Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 5 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ubat hati.. penawar duka..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ubat hati.. penawar duka..

Please Mendaftar To Post


Oleh ubat hati.. penawar duka..

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:32


minta cdangan @ pendapat..

apa yang anda lakukan sebagai pngubat hati? :kelip:


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 13:51


memula..
ambil wuduk..
solat ..
baca al-quran..
istigfar dan berzikir mengingati ALLAH yang satu..
tengok gambar family dan yang tersayang..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 14:26


kalau yang islamik biasa kan..solat...quran...tapi kadang-kadang tu ada juga try besembang dengan sesiapa...just borak ksong....layan tv pun ye juga...baca buku sirah pun ye juga..main dengan kucing pun ok juga..tengok kecomelan mereka terubat hati nan lare...hehe:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 14:53


assalammualaikum

pengubat hati?
1-baca Al-Quran
2-mandi lama-lama
3- layan perasaan
4-tidor

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 18-02-09 16:13


Assalamualaikum,

Kita "sandarkan pada kenangan" :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 16:15


kalau hati selalu sedih, resah mghadap org yang pelik luar alam.. supervisor kita pula tu..
nak ngadap hari-hari..
semua kerja kita xbgos..
nak2 direndah2 kan nilai diri kita dan asyk dok puji budak yang handsome, dressup bgos, tapi kita yang bpkaian agak kolot mana (baju kurung) dan dari uni yang baru nak develop, alahai.. jadi bahan maki dia saja..

macamna tu nak buat??

**hati ini selalu merintih padaMu ya Allah.....*

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 16:21


kalau secara islamicnya
ambil wuduk, buat solat hajat, baca al-quran dan zikir
kalau secara psikologinya, kena cari seorang kawan baik yang benar-benar boleh menyimpan baik buruk tentang diri kita.. luahkan apa yang tersirat di hati, insyaAllah dengan adanya perhatian dr seorang sahabat baik ianya mampu menghilangkan resah di hati walaupun hanya sekelumit..
then, lihat keindahan alam dan berfikir mengenainya..

cubalah tips ni, insyaAllah dengan beserta niat yang ikhlas, ia mampu menjadi pengubat hati yang lara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 18-02-09 21:29


Pada 18-02-09 16:15 , miss_pedusi posting:

!!! QUOTE !!!

kalau hati selalu sedih, resah mghadap org yang pelik luar alam.. supervisor kita pula tu..
nak ngadap hari-hari..
semua kerja kita xbgos..
nak2 direndah2 kan nilai diri kita dan asyk dok puji budak yang handsome, dressup bgos, tapi kita yang bpkaian agak kolot mana (baju kurung) dan dari uni yang baru nak develop, alahai.. jadi bahan maki dia saja..

macamna tu nak buat??

**hati ini selalu merintih padaMu ya Allah.....*


sabar ye..banyakan bertenang..tu baru sebhgian kecik tau..kalau awak dah masuk alam pekerjaan yang sebenarnya lebih teruk dari tu pun ada...


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 22:31


salamun alaik..

hmm slalunya ana akan beristighfar banyak-banyak..insyaAllah terapi istighfar ini berkesan..tambah-tambah pula istighfar 2 pembuka jalan..istighfar dengan sepenuh hati pasti lega..lepas itu mengadula pada Allah di dalam sujud..insyaAllah lega.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 10:35


Pengubat hati.. penawar duka..

Bangun tengah malam..
Lakukan solat2 sunat di waktu ini..
Mohonlah keampunan atas segala dosa dan kelalaian kita..

Mengaji..
Teruskan mengaji,.. mengaji dan mengaji..
Baca mathurat pun dah tak apa..
Andai jiwa resah..
Andai jiwa semakin gelisah..
Minumla air sedikit..
Dan kemudian teruskan mengaji sampai jiwa terasa tenang..

Bersembang bersama sahabat-sahabat..
Gurau senda bersama..
InsyaAllah...
Bila kita mampu ketawa..
Mampu tersenyumm..
Maknanya kita mampu menghadapi semua dugaan tersebut..

Lakukan senaman kala berpeluang..
Renggangkan otot-otot yang keletihan..
Lupakan segala masalah..
Carilah jalan penyelesaian yang terbaik..
Yakin kan diri..
Kita mampu mengatasinya..

Berjalan-jalan..
Jadikan kereta sebagai teman..
Teman ketika hati inginkan persekitaran yang baik..
Berjalan ke kampung..
Ke rumah sahabat..
Ke rumah saudara..
Lakukan saja aktiviti yang boleh kita lupakan sekejap tentang masalah lalu..

Makan..
Makan lah apa yang boleh makan..
Kalau nak masak,masakla makanan yang menyelerakan tekak..
Ataupun luangkan masa di restoran2..
Biar rasa bersemangat balik bila sudah selesai makan..

Inilah yang saya lakukan bila hati dilanda masalah..
sedih.. marah.. geram.. kecewa..
Rawatla hati dengan melalukan perkara yang mendatangkan manfaat..
Moga dengan hadirnya jiwa2 duka..
Semakin mendekatkan diri kita pada Yang Esa..
InsyaAllah.. :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

faezah90
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35513
Posting: 13
Dari: gomeh-->portdickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-02-09 13:06


Tombo hati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

Bookmark and Share

    


  Member Information For faezah90Profil   Hantar PM kepada faezah90   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 13:28


Pada 19-02-09 13:06 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

Tombo hati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani



bahasa apa mana faezah?
maaflah.. tak faham... :-?


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-02-09 15:34


yang islamik dah dibincangkan..bershopping,atau window shopping pun boleh kan? hehehe..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095303 saat. Lajunya....