Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 21 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: guru oh guru


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» guru oh guru

Please Mendaftar To Post


Oleh guru oh guru

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 04:31


salam,,,sekadar nak meluahkan perasaan yang terbuku di hati,,kasihan dengan students ana,,ramai yang kurang pandai baca ,,baca quran masih teraba-raba,,solat 5 waktu masih terabai,,tanpa segan mereka mengaku mereka solat tak cukup setiap hari,,kalau kelas yang ok,boleh lagi "cuci"..tapi kelas yang belakang ni boleh pulak buat loyar buruk,,macam tak ada kesan,,Ya Allah bantu hambaMu ini,,,nak sangat tolong..tapi kadang-kadang rasa tak mampu... :-( Ya Allah..berikan kesabaran & kekuatan untukku terskan perjuangan.. Ya Allah berikan petunjuk dan hidayah Mu kepada anak-anak didikku..amin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 10:14


asaslammualaikum

tahniah buat hanisahani... anda masih bersabar dengan kerenah student... kalau saya... ish...ish..ish... memang tak layak jadi pendidik..... (garang..hehehe)

saya pernah ajar adik.. siap kena marah dengan mak lagi sebab saya ini bukan seorang yang penyabar dengan pelajar...

what ever pun.. teruskan usaha mendidik anak-anak yang memerlukan didikan yang sepatutnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 18-02-09 10:21


Assalamualaikum,

Wah Hanisah, take it positively. Modal besar tu!
Bayangkan kalau Hanisah ada 20 student yang tak solat.
Slowly Hanisah pujuk, beri bimbingan, mohon pada Allah mudah-mudahan mereka terbuka hati untuk solat. Dan akhirnya mereka ni mula menjaga solat.

Semoga berpanjangan ganjaran daripada Allah untuk Hanisah!
Peluang kebajikan yang memberkati hidup seorang pendidik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 10:23


guru/cikgu/pendidik atau yang seerti dengannya adalah salah satu kerja yang sungguh mulia....ilmu yang diajarkan kepada beribu2 anak murid tidak akan berhenti begitu sahaja walaupun kita sudah lama tiada...itulah salah satu saham akhirat kita..yang penting keikhlasan kita dalam mendidik....

ps
ada guru yang benar-benar guru...
ada guru yang sekadar pekerjaan sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 10:40


Betulkan Niat.... kalau tak suka cabaran... jangan bermain dengan perkara yang perlukan pengorbanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

zafifa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32939
Posting: 19
Dari: malaysia

bahamas  


posticon Posting pada: 18-02-09 11:27


saya pun cikgu juga.. budak-budak pandai dengan tak berapa pandai same saja. nakal tapi care lain-lain..solat..lebih kurang same saja..


-----------------
zafifa raudhah


Bookmark and Share

    


  Member Information For zafifaProfil   Hantar PM kepada zafifa   Quote dan BalasQuote

nurul_wardina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.08.2005
Ahli No: 18153
Posting: 40
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-02-09 12:58


erm..kepada guru-guru ..saya ni kira fresh lah.nak tanya mana cikgu2 semua dapat sample soalan dalam it...ada ke laman web yang sesuai

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_wardinaProfil   Hantar PM kepada nurul_wardina   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:22


eh eh.. name kita smela..
hehe... (",)

pada pendapat saya, biar garang dalam mngajar.
mlentur biar dr rebung.. kang dah jadi buluh apa pun xjdi..
tengok ibu bapa, ckgu2 zman dulu..
mngajar siap bawa rotan..
akhrnya kita jadi manusia kan?

**nggak bisa jadi guru.. selalu kena buli dengan budak masa kerja taska dulu.. huhu~*

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 13:26


Assalamualaikum
saya ni pula bakal guru.
memang pernah dengar daripada pensyarah2 dan cikgu2 sendiri yang mengeluh dan sedih dengan masalah murid2 yang tidak ambil pusing tentang agama..
agak menakutkan saya sebab ilmu di dada sendiri pun belum cukup, kini kena menyampaikan dan mentarbiahkan anak-anak ini supaya menjadi insan yang berguna..
walau apa pun, diri kita kena kuatkan semangat dan sentiasa mempelajari ilmu agar banyak alternatif dan kaedah yang boleh digunakan dalam penyampaian ilmu..
menjadi guru satu tugas yang mulia..keikhlasan harus diutamakan..
semoga hanisahani terus sukses dan tidak berputus asa sebagai guru..

p/s:peringatan untuk diri saya sendiri juga .. :-)


-----------------
Jalan kebahagian ada di depanmu. Carilah ia dalam lautan ilmu, amal soleh, dan akhlak yang mulia. Semoga rahmat dan keberkatan dari ALLAH mengiri


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:35


nak berkongsi pngalaman..
saya pernah jadi fesi untuk budak-budak sek KL stu masa dulu..
sedih, tengok mereka wrnakan rmbut karat, kuku macam wrna..
bila tanya sembahyang tak?
terdiam..
pndai2la fikir..

dah wrna begitu.. bagaimana? wudhuk nak sampai ke kulit...
bila tazkirah sikit, insafnye skjap saja..
ada yang mula lmbut hati sikit...

ksimpulannya kita jangan berputus asa untuk mntarbiah mreke..
mereka masih boleh diubah.. mohon bmbingan berterusan dan pemantauan dari kita..

*juga semoga dapat memperbaiki diri ini lagi.. Ampun ya Allah atas kejahilanku..*

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:44


jadi guru ni memang kena banyak sabar..ooiii budak zaman lah ni,memang banyak kena kita berkorban untuk mereka,saya ni jadi guru...eeee budak-budak takutla....garang pula tu...kalau tak gaarang mereka garing pulak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 14:45


yang murid-murid kelas belakang pun masih lagi boleh dididik dan dipulih..insyaAllah...tambahan pula yang masih di sekolah rendah..
kita berusaha, Allah yang menentukan..
di sekolah saya..setiap tahun/darjah hanya ada 2 kelas..
kelas A dan kelas B..
saya dapat mengajar hanya 1 kelas A dan 3 lagi kelas B..
walaupun mereka banyak bermain dan malas..saya melihat masih ada lagi ruang lagi untuk kita betulkan dan didik mereka..
ada juga yang budak baik...tapi di kelas B kerana pencapaian akademik nya rendah..budak sebegini lebih mudah dididik..
walaubagaimana, kita tidak boleh berputus asa..
tidak kira kita seorang pendidik, pembimbing, pengajar, mu'allim, murabbi, guru, cikgu, cikgi, sir, teacher, pensyarah, ustaz, ustazah, dr. , professor, professor madya dan sebagainya..itulah tugas kita.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 01:02


terima kasih perkongsian semua..insyaAllah ana akan cuba yang terbaik..ana masih belajar macam mana nak tarbiyah students ana, wlupu ada yang dikategorikan dalam pelajar2 bermasalah , ana yakin masih ada ruang untuk mereka berubah..cuma kadang-kadang ksabaran ni teruji,,tipulah kalau ana tak marah,,cuma kalau marah ni ana pulak yang stress,,tak seronok rasanya bila marah,,tapi nak buat macamna,kadang-kadang tak dapat nak kontrol..boleh ke guna cara lain selain dari marah? denda yang macammana sesuai ye :berfikir: ,,memang benarlah kerjaya pendidik ni perlukan kesabaran yang tinggi,sebab tu kerjaya ni kerjaya yang mulia,,kita nak mendidik hati insan yang pelbagai ragam,bukan mudah seperti yang diungkapkan dengan kata-kata =),ada satu kata-kata yang selalu ana ingatkan pada diri ana..
"semua orang boleh mengajar,tapi tidak semua orang boleh mendidik"..as a teacher kita jugak perlu updatekan matlamat dan niat,,muhasabah diri..adakalanya keperibadian kita menjadi salah satu unsur untuk mendorong perubahan diri pelajar..m,ana pun bukan baik sangat nak jadi contoh pada pelajar..=( moga Allah tunjukkan jalan yang lurus untuk ana terus istiqomah dalam proses tarbiyyah diri dan anak-anak didik ana..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 12:15


yang murid-murid kelas belakang pun masih lagi boleh dididik dan dipulih..insyaAllah...tambahan pula yang masih di sekolah rendah..
kita berusaha, Allah yang menentukan..

betul-betul....broshahir

Murid yang istimewa lagi banyak pahala...
nanti kan, kat bilik guru, sama-sama lah kita kira pahala dengan kalkulator ek...
hehhehehe....

cakap memang senang tapi murid2 ini anugerah...
hanisahani, sabar ek...
doa pulak antivirus...

bagus bidang ini...
Hanya Allah saja tau, sebab niat adalah perkara2 yang tidak berunsur riak...
niat baik, baik jadinya...

jadi senang kan nak buat baik..... teruskan saja...
kadang-kadang memang sakit...

kalau anak-anak itu tidak berubah sekarang, tapi dengan usaha semua guru2...
akan datang.... bertahun akan datang mereka akan berubah... Insya Allah....
mungkin bukan sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 12:54


Wahai guru yang dikasihi,
Engkaulah pelita diri ini,
Menerangi hati nurani,
Moga dirimu dirahmati

Ya ALLAH piliharalah guruku,
Agar dipimpin terus hambaMu,
Agar terhindar dari Neraka,
Moga dibukakan pintu Syurga

Tak terbalas jasamu
Berkorban jiwa raga
Mendidik anak bangsa
Jadi insan berguna

Keikhlasan di hati
Hulur bakti dan budi
Kau penyambung warisan
Ilmu cahaya hati

Ampunkanlah wahai guruku,
Kesilapan anak-anakmu,
Ku serahkan jiwa ragaku,
Agar terdidik nafsu liarku

Dengan izin Allahu Rabbi,
Engkaulah guru yang sejati,
Engkau bersabar mendidik kami,
Semoga dirimu diberkati

(Bridge)Datang dengan harapan,
Pulang bawa kejayaan,
Anugerah yang diimpikan

berkata syeikhkul tarbiah ustaz rahmat abdullah.,.
guru itu,,hartanya banyak,,menghasilkan ilmu sahaja..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098438 saat. Lajunya....