punca semua ini..
apabila kita tidak mendengar kata dan lalai kepada Allah, Allah akan turun azab dalam berbentuk rupa..
apabila manusia lemah imannya, maka perkara2 yang haram semuanya jadi halal..
bila mencuri, membunuh tidak ingat akan dosa dan neraka..
inilah yang menyebabkan banyak berlaku maksiat dan pembunuhan..
puncanya kita tak solat, iman kita lemah dan jahil dalam agama...
jadi sama-samalah kita yang prihatain ini membantu mereka yang lalai supaya kembali kepada Allah..
banyakkan berdoa mohon pertolongan dari ALlah supaya Allah berikan petunjuk nhidayah kepada kita semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 18:23


Salam,

Pernah anda terfikir adakalanya orang yang beragama/Pendakwah/Penulis blog/apa'mosting' isu-isu keagamaan berperilaku songsang yang lebih teruk dari mereka yang pemahaman agamanya biasa-biasa saja? Saya punya pendapat di sini ,

Jangan lihat orang yang berkata. Lihatlah apa yang dikata atau ditulisnya, usah lihat orang yang berkata atau orang yang menulis/BERDAKWAH.

Ya, memang benar, pernah juga saya ’terserempak’ dengan pemilik-pemilik blog’/Pendakwah yang tidak berakhlak seperti apa yang ditulisnya.

Hanya tulisan yang ’ber’ iman akan menyentuh iman. Jika kalian membaca dengan hati, kalian pasti merasakannya. Jika sekadar membaca dengan mata, mungkin ia dirasakan sekali lalu dan tiada apa-apa.

Maaf, keluar topik, copy paste. Peringatan untuk diriku yang sering alpa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 18:24


akan disambung atas kesuntukan masa. wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 11:27


Pada 26-02-09 18:23 , Dr_Iman4u posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Pernah anda terfikir adakalanya orang yang beragama/Pendakwah/Penulis blog/apa'mosting' isu-isu keagamaan berperilaku songsang yang lebih teruk dari mereka yang pemahaman agamanya biasa-biasa saja? Saya punya pendapat di sini ,

Jangan lihat orang yang berkata. Lihatlah apa yang dikata atau ditulisnya, usah lihat orang yang berkata atau orang yang menulis/BERDAKWAH.

Ya, memang benar, pernah juga saya ’terserempak’ dengan pemilik-pemilik blog’/Pendakwah yang tidak berakhlak seperti apa yang ditulisnya.

Hanya tulisan yang ’ber’ iman akan menyentuh iman. Jika kalian membaca dengan hati, kalian pasti merasakannya. Jika sekadar membaca dengan mata, mungkin ia dirasakan sekali lalu dan tiada apa-apa.

Maaf, keluar topik, copy paste. Peringatan untuk diriku yang sering alpa.
kita tak mampu menilai seseorang tu beriman or tak hanya dengan apa yang kita lihat dan apa yang kita saksikan..
coba perhatikan kisah seorang yang membunuh 100 orang tu..bukankah dia adalah seorang pembunuh dimata manusia??bukankah dia trlihat jahat dan kotor..??tapi cuba perhatikan kisah nya setelah dia selesai dari dunia..seorang yang berusaha...

abang saya pernah berpesan.."dik..jangan pernah putus asa...berusahalah...semakin tinggi ilmu dan pendekatannya kepada ALLAH..maka akan semakin beratlah dugaan untuknya...
semakin tinggi derejat seorang hamba..maka akan semakin ALLAH mengujinya..semakin tinggi ilmu seseorang, maka iblis yang menggodanya pasti yang lebih pandai.."

cuba perhatikan orang2 yang biasa-biasa saja...yang pengamalan agamanya biasa-biasa saja.
cuba perhatikan dugaan hidupnya..,pun biasa-biasa saja kan..??cuba perhatikan...

"tak ada yang sia-sia dalam setiap yang ALLAH ciptakan.."


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

rania512
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2009
Ahli No: 37353
Posting: 1
Dari: Petaling

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 00:21


Assalamualaikum..ana baru di sini...izinkan ana beri pendapat..buat teman-teman baru...
semakin hari semakin hilang rasa kasih sayang sesama insan hingga banyak jenayah yang berrlaku...puncanya..bukanlah dari sesuatu peristiwa..maksud ana...ia adalah rentetan setiap pengalaman individu2 tersebut...sebagaimana kita marah..dan ia tak dirawat...lama2 ia jadi api dalam sekam...tambahan pula,syaitan dah tentulah masuk jarum..
apa pula pendapat2 saudara2 semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rania512Profil   Hantar PM kepada rania512   Pergi ke rania512's Website   Quote dan BalasQuote

sitinorhajah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37144
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 01:09


salam,

Kerosakkan dimuka bumi allah ini adalah dari tangan-tangan manusia yang zalim keatas orang lain dan dirinya sendiri. Semua rentetan peristiwa itu seharusnya membuatkan kita sedar bahawa hari kiamat semakin menghampiri kita semua..Kita harus mengambil iktibar atas setiap peristiwa yang berlaku setiap hari, adakah kita sekadar membiarkan hari-hari berlalu tanpa kita meningkatkan dan memperbaiki diri.

Soal penulis blog/pendakwah yang realiti tidak bermoral atau cakap tidak serupa bikin tu,saya terima sebagai ingatan supaya diri tidak sedemikian. ALLAH akan menguji setiap apa yang kita kata dan sampaikan. semakin banyak kita berhujah semakin allah akan menguji kita. Sejauh mana kekuatan kita pada Allah. Semoga kita semua tetap dijalan allah, walau tersasar sedikit namun masih ada lagi kasih sayang dan rahmat allah agar kita berada semula pada landasan yang benar serta lurus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitinorhajahProfil   Hantar PM kepada sitinorhajah   Quote dan BalasQuote

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 01:12


SEMOGA KITA MAKIN BERKASIH SAYANG ANTARA SATU SAMA LAIN.AMIN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-09 15:18


Salam,


         Memang benar, kes-kes bunuh menjadi-jadi..Kalau kita baca berita kes bunuh macam ni, kita ingatkan ianya berlaku di negara Barat tapi ianya berlaku di negara kita sendiri. Kes bunuhpun lebih sadis dan dasyhat sama macam negara Barat..Puncanya kita tinggal hukum Al-Quran dan hukum hudud...Akhirnya Allah Taala turunkan bala..Kita sangka kita hidup dalam negara aman dan damai tapi mungkin istidraj...


P/S:- Teringat balik kes Nurin sampai sekarang belum selesai lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-09 14:05


macam soalan spa hari itu saja...hehe
didikkan dan asuhan dari kecil khususnya dalam perkara keagamaan amat penting untuk menjadi titik tolak dalam diri setiap insan.tak kira islam atau bukan islam.kedua-duanya memerlukan didikan yang sempurna.Brulah rohani dan jasmani tiap-tiap insan tu sempurna..

jika dilihat dari segi undang-undang sekarang pun ia memberi kesan kepada berlakunya kes2 jenayah..yelah..terlalu mudah / hukuman yang diberikan kepada pesalah2 ni.dan dengan senang mereka terlepas.

Bentuk2 hiburan yang disajikan kepada org ramai,darilah anak kecil hingga ke org dewasa juga terlalu tidak trnsparent hingga boleh menyebabkan org ramai terutama kanak-kanak mudah terpengaruh..Wallahualam..

banyak lagi nak cerita...tunggu pendapat org lain pula..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-09 15:00


pendapatan saya tak berapa nak lumayan...hehehe...
'maybe'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102634 saat. Lajunya....