Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 15 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: .: Siapa boleh jawab..? :.


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» .: Siapa boleh jawab..? :.

Please Mendaftar To Post


Oleh .: Siapa boleh jawab..? :.

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 12:57


Bismillahirrahmanirrahim.


Sini ada satu soalan teki-teki.. Hmm, sesiapa yang berminat sila beri dalil, hujah, alasan yang jelas dan nyata.. Sebaiknya pastikan 'KIS'.. (Keep it simple). Jangan biarkan hujah berbelit dan panjang..


Sertakan hadis dan dalil Al-Quran adalah terlebih baik AlhamdulilLah.

Soklannyer berbunyik beginikk.. jengg..
:kelip:


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Ada seorang hamba ALLAH bernama Mr_x. Mr_x mahu memulakan perniagaan, tetapi adat berniaga.. Memerlukan pinjaman modal.

"Modal air liur tak diambil kira pasaii tak jalan brother", kata Mr_x lagi...

Jadi selepas Mr_x ni survey merata-rata tempat, beliau mendapati kebanyakkan pinjaman bank berteraskan riba'. Beliau cuba mengelakkan riba' seboleh-bolehnya, Insya-ALLAH.

Jadi survey punya survey beliau mendapati terdapat saluran lain untuk membuat pinjaman.. Antaranya

Pertama; Pinjaman MARA maksimum RM50k tanpa penjamin dan caj 4% setahun.

Kedua; pinjaman bank Al-Rajhi personal loan dengan faedah terendah.

Ketiga; Mencari sponsorship syarikat

Keempat; Mencari sponsorship dari saluran MOSTI (Contoh geran research.. dll).


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++




Soalannya sekarang berbunyik beginikk.. Jennggg..


Bersambung di minggu hadapan..

:-P


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 13:00


ni apa kes ini?
memain ye
ni slot bincang agama ke lawak tak bernyawa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 13:01


ada episod ke-2 ye? kelakarnya....

Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:23


salam...
tak paham ni...
tersekat saja..
nak bagi pandangan pun tak boleh..
ana tak paham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:31


hehehe...
memang mengajar kita untuk bersabar...
tak mengapa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:11


Pada 17-02-09 15:31 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe...
memang mengajar kita untuk bersabar...
tak mengapa..


tak apa, sabar kan separuh daripada iman.....
biasalah posting Muddathsir787 ni memang selalu to be continue....
bagus juga, biar suspen sikit.... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 16:18


Guna loan PAMAlah, tak ada kena interest....

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 17:15


SUMBER DANA DAN KEKUATAN

Sumber kekuatan yang disediakan Tuhan kepada orang Islam tidak sama dengan sumber untuk orang bukan Islam.

Orang bukan Islam diberi dari sumber alam dunia yang lahir. Sedangkan orang Islam yang bertaqwa sumbernya dari alam ghaib oleh kekuatan roh. Maksudnya dan contohnya; Rasulullah memenangi Perang Badar adalah oleh adanya sokongan 5000 malaikat yang datang dari alam ghaib. Maka walaupun lahirnya para sahabat cuma 313, sedangkan kafir Quraisy 1000 orang, tapi Rasulullah memenanginya. Peperangan perniagaan di zaman ini, orang bertaqwa akan Tuhan hantarkan wang dari Bank Tuhan. Iaitu dari tangan orang kaya-Nya, yang menyalurkan untuk Islam atas dasar cinta Tuhan tanpa meminta balasan. Mereka memberi bukan sebagai pinjam atau hutang. Pemberian adalah untuk buktikan cinta sekaligus ingin melihat syiar Islam bangun di muka bumi Tuhan. Usaha menanamkan cinta dan takut Tuhan kedalam hati insan untuk lahirkan Bank Tuhan ini, itulah kerja paling asas yang dibuat oleh para pemimpin yang dilantik Tuhan sama ada Rasul atau Mujaddid.

PELAKSANA

Mengapa Pasar Ansar kepunyaan Rasulullah s.a.w.di Madinah mencipta sejarah menang besar dalam persaingan perniagaan dengan kapitalis atau orang bukan Islam Madinah? Rahsianya ialah setiap malam yang sepi waktu dinihari, para pelaksana diketuai oleh Saidina Abdur Rahman bin 'Auf .a. memanggil Allah dan Rasul untuk menyokong dan memberi kerjasama dalam perniagaan mereka. Mereka sembahyang hajat, berdoa, taubat, zikir wirid, baca Quran, selawat dan lain-lain demi mendapatkan Tuhan sebagai penolong dan pemimpin. Maka jatuhlah ke hati mereka mukjizat Rasulullah s.a.w. mengajarkan bagaimana perniagaan menurut Tuhan atau cara berniaga yang disuruh Tuhan. Iaitu dengan menawan hati orang. Para penyokong dari alam ghaib berdatangan selepas mendapat 'call' dari orang lahir. Hati penduduk Madinah ditawan. Datang ke Pasar Ansar orang dapat Tuhan, dapat pemimpin, dapat ibu ayah, dapat kasih sayang, dapat kebahagiaan. Rindu untuk duduk bersama Rasul dan para sahabat membuatkan orang Madinah akhirnya berpusu-pusu membeli di Pasar Ansar. Mahal pun tak apa demi cinta. Lalu sunyilah gelanggang perniagaan kapitalis bukan Islam hingga membawa mereka gulung tilam bantal meninggalkan Madinah.

Demikianlah sejarah bagaimana jauh hebatnya kekuatan sistem ekonomi oleh Allah dan Rasul dibandingkan dengan sistem perniagaan akal. Ia sudah berlaku tapi pasti berulang bilamana berulangnya kemunculan orang bertaqwa di muka bumi Tuhan ini sekali lagi. Rasulullah berjanji akan kemunculan itu di akhir zaman oleh satu etnik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 22:01


Bismillahirrahmanirrahim


AlhamdulilLah,

Terima kasih buat sahabat-sahabat yang menunggu..
Tak lupa pada yuhada atas kisah yang dikongsikan..


K, seperti yang saya janjikan..
(Bagi yang baru buka topik ini sila baca posting saya yang
pertama sekali..)



Soalannya berbunyik begini;

1) Soalan Pertama;

Katalah anda mengambil watak Mr_X jika lelaki, atau Mrs_X jika perempuan. Anda sedar bahawa "9/10 rezeki datangnya daripada perniagaan" dan anda seorang yang kental, berjiwa tabah, mahu mengubah nasib diri mereka dan keluarga mereka.. malahan sentiasa berhasrat mengubah ekonomi umat Islam, insya-ALLAH..
..dan macam-macam lagi..

Jadi antara 4 pilihan tersebut yang mana anda merasakan kena pada pilihan anda.. ??

Anda mempunyai HANYA SATU TALIAN HAYAT....ngeehh

Jika ada pilihan lain sila nyatakan..


Sila jawab dengan penuh berhikmah dan alasan/hujah yang munasabah seolah-olah satu hari nanti anda akan merealisasikan matlamat anda selaku watak mr_X atau Mrs_X.. (Sila menjiwai watak ini dengan bersungguh-sungguh yerr.. :-P ).


K, saya akan mereply topik ini minggu depan jika tak ada apa-apa halangan, insya-ALLAH..

Sila-sila mencuba.. :welcome:



HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir

P/s: Heee.. teringin nak tengok pandangan abang-abang dan kakak-kakak..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Salamperjuangan_HPA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2009
Ahli No: 37220
Posting: 22
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 06:54


Sekurang-kurangnya buat partnership bersama sahabat sebagai pengumpulan modal ataupun mereka sebagai pelabur, satu pihak sebagai pelaksana or pengurusan..

Jadi disini tidak ada langsung unsur riba, hutang beserta faedah, Yang ada adalah kesabaran, kepercayaan dan kerjasama serta perpaduan yang erat dalam mengembalikan modal serta keuntungan bersama..Kan nampak berjema'ah tu..

Cuma..kita perlu ada kepimpinan yang baik agar ada sahabat-sahabat yang sanggup bersama kita dalam pelaburan sesebuah perniagaan itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Salamperjuangan_HPAProfil   Hantar PM kepada Salamperjuangan_HPA   Pergi ke Salamperjuangan_HPA's Website   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 21:13


Pada 23-02-09 22:01 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Anda mempunyai HANYA SATU TALIAN HAYAT....ngeehh

Salam bro..

Hamba memilih talian hayat MENUNGGU JAWAPAN PENONTON... :-D

p/s: Moga abang & kakak dari team agamawan dapat merungkai misteri ini...

8-)


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122579 saat. Lajunya....